Bhagavad-Gíta 39 csillagozás

Úgy, ahogy van
A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda: Bhagavad-Gíta A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda: Bhagavad-Gíta A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda: Bhagavad-Gíta A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda: Bhagavad-Gíta A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda: Bhagavad-Gíta A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda: Bhagavad-Gíta

A ​Bhagavad-gítát India Bibliájának tartják. Ez az egyik legnépszerűbb szentírás, amely nemcsak a hinduk körében, de az egész világon rendkívüli tiszteletnek és érdeklődésnek örvend. E könyv a Mahábhárata című óind eposz legfontosabb része, amely a védikus szentírások lényegi tanításainak összefoglalása. A 18 fejezetből és 700 versből álló művet filozófusok, irodalmárok, történészek és az abszolút tudás után kutató emberek sokasága tanulmányozza. Cselekményének keretéül az ötezer évvel ezelőtt lezajlott kuruksetrai csata szolgál, amely a Pándava- és a Kaurava-dinasztiák között dúlt. A hagyomány szerint a tizennyolc napig tartó csatában mintegy 64 millió ember pusztult el. Bár a modern tudomány e csatát pusztán allegorikusnak, jelképesnek tekinti, a védikus kultúra követői úgy tartják, hogy valódi történelmi eseményről van szó.
A Bhagavad-gítában Ardzsuna, a kiváló harcos lelki tanítómesterének fogadja el Krisnát, az Istenség Legfelsőbb Személyiségét. Beszélgetésük a csata… (tovább)

Az eredeti Bhagavad-gitá címmel is megjelent.

>!
816 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789171499653
>!
814 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789171497901
>!
832 oldal · ISBN: 9781845990527

6 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Most olvassa 20

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda: Bhagavad-Gíta

„Néha a felhők miatt vagy más okból nem látjuk a napot az égen,de napfény mindig van,s ebből tudjuk,hogy nappal van."

Aki tiszta szívvel,becsületesen és áhítatosan elolvassa ezt a kinyilatkoztatást,az sok mindenre választ kaphat. Felülemelkedhet a mindennapi élet gondjain,átszervezheti az életét és valóban elkezd élni! Hitet,bátorságot és önfegyelmet nyújt a kötet mindazoknak,akik próbálják betartani az olvasottakat. Emellett érdekes is,hiteles is. A kötet végén utasítást kapunk arra,ne adjuk oda a könyvet olyannak,aki nem érdemes rá. Csak az Ő igaz barátja értheti meg tisztán szavait…
És egy tanács : a magyarázó szöveget sok helyen célszerű elhagyni,hogy ne kalandozzunk el a fő mondanivalótól! ;)
Van aki a Bibliára esküszik…én pedig a Bhagavad-Gítára…

7 hozzászólás
>!
kissakos I
A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda: Bhagavad-Gíta

Ha keresed a spiritális értékeket akkor hagyd abba a Müller Péter/Coelho/Csernus könyvek olvasását. Már jóval korábban leírtak mindent, csak a régi dolgokat kissé melósabb elolvasni. De megéri…

>!
Leoni I
A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda: Bhagavad-Gíta

Megvettem, mert segíteni akartam, elolvastam, majd azóta többször elő-előkerült…érdekes, hogy a segítő szándékom végül nekem segített…

>!
darkfenriz
A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda: Bhagavad-Gíta

Most, hogy a hosszabb változatot is elolvastam, még mélyebb értelmet nyertek ezek a szavak. Az biztos, hogy nem mindegy, ki milyen magyarázattal olvassa a könyvet. Ha a magyarázatot kellene értékelnem, nem lenne teljes pontszámú az értékelésem, hiszen egyes értelmezéseket túlzottan szigorúnak vélek, a teljes lemondás bizonyos fajtáit nem érzem helytállónak. Viszont maga a szöveg ősi kinyilatkoztatás, melyet mindenkinek ismernie kellene és nehéz pillanataiban, illetve önkéntes képzésre évente legalább egyszer forgatnia.

2 hozzászólás
>!
Arjuna
A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda: Bhagavad-Gíta

Gyönyörű könyv, igen mély filozófiai tartalommal. Rendkívül hatékonyan ki tud emelni a hétköznapokból.

