Az ​igazi Alan Turing 3 csillagozás

Dermot Turing: Az igazi Alan Turing

Ki ​volt valójában Alan Turing? Dermot Turing a családi levelezések, korabeli dokumentumok, valamint ismerősök és rokonok visszaemlékezései alapján írta meg nagybátyja hiteles és átfogó életrajzát. Alan Turing mítosszá vált figurája ugyanis szinte kitakarja az egykor élt matematikust. Ebben a könyvben nyomon követhetjük, ahogy a talpraesett, de nehezen barátkozó gyerek azzá a különc tudóssá válik, aki majd döntő szerepet játszik a második világháború végkimenetelének alakításában. Megtudhatjuk, hogy bár valójában soha nem volt professzor, hogyan ragadt rá a „Prof” becenév, szó esik Neumann Jánoshoz fűződő viszonyáról, és nem utolsósorban úttörő kódfejtői és számítástechnikai munkájáról. Az életrajz bemutatja azt is, hogy Turing abban az időben bűncselekményként értelmezett homoszexualitása milyen tragikus pillanatokhoz vezetett az életében, olvashatunk az ellene indított eljárásokról és meghurcoltatásáról. A könyv kitér a halálát övező bizonytalanságokra is. A szerző színes és… (tovább)

Róla szól: Alan Turing

>!
Typotex, Budapest, 2022
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634932017 · Fordította: Gyárfás Vera
>!
Typotex, Budapest, 2022
308 oldal · ISBN: 9789634932017 · Fordította: Gyárfás Vera

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

LazaRóka I>!
Dermot Turing: Az igazi Alan Turing

Egy rádióbeszélgetés keltette fel az érdeklődésemet a könyv iránt, és nagyon kíváncsian ültem neki, mit tudhatok meg az igazi Alan Turingról, akit eddig csak a Kódjátszma c. filmből, és informatikaóráról ismertem.
A válasz röviden, nem sokat. Ígéretesnek tűnt, hogy a könyvet Turing egy rokona jegyzi, aki akutentikus alapanyagot szolgáltathat, amiből egy jó szerkesztővel egy izgalmas könyvet rakhatnak össze. Egyik feltétel meglétét se vonom kétségbe, az eredmény mégis középszerű lett.
A felütés – Turing szülei, és a matematikus gyerekkora – bár szinte kötelező kiindulási pont, jól kezdődik, bár már ott is meg-megbicsklott a logika egyes bekezdések között. Mondjuk úgy, hogy a szöveg kronologikus, de nincs igazán íve.
Valószínűleg az érdeklődés fenntartását célozta a személyes háttértörténeket, és a matematikai problémák levezetésének váltogatása, ám az előbbiek sokszor a semmibe tartottak, az utóbbiak pedig szükségtelenül részletezettek voltak egy hozzám hasonló laikus olvasó számára.

Renáta_G>!
Dermot Turing: Az igazi Alan Turing

A munkájában parádézott, de sajnos közben látjuk életének nehéz oldalát, magánéleti problémáit is homoszexualitása miatt, amely abban az időben bűncselekménynek számított. A háború után több könyvet is írt, de ezek egyike sem jelent meg halála előtt. Egy ragyogó elme nehéz, problémás múlttal, aki túl fiatalon távozott, mégis sokat letett arra a bizonyos asztalra. Úttörő volt a kódfejtések világában, de a mesterséges intelligencia és a morfogenezis is komolyan érdekelte.

Kapunk egy érdekes, színes portrét Alan Turingról, amelyben olyan levelezések, jegyzetek is helyet kaptak, melyekkel eddig még sehol sem találkoztunk. Kicsit néhol elfogultnak éreztem a szerzőt, de összességében ez egy remek, olvasmányos életrajz, megspékelve némi tudományos értekezéssel is, melyet igyekezett közérthetően tálalni.

Bővebben: https://www.kulturpara.hu/2023/04/alan-turing-es-mark-k…


Hasonló könyvek címkék alapján

Andrew Hodges: Kódjátszma
Philippe Sands: Patkányút
Ananyo Bhattacharya: Neumann János – Az ember a jövőből
Janet Lowe: Bill Gates mondja
Bödők Zsigmond: Magyar feltalálók a számítástechnika történetében
Walter Isaacson: Steve Jobs
Margot Lee Shetterly: A számolás joga
Viola Stern Fischer – Veronika H. Tóth: A Mengele-lány
Eddie Jaku: A világ legboldogabb embere
Art Spiegelman: A teljes Maus