Szexoktatás: ​Útmutató az élethez 10 csillagozás

a bullsh*tmentes szexoktatás, amelyre mindig is vágytál
Jordan Paramor: Szexoktatás: Útmutató az élethez

A Netflix saját gyártású sorozata alapján.

A szexről és a párkapcsolatokról szóló információk jó része elavult, ködös, vagy csak nem tükrözi az emberi tapasztalatok széles spektrumát, és a Moordale diákjai első kézből tudják, ez mennyire rossz. Ez a gyakorlatias útmutató az élethez és a szerelemhez tele van átfogó, széles körű információval, mert olyan nincs, hogy mindenkire minden illik.

Kérdéseid vannak a testedről?
Nem vagy biztos az érzéseidben?
Vagy aggódsz, hogy az normális-e?

Nos, ezzel nem vagy egyedül! Otis, Maeve és a barátaik tudják, hogy rengeteget kell tanulniuk a modern szerelem MINDEN oldaláról.

Az eredmény? Ez az egyenes, közérthető és informatív útmutató az élethez. Tudj meg mindent a testedről, légy magabiztos a külsődben, ásd bele magad a beleegyezés, a szexualitás és a gender témáiba! Itt minden kérdésedre választ kapsz, amelyet eddig féltél feltenni!

Úgyhogy csapd fel a könyvet, kezdj beszélgetni, kiabálni, sőt akár ordítani a

SZ-E-X-ről!

Kolibri, Budapest, 2021
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634378846 · Fordította: Sárpátki Ádám

Lobo P>!
Jordan Paramor: Szexoktatás: Útmutató az élethez

Jordan Paramor: Szexoktatás: Útmutató az élethez a bullsh*tmentes szexoktatás, amelyre mindig is vágytál

A sorozat alapötlete egyszerű: a tiniket leginkább a szexualitás foglalkoztatja de nagyon nehezen jutnak valós rájuk szabott információhoz a nemiséggel kapcsolatban. Úgyhogy a sztori szerint a kisvárosi középiskola, Moordale egyik tanulója a 16 éves Otis lesz az, aki ellátja társait tanácsokkal. A fiú anyja szexuálterapeuta, tehát ő úgy nőtt fel, hogy számára a szexualitás a különböző problémák sose voltak tabuk, mindig nyíltan beszéltek vele ezekről a dolgokról. Ugyanakkor bár elméletileg tisztában van egy csomó mindennel, saját teste végtelenül zavarba hozza, főleg mert egy fedél alatt él valakivel, aki elvileg mindent tud és mindenre oda tud figyelni, szóval benne is ott motoszkál az, hogy mi van ha nem normális ahogy viselkedik… S erről beszél a kortársaival, akiknek rengeteg zavarba ejtő kérdésük van szexualitásukkal, identitásukkal, magával testükkel és hát az aktussal kapcsolatban is. A sorozatnak sikerül minden előítélet nélkül megjeleníteni a sokféleséget. Ráadásul eléri, hogy komoly témákkal foglalkozik, de sose prédikál és manipuláció mentesen tud meghatóan őszinte is lenni.

A sorozat kitalálója és írója Laurie Nunn magát a Szexoktatást is olyanoknak szánta amilyen ő is volt: visszahúzódó, magányos, problémás aki inkább a popkultúrából szedi az információkat, minthogy megkérdezzen egy felnőttet. Főleg olyat aki a borzasztó felvilágosító órákat tartja, amik a legtöbb középiskolás rémálmait váltják valóra. Úgyhogy megteremtette Otist, aki egyenrangúként mégis okosabbként tud válaszokat adni a felmerülő kérdésekre. S mint minden sikeres sorozat, egy idő után rengeteg dolgot magával hoz, például könyvet írnak belőle. Korábban már megjelent Az utazás című regény, ami kedvenc szereplőink egy a filmben nem szereplő kalandját mutatják be. Ez a kötet azonban egészen más: ismeretterjesztő felvilágosító kötet. Olyan, amilyet a sorozat nézői vagy éppen csak a szexualitás iránt érdeklődők szívesen vesznek a kezükbe. Meg ha valaki nem akarja mindig végignézni az összes részt ha éppen referenciának szeretne használni valami ott elhangzott okosságot.

