Sanyikám, ​én nem politizálok 94 csillagozás

Az baj, mert akkor más fog helyetted
Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok

Sanyikám, ​miről szól ez a könyv?
Ez a könyv a felelősségről szól.
Sokan azt hiszik, hogy a demokrácia olyan csodaszer, amitől hirtelen szabadság, jólét és jó hangulat lesz körülöttünk. A demokráciát azonban nem lehet „csak úgy” élvezni: mindennap csinálni kell. Minél többen csináljuk, annál többen élvezhetjük. De ha nem csináljuk, akkor eljön a pont, amikor már nem lesz demokrácia, és ezzel együtt szabadság, jólét és jó hangulat sem.
Felelősséggel tartozunk a saját életünkért, a hazánk sorsáért és közös ügyeinkért is. A felelősség felvállalásának első lépése pedig a gondolkodás. Gondolkodás mindarról, ami körülvesz bennünket. Gondolkodás arról, mit lehetne másként, jobban csinálni, hogy aztán a gondolatokat tettek is kövessék.
Itthon a „politizálás” szitokszó, pedig politizálni valójában annyit jelent, hogy foglalkozunk a közös ügyeinkkel. Mint ahogy azt ebben a könyvben Ésik Sándor, a Diétás Magyar Múzsa facebook oldal főszerkesztője is teszi: a közélet,… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2021
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634338918
>!
Libri, Budapest, 2021
244 oldal · ISBN: 9789634339571

Enciklopédia 18


Kedvencelte 6

Most olvassa 21

Várólistára tette 82

Kívánságlistára tette 114

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Alvarando P>!
Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

Hiánypótló és fontos könyv, amely az iskolában általában kihagyott társadalmi és állampolgári ismeretek tananyagát hivatott pótolni szájbarágós, olykor vicces formában. Hasonló próbálkozás már volt nyolc éve, az Kiss Dániel Bálint: Alkotmány Blvd. című könyvet szintén egy ügyvéd írta, a szerző akkor alkotmányjogi szempontból mutatta be az állampolgári ismeretek tárgykörét szintén hasonló formában. Ez a kötet jóval több témát dolgoz fel.
Elsőként megismerhetjük magát társadalmat, hogy az mitől válik közösséggé, és mivel foglalkoznak a civil szervezetek, képet kaphatunk azok működéséről. Megismerhetjük az állam működését, a választásokat nemzetközi és magyar szinten, a képviselők tevékenységét és azt hogy a szavazás állampolgári kötelesség. Megismerjük mi az a korrupció és azt, hogy egyes országokban milyen a kapcsolata az egyháznak az állammal. A szerző ezután a büntetőjog mezejére terel minket, közelebbről a drog és a prostitúció témakörét tárgyalja bővebben és megismerjük a börtönviszonyokat. Ezután képet kapunk a külpolitika működéséről és Trianon témakörét is körbejárja, hogy végül Magyarország Európában való helyét ismertesse meg velünk, egyben bemutatja az Európai Unió működését is. Megismertet minket a parlamentben működő politikai pártok ideológiájával is és ezután napjaink társadalmi problémái következnek, mint az LMBTQ, a társadalom peremén és a kisebbségben élő emberek, illetve olvashatunk a migrációról és a klímaválságról is. A kötetet kisebb gazdasági alapismeretek zárják, ahol szó esik a versenyképességről, a kis-és középvállalkozásokról és az euró, ennek köszönhetően az utolsó fejezetben kisebb pénzügyi alapismeretekre is szert tehetünk.
A rendkívül sok témát felölelő könyv szövege könnyen követhető, mondhatni szórakozva ismerjük meg a minket körülvevő társadalom és állam működését. A szerző nagyon sokszor külföldi példákat is felhoz. Nagy erénye, hogy leszögezi: nem kell a nézeteivel egyetérteni, csak megfontolni. A kötet bátran ajánlható különböző világnézetű embereknek ismeretszerzésre az állam és a társadalom működéséről, amely a szerző humorának köszönhetően szórakozva fognak kezükbe venni!

A kötetet közösen olvastuk @Nikolett0907-tel, akivel egy ideje figyeljük egymást és jókat szoktunk beszélgetni többek között a könyvekről is. Ez a kötet volt az első közös projektünk, amit nagyon úgy néz ki több követ még. Niki véleményét a következő linken olvashatjátok: https://konyvelvono.blogspot.com/2022/07/esik-sandor-sa…

3 hozzászólás
meseanyu P>!
Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

Imádom a Diétás Magyar Múzsát, szinte csak miattuk járok már a Facebookra, úgyhogy egyértelmű volt, hogy Ésik könyve is kell nekem. Nem is kellett csalódnom, ugyanolyan közérthetően, ragyogó stílusban, érdekesen és humorosan ír a fontos témákról, mint a neten. Olyan könyvet sikerült összehoznia, ami minden információt tartalmaz, ami a mai világban fontos, és amiről minden szavazatra jogosult állampolgárnak kellene valami fogalma legyen. A szerző véleménye nagyon nagy százalékban megegyezik az enyémmel, ahol meg nem, ott adott egy kis gondolkodni valót. Mindenesetre szerintem jobb hely lenne Magyarország, ha sokan olvasnák ezt a könyvet, és ha más nem, legalább elgondolkodnának, hogy hova, milyen elvek mentén teszik az x-et a választásokon. Ha meg még a civil tenni akarás is felhorgad bennük, az még jobb.

Nikolett0907 P>!
Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

„(…) mert politizálni nem csak azt jelenti, hogy állást foglalok egyik vagy másik párt mellett. Amikor a választásokon szavazunk, akkor valóban állást foglalunk, ám két választás között is véleményt kell alkotni a közélet kérdéseiben, környezetünk, közös ügyeink kérdéseiben. És fontos, hogy ez a vélemény a saját véleményünk legyen.”

Sokszor hangoztatom, hogy két témakörben nem szívesen olvasok: az egyik a vallás, a másik pedig a politika. Ugyanis ez a kettő sokszor agresszív felhanggal hirdeti az adott hitét, véleményét, meglátásait, és ha valaki eltér az általa kijelentettektől, akkor azt tűzzel – vassal támadják. Sokszor belekérdezek olyan dolgokba, ami nem egyértelmű és teljesen mindegy számomra az is, hogy ezzel pont azt a véleményt alakítom ki magamról, amely az ellentétek érzését kelti. Kérdezni emberi alapjogom, amelyet nagyon fontosnak tartok. Ennek tudatában, hogyan is lehetséges a mostani értékelés? Igen, ez egy fontos kérdés, ugyanakkor a válaszom is igen egyszerű.

Még valamikor 2021-ben jelent meg a könyv a Libri Kiadó gondozásában. Egy rövid, de annál hangosabb hullám, egy bizonyos hype vette körül a kötetet, amelyet bár taszítónak éreztem akkor, de végül mégis úgy gondoltam, hogy érdemes lehet foglalkoznom vele. Aztán egy nagyon kedves molytársam és barátom ( @Alvarando ) is olvasásra adta a fejét, így az lett a vége, hogy közös olvasást tartottunk. Ráadásul ez azért is érdekes, mert egy történelemimádó emberrel az én kis „laikus” véleményem fog szemben állni, amely egy izgalmas összehasonlítással kecsegtet, miszerint két egymást kedvelő ember véleménye mennyire lehet e kényes – politikai – tematikában azonos vagy ellentétes. Az Ő véleményét itt tudjátok megtekinteni. link

Azt még le kell szögeznem, hogy elsőre egy kissé groteszk vicckötetnek gondoltam a cseppet gúnyos karikatúrákat ábrázoló borító miatt. Ezt ugyan nem egészen úgy kaptam, ahogy vártam, de sokkal kellemesebb élményben volt részem.

Először is tisztába akartam jönni azzal a talánnyal, hogy ki is Ésik Sándor. Mert igen, elolvastam a hátoldalon feltűntetett rövid ismertetőt, de valljuk be, hogy nem vagyok egy nagy Facebook guru és nem követem az általa vezetett csoportot sem. Igaz, ez azóta megváltozott, de ez persze más kérdés.

