A ​hutt játszma (Han Solo-trilógia 2.) 34 csillagozás

A. C. Crispin: A hutt játszma

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Íme a második kötete annak a vadonatúj trilógiának, melyből fény derül az ifjú Han Solo eddig még ismeretlen kalandjaira. E történetek, amelyek az eredeti filmtrilógia előtti időkbe nyúlnak vissza, a galaxis egyik legvakmerőbb kalandorát és csempészét mutatják be.
Az Akadémia egykor legragyogóbb csillaga jelenleg szökevényként tengeti az életét. Értékes barátságot kötött egy volt vuki rabszolgával, Csubakkával, aki örök hűséget esküdött Han Solónak. Neki pedig minden segítségre nagy szüksége van, mivel az ylesi huttok a nyomára állították az egyik legügyesebb fejvadászt, Boba Fettet, hogy kapja el azt az embert, aki már több alkalommal is túljárt az eszükön. Azonban Han és Csubi még nagyobb bajban találják magukat, amikor felkínálják szolgálataikat két gengszter úrnak, Juliannek és Jabbának, a huttnak. Hirtelen egy olyan csata kellős közepén találják magukat, ahol még a győztesekre is halál vár.

Eredeti mű: A. C. Crispin: The Hutt Gambit

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Lap-ics, Debrecen, 2000
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636790965 · Fordította: Nitkovszki Sztaniszlav

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Han Solo · Chewbacca · Lando Calrissian · Xaverri


Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
Saille P
A. C. Crispin: A hutt játszma

Gyerekkoromban, amikor láttuk az Új remény és társait, az iskolában rögtön két pártra szakadtak a lányok: voltak – mai kifejezéssel élve –, Han-fanok és Luke-fanok. (És a két tábor persze veszettül hadilábon állt egymással.)
Én Han-párti voltam, már akkor is, kislányként, lenyűgözött a nagyszájú, pimasz, ámde vonzó csempész és kalandor figurája. Úgyhogy számomra Han is elviszi a vállán az egész sorozatot.
És ezekben a kötetekben ráadásul megismerjük a gyengéd, szerelmes, gondoskodó és baráti oldalát is – veszélyes kombináció egy nő számára: fenegyerek érzésekkel! Haj-haj! :)
Szóval tökéletes főhős, olyan akiért izgulni lehet, akivel együttérzünk és aki megdobogtatja a szívünk…
Ebben a 2.kötetben már 5 évvel az első után vagyunk, Hant épp kirúgták a nehezen elért Akadémiáról, mert megmentette Csubit. Aki szintén cuki, nagydarab szőrgombócként, kék szemekkel, és eltökélt hűséggel Han felé.
Érdekes olvasni a csempészként eltöltött idejéről, a huttoknak való munkákról (és közben a hutt cselszövésekről!), és a betetőzés, a Nar Shaddaa-i csata. Epic battle az is – ahogy már az szokásos egy star warsos könyvben.
Furák Bria újabb felbukkanásai, bosszankodtam is, amikor Han őrülten felhívta miatta magára a figyelmet, ami Boba Fett utánaeredését eredményezte. De vicces volt, ahogy számolták az időt: öt nappal és hat fejvadásszal később, pár hónappal és két fejvadásszal később…haha!
Tetszett Lando Calrissian felbukkanása is, most megtudhattuk, honnan is datálódik a vetélkedős barátságuk. Na és persze szívszerelme a Millenium Falcon is feltűnik, olthatatlan vágyakozást ébresztve Hanban! Whoa!
Nagyon izgi volt a Darth Vaderes jelenet is, amit nagyon bölcsen az író csak Han szemszögéből írt le, aki semmit sem látott, csak fura hangokat hallott – de teljesen logikus volt, hogy egy elvetélt csata után Vader ment „rendet rakni”.
Han egyszer a Tatuinon is jár Jabbáékkal – és ilyenkor mindig elgondolkodom, a Sors (vagy az Erő) hány olyan helyre elvezérel minket is, amiről nem tudhatjuk, lesz-e jelentősége később az életünk folyamán…
Ráadásul közben azon is filóztam, mik is történtek egyidőben Han tevékenykedéseivel szerte a galaxisban – hisz már csak 3-4 évre vagyunk Yavin előtt, mindenhol éledeznek a lázadás sejtjei, amikről most már több könyvet is olvashatunk.
Szóval mindenképp méltó folytatása az előző kötetnek, egy igazán klasszikusan letehetetlen star wars könyv, csakúgy mint a klasszikus trlógia.

>!
Hippoforaccus
A. C. Crispin: A hutt játszma

Izgalmas, kalandos olvasmány Han és Csubi megismerkedése utánról. Viszonylag gyorsan a végére értem, nem nagyon tudtam letenni. Önálló kötetként is helytáll, hiába egy trilógia második kötete (még jó, mert a harmadik rész még nincs meg).

>!
jezsek P
A. C. Crispin: A hutt játszma

A sorozat első részhez képest ez az 5 évvel később játszódó második rész izgalmasabb volt, ami az űrcsatának, továbbá a huttok és politikájuk szereplésének köszönhető. Han – aki itt már 24 éves – jelleme egyre közelebb áll a filmekben megismerthez, de a szerelmeivel még mindig nem vagyok kibékülve. Már szinte minden fontos szereplő feltűnik, tetszett Han első találkozása Jabbával, Boba Fettel, Landoval, Vader nagyúrral, és a Millenium Falconnal. Rengeteg információ az egész Univerzumról, de érdekes módon az Erőt egyáltalán nem említik benne – ez is jól illeszkedik Han reális világához. Tetszett a Birodalom ábrázolása és az, ahogy a lázadás kezdetei megjelennek, kíváncsi vagyok nagyon a folytatásra. (Amit képtelen vagyok megszerezni…)

>!
PAVideoStudio
A. C. Crispin: A hutt játszma

A történet izgalmas és feszült, az akciójelenetek jók, az utalások szédítően jók, Han kedvelőknek kötelező!
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/qzEOB7ZdBYg

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
mackótestvér P
A. C. Crispin: A hutt játszma

A könyv kétharmadáig szinte száguldottam az olvasással. A vége viszont hagyott némi kívánnivalót maga után. A csatajelenetes rész valahogy követhetetlenre, talán túl részletesre, esetleg nem elég látványosra sikeredett. Ettől függetlenül a történet azt hozta amit vártam, sőt talán jobb is volt, mint az előző rész. A „hölgyek” felbukkanása meg-meg mosolyogtatott, de a legjobban a hutt beszólások tetszettek. Most már biztos vagyok benne, hogy csigabiga távoli rokonai tartják kezükben a peremvidéket :)

>!
sirszalhasogato P
A. C. Crispin: A hutt játszma

Ez a rész sokkal jobban tetszett, mint az előző. Egész megkedveltem a huttokat, a játszmáik bájos előképei a Darth Plagueis-beli ármánykodásnak, a spoiler pedig egészen thrawni jelleget öltött.
A fordításban továbbra is túlteng a ’90-es évek modoros szlengarzenálja, úgymint „szivi”, „rendicsek”, „bébi”; mindezek sokszor félhivatalos megnyilvánulásokban… elég hátborzongató. És nem tudom, a Maw hogy lett hirtelen „Örvény” mikor a Jedi Akadémia-trilógiában még sikerült Bendőnek fordítani. :)
Azt sajnáltam, hogy az akadémiai évek pont kimaradtak, és csak utána vettük fel újra a fonalat. A végkifejlettel kapcsolatban pedig kissé hihetetlen, hogyspoiler. Remélem, ezt a szálat nem visszük tovább. Viszont azzal adós maradt a könyv (vagy csak én nem jöttem rá?)spoiler. Bízom benne, hogy erre még fény derül. Ahogy abban is, hogy Durga most majd jól megkavarja a sz…álakat. És szörnyű bosszút tervez. Ugye így lesz?

