A ​Vogue története 6 csillagozás

Nina-Sophia Miralles: A Vogue története

A ​Csillogás a szenvedély és a hatalom, a szédítő vagyon és a legragyogóbb divat, a leleményesség és a megalkuvás, a felületesség és a rosszindulat története, a Vogue kimerítően részletes „életrajza”.

Sok nagyszerű dologhoz hasonlóan a Vogue magazin is egy vendégszobából indult. De ellentétben más rögtönzött projektekkel, amelyek fellángolnak, majd kihunynak, a Vogue beégett a kulturális tudatunkba.

Ma, 128 évvel később, a Vogue 25 országban jelenik meg, nyomtatott verzióját több mint 12 millióan olvassák és 67 millió online felhasználóhoz jut el. Több mint egy évszázada vitathatatlanul piacvezető, a világ egyik legismertebb márkája, egyben többmilliós pénztermelő gépezet. Nemcsak egy divatmagazin, hanem intézmény. De vajon mi, vagy ami még fontosabb, ki felelős a Vogue hosszú távú sikeréért?

Jelen kötet arra vállalkozik, hogy választ ad erre a kérdésre, és végigköveti a magazin eddig el nem mondott történetét a New York-i pletykalapként való indulástól a ma… (tovább)

>!
Kossuth, Budapest, 2022
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635447381
>!
Kossuth, Budapest, 2022
350 oldal · ISBN: 9789635449668

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

Kriszta_89 P>!
Nina-Sophia Miralles: A Vogue története

Akit kicsit is érdekel a divat világa, annak el kell olvasnia ezt a könyvet. off Imádtam elveszni ebben a világban. Nagyon jól megírt és szerkesztett könyv, ami inkább informális, de megtartva azt a mennyiséget, hogy érdekes legyen és ne száraz az olvasó számára.

A Vogue története 100+ éves, ami nem kis időt ölel fel történetének bemutatásában. Nagyon tetszett, ahogy végigvezet egy magazin alakulása a történelmen, mindez milyen hatással volt magára az újságra, a nők és férfiak öltözködésére, társadalmi normákra. Kezdetek New York 1800-as évek vége, majd a végén már a jelenben találjuk magunkat több országot is kart öltve, ahova terjeszkedni tudott ezen idő alatt a Vogue.
Hogyan alakította technika, és hogy kezdi átvenni a hatalmat a nyomtatott sajtó felett az internet világa. Megtudhatjuk, hogyan lettek a kifutómodellek, vagy épp a háború alatt, miként mentették meg a magazint és fotózták a modelleket. Rengetek érdekesség található benne, amiket nem szeretnék „szétspoilerezni” :)
Sok-sok tulajdonos, szerkesztő, főszerkesztő keze közt alakult, ki ki a maga módján vezette, hol zsarnoki és borzalmas attitűddel, hol pedig emberségesebben, barátságosabb légkörben, az utóbbi jóval kevesebb sajnálatos módon.

Nem utolsó sorban pedig egy halom jelölőcetlit tettem a könyvbe, biztos forgalmi fogom még :)

Bianka_Kincsei>!
Nina-Sophia Miralles: A Vogue története

Azt előre le kell szögeznem, hogy ez nem egy regény, inkább életrajzi, dokukönyv. Az olvasó megismerheti hogyan és honnan indult el a Vogue divatlap. Miért pont ezt a nevet kapta. Az írónő végig vezeti az olvasót a történelmen keresztül, kiderül hogy élte túl az első és második világháborút, a gazdasági világválságot a divatlap. Bemutatja hogyan változnak a tulajdonosok és főszerkesztők, hogyan változik az idők során a szemléletmód, a stílus. Miközben feltárul az olvasó előtt a történelem, maga a Vogue sorsa, szemtanúja is lesz a reklám, a marketing fejlődésének.

Egyszerűen elképesztett a sok emberi sors, küzdelem, harc, fejlődés, ármány, árulás, versengés. Nagyon tetszett ez a könyv!
Élveztem az olvasást.
Csak ajánlani tudom!

Bővebben a blogomon írtam :)
https://biankakincsei.blogspot.com/2023/02/nina-sophia-…


Népszerű idézetek

Bianka_Kincsei>!

Sok nagyszerű dologhoz hasonlóan a Vogue magazin története is egy vendégszobában indult. Ám ellentétben más rögtönzött projektekkel, amelyek fellángolnak, majd kihunynak, a Vogue beégette magát kulturális tudatunkba.
A tizenkilencedik század vége óta a Vogue a népszerű magazinok modelljévé, a szép élet úttörőjévé vált. Ma, több mint 125 évvel később már 25 országban jelenik meg, nyomtatott verzióját havonta 24,9 millióan olvassák, havi 113,6 millió online felhasználója és 118,7 millió követője van a különböző platformokon. Több mint egy évszázada vitathatatlanul piacvezető, a világ egyik legismertebb márkája és többmilliós pénztermelő gépezet. Nem csak egy divatmagazin, hanem intézmény.

(első mondat)

Bianka_Kincsei>!

Az Art Interchange és a Vogue valóban úttörőként alkalmazott női szerkesztőket. Még az is előfordult, hogy a női vezetők férfi alkalmazottakat irányítottak. A korban szokatlan módon Turnure elég jól megfizette kolléganőit is, így nem volt szükségük férjre, hogy tudjanak boldogulni. Amikor az egyik alkalmazottja otthagyta a férjét, el tudta tartani magát és kisgyermekét is, és a Turnure-től kapott béréből még háztartási segítséget is fel tudott venni. Ez rendkívüli luxusnak számított az 1900-as években.