Miután kicsit kutakodtam az interneten, megállapítottam, hogy elsőre szimpatikus úriember, aki mer véleményt alkotni, ráadásul a jó öreg humort is társául hívva. Nagyon pozitív számomra minden olyan személy létezése, bátorsága és igaz hite, aki fel meri vállalni ország – világ előtt véleményét és mentes az agresszió bármely formájától. Egyébként, ha valakit érdekel a Diétás Magyar Múzsa Facebook csoportja, annak érdemes hetente legalább egyszer arra látogatnia. link

Ez a könyv egy jól érthető, szépen összeszedett és rendszerezett politikai összesítő, amely az eltérő fejezetek alatt humorral fűszerezve rántja le a leplet minden fontos témakörről. Ilyen pl. a hazai korrupció hálózata, a szegénységben és nyomorban élők eltérő helyzete, a melegellenesség, az EU fogalma és szerkezete, valamint talán az egyik legfontosabb, az országot vezető inkompetens politikusokból álló csorda „legelése” témakörei, de ezek természetesen csak az általam kiragadott példák, hiszen sokkalta többről szól a könyv.

„Ahhoz, hogy Magyarországon ne legyen korrupció, nagyon kevés, ha az állam csak látványos megtorlásokat rendez. Minőségi különbség nincs a határon zsebre dolgozó közrendőrök lekapcsolása és a milliárdokat lopó politikus elszámoltatása között. Sajnos a korrupció során elveszett pénzre nagyrészt úgy kell tekinteni, hogy az már nem jön vissza. Persze fontos rettegésben tartani a korruptakat, mert ezzel növeljük a korrupció igénybevételének kockázatát. Az illegális és kockázatos dolgok pedig mindig drágák.”

Szubjektíven először arra gondoltam, hogy végre valaki megírta ezt a könyvet. És igen, lelkes lettem, sőt mi több, kedvet éreztem a politika mélyebb tanulmányozásához. Ez pedig az esetemben hatalmas nagy szó, hiszen ez állt tőlem eddig a legtávolabb.

Bővebben: link

>!
Libri, Budapest, 2021
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634338918
kvzs P>!
Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

Kötelező olvasmánnyá tenném ezt a könyvet, de nem csak a középiskolásoknak, hanem a szavazásra jogosult lakosságnak is. Nagyon szépen össze van szedve, és közérthetően, de mégis alaposan el van benne magyarázva minden, amiről egy választópolgárnak illene tudnia mielőtt döntéseket hoz, vagy véleményt formál. Ezért tartanám alkalmasnak akár arra is, hogy középiskolások mondjuk társadalomismeret-, vagy osztályfőnöki órán feldolgozzák bizonyos részeit. Vannak benne ugyanis olyan témák is, amikről igenis kellene beszélni a formális oktatás keretein belül is, mert az nem elég, ha a véletlenre bízzuk, hogy találkozik-e velük egy diák.
Hiánypótló írás, amit biztos, hogy bele fogok nyomni néhány ismerősöm kezébe.

kratas P>!
Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

Sanyikám, kellene még belőled sok-sok, kellene a könyvből is rengeteg és el kellene vinni az összes iskolába az országban, el kellene ott magyarázni és akkor talán jó lesz.
Szóval jó lenne ha ez a könyv eljutna minden fiatal kezébe. Az időseknek sem ártana, de a következő generációknak nagyon fontos lenne, hogy egy ilyen érthetően és élvezetesen összerakott ismeretterjesztő és gondolkodásra késztető könyvet megismerhessenek és magukévá tehessenek.

1 hozzászólás
nagydviktor>!
Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

A Diétás Magyar Múzsa nevű Facebook oldal a magyar közéleti internet kevés értékalapú (jó értelemben elitista), de jó részt semleges szegleteinek egyike. Ésik Sándor ennek a közösségnek a leginkább látható, legaktívabban író tagja. Bár az oldal kormánypárti elfogultsággal nem vádolható, semmiképpen sem az ellenzéki mainstream része. A pártokat és közéleti működésüket szakmai alapon kritizálja, miközben fontos kultúrmissziót is visz: olyan szempontok figyelembevételére és közéleti tudás elsajátítására oktatja a populáris oldalakra jellemző nagyságú olvasótábort (valami 20 ezer embert), amely normálisan a réteg csatornák sajátja. Ez sokszor rövidebb-hosszabb esszék formájában ölt testet, amelyekre a Facebook talán az egyik legalkalmatlanabb médium (a tördeletlen, standard 10-es betűméretű, több oldalas szövegek olvasására, majd alatta a vitázásra külön bugyor van), ezért is örültem neki, hogy Ésik esszéi megtalálták az utat egy sokkal alkalmasabb platform, a könyv felé.

A kötet 28 írást tartalmaz, amelyek egy sor felkapott (meleg jogok, civil szervezetek, Trianon) és időtlen témát (a társadalom szövete, demokrácia, szolidaritás) járnak körül, egyetemes és sajátosan magyar szempontból is. A szerző esszékben ad azokra a kérdésekre választ, amelyekkel ő maga, és mindannyian gyakran találkozunk, amikor közéleti témákra terelődik a szó egy beszélgetésben ("Sanyikám, miért segítsek én a szomszédnak, ha nekem sem segített senki?", „Sanyikám, tényleg Soros pénzeli a civil szervezeteket?"). A szövegekben közös, hogy áthatja őket egy sosemvolt Magyarország, valóban polgári, toleráns értékrendje, egy olyan országé amely akkor létezhetett volna, ha a Monarchia nem erőszakosan bomlik fel, hanem mondjuk föderatív alapon és organikusan (Mitteleuropa) épül tovább Európai Unióként, vagy ha nincs a második világégés, esetleg a kommunizmus. Mivel a történelem máshogyan döntött, 2021-ben egy balkanizálódó Magyarországon nem nagyon lehet mást tenni, mint nagyot gondolni és annak a másiknak az értékrendjét magunkévá téve vinni közéleti szerepeket, akkor is amikor még a névleg centrumból is műanyag söröspoharakkal dobálnak, meg anyáznak. Ebből a szempontból a Diétás Magyar Múzsának, meg az olyan könyveknek, mint a "Sanyikám, én nem politizálok” elévülhetetlen érdemei lesznek egy más fajta közélet megteremtésében. Majd egyszer. Ha a harmadik köztársaság kinövi a pattanásos, harsány és sörszagú, bunkó szakaszát, amiben épp most tart.

Jó könyv, egyes írásait* vagy akár az egészet nyugodtan lehet „dobozosan” ajánlani bárkinek: Tessék! Ha szerencsénk lesz, itt fogunk élni harminc év múlva.

*Például azt a Trianon címűt, amiben egy olyan model található, ami hidat tudna verni a magyar néplélek birodalmi tudata meg a Kárpát-medence realitásai között.

latinta P>!
Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

SANYIKÁM, az úgy van, hogy valóban igazad van.
Közérthető nyelven a legfontosabb közéleti problémákra hívja fel a szerző a figyelmet.
Hogy tud-e mindenki olvasni-okulni belőle?
Ez itt a – legfájóbb – kérdés.

Steve2292 P>!
Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

Nos, az a helyzet, hogy ezt (is) kötelezővé tenném minden középiskolás számára. De valójában minden választópolgár számára. Ez a könyv nem egyetemi tankönyv, nem szakmai esszé, vagy doktori disszertáció. Rengeteg témát ölel fel, de mindegyiket könnyedén, röviden, tömören, a laikusok számára is érthetően. Szívügyem a politika – nem a cicaharc része, hanem pont az, amit sokan nem látnak: amiről a könyv is szól. A társadalmat mi alkotjuk, minden egyes ember a társadalom része, és a társadalom működését mi határozzuk meg. Meg kell tanulni a felelősségvállalást, a tájékozódást, a gondolkodást, de legfőképpen azt, hogy ha tetszik, ha nem, a politika érdekel minket. Mert politika az, hogy milyen bolt, óvoda, iskola van a lakóhelyeden, politika az, hogy mit tanul a gyereked az iskolában, politika az, hogy mi történik egy gyerekkel, ha az anyja elhagyja, és állami intézetbe kerül, politika az, hogy mennyit és milyen minőségben dolgozol, politika az, hogy ellátnak-e időben, ha balesetet szenvedsz, és politika az is, hogy elmész önkéntesen kutyát sétáltatni egy menhelyre. Mert a politika nem más, mint KÖZügy, és ha téged nem érdekel, akkor csak arról van szó, hogy rábízod az életed nagy részét másokra. Lehet arról vitázni, hogy „az öltönyösök úgyis eldöntik, nekem nincs beleszólásom”, de amíg semmit nem tesz a társadalom azért, hogy ez máshogy legyen, addig legitimáljuk ezt, így önbeteljesítő jóslattá válik. A saját életünkért mi vagyunk a felelősek, és a saját környezetünkért is. Az pedig nem megy politika nélkül. Szóval mindenkinek ajánlom ezt a politikai gyorstalpalót, hogy egy kicsit jobban átgondolja, hogy mekkora szerepe is van az egyénnek a társadalomban.

hdavid89>!
Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

Ezzel a könyvvel is az a legnagyobb probléma – amiről persze a legkevésbé sem a szerző tehet –, hogy legfeljebb elvétve fog olyanok kezébe kerülni, akik igazán hasznát vehetnék. A közoktatásban nincs valódi, állampolgári ismereteket közvetítő és hatékonyan átadó önálló tantárgy/diszciplína. Illetve ami megjelenik például a 12. évfolyamosok történelem tankönyveinek utolsó fejezeteiben, az nagyjából annyit ér, mint a hazai ellenzéki pártok esetében az előválasztás intézménye – kevés, megkésett, összecsapott, „csak legyünk már túl ezen”-attitűd. Pedig ez a könyv kiváló „kötelező olvasmány” is lehetne egy ilyen tantárgy keretei között is, amire persze napjaink, és nagy valószínűséggel a következő évtizedek Magyarországán még gondolni is végtelen naivitás. A kötet aránylag rövid, könnyen olvasható és közérthető nyelvezettel megírt, logikusan és arányosan tagolt, az egyes tematikus blokkok akár kötött sorrend nélkül is olvashatók. Szóval arra még van is esély, hogy bizonyos szociokulturális közegekben élő fiatalokhoz könnyen eljut – csak épp pont azokhoz nem, akik talán már nem is annyira fiatalok és még véletlenül sem olyan társadalmi realitások határozzák meg az életüket, mint a fentebb említetteknek. Ésik Sándor – egyben a facebook-on működő Diétás Magyar Múzsa (fő)szerkesztője – egy nyíregyházi értelmiségi családból származó, a fővárosban ügyvédként praktizáló figura, akiről régóta lehet tudni, hogy nem csak szeret, de elég ügyesen is tud írni. Szóval adott egy művelt, széles látókörű, pesti értelmiségi pasi, akit roppant mód érdekel a közélet, az aktuálpolitika, de ezeknél sokkal tágabban az az állami-jogi/közigazgatási-gazdasági-társadalmi keretrendszer, ami meghatározza, szabályozza, befolyásolja mindannyiunk (jelen esetben a magyar állampolgárok összességének) életét. Legalább olyan szenvedélyesen tud érvelni a társadalmi önszerveződések és a civil tudatosság fontossága vagy épp a szekularizáció pozitívumai mellett, mint amilyen kimért, pro és kontra érveket bemutató, konszenzuskereső olyan praktikus témákban, mint például az euró bevezetésével kapcsolatos viták vagy épp a hazai viszonyok között jól-rosszul működő piacgazdasággal kapcsolatos dilemmák. Bár Ésik sehol nem írja le, de elég egyértelmű, hogy ő magára egyfajta liberálkonzervatív, urbánus értelmiségiként tekint, aki az ínyenc mindenevőkhöz hasonlóan mindegyik tálból szereti kicsipegetni a számára étvágygerjesztő falatokat. Ezt én magam tökéletesen átérzem, a saját világnézetemet, ideológiai koordinátarendszeremet egyaránt meghatározzák liberális, polgári konzervatív, szocialista/szociáldemokrata, de részben akár nacionalista (de nem etnicista, pláne nem soviniszta) elemek. Szóval nekem azzal semmilyen gondom nincs, hogy az az ember, aki alapvető fontosságúnak tartja a kapitalista formáción/termelési módon belül egyedüliként elképzelhető piaci versenyt és annak jótékony „laissez-faire”-doktrínáját és a libertariánusok által istenített „kis állam” fontosságát, az pár oldallal odébb a társadalmi szolidaritás jelentőségéről értekezik, és szociográfiai megközelítéssel ír az egykori és napjaink Magyarországának társadalmában a perifériára szorult, gyakorta milliós nagyságrendű nyomorgó tömegekről. Sok-sok állításával maradéktalanul egyetértek, másokkal csak részben, illetve vannak olyanok, amik számomra például a személyes érintettség okán különösen fontosak, de ennek ellenére vagy talán éppen ezért mégis másképpen, árnyaltabban látom. Szóval, Sanyikám, én politizálok, olykor nagyon is, sokat is, de azt hiszem, így van ez jól. És igen, szeretném látni az országban a jól működő, független bírósági szervezetet, a jogköreit (egyszer talán) visszakapó alkotmánybíróságot, a jól működő startupokat, de a kilátástalan helyzetből valahogy kikecmergő magyar falvak százait is. Nagyon jó lenne, ha úgy is igazságtalannak és elhibázott döntésnek tarthatnánk a trianoni rendezést, ha közben nem vitatnánk el az azonos nemű párok boldogsághoz való jogát. Remek lenne, ha minél több roma gyermek részesülne minőségi oktatásban, de azokat a nógrádi, borsodi vagy szabolcsi honfitársainkat sem „büdös rasszistáznánk le”, akik a saját bőrükön érzik a jelenlegi magyar-cigány együttélés valós nehézségeit és létező problémáit – miközben a valódi rasszizmust a leghatározottabban elítélnénk.