2 hozzászólás
>!
Attila_Solo
A. C. Crispin: A hutt játszma

Nagyon kellemes könyv, olvastatja magát, Crispin stílusa nagyon a szívemhez nőtt. Nem viszi túlzásba a leírásokat, nem hömpölyög, olyan mértékletesség jellemzi. Dialógus, leírás, egy-két metafora, minden elem szépen aránylik. Az első kötettel ellentétben (ami jóval inkább karakter központú, hiszen kevesebb a szereplő és azon belül is a főszereplő Han Solo kerül terítékre) itt már a történeten van a hangsúly. No de milyen történet! Fantasztikus! Kalandos, tele van csavarral, az utolsó 4 fejezetet egy délután alatt behabzsoltam. Elképesztő, mennyire csavaros sztorit sikerült írni! A karakterek is nagyon klasszul lettek megkreálva. Bár sokan háttérbe szorulnak, azért páran így is becsempészték magukat a szívembe. Gengszerkedés, csempészet, a Birodalom, fejvadászok, az előző kötet negatív szereplői, lázadók… Az Erő itt még „humbug” szóval abszolút hiteles. Nem igazán tudok belekötni. Bár a sok „rendicsek” nálam is rontotta egy kicsit az élvezeti faktort, enyhe Ace Ventura utóízt tapasztaltam, de mindenmás szinten 110%-ot nyújt.

>!
Trillian26
A. C. Crispin: A hutt játszma

Ez a rész is tetszett. Nem gondoltam hogy Bria, vagy az előző rész más szereplői fel fognak tűnni ebben a könyvben is, de nem csalódtam negatívan. A huttokat nagyon megkedveltem, remélem a folytatásban (és esetleg más történetekben is) szerepelnek majd. Darth Vader szerintem nem volt szükséges, picit furcsa volt a felbukkanása. A történet izgalmas volt, kíváncsian várom hogyan szerzi meg Han a Millenium Falcon-t.


Népszerű idézetek

>!
fowler P

– Gazdám! – hallatszott Vuffi Raa jellegzetes hangja. – Akarod, hogy a csatahajók elé kerüljek?
– Igen, Vuffi Raa. Ó, és… ne szólíts „gazdám”-nak.
– Igenis, gazdám.
Han elröhögte magát.
– Hol a csudában szedted össsze azt a droidot, Lando?
– Hosszú történet.

14. fejezet, 283. oldal

>!
PAVideoStudio

– Ez még jól jöhet – örült neki Han. – A Nar Shaddaara tartunk, szükség lehet arra, hogy egymás hátát vigyázzuk. Hallottál már erről a holdról? A hutt bolygó, a Nal Hutta körül kering.
Csubi nem hallott róla.
– Én sem, de abból ítélve, amit hallottam róla, durva lehet. Még a Birodalom sem mer beavatkozni Nar Shaddaa belügyeibe. Ha vaj van a fejeden, vagy olyan üzletet szeretnél csinálni, amit a hatóságok nem néznének jó szemmel, akkor a Nar Shaddaat neked találták ki.

36. oldal, 2. fejezet, A csempészek útján - A hutt játszma (Aquila, 2000)

7 hozzászólás
>!
Saille P

– A szerelem megszeretteti veled az életet – magyarázta egyszer Hannak. – És ha szereted az életet, akkor veszélyben vagy. Belecsimpaszkodsz, és az élni akarás elhomályosítja a gondolkodásodat. A szerelem a legkockázatosabb érzés a galaxisban.

163. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo · szerelem · Xaverri
>!
sirszalhasogato P

– Na, mit gondolsz? – kérdezte Lando.
Han megcsóválta a fejét.
– Még egy ilyen halom ócskavasat! – mondta ócsárlóan, gondolatban bocsánatot kérve a hajótól.

6. fejezet - Szerelem első repülésre

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo · Lando Calrissian · Millennium Falcon
>!
Hippoforaccus

Ennyi alakoskodás után, gondolta nem csekély öniróniával, díjat érdemelnék. Milyen kár, hogy nem létezik „Az év titkos ügynöke” díj…

224. oldal

1 hozzászólás
>!
sirszalhasogato P

– Mako – motyogta.
Csubakka kérdőn ránézett. Han vállat vont.
– Csak arra gondoltam, hogy felkereshetnénk Makót.

3. fejezet - Nar Shaddaa

Kapcsolódó szócikkek: Chewbacca · Han Solo

A sorozat következő kötete

Han Solo-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Andre Norton: Sargasso a világűrben
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Jackson Miller: Kenobi
Dan Simmons: Ílion
James Luceno: Darth Plagueis
Dan Simmons: Endymion