22. oldal; 1. fejezet: Valamikor réges-régen New Yorkban...

Bianka_Kincsei>!

Withers leírja, hogy London épületei álladóan lángba borultak, és a Vogue minden részlegén készenlétben álltak a bőröndök az íróasztaloknál. Nem tartalék ruhákat vagy fogkeféket pakoltak ezekbe, hanem alapvető dokumentumokat, a művészeti vezetők a tördelési terveket, a szerkesztők a szövegeket. Amikor megszólaltak a szirénák felkapták a szükséges dolgokat, becsomagoltak és kimenekültek az utcára, és vonszolták maguk után a csomagokat egy „biztonságosnak” ítélt helyre. Ott kinyitották a bőröndöket, hogy egy pillanatnyi munkaidejük se vesszen kárba. […] A végére Withers már odáig ment, hogy a munkahelyén maradva egyszerűen felvette a gázálarcát, és hagyta, hogy fülsiketítő lövedékek hulljanak körülötte, és az ablakokból kiessen az üveg, miközben ő csak írt tovább.

110. oldal, 7.fejezet: A divat elpusztíthatatlan

Bianka_Kincsei>!

Amikor Mirabella a mellrákról akart cikket írni, Liberman azt válaszolta: „A Vogue olvasóit jobban érdekli a divat, mint a mellrák.” Erre Mirabella frappáns válasza így hangzott: „Régebb óta vagyok nő, mint te, és mindkettő érdekli őket.”

182. oldal; 10. fejezet: Drága szórakozás

Bianka_Kincsei>!

A közelmúlt történelmének elemzése nem egyszerű, hiszen az emberek tele vannak sérelmekkel, amelyeket igyekeznek kiadni magukból. Egy tény azonban megdönthetetlennek tűnik: Wintour nagyratörő volt.

187. oldal; 11. fejezet: Jön Wintour

Bianka_Kincsei>!

A Vogue-gal kapcsolatban álló különböző emberek leveleiben, memoárjaiban és életrajzaiban a sok év alatt mindig is jelen volt az irigy riválisok folytonos spekulációja arról, hogy a magazin az összeomlás szálán áll. Hogy túl sokáig szárnyalt túl magasan. A vészkiáltás felhangzott már az alapító 1906-os halálakor, később az 1930-as évek nagy válsága alatt, az 1960-as években a fiatalok forradalma idején, akárcsak a 2010-es évek bloggergenerációjának megjelenésekor. De senki sem gondolhatja komolyan, hogy vége lesz. A Vogue mindig is Vogue marad.

304. oldal; 17. fejezet: "A Vogue mindig divatban lesz."

Bianka_Kincsei>!

Az egyik legendás fotósorozaton a modell testhez simuló kosztümben pózol, háttal a kamerának. Tornyosuló törmelékhalmok veszik körül, téglák és letört gerendák összevisszasága. Csak egy pár boltív maradt épen, és a modell egy közéjük akasztott emléktáblára néz. A tábla egy olyan helyet jelölt, amely korábban megsemmisült a nagy londoni tűzvészben, ezzel is bizonyítva, hogy a város már korábban is feltámadt hamvaiból, és a légitámadások után is így lesz. A fénykép is a remény égbekiáltó üzenetét hordozza: „A divat elpusztíthatatlan.”

123. oldal; 7.fejezet: A divat elpusztíthatatlan

Bianka_Kincsei>!

Az 1970-es éveknek nincs túl jó sajtója a divattörténetben. A gazdasági összeomlással párhuzamosan egyre hosszabbak lettek a szoknyák, így az évtized elején a párizsi bemutatókon a miniszoknyát felváltotta a midi. Amerikában a midit túlságosan konzervatívnak és öregnek tartották. Abszurd módon ez a harc bekerült a geopolitikába is, és a Nixon ellenében fellépő demokraták váratlanul a mini szószólóivá váltak, az amerikai szabadság szimbólumának tekintették, míg a midit a diktatórikus Európa eszközének könyvelték el.

178. oldal; 10. fejezet; Drága szórakozás

Bianka_Kincsei>!

Az IMDB szerint ez Meryl Streep második legtöbb bevételt hozó filmje, ami megragadta a közönség fantáziáját. És mivel Lauren Wisberger egykori Vogue-asszisztens kulcsregényén alapul, örökre bebetonozta Anna Wintour hírnevét. Mindenki szerint ő volt az ördög.

249. oldal; 15. fejezet: A digitális kihívás

Bianka_Kincsei>!

Zseniális, hogy a Condé Nast pénzt kap azért, hogy marketingkampányt készítsen egy márka számára, majd reklámdíjat kér a márkától, hogy a kampányt a magazinjaiban megjelentesse.

253. oldal; 15. fejezet: A digitális kihívás


Hasonló könyvek címkék alapján

Patricia Gucci: Gucci
Emily Ratajkowski: A testem
Aurélie Godefroy: Élj úgy, mint Coco Chanel
Tóth Júlia Éva: Borikönyv
Jan Pol – David Fisher: Meg ne fogd a tehén farkát!
Kang Myeongseok: Beyond The Story: A BTS tízéves története
Masaji Ishikawa: Folyó a sötétben
Philippe Sands: Patkányút
Immaculée Ilibagiza: Megmaradtam hírmondónak
Bob Thomas: Walt Disney