A könyv a sorozat szereplőinek és helyzeteik segítségével veszi végig a fontos témákat: barátság, identitás, szerelem, párkapcsolatok, test, nemi szervek, védekezés, betegségek, szexuális élet problémái. Ami külön jó, hogy alaposan körbejárja a védekezés fontosságát és nyíltan beszél arról, hogy mit kell tenni ha bármi probléma van. Ugyanakkor rávilágít nem csak a testtel kapcsolatos dolgokra is: például az internet szerepére a mai párkapcsolatokban és a lelki egészségre, hogy oda kell figyelni nem csak magunkra, hanem másokra is. S mindenekelőtt végig azt hangsúlyozza, amit a sorozat is: nyíltságot, elfogadást és megértést. Az előítéleteket szépen tessék elhagyni. A komoly részek mellett sok az illusztráció: filmből vett képek, rajzok, apró beszólások. Itt-ott bizonyos problémát a sorozatból ismert szereplők vetnek fel, mint ami velük is megtörtént, elmondják a megoldást, amire jutottak, de megkaphatjuk a sallangmentes hivatalos verziót is.

Részletesen: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2021/12/10/szexoktat…

cintiatekla P>!
Jordan Paramor: Szexoktatás: Útmutató az élethez

A kötetnek az a nagyszerűsége, hogy az érzelmekre legalább akkora figyelmet fordít, mint a fizikai dolgokra. Legyen szó nemi identitásról, mentális egészségről, vagy akár a barátok közti társas viszonyról. Arról, hogy jogod van jól lenni, és ez nem kiváltság kérdése, sőt, jogod van információhoz jutni. A Szexoktatás: Útmutató az élethez pedig gyakorlatilag minden információt igyekszik megadni, amire csak az olvasónak szüksége lehet a szexualitás, szerelem, identitáskeresés témájában fiatalon.

Úgy gondolom, hogy ennek a könyvnek minden fiatal polcán ott a helye. Hogy az erőltetett, kínos, sokszor elavult információkkal szolgáló tanórai felvilágosításokat sok esetben kiválthatná ez a könyv, aminek nem ciki elmondani az egyébként alapvető információkat. Az egyetlen hátránya, hogy sajnos kérdezni nem lehet tőle, de talán ez bocsánatos bűn annak tudatában, hogy az esetek nagy részében a pedagógus és a szülő sem szívesen mond túl sokat. Legtöbbször egyébként pont azért, mert nem tudja hogyan.

Bővebben: https://www.gyorgytekla.hu/2022/03/jordan-paramor-szexo…

csak_olvass P>!
Jordan Paramor: Szexoktatás: Útmutató az élethez

A Szexoktatás az egyik kedvenc sorozatom a Netflixen. A történetet és a karaktereket azonnal megkedveltem és bár néha kicsit több benne a szex, mint amennyit általában el tudok viselni, itt egyáltalán nem zavart a dolog. A kamaszkor problémáit és kríziseit nagyon jól ábrázolja, hihetetlenül jól eltalált sorozat. Az én személyes kedvencem Adam, aki a tökéletes iskolapéldája annak, hogy elkövető olykor maga is áldozat. Nagyon szerettem az ő fejlődéstörténetét és végig drukkoltam, hogy képes legyen megtalálnia önmagát és végre frusztráció és komplexusok nélkül élje tovább az életét. Mikor megláttam ezt a könyvet nagyon kíváncsi lettem rá. Bár nem én vagyok a célközönség, de mindenképpen szerettem volna elolvasni, hiszen a bullshitmentes felvilágosítást rendkívül fontosnak tartom.

Összességében nagyon tetszett a Szexoktatás: Útmutató az élethez, az ígéretéhez híven tényleg lazán áll az egész témához. Nem akarja az olvasót száraz tényekkel, biológiával és különböző elméletekkel untatni, a különböző példák és történetek és a sorozat szereplőinek a segítségével igazán könnyen emészthetővé és befogadhatóvá teszi az egész témát. A kötet több fejezetből áll, melyekből megismerhetjük a kamaszkor sajátosságait, minden kíváncsi fiatal választ kaphat azokra a kérdésekre, amelyeket talán soha nem mert feltenni. A könyv azonban sokkal több, mint egy egyszerű felvilágosító kötet. Rengeteg fontos témát érint, ilyen például a lelki egészség, de beszél a bántalmazásról, az online világ rejtette veszélyekről és az identitáskeresés problémáiról is.
Szerintem nagyon hasznos és szerethető útmutató, én igazából csak ajánlani tudom mindenkinek.

Bővebben itt olvashattok a kötetről: