Robin ​a világ ellen (Stranger Things 4.) 32 csillagozás

A. R. Capetta: Robin a világ ellen

A ​középiskola valódi szörnyeteg, és egymás után falja fel Robin Buckley társait. A második év kezdetén barátai mind beadják a derekukat, és képtelenek a randikon, a leendