Matilda ​gyermekei 37 csillagozás

Aleva Zoltán: Matilda gyermekei

Amikor ​még a Nap is fiatalabb volt – és nem látott annyi szörnyűséget, mint manapság –, az emberek is egész másfajta életet éltek. Különösen igaz volt ez egy völgyben élő, istenekhez fohászkodó, saját szabályok szerint és a nagyvilágtól elszigetelten élő kis közösségre. A szokványos, idilli napokat furcsa történések kezdik beárnyékolni, amelyek nem várt, tragikus eseményekhez vezetnek. Az összeszokott csoport addigi, háborítatlan életét örökre megváltoztatja a balsors. A hátborzongató eseményekhez, úgy tűnik, hogy többeknek is közük van a falubeliek közül, s a titkok, amelyeket addig féltve őriztek, mind-mind felszínre kerülnek, kíméletlenül feltárva a dermesztően sötét, lélekfacsaró igazságot…

Lehet-e a lélek eredendően gonosz? Hány arca van a szerelemnek? Mennyi fájdalmat képes egy ember elviselni? Hol húzódik meg a határ szeretet és gyűlölet között? Feláldozható-e egy élet, ha ezzel számos másikat megmenthetünk? Mi történik akkor, ha átveszi az irányítást a józan ész… (tovább)

>!
Magánkiadás, Budapest, 2023
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150170312

Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 87

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bookish_Moments_Blog>!
Aleva Zoltán: Matilda gyermekei

Aleva Zoltán kevert zsánerben, káprázatos megfogalmazásban és varázslatos stílusban tárja elénk legelső regényét. A Matilda gyermekei szórakoztatott, megdöbbentett és rendkívüli módon magához vonzott. A történetben váltakozó témák kerültek előtérbe, a mélyebb horderejű pillanatok és az író könnyedebb, lendületesebb hangvétele kimagasló párosítást alkot.

Valójában többször éreztem azt, hogy tudom a történet kimenetelét, viszont a végéhez közeledve erős csavarok törtek felszínre, amelyek meghökkentettek, ugyanakkor az izgalmi faktort magasabb szintre helyezték. Egy megragadó utazáson vehetünk részt, ahol akciódús, komoly érzelmi töltetű események tanúi lehetünk.

A Matilda gyermekei című művet nem tudom egy olvasórétegnek ajánlani, hiszen mondhatni mindenből van egy pici benne. Mégis azt mondanám, hogy Aleva Zoltán kötete kihagyhatatlan azoknak a könyvmolyoknak, akik szeretnek egy kissé régebbi korba, egy kicsit romantikus és egy kicsit elgondolkodtató közegbe csöppeni, ahol van egy titok, ami más megvilágításba helyez mindent! Észre sem veszed és a kezdeti izgalomból egy durva elképedés kapujába kerülsz!

A teljes értékelésem itt olvasható:
https://bookishmomentsblog.blogspot.com/2023/02/aleva-z…

1 hozzászólás
dontforgettosmileandread P>!
Aleva Zoltán: Matilda gyermekei

Egy nagyon különleges olvasmányélményt kaptam a Matilda gyermekeiben. Mind tartalomban, mind stílusban egyedi volt. Egy olyan távoli korba kalauzol bennünket, ahová senki ezelőtt. Egy képzeletbeli, elszigetelt faluba csöppenünk, jó pár évtizeddel ezelőtt.

„Életem végéig úgy kell majd léteznem, hogy senkinek sem mutathatom meg valódi önmagam. Mi értelme, így élni?”
A regényt magát nagyon nehéz egy zsánerbe bekategorizálni, maga a szerző is úgy nyilatkozik róla, hogy kevert műfajú. Ami nekem igazán dominált benne, az a fantasy, a krimi és a pszichológiai thriller. De belecsempészett egy kis romantikus vonalat is, és nem zárnám ki a történelmi elemeket sem. Annyi tehát bizonyos, hogy ennyi műfaj elemei keverednek benne. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogyan lehet, lehet-e ennyi műfajt úgy összekeverni, hogy abból ne egy bábeli zűrzavar, hanem sokkal inkább egy szerethető történet kerekedjen ki. Nos, azt kell mondanom, ez pont így sikerült. A sokrétűsége mellett egy olyan végeredményt kapunk regény formába öltve, ahol a szálak végsősoron kiegyensúlyozottságot sugározva, egymást inkább kiegészítve, mintsem elnyomva nyújtanak szórakoztató élményt. Való igaz az is, hogy néha azért nekem hiányzott, hogy csak egy műfaj elemeit vigye tovább, de összességében ezt a hiányérzetet egy idő után magam mögött hagytam.
Meglepetésekkel teli, csavaros és izgalmas fordulatok tárháza. Kíméletlen történet, minden érzékszervre kihat. Keresi az igazságot úgy, hogy közben tanítja is azt. Elgondolkodtat, ahogyan jobban megismerjük a szereplőket, az ő történetüket és egyre jobban haladunk az igazság felé vezető úton, mi magunk is górcső alá vesszük titkainkat.

Hol húzódik a valóság és hol a misztikum? Megbénító vágyak, elfojtott érzelmek, aminek tanúi lehetünk. Temperamentumos cselekmény, szépen halad előre, mellette egy percig sem lehet unatkozni. Nem ritka a csontig hatolóan érzelmes részlet, de a szívettépő jelenetek sem.
Köztudott, hogy nem az én világom a fantasy, mégis ez az elszigetelt faluban játszódó, sejtelmes történet azért engem is odaszegezett a könyvhöz, hamar be is fejeztem. Nem mondom, hogy kedvencem lett, mert továbbra is jobban szeretem a mi valóságunkban játszódó történeteket, de jó volt felfedezni, jó volt nyomozni egy rég letűnt korban, ahol sok olyan erénnyel találkozni, melyek mára már lassan kikopnak a köztudatból. Ebben a világtól elzárt, völgyben élő faluban négy szereplő történetét követhetjük nyomon, amelyben mindegyik szereplő egy-egy fejezetet kap a cselekményben.
✨️
Sötét rejtelmek tengerén utazhatunk, ha megváltjuk jegyünket erre a kalandra.
Köszönöm a kötetet a szerzőnek! Ha kíváncsiak vagytok rá, bátran ajánlom elolvasásra.

1 hozzászólás
szentesi_katalin P>!
Aleva Zoltán: Matilda gyermekei

Lehetőséget kaptam, hogy előolvassam Aleva Zoltán első könyvét.

Azt kell mondjam, hogy ha nem tudnám, nem mondanám meg, hogy első írásról van szó. Nem sok fantasy könyvet olvastam még, de meg vagyok elégedve.
Zoli nagyszerűen írta meg a történetet. A fogalmazás, a stílus nagyon bejött. Annyira átadta a kor stílusát, imádtam a párbeszédeket, hogy milyen tisztelettel beszélnek egymással a szereplők.

A történetet jól fel van építve, több szemszögből bontakozik ki, a fejezetek a könyv végére összefonódnak. Nem is akárhogy. Zoli ért hozzá, hogy vezessen félre.

Mivel nem tudtam mire számítsak, a fülszöveg is elég titokzatos, az első fejezetben ért egy kis meglepetés. Ahogy olvastam tovább, nem tudtam hova rakni a dolgot, mi köze lesz a nagy egészhez. Erre a végén viszont választ kaptam.

A szereplők nagyon szimpatikusak, szerethetőek, tiszteletre méltóak és titkokat őriznek…

Köszönöm a lehetőséget, máris várom a folytatást.

2 hozzászólás
kicsimoly P>!
Aleva Zoltán: Matilda gyermekei

Azon szerencsések egyike vagyok, aki előolvashatta Aleva Zoltán bemutatkozó regényét.
Elöljáróban annyit, hogy a műfaj nem a zsánerem, így félve álltam neki és izgultam, hogy annak ellenére is előremutató, segítő értékelést adjak, ha esetleg maga a történet nem tetszene.
Ki kell jelentenem, hogy kár volt ettől tartanom.
Csak gratulálni tudok Zolinak. Hihetetlen, hogy ez az első könyve.
Ne riasszon senkit, hogy nincs rövid fejezetekre tagolva, nem úgy lehet félretenni, mint egy bármilyen másik könyvet. Teljesen érthető és nagyon jól felépített munka ebben a köntösben megírni és ezzel együtt olvasni.
4 fejezet, 4 főhős, 4 történet. Ezek azonban a végére mind egy szállá fonódnak össze, ahol minden eseménynek, apró mozzanatnak kulcs jelentősége van.
A stílus lehengerlő. Imádtam a fogalmazás módot, azt hogy mennyire jól visszaadja a több száz évvel ezelőtti kor hangulatát. Már az első soroknál átrepültem a régmúltba. Gyönyörű leírások, mesébe illő jelenetek, egyáltalán nem túlírva.
A karakterek kedvelhetőek, tökéletesen megformáltak, igazi emberi tulajdonságokkal felruházottak.
És akkor magáról a történetről:
Hát ha lehetne, én 10 csillagot adnék. Teljesen félrevezetett az utolsó oldalakig. Hatalmas meglepetés volt az utolsó fejezet.
Köszönöm, hogy megírtad, köszönöm, hogy olvashattam.
Jöhet a folytatás!

4 hozzászólás
hajdu_zsuzsa>!
Aleva Zoltán: Matilda gyermekei

Kicsit tartottam ettől a könyvtől, mert nem nagyon szoktam ilyen jellegű műveket olvasni. Viszont hatalmas pozitív csalódás ért, faltam a lapokat, alig bírtam letenni. Rettentően jól felépített történet, amely annak ellenére is könnyen olvasható, hogy nincsenek rövid fejezetek.
A kor hangulatát kítűnően visszaadja az írói stílus, a párbeszédek, a kissé baljós, komor, olykor félelmetes atmoszféra.
Voltak olyan jelenetek, ahol csak néztem ki a fejemből, de a végére minden mozaikkdarabka a helyére kerül off.
Nem erre a végkifejletre számítottam, teljesen ledöbbentem.
Szóval, aki esetleg nem az adott műfaj szerelmese off, az is bátran vegye a kezébe.
Én nagyon várom a folytatást! :)

1 hozzászólás
zdorka P>!
Aleva Zoltán: Matilda gyermekei

Mit is mondhatnék erről a regényről? Nem is tudom, hogyan írjam le. Csak annyit mondok, hogy imádtam! Hihetetlenül egyedi, és nem tudtam letenni.
Teljesen vakon mentem bele ebbe a történetbe, és fogalmam sem volt a cselekményről. Bőven voltak meglepetések az út során, a könyv kiszámíthatatlan. A cselekmény soha nem áll meg, az intenzitás pedig csak nő és nő. Valahányszor azt gondolom, hogy végre felfogom, mi történik, és hogy merre tart a történet, történik valami, amit nem láttam előre.
Több műfaj keveredik a regényben, és én mindnek nagy rajongója vagyok, helytállt fantasyként, thrillerként, és krimiként is.
Őszintén nem hittem el, hogy az első regénye a szerzőnek.
Egyébként. Ez a könyv nagyszerű. Úgy értem, borzalmas dolgokat művel a pszichéddel, de nagyszerű. El kellene olvasnod!

1 hozzászólás
Vanda_Zsolnay P>!
Aleva Zoltán: Matilda gyermekei

Imádtam a könyv hangulatát, választékos stílusát, a borítót. Bár olvasás után át kellett gondolnom, hogy mi vaaaaan? A teljes könyvön keresztül meg voltam vezetve. Ez a történet nagyon jól ki lett találva. spoiler Nem tudnám a műfajt meghatározni, de ajánlani tudom mindenkinek. A történetet több szemszögből ismerjük meg és amikor ezek találkoznak, mindig kicsit többet tudunk meg. Aztán amikor mindent megtudunk, na az megdöbbentő. Érdekes volt.

5 hozzászólás
Olivér>!
Aleva Zoltán: Matilda gyermekei

Totál nem azt kaptam amit vártam. Ennek ellenére meglepően remek sztorit kaptam. Nagyon jól felépített történet, kellőképpen szórakoztatott és borzongatott is egyben. Igaz nem arra számítottam spoiler ami történt, mégis nagyon jó volt. Egyes helyeken lehetett előre sejteni kisebb utalásokból vajon mi is fog történni, mégsem rontott a történet varázsán.

