Az élet nem a születéssel kezdődik és nem a halállal végződik. Mi is történik pontosan az énnel, miután elhagyta mostani testét? Egy másik testbe kerül? Örökké újra kell születnie? Hogyan működik valójában a reinkarnáció? Tudjuk-e irányítani következő születéseinket?
A Visszatérés választ ad ezekre a legmélyebb és legtitokzatosabb kérdésekre, tiszta és tökéletes magyarázatokat merítve a világ leghitelesebb, időtlen, túlvilágról szóló tudásának forrásaiból.
E könyv segítségével megtanulhatjuk azt, hogy miként irányítsuk jelenünket, hogyan határozzuk meg jövőnket, s miként változtassuk meg radikálisan az életünket.
Visszatérés 21 csillagozás

Eredeti cím: Coming Back

A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: Visszatérés 77% A reinkarnáció tudománya
Nem ez az első könyvem A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda – tól, viszont ez az első könyv, amit olvastam a Somogyi-könyvtárból. Szóval emiatt biztosan emlékezetes is marad. Sajnos semmi újdonsággal nem szolgált nekem a kötet (de lehet, hogy másnak meg többet tud mondani). Ezt úgy mondom, hogy aki már beleásta magát a témába, annak nem hasznos valószínűleg, azonban nem is kártékony nyilván. A történeteket pl. kifejezetten ajánlom, nekem az őzes volt a kedvencem. Nagyon tanulságos. Sok az ismétlés, azonban úgy tudom, hogy annál hatékonyabban sajátíthatjuk el a a leírtakat. Amúgy szerintem elég negatív képet mutat a szerző a világról általánosságban és engem kicsit zavar. Igaza van, de azért 1-2 jó dolog is történik, nem?

A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: Visszatérés 77% A reinkarnáció tudománya
Egyszer elindultam ebédelni Kaposváron, megállított egy krisnás, az ebédpénzem az ő erszényébe vándorolt, cserébe kaptam ezt a könyvet. A testem éhes marad, a könyvet viszont felhasználtam a filozófia dolgozatomhoz.
Különben én már kisiskolás koromban is hittem a reinkarnációban.

A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: Visszatérés 77% A reinkarnáció tudománya
A reinkarnációval kapcsolatos témakör engem mindig is érdekelt, és sokszor sokfelől hallottam már, hogy ez a könyv az egyik legjobban összeszedett, legérthetőbb ebben a műfajban. Ezt az olvasása után meg is tudom erősíteni. Nagyon érdekesen, olvasmányosan, ugyanakkor értelmesen, logikusan felépítve, szinte már tudományos alapossággal fejti ki a könyv az elméletet arról, hogy miért is létezik és hogyan működik a reinkarnáció. Azt, hogy mindezzel együtt higgyek-e benne, továbbra sem tudom eldönteni, ha megkérdezik tőlem, hogy mit gondolok a reinkarnációról, hiszek-e benne, sosem tudom megmondani, hogy igen vagy nem (persze itt most ellőhetném a szokásos régi és olcsó poént, miszerint „már előző életemben sem hittem benne”, de… na jó, oké, ezzel már meg is tettem! :D).
Ami nem tetszett annyira a könyvben, hogy túl szájbarágós akar lenni, és ugyanazokat a gondolatokat ismétli rendszerint újra- és újrafogalmazva. Bár így sem egy túl vaskos olvasmány (kb. 120 oldal az egész), de ugyanez lényegre törően összefoglalva akár 30-40 oldalba is beleférne.

A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: Visszatérés 77% A reinkarnáció tudománya
Rövid egyszerű kis olvasmány. Úgyamúgy nem rossz, de semmi extra. Nagyjából azt kapjuk amire számíthatunk a cím alapján.

A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: Visszatérés 77% A reinkarnáció tudománya
Kell a léleknek. Fejlődtem, tanultam. Nem kell mindennel egyet értenem, de sokmindenben felnyitotta a szemem.

Nem meglepőbb megszületni kétszer, mint egyszer. /Voltaire/
A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: Visszatérés 77% A reinkarnáció tudománya

A mai modem társadalmat jelenleg vakok és bolondok vezetik. Az úgynevezett mérnökök, tudósok és filozófusok nem ismerik az élet valódi célját. Maguk az emberek is vakok, így hát a helyzet az, hogy vak vezet világtalant. Ha egy vak vezetni próbál egy világtalant, akkor miféle eredményre számíthatunk? Nem, ez nem a fejlődés.
A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: Visszatérés 77% A reinkarnáció tudománya

Az én őzem pontosan olyan, mint egy kis herceg. Mikor fog visszatérni? Mikor fogja újra megbékíteni sebzett szívemet?
A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: Visszatérés 77% A reinkarnáció tudománya

Rendszeresen társulnunk kell olyan emberekkel, akik igyekeznek megszabadulni karmájuktól s a születés és halál körforgásától.

Whalt Whitman a Dal magamról c. versében így
ír:
Tudom, hogy halhatatlan vagyok . . .
Habár nagyon kimerültünk a telek
és nyarak trilliói alatt.
Még trilliók vannak elõttünk és
trilliók azok elõtt.

Maya illúziója
Maya illúziója olyan, mint a tajték
Mely újra a tengerbe vegyül.
Senki sem anya, apa vagy rokon;
Akár a ternger habja, csupán rövid ideig megül.
Ahogy a tenger habja beleolvad a tengerbe,
Úgy tûnik el ez az öt elembõl álló becses tested.
Ki mondja meg, hány múló alakot
Öltöttek már a megtestesült lelkek?
Bengáli költemény,
Õ Isteni Kegyelme
A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada
tollából
A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: Visszatérés 77% A reinkarnáció tudománya

Az iszlám követõi között különösen a szufik hisznek abban, hogy a halál nem veszteség, mert a halhatatlan lélek folyamatosan vándorol
különbözõ testeken át. Jalalu 'D-Din Rumi, a híres szufi költõ így ír:
Meghaltam mint ásvány és növény lettem,
Meghaltam mint növény és állattá váltam,
Meghaltam mint állat és ember vagyok.
Miért kellene félnem ? Mikor váltam kevesebbé a haláltól .
19-20. oldal, Reinkarnáció: Szókrátésztől Salingerig
A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: Visszatérés 77% A reinkarnáció tudománya

Az angol koszorús költõ, John Masefield a múlt és jövõbeli életekrõl szóló ismert
versében így ír:
Midőn az ember meghal,vélem én,
Lelke visszatér a földre.
Valami új hús-álruhát öltve
Új anya öléből lép elénk.
Karja erősebb, szelleme fénylő :
A régi lélek újra útra kél.
25. oldal Reinkarnáció : Szókratésztől Salingerig
A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: Visszatérés 77% A reinkarnáció tudománya

A test valójában csak az elme által emelt építmény, olyan, mint egy álom , az én viszont különbözik minden ilyen elmebeli képződménytől. Ez az önmegvalósítás:
34. oldal Változó testek fejezet
A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: Visszatérés 77% A reinkarnáció tudománya

A halál nem létezik.Hogyan is létezhetne halál, amikor minden az istenség része ? A lélek sohasem hal meg, a test pedig igazából sohasem élő.
Isaac Bashevis Singer
Nobel-díjas