A ​lázadás hajnala (Han Solo-trilógia 3.) 26 csillagozás

A. C. Crispin: A lázadás hajnala

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harmadik, ​befejező kötetéhez ért a fiatal Han Solo mindeddig ismeretlen kalandjait bemutató nagysikerű könyvtrilógia. A Csillagok Háborúja előtti időben játszódva a szemünk előtt tárul fel annak a fiatalembernek kalandokban bővelkedő élete, akiből egykor a galaxis leghíresebb tolvaja, csempésze és csirkefogója lesz.
„A Millenium Falcon a leggyorsabb ócskavas a galaxisban” Miután Han Solo elnyeri egy szabakk-parti során, ő és Csubakka a csempészek fejedelmévé válnak. Ők a leggyorsabbak, a legrafináltabbak. A birodalom fenyegetése azonban egyre nő, és Han jól tudja, a szerencséje nem tarthat ki mindörökké. Mégis, amikor egy régi barátnője, aki most egy földalatti lázadócsapat vezetője, részesedést kínál neki egy mesés zsákmányból, nem tud ellenállni. A terv egyszerű, az ellenállás csekélynek, a nyereség hatalmasnak ígérkezik, Han és a barátai pedig egyenlően osztoznának a zsákmányon a Lázadókkal. Han szerencsétlenségére Ylesia bolygója közel sem bizonyul olyan könnyű falatnak,… (tovább)

Eredeti mű: A. C. Crispin: Rebel Dawn

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Lap-ics, Debrecen, 2000
326 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636790973 · Fordította: Dinya Tamás

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Han Solo · Obi-Wan Kenobi · Luke Skywalker · Chewbacca · Boba Fett


Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

>!
Saille P
A. C. Crispin: A lázadás hajnala

Nos, teljes lett a Han Solo-trilógia. A 3. rész is volt olyan – ha nem izgalmasabb, mint a többi. Itt már 'nyílegyenesen' rohanunk az eredeti trilógia történései felé. A galaxisban mindenhol fellobban a Lázadás, és Han akarva-akaratlanul belekeveredik….azért, hogy aztán jót csalódjon is rögvest, és persze érzelmi traumát is átéljen spoiler. Amely akció egyébként tökéletes átkötés a Halálcsillag c. könyvhöz is (kár, hogy a Zsivány Egyes nem ezt folytatta).
Viszont érdekes, hogy az írónő ezzel a momentummal magyarázza meg nekünk, miért is olyan elutasító Han a Lázadással kapcsolatban az Új remény elején, ill. talán azt is, miért megy a falnak elöször Leiától. Ja, és közben Csubakka családját is megismerhetjük, ez külön aranyos. :)
Lando kalandjaira is több utalás történik pl. az Orseonon történtekre. Az elején még a legendás szabakkversenyt is végigélvezhetjük, ami által Han elnyeri a Falcont.
És végre megtudjuk, hogy is volt pontosan az a fűszerszállítmányos dolog, hogy Han kidobta a birodalmi járőrök miatt, amiért aztán Jabba halálra keresteti. Végül is, ha belegondolunk, miután előtte Jabba épp ajnározta Hant, valószínüleg egy szállítmány elvesztése még nem adott volna indokot a legjobb pilótájának a megölésére – de az, hogy az ylesiai cécóból Jabbának végül is semmi haszna nem lett, spoiler na így már érthetőbb a bosszúszomj.
És ebből a könyvből (is) egyre jobban megismerjük a hutt klánok működését és ármányait.
Boba Fett is végig hőseink körül ólálkodik, így sokkal jobban meg van ágyazva a filmbeli feltűnése.
Szóval mindenképpen pörgős, egy ültő helyben elolvasandó sorozat, amely elmeséli Han Solo történetét eszmélésétől a Lázadásig, és percre pontosan becsatlakozik a klasszikus trilógia megfelelő pillanatába, egy poros kantin mélyén, egy eldugott, Tatuin nevű bolygón….

>!
Hippoforaccus 
A. C. Crispin: A lázadás hajnala

Lehet, hogy azért, mert közben elolvastam három másik, a történetbe passzoló, könyvet, de ez sokkal jobban tetszik, mint az előző részei. Izgalmasabb, összeszedettebb kötet, és a végkifejlet is, nem mondom, hogy (számomra) meglepő, de nagyon jó.

