Meleg ​Budapest 14 csillagozás

1873–1961
Kurimay Anita: Meleg Budapest

„Ha ​a szexualitáson keresztül vizsgáljuk Budapest és Magyarország viharos történelmét, a megszokott történelmi narratíváktól eltérő képet kapunk.”

Nyitott szexuális kultúrájáról és meleg szubkultúrájáról legalább olyan híres volt a „Duna gyöngyszeme”, a 20. század elejének Budapestje, mint feltörekvő polgárságáról, intellektuális és kereskedelmi erejéről, illetve valósággá vált metropoliszi álmairól. A Meleg Budapest lebilincselő történet arról, hogyan értelmezte, szabályozta a homoszexualitást Budapest 1873-tól egészen büntethetőségének megszűnéséig.
A szerző kulturális, orvosi és rendőrségi forrásokat elemez, hogy kiderítse: miképp történhetett meg, hogy illiberális politikai rezsimek megtűrték, sőt védték a meleg közösséget és annak tagjait. A kötet érdekfeszítően (és emberközelből) értékeli újra a szexualitás és a mindenkori politika viszonyát, illetve helyezi el újra a meleg közösségeket Magyarország – és Európa – modern kori történelmében.

„A Meleg… (tovább)

>!
Park, Budapest, 2022
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633557969 · Fordította: Béres-Deák Rita
>!
Park, Budapest, 2022
408 oldal · ISBN: 9789633559628 · Fordította: Béres-Deák Rita

Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

makitra P>!
Kurimay Anita: Meleg Budapest

Nem vagyok illetékes a hazai LMBTQ-témájú szak/ismeretterjesztő irodalomban, de ezzel együtt is azzal az elcsépelt megállapítással élnék, hogy ez egy hiánypótló kötet. Közérthető és olvasmányos módon ismertet meg bárkit a hazai, fővárosi meleg közösségek életének egy szeletével, történelmi szemléletbe helyezve társadalmi beágyazottságukat és értékelésüket. Ráadásul így olyan megállapításokat is lehetővé tesz, melyből megérthetjük a közösség mai helyzetét.

Sokszor úgy tűnik, és a közbeszédből (főleg politikai téren) az a kép csapódhat le, hogy az LMBTQ-jelenség megjelenése mintha a liberalizmushoz, a kapitalizmushoz kötődne, amit Kurimay könyve tényszerűen cáfol. Az egyesült főváros létrejöttétől kezdve mutatja be, hogyan viszonyult az állami szervezetrendszer, különösen a rendőrség, a melegséghez, milyen orvosi, pszichológiai ismeretek használtak fel munkájuk során. A késői dualizmus kori állam meglepően modern felfogása hozzájárult ahhoz, hogy habár a melegség (és itt kizárólag a férfiak közötti szexuális kapcsolat értendő) büntetőjogi kategóriának minősült, csak a legritkább esetben történt súlyos felelősségrevonás. A homoszexuálisokról vezetett nyilvántartás már komolyabb kérdéseket vet fel, ugyanakkor látható, hogy ezt sem feltétlenül használták a benne szereplők hátrányára. Ugyanakkor a korszak elemzése megmutatja a társadalomban feszülő ellentmondásokat és konfliktusokat, hogy a kozmopolita nagyvárossá válás milyen lehetőséget és korlátot jelentett a meleg közösségeknek.

A két világháború közötti korszak elemzése további érdekességeket hordoz, különösen a korszak konzervativizmusának ismeretében. A világháború homoszociális közösségeinek hatása, a Tormay Cecilé-t érintő per ismertetése a külföldi kitekintéssel együtt különösen izgalmas adalék, de jogtudományi szempontból is valóság aranybánya a kötet. Az itt kiépülő elhallgatás kultúrája biztosan hatással volt a kommunizmus korszakára is, bár ott már más ideológiák működtek.

A szocialista embereszmény (mely már a Tanácsköztársaság rövid időszaka alatt is megjelent a melegség értékelésében) középpontba helyezése rányomta a bélyegét az addig ugyan elhallgatott, de legalább tűrt közösség életére. A komolyabb büntetőjogi felelősségrevonások, majd a zsarolási potenciálként felhasznált homoszexuális kapcsolatok, valamint a társadalom elítélő hozzáállása mind hozzájárult ahhoz, hogy a társadalom egy része elhiggye, a melegek (és tágabb értelemben az LMBTQ-közösség) nem voltak részei a társadalomnak. Sajnáltam, hogy a kiválasztott fókusz (1961-ben dekriminalizálták a homoszexuális érintkezést, ekkor került ki a Btk.-ból a természet elleni fajtalanság) miatt az államszocializmus alatti problémákat nem tárgyalta a kötet, de így is nagyon sok gondolkodnivalót adott.

Ajánlom minden téma iránt érdeklődő és kevésbé érdeklődő olvasónak, mert a magyar történelem olyan pontjaival ismertet meg, ami kevésbé tárgyalt, de ugyanúgy hatással volt arra a nagy képre, amivel a hivatalos történetírás keretében találkozunk.


Népszerű idézetek

Adriaticum>!

Nyugaton a homoszexuálisokat a baloldali politikai irányvonallal azonosították, és ezért kommunistáknak tartották őket; Keleten úgy vélték, a burzsoá erkölcs(telenség) képviselői, akik nyugati hatás alatt állnak.

276.

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete
Sally Hines: Mi a gender?
Hanák Péter: A Kert és a Műhely
Nánay István: Tanodától – egyetemig
Zombori Attila: Szexpiaci körséta
Ungváry Krisztián – Tabajdi Gábor: Budapest a diktatúrák árnyékában
Bob Dent: A vörös város
Nádas Péter: Párhuzamos történetek I-III.
Gasparovich László: A rettegés ötven napja
Verrasztó Gábor: Lövészárok Pasaréten