Az izgalmat és a feszültséget az egész könyv olvasása alatt sikerült fent tartani. Mikor már már azt hittem, hogy oké tudom mi fog következni akkor jött egy csavar és megváltoztatott mindent. A tájleírás, a részletezés is valami eszméletlen jó lett.

Nem is volt kérdés az 5 csillag. Örülök, hogy részese lehettem a könyv világának és megismerhettem a történetét Matilda gyermekeinek. Káprázatos egy könyv! :)

1 hozzászólás
KataP>!
Aleva Zoltán: Matilda gyermekei

Meglepően remek regény egy elsőkönyves szerzőtől. Nagyon jól felépített történet, végig tartja a feszültséget az olvasóban, aki persze nem tudja lerakni a könyvet, majd egy jó nagy csattanó amitől az ember padlót fog.
Szuper környezetleírások, látjuk magunk előtt a helyszínt, a cselekményeket. Jól kidolgozott karakterek, izgalmas jelenetek. Számomra egyértelmű az 5 csillag, és várom az író következő regényét. :)

1 hozzászólás
victoriataylor>!
Aleva Zoltán: Matilda gyermekei

Nehéz megszólalni. Hát ez meg mi volt? Tejóég. Magával ragadott. Az utolsó percig számomra nem volt egyértelmű, hogy mi is fog ki sülni ebből a sztoriból. Jó volt. Az elején voltak bennem kételyek, hogy mellé nyúltam a könyvet illetően, mert nem értem hogy hova fog kilyukadni és biztos béna lesz. De mire a közepéhez értem teljesen beszippantott. A végét meg már szinte faltam, csak tudjam már meg… Nem vagyok thriller rajongó, sem filmekben, sem könyvben. Ez a második vagy harmadik könyvem talán ilyen kategóriában. De nekem pont elég volt ennyi. Többet nem mondok. Olvassátok el és döntsétek el, nektek tetszett e :))

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Bookish_Moments_Blog>!

Életem végéig úgy kell majd léteznem, hogy senkinek sem mutathatom meg valódi önmagam. Mi értelme, így élni?

1 hozzászólás
Bookish_Moments_Blog>!

Az idő is csak enyhíteni tud a fájdalmon, megszüntetni, az sem képes.

szentesi_katalin P>!

Nem tudhatta, hogy a tragédiákat magával hozó végzet volt az, amely a nyakát cirógatta, épp úgy, ahogy a pók lába teszi.

Bookish_Moments_Blog>!

A távozó éjszaka hódolattal hajolt meg az érkező hajnal gyönyörűsége előtt. Épp úgy, mintha azt most először tenné, noha számtalanszor sétáltak már el egymás mellett az idő káprázatos báltermében, amióta csak világ a világ.

1 hozzászólás
Bookish_Moments_Blog>!

Könnyek gyűltek a szemébe, s a kín hirtelen kiszakadt belőle. A fiatal fiú szívszorítóan fájdalmas üvöltése, belehasított a hajnal csendjébe.

Bookish_Moments_Blog>!

Minden megszűnik létezni. Nincs más, csak ők ketten, eggyé fonódva. Jobban vágyott rá, mint bármire eddig.

Bookish_Moments_Blog>!

Úgy vonul a kunyhók között, mintha ő építette volna mindet. Nem egyszer láttam már, mit művel. Idomaival csábít, amelyek átsejlenek vászonruháján, s gyakorta kacérkodik tekintetével is. Szavak sem kellenek, s övé minden figyelem. Játszadozik velük, s az ostobáknak ez fel sem tűnik.

Bookish_Moments_Blog>!

Egy ígéret, tetté vált, s felszabadította félelemmel teli fogadalom tevőjét.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty New Doll – Csinos új babácska
Lisa Jewell: A fenti lakók
Diana Hunt: Őrület határán
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Alice Feeney: Időnként hazudok
Lucy Foley: Lakás Párizsban
E. K. Blair: Hush
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Sienna Cole: Az ígéret szép szó
Farkas Anett: A 33-as beteg