>!
jezsek P
A. C. Crispin: A lázadás hajnala

A sorozat harmadik darabja még lendületesebb,izgalmasabb mint az előzőek, sok akció és rengeteg információ! Ha a Star Wars-Univerzumról olvasok, akkor nekem ez kell. A Corporate szektor-béli kalandokra utalás után kíváncsi lettem Han többi kalandjára is. Bria karakterét jobban megismerjük, Han már nem fejlődik sokat, de megtudjuk, miért nem kedveli a lázadókat, és a nőket. A történet szó szerint ahhoz az ominózus asztalhoz vezet, ahol nem sokkal később Hant Greedo keresi fel (most ennek az előzményét is megtudjuk),ezért nem spoiler az utolsó mondat, mert úgyis mindenki ismeri, hogyan folytatódott: „Aztán utat törve a kantin vendégei között elindult Csubakka, az öregember és a fiú felé… ÍGY KEZDŐDÖTT…”

>!
sirszalhasogato P
A. C. Crispin: A lázadás hajnala

Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer egy könyvben Jabba lesz a kedvenc szereplőm, de Crispinnek sikerült elérnie! Emellett Boba Fett is végre megkapta a hozzá méltó jeleneteket (amikért annyira szeretjük), néha alaposan fölpörgetve a cselekményt.
Amióta csak megismertük, azon rettegtem, mikor és hogyan fog Bria elhalálozni, ehhez képest spoiler így kell ezt.
Nem tudom, mi az oka, hogy új fordítót kapott a végére a sorozat, de nekem jobban bejött az előzőnél. Igaz, ő is új Maw-fordítással gazdagított minket, ezúttal Torok lett belőle.
Sok rést kitölt, és Han szempontjából kulcsfontosságú eseményeket mutat be a trilógia, akár alapműnek is mondható. És szerintem ez lett a legjobban sikerült kötete.

>!
Trillian26
A. C. Crispin: A lázadás hajnala

Méltó befejezése volt a trilógiának. Talán ez volt a legjobb rész. Sok minden törént ebben a könyvben. Végre megkaptam a Han-Bria szál nagyjából a várakozásaimnak megfelelő befejezését. Jó volt újra az első részben megismert togoriaiakról olvasni. Végre egy picit jobban megismerhettem a Kashyyyk bolygót, illetve az ott élő vukikat, és néhány szokásukat. És a ylesiai dolgok is rendeződtek. Tetszett a trilógia, jó volt Han Solo múltját megismerni.

>!
Noro MP
A. C. Crispin: A lázadás hajnala

A Crispin-féle „új” Han Solo trilógia jóval nagyszabásúbb, mint a régi Brian Daley-féle: hősünket gyermekkorától egészen a tatuini kocsma asztaláig vezeti, beleépítve a korábbi regények elemeit is

>!
PAVideoStudio
A. C. Crispin: A lázadás hajnala

A történet megint izgalmas és feszült, az akciójelenetek jók, az utalások veszett jók, Han kedvelőknek kötelező!
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/Y1aWf9qljF8

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
mackótestvér P
A. C. Crispin: A lázadás hajnala

Piros pont jár a történetért, a kidolgozásért. Fekete pont az átvezetésért. Valahogy a Csillagok háborúja Han Solója szerintem valamennyivel idősebb, mint az itteni. Mondjuk olyan jó 10 évvel. Inkább negyven előtti markáns úriembernek tudom elképzelni, mint 30 előtt, nőgyűlölő szépfiúnak :) Ettől függetlenül élveztem a trilógia köteteit, bár azt el kell mondanom, hogy talán a harmadik éppen nem sikerült annyira ütősre, mintha nagyon az összekefélésre figyelt volna oda az író.

>!
Tirpák
A. C. Crispin: A lázadás hajnala

Remek könyv. Pontosabban remek Star Wars regény. Sokat hozzáadott az eddig általam ismert Univerzumhoz. A trilógia harmadik és egyben befejező részének végére sok mindent megtudhatunk Han Solo múltjáról, sikereiről és kudarcairól illetve, hogy hogyan is jutott el ahhoz a bizonyos Tatuini kocsmához.
A könyv végig lekötött, izgalmas volt és pörgős akciókban sem volt hiány (néha kicsit váltakozó tempóban haladtunk az események és helyszínek között, de ez belefér). Bár távolról sem hibátlan mű, de szerintem talán ez sikerült a legjobban a három könyv közül.


Népszerű idézetek

>!
Tirpák

A házasság, mutatott rá a vuki, egy olyan dolog, ahol mindkét félnek egyenlő szava van. Van, amikor az egyik félnek engednie kell ugyan a másik kérésének, de senki sem jelentheti ki a párja helyett, hogy annak mi a jó, és nem dönthet a kettejük sorsáról.

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Chewbacca · házasság
>!
sirszalhasogato P

Boba Fettet ez az egész felkelősdi hidegen hagyta, sőt egyenesen bűncselekménynek tekintett a fennálló rendszer ellen bármiféle lázadást. A Birodalom fenntartotta a rendet, márpedig Boba Fett számára a rend igenis fontos volt. A tethi ellenállás sem volt kivétel… egy csapat megtévedt idealista, aki a totális anarchia közepette érezné jól magát…

4. fejezet - Esküvő és egyéb bonyodalmak

Kapcsolódó szócikkek: Boba Fett

Hasonló könyvek címkék alapján

Andre Norton: Sargasso a világűrben
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Jackson Miller: Kenobi
Dan Simmons: Ílion
James Luceno: Darth Plagueis
Dan Simmons: Endymion