Naraku1_0 P>!
Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

Politikai analfabétáknak, szóval számomra hasznos olvasmány. Bár a mű végére a szerző politikai nézetei kirajzolódnak, DE ez NEM pártállás.

Rengeteg elgondolkodtató fejezet volt. Számomra érdekesebbek.
1. bűn és bűntetés problematikája
2. baloldali-jobboldali minden országban eltérő skálán mozog. Ami itt ilyen az másik ország skáláján már arrébb helyezkedik.
3. környezetvédelem
4. vándorlások

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

nagydviktor>!

Érdekes kettösség, hogy azok az emberek, akik naponta szegik meg a jogszabályokat (nem engedik át a gyalogost a zebrán, városszéli erdőbe hajítják ki a régi mosógépet, hektószám
fózik a házipálinkat, cukrozzák a mustot, verik a gyereket, láncra kötik a kutyat, gyorshajtanak, szombat este ütvefúróval esnek a falnak), megrögzötten hisznek abban, hogy ha majd betiltjuk a drogokat, a prostitúciót vagy éppen a pedofiliát, akkor a drogosok, prostituáltak és pedofilok fogják magukat, és másnapra abbahagyjak illegális tévelygéseiket.

85. oldal

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

Cukormalac>!

A magyar választásokat nem lehetetlen ellenzékből megnyerni. Csak rettenetesen nehéz.

48. oldal

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

Kapcsolódó szócikkek: győzelem · választás
1 hozzászólás
Alvarando P>!

Magyarországon mindkét politikai oldal igyekszik bántó sztereotípiákkal megsérteni a másik oldalon állókat. A jobboldali szerint a baloldali gyíkember, a baloldali szerint a jobboldali náci vagy horogkeresztény. A liberális férfi férfiatlan, aki összeszerelést is rendel az IKEA-ban. (Majdani kritikusaim kedvéért, akik remélem, lesznek: jó minőségű akkus csavarhúzóm vanm gyorsan és pontosan tudok IKEA-bútorokat összerakni). A jobboldali férfi ugyanakkor tarsolylemezes, Kárpátiára csápoló, savanyú sört böfögő barlangi ork, a jobboldali nő pedig igénytelen szülőgép, aki az epilálást hírből sem ismeri. Bántó és lealacsonyító általánosításokban jók vagyunk, és a külső megjelenésből is előszeretettel következtetünk valakinek a politikai vagy világnézetére.

145-146. oldal

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

Alvarando P>!

Vannak online tesztek, amelyeknek az ember megválaszolja a kérdéseit, a teszt pedig végül kidobja, hogy ő liberális, szocialista vagy konzervatív nacionalista vagy elviselhetetlen spagettiszörnyista.

151. oldal

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

1 hozzászólás
Alvarando P>!