>!
Honey_Fly P
A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda: Bhagavad-Gíta

Nem egy könnyű esti olvasmány, de nagyon sok igazságot találtam benne.

>!
krlany I+SMP
A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda: Bhagavad-Gíta

Előrebocsájtom, hogy engem mint filozófiai mű érdekelt, nem mint vallási, és eszerint is alkotok róla véleményt, mielőtt még belegázolnék bárkinek is az érzelmeibe, nem szeretnék.
Érdekes gondolatok tárháza, érdemes egyszer-egyszer hosszabban is elidőzni, megrágni, visszatérni. Sok minden pedig nem az enyém belőle. Azt hiszem ennek a könyvnek is az a küldetése, hogy többször lekerüljön a polcról, mindig csak egy kicsit, mig bölcsebbek és bölcsebbek nem leszünk.

>!
reich4
A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda: Bhagavad-Gíta

A műre magára 5 csillagot adtam. Nagyon szeretem a Bhagavad Gita-t. Viszont a magyarázatokat túl vallásosnak tartom.Majdnem megvan az összes Srímad Bhágavatam is és ott is a magyarázat nem az én világom annyira. Ahány irányzat annyi felfogás. Inkább a verseket olvasom magában.

>!
Felhasználó I
A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda: Bhagavad-Gíta

Azt hiszem, a magyarázatokat még tüzetesebben át fogom böngészni, de alapjaiban véve mély és egyszerű, a diák is megérti és olyan igazságokat tartalmaz, amit egy gyerek is fel tud fogni, gondolom az igazi tudás csak egyetemes lehet. Annak sem utolsó szempont elolvasni, akitől kulturálisan rideg és idegen a kasztrendszer.


Népszerű idézetek

>!
KataPanda

Az igazság néha fáj, ám ez ne tántorítson el senkit sem a kimondásától.

437. oldal

4 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

Az emberek legnagyobb része nem túlságosan intelligens.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ember, emberiség
>!
Lunemorte MP

Az elme a legjobb barátja lesz annak, aki legyőzi őt, ám annak, aki nem képes felülkerekedni rajta, a legnagyobb ellenségévé válik.

270. oldal

>!
Lunemorte MP

Néha a felhők miatt vagy más okból nem látjuk a napot az égen, de napfény mindig van, s ebből tudjuk, hogy nappal van.

88. oldal

>!
Lunemorte MP

Egy tiszteletreméltó ember számára a szégyen még a halálnál is rosszabb.

103. oldal

>!
Lunemorte MP

Művelt beszéded mellett olyasmit gyászolsz,amiért nem érdemes bánkódni.A bölcsek nem keseregnek sem az élő,sem a halott felett.

76. oldal

5 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

Amikor az érzéki élvezetekről a szabályok és korlátozások betartásával mond le az ember,az olyan,mint amikor egy beteget eltiltanak bizonyos ételektől. Nincs ínyére e korlátozás,és a tiltott ételek iránti étvágyát sem veszíti el.

128. oldal

>!
Lunemorte MP

Te vagy az Istenség Legfelsőbb Személyisége, a végső hajlék, a legtisztább, az Abszolút Igazság. Te vagy az örök, transzcendentális és eredeti személy, megszületetlen, a leghatalmasabb.

4. oldal

>!
Lunemorte MP

Harcolj csak, s ne aggódj,
győzedelmeskedni fogsz ellenségeid felett!


Hasonló könyvek címkék alapján

Steven J. Rosen: India rejtett kincse
Isvara Krsna dasa (szerk.): Kérdések és válaszok a Krisna-tudatról
G. Hajnóczy Rózsa: Bengáli tűz
Richard Waterstone: India
Arthur Koestler: India
Armin Risi – Ronald Zürrer: Vegetáriánus élet
Nagy Mézes Rita (szerk.): A hit palotái
Mohandász Karamcsand Gandhi – Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Erőszakmentesség és együttérzés
Camellia Panjabi: A legjobb curryreceptek Indiából
Anita Ganeri: Mítoszok 30 másodpercben