Harryből ​Sally 3 csillagozás

Válasz a „transznemű pillanatra”
Ryan T. Anderson: Harryből Sally

"Azt ​sem tudom, hogy fiú vagyok-e, vagy lány – mondjuk magyarul, amikor teljes a fejetlenség, és eluralkodik a káosz körülöttünk. Ez az igen képszerű szólás is mutatja, hogy a nemünk az egyik legalapvetőbb és legbiztosabb tudásunk magunkról, ami akkor is hozzáférhető, mikor minden más bizonytalan. Nem vélet-lenül jelent fontos mérföldkövet a gyermekek fejlődésében, amikor óvodáskorban megtanulnak különbséget tenni a nemek között, és felismerni kis társaik és a felnőttek között is, hogy ki a „lány” és ki a „fiú”. A lelki fejlődés azonban rögös út, ezért a felnőtté válás során akár az is előfordulhat, hogy a gyermek nem tud azonosulni saját nemével. Ezt, a nemi diszfóriát tűzte zászlajára a transzideológia, holott felnőttkorukra a legtöbben kinövik ezt az érzést, ha visszafordíthatatlan beavatkozások helyett az előidéző okokra koncentráló, támogató légkör veszi őket körül, súlyosabb esetekben megfelelő terápiával kombinálva.

Ryan T. Anderson igen alapos munkájában a téma… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
MCC Press, Budapest, 2022
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156351357

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mohapapa I>!
Ryan T. Anderson: Harryből Sally

Ryan T. Anderson: Harryből Sally Válasz a „transznemű pillanatra”

Nézd már, hát nem elfelejtettem tudatni a Moly népével, hogy elkészültem a könyv értékelésével? Már mindenhol szétkürtöltem, és még azt is, hogy most (2024. 03. 02.) éppen a Blogcímlapon van amit róla írtam, itt meg nem is mondom… Ejnye!

Na, tehát! Van akkor ez a könyv, ami a transz-mindenséget mutatja be és szedi cafrangokra. Élvezetes stílusban, követhető logikával, szerintem ütős érvekkel, irodalomjegyzékkel.

Ami számomra a legfontosabb volt, némi metafizikát és metafizikai antropológiát is kutyul a képbe.

Az értékelésemmel kapcsolatban egy zenész ismerősöm pár órája hívott fel: „Légy óvatosabb ezzel a témával! Ma csak beszélgettem valakivel a házunk előtt, hogy milyen bakancslistás vágyaim vannak. Kettő van. Az egyik: eljutni X. Y. zenész koncertjére. A másik: végigutazni a Transz-Szibériai Express teljes útvonalát. A beszélgetés után felmentem, bekapcsoltam a gépemet. Az első hirdetés egy kedvezményes jegyet ajánlott a Transz-Szibériai Expresszre. Te meg ilyen óvatlanul ilyen témákat pakolsz ki!”

Nem is mondok többet… Csak linkelek:
https://mohabacsi-olvas.blog.hu/2024/02/29/ryan_t_ander…

István_Kissimon>!
Ryan T. Anderson: Harryből Sally

Ryan T. Anderson: Harryből Sally Válasz a „transznemű pillanatra”

Látszik, hogy az író nagyon alapos kutatást végzett a könyv megírása előtt és az is látszik, hogy segítő szándékkal írta a könyvet annak érdekében, hogy bemutassa az orvostudomány jelenleg ismert eszközeivel a transznemű pillanatot, illetve, hogy felhívja a figyelmet annak árnyoldalaira is. Mivel az író számos ponton rávilágít arra, hogy a transzaktivisták mennyire helytelenül kezelik ezt a problémát (jelentősen és visszafordíthatatlanul is ártva közvetve ezzel embertársaiknak), ezért ezen szervezetek igyekeznek tűzzel-vassal elnyomni az írót és a hozzá hasonló orvosokat. Ezen okból kifolyólag (is) akit érdekel a téma annak szerintem alapmű.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sally Hines: Mi a gender?
Judith Butler: Problémás nem
Abigail Shrier: Visszafordíthatatlan károk
Helen Joyce: Transzneműek
Simone de Beauvoir: A második nem
Erik Olin Wright: Hogyan legyünk antikapitalisták a 21. században
George Simon: Báránybőrben
Eve Ensler: A Vagina Monológok
Máté Gábor – Máté Dániel: Normális vagy
Rutger Bregman: Emberiség