Kánikula 7 csillagozás

Indig Ottó: Kánikula

Az erdélyi származású író, dramaturg regénye a Cote D'Azur napos tengerpartjára repíti olvasóit. A szerző Franciaországban vészelte át a második világháborút, önéletrajzi ihletésű regénye kiváló társadalmi korrajz a 30-as évek nyugatjáról, dekadens szerelmekről, unatkozó milliomosokról, akik tudomást sem vesznek a világégésről… mert a francia tengerpart a béke szigete, ahol vágyak és titkok perzselik a látogatót. Főhősei egy különös szerelmi kvartett szereplői, köztük egy leszbikus hajlamú fiatal nő és egy érett korú férfi. A történetet Borsódy Eszter posztimpresszionista hangulatú grafikái kísérik.

Eredeti megjelenés éve: 1947

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Aranyrög könyvtár Kráter

Indig Ottó: Kánikula

1939 nyarán játszódik a történet a francia tengerparton. A szereplők vegyes nemzetiségű, unatkozó gazdagok. Az utolsó békés nyári hónap a háború előtt, mindenki valakibe szerelmes. Átgondolt, igényes nyelvezetű regény, jó olvasni a szép, gazdag szókincsű mondatokat. Végig olyan érzésem volt, mintha színházi előadást látnék, igaziak, találóak voltak a párbeszédek. Folyamatosan lekötött, az utolsó mondatokat is figyelmesen olvastam, nagyon jó stílusú írás.

bookasticdude>!
Indig Ottó: Kánikula

Kedvem támadt üldögélni egyet egy Cap d' Antibes-i hotel tengerpartra néző teraszán, egy Gin Tonicot iszogatva nézném hogyan ostromolják a hullámok a partot, és ez a könyv lenne az asztalomon, borítóval felfelé.

Remek könyv volt, már valahogy a borító is megfogott, mintha én is ott lettem volna. Abszolút pozitív meglepetés.

Virágszépe>!

Két évvel ezelőtt egy párizsi kávéházban a szomszédom a nevetéstől fuldokolva nyújtott át egy képes újságot, az illusztrált viccre mutatott. Elolvastam a szöveget. Három sor volt az egész. Minden egyes szavát megértettem, mégsem tudtam, min kellene nevetnem. A rajz se segített. Ekkor eszméltem rá, mi is az „idegen nyelv”. A szón, a nyelvtanon túl még van valami, amibe bele kell születni, ami a vérben él, s amit úgy hívnak: anyanyelv.

9. oldalltal (Kráter, 2009)

Virágszépe>!

Elsőnek a férfiak, az urak érkeztek, kivétel nélkül mind fehér szmokingban, vörös szegfűvel a széles hajtóka gomblyukában. Ez a Cote-d'Azur-i esték egyenruhája. Különös mennyire szeretik a férfiak ezt a majomparádét. Úgy látszik, nemcsak a közös halálhoz, hanem a közös örömhöz is szeretnek egyenruhába öltözni.

8. oldal (Kráter, 2009)