A ​bor géniusza 3 csillagozás

In memoriam Hamvas Béla
A bor géniusza

A ​könyv, melyet lapozgatunk, nem fényképalbum, és nem is fotókkal illusztrált szöveg, szó és kép mégis egységesen összetartoznak. A fényképészet szinte kezdettől fogva igényt tar­tott arra, hogy a képzőművészetekkel egyenrangú kifejező eszközzé váljon, s mint totó­művészet túllépjen a tárgyi ábrázolás és dokumentálás feladatkörén és szintjén. Minden alkotás, amely valóban művészet, Kandinszkij szavaival „belső szükségszerűségből" (aus inne-rer Notvvendigkeit) fakad.
Hamvas Béla szavainak és szél Ágnes fotóinak e kettős recepciója, szemlélődő, elmélyült olvasást eredményez. Míg tekintetünk megnyugszik egy-egy képen, szinte benne érezzük magunkat az ábrázolt tájban. Emlékek elevenednek fel, igen már jártam itt… vagy a vágy, bár felkereshetném e tájat. Már nem sietünk, feloldódik bennünk a hétköznapok feszültsé­ge, megnyílunk a gondolatok befogadására.
Hamvas Béla A bor filozófiájá-t közvetlenül a háború után, 1945 nyarán egy Balaton men­ti rövid nyaralás során írta. A… (tovább)

Róla szól: Hamvas Béla

>!
Medicina, Budapest, 2002
64 oldal · ISBN: 9632439112 · Fordította: Kardos Gábor, Csepregi Gábor, Csörgő Barbara

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Babramorgó >!
A bor géniusza

A bor géniusza In memoriam Hamvas Béla

Hamvas Béla és Szél Ágnes – nagy baj már nem lehet. Nagyon szép fotók, szerintem remekül egészítették ki (szándékosan nem írom, hogy tették teljesebbé, mert az egyik így, a másik úgy teljes) Hamvas idézeteit. A Hamvas-összkiadás mellé csempésztem a kötetet, ott van a legjobb helyen.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bauer Barbara: A fekete rózsa
Madeline Puckette – Justin Hammack: Wine Folly – Magnum kiadás
Julie James: Az a gyanúm, szerelem
Ann Mah: A szőlőskert titka
Anne L. Green: Toszkán rejtély
Nora Roberts: Az udvarház
Hugh Johnson – Jancis Robinson: A bor világatlasza
Madeline Puckette – Justin Hammack: Wine Folly
Kristan Higgins: Álmaidban
Szabó Edit (szerk.): Gyengébb? Nem!