A magyar társadalom egyik legnagyobb baja, hogy amikor a rendőrök, a tanárok vagy akárkik felemelik a hangjukat, hogy „hahó, kérem, minket épp tönkretesznek, megaláznak”, akkor nem gondolkodunk el legalább nagy vonalakban azon, hogy ezeknek az embereknek tényleg rossz. Nem kell feltétlenül tisztában lenni a rendőri jelentések és intézkedések világával vagy a tantervkészítés nehézségeivel.
Meg kell becsülni a másikat, a másik munkáját és tisztelni kell azt. Ha így teszünk, akkor a részletek nélkül is eljut az ember addig a felismerésig, hogy a másik munkája is kemény, becsületes munka, pont olyan kemény és becsületes, mint a mi munkánk. Persze a világon mindenütt szólnak csúnyát az emberek a másik munkájára, gondoljunk csak az amerikai filmek „fánkzabáló rendőr” sztereotípiájára.

183-184. oldal

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

nagydviktor>!

A bűnözésnek tehát nem etnikai gyökere van. Nem azért van annyi roma a magyar bíróságokon és börtönökben, mert van bennük egy extra bűnözőgén. Egyszerűen nálunk ők a társadalom perifériáján élő, a kitörésre nagyjából esélytelen réteg, amelyik elköveti az ilyenkor szokásos bűncselekményeket. Ezek a bűncselekmények aztán több fajtára oszthatók. Vannak a kulturális súrlódásból eredőek (garázdaság, verekedések), vannak a pitiáner vagyon elleniek, és vannak azok a típusúak, amelyek a legalsó, „érinthetetlen” státusszal függenek össze (autós csalások, prostitúció, dizájnerdrogok csempészése).
Ha megkérdeznénk egy franciát, azt mondaná, hogy ezek tipikus arab bűncselekmények, egy amerikai pedig fekete és latinó elkövetőket sejtene mögöttük. Miért? Mert ott ők jelentik a társadalom perifériáján élő, kitörésre esélytelen, a többséggel nehezen és lassan keveredő rétegeket.

186. oldal

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

Kapcsolódó szócikkek: bűnözés
Cukormalac>!

A vadászatra el kell menni, az ivászatra kötelező, az orgiára csak ajánlott.

69. oldal

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

Kapcsolódó szócikkek: orgia · vadászat
Alvarando P>!

Amikor a populista politikus azt ígéri, hogy majd felemeli a pedofília büntetési tételeit az égig, akkor tulajdonképpen nem ígér mást, mint hogy elvarázsolja a pedofíliát, varázslattal kiűzi a társadalomból. Mi pedig úgy vagyunk vele, mint Mulder ügynök az X-aktákban: hinni akarunk.

88-89. oldal

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

Kapcsolódó szócikkek: pedofília
Alvarando P>!

Nagyon kevés (és főleg szépirodalmi) példa van arra, hogy valaki azért válik drogfogyasztóvá, mert az olyan jó neki, és elérkezettnek látja az időt, hogy az életét valamilyen drogfüggéssel tegye tönkre. A kábítószer-fogyasztás (ideértve az alkoholfogyasztást is) terjedése mindig valamilyen társadalmi probléma tünete. Amíg azt a problémát nem szüntetik meg, addig a drogfogyasztás is mindig újratermeli magát.

92. oldal

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

Alvarando P>!

Ha én akarom eldönteni, de legalábbis ellenőrizni, hogy kit vesznek fel az egyházastoportyáni Napsugár óvoda Süni csoportjába Beáta nénihez, akkor a megyei hivatalnak be kell gyűjtenie a városi-falusi oviktól az összes adatot, azt fel kell terjesztenie Budapestre a minisztériumba. A minisztériumban jól fizetett és megbecsült szakemberek százainak kell ülniük (a magyar viszonyokat ismerő nézőnk ezen a ponton átkapcsol a Star Trekre, az hihetőbb), akik valamilyen szempont alapján átnézik, hogy rendben vannak-e az óvodai felvételik, és a kis Kevinkének tényleg a Süni csoportban van a helye Bea néninél, nem pedig Andi néni Mókus csoportjában.

21-22. oldal

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok Az baj, mert akkor más fog helyetted

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala
Tittel Kinga: Mesélő Budapest
Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar?
Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Austin Kleon: Lopj úgy, mint egy művész!
Jany János: Az iszlamizmus
Stephen Hawking – Leonard Mlodinow: Az idő még rövidebb története
Tim Marshall: Falak
Roger Moorhouse: 100 beszédes tárgy a Harmadik Birodalomból