A ​bor géniusza 3 csillagozás

In memoriam Hamvas Béla
A bor géniusza

A ​könyv, melyet lapozgatunk, nem fényképalbum, és nem is fotókkal illusztrált szöveg, szó és kép mégis egységesen összetartoznak. A fényképészet szinte kezdettől fogva igényt tar­tott arra, hogy a képzőművészetekkel egyenrangú kifejező eszközzé váljon, s mint totó­művészet túllépjen a tárgyi ábrázolás és dokumentálás feladatkörén és szintjén. Minden alkotás, amely valóban művészet, Kandinszkij szavaival „belső szükségszerűségből" (aus inne-rer Notvvendigkeit) fakad.
Hamvas Béla szavainak és szél Ágnes fotóinak e kettős recepciója, szemlélődő, elmélyült olvasást eredményez. Míg tekintetünk megnyugszik egy-egy képen, szinte benne érezzük magunkat az ábrázolt tájban. Emlékek elevenednek fel, igen már jártam itt… vagy a vágy, bár felkereshetném e tájat. Már nem sietünk, feloldódik bennünk a hétköznapok feszültsé­ge, megnyílunk a gondolatok befogadására.
Hamvas Béla A bor filozófiájá-t közvetlenül a háború után, 1945 nyarán egy Balaton men­ti rövid nyaralás során írta. A… (tovább)

Róla szól: Hamvas Béla

>!
Medicina, Budapest, 2002
64 oldal · ISBN: 9632439112 · Fordította: Kardos Gábor, Csepregi Gábor, Csörgő Barbara

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Babramorgó P>!
A bor géniusza

A bor géniusza In memoriam Hamvas Béla

Hamvas Béla és Szél Ágnes – nagy baj már nem lehet. Nagyon szép fotók, szerintem remekül egészítették ki (szándékosan nem írom, hogy tették teljesebbé, mert az egyik így, a másik úgy teljes) Hamvas idézeteit. A Hamvas-összkiadás mellé csempésztem a kötetet, ott van a legjobb helyen.


Hasonló könyvek címkék alapján

Praznovszky Mihály (szerk.): Borban az igazság…
Nora Roberts: Az udvarház
Dlusztus Imre – Kaiser Ottó: Borpincék
Csávossy György: Magyarán a borról
Sánta Zoltán – Mészáros Gabriella: Bortankönyv – A világ borai
Alkonyi László: Vigyázz, kész, rajt: Bor!
Bárány István: A magyar bor
Töttős Gábor: A szekszárdi szőlő és bor
Kovács András István: Eger és a Bükk
Szabó Edit (szerk.): Gyengébb? Nem!