A ​tanítások nektárja 2 csillagozás

A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: A tanítások nektárja A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: A tanítások nektárja

Öt évszázadnyi, fél földgolyónyi távolságból érkezett el hozzánk a lelki tanítások lényegének e tömör, irányadó könyve. Hogyan válasszunk lelki tanítómestert, hogyan gyakoroljuk a yogát, hogyan éljünk – mindezekre választ kaphat az olvasó ebben a felbecsülhetetlen értékű műben, melyet Srila Rupa Gosvámi, a középkori India lelki életének legkiválóbb alakja írt, szanszkrit nyelven.
A tanítások nektárját Rupa Gosvámi jelenkori örököse, Ő Isteni Kegyelme A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada fordításában és magyarázataival találjuk meg ebben a könyvben, mely kulcsfontosságú tudnivalókat rejt a lelki tökéletesség útját keresők számára.

Tartalomjegyzék

>!
110 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789171493767
>!
The Bhaktivedanta Book Trust, Los Angeles, 1990
108 oldal · puhatáblás · ISBN: 917149376X

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Lunemorte P>!
A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: A tanítások nektárja

Megtudhatod, hogyan élj, hogyan és mivel szolgálhatod azt a Legfensőbb Lényt, akiben hiszel. A Bhagavad-Gíta előtt vagy után olvasd el, ez jó felelevenítésnek vagy folytatásnak, illetve bevezetésnek is.

eeszter>!
A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: A tanítások nektárja

Érdekes vallás rengeteg igazsággal, de nem tudnám 100%-ig követni – talán azért is, mert eléggé elszigetelő…

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

Ha kiteszünk egy zsák rizst egy nyilvános helyen, a madarak csak néhány szemet esznek, majd elmennek. Egy ember azonban elviszi az egész zsákot. Annyit eszik, amennyit elbír a gyomra, a többit pedig megpróbálja eltenni a kamrájában.

Lunemorte P>!

Az embernek meghatározott időben kell ennie, és nem szabad éttermekbe vagy édességboltokba járnia, csak hogy kielégítse nyelve és gyomra vágyait.

Lunemorte P>!

A lelkiség gyakorlása nem azt jelenti, hogy tétlenül leülünk meditálni, amint azt néhány ál-jógi tanítja. Az ilyen tétlen meditáció jó lehet azok számára, akik nem ismerik az odaadó szolgálatot, ezért néha ajánlott mint az a folyamat, mellyel féken lehet tartani a nyughatatlan materialista cselekedeteket. Meditáció azt jelenti, hogy nem végzünk semmilyen értelmetlen cselekedetet, legalább az alatt az idő alatt, amíg meditálunk. Az odaadó szolgálat azonban nemcsak véget vet az értelmetlen világi cselekedeteknek, hanem értelmes odaadó tettekkel is lefoglalja az embert.

Kapcsolódó szócikkek: meditáció
Lunemorte P>!

Miközben mindenki alszik, a fegyelmezett ember ébren van, de az élőlények ébrenléte a lelkét látó bölcsnek éjszaka.

Lunemorte P>!

Minden lelki dologban az ember első kötelessége az, hogy uralkodjon az elméjén és az érzékein.

Lunemorte P>!

Tapasztalatot látás, és hallás útján lehet szerezni. Aki kevésbé intelligens, az látás útján tapasztal, aki intelligensebb, az hallás útján jut tapasztalat-hoz.

Lunemorte P>!

Azoknak, akik hisznek abban, hogy a magasabb rendű intelligenciát egy magasabb szint elérésére kell használni, követniük kell a Védikus Irodalom utasításait. Ha ilyen utasításokat fogadnak el felsőbb, hiteles forrásokból, akkor a tökéletes tudás szintjére kerülhetnek, s életük igazi értelmet nyerhet.

Lunemorte P>!

Az a józan személy, aki képes eltűrni a beszéd késztetését, az elme ösztönzését, a düh tetteit, valamint a nyelv, a gyomor és a nemi szervek késztetését, alkalmas arra, hogy tanítványokat fogadjon el az egész világon.

Lunemorte P>!

Az odaadó szolgálat kilenc folyamata a következő: (1) Az Istenség Legfelsőbb Személyisége dicsőségéről és nevéről hallani; (2) az Ő dicsőségét zengeni; (3) emlékezni az Úrra; (4) szolgálni az Úr lábait; (5) a mürtit imádni; (6) felajánlani hódolatunkat az Úrnak; (7) az Úr szolgájaként cselekedni; (8) barátkozni az Úrral; (9) teljesen meghódolni az Úr előtt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Srila Sivaráma Swami: Na Paraye 'ham
Kesava Dasa: „… vagy itten az ember csak öltözik át?”
Paramhans Swami Madhavananda: Lila Amrit
B. R. Srídhar: Az Arany Avatár
Śivarāma Swami: Venu-Gita
Kaustubha dász: Krisna Vrindávanban
Krishna Dharma: Mahábhárata
Steven J. Rosen: India rejtett kincse
Srila Sanatana Gosvami: Sri Brhad Bhagavatamrta
Rába Géza: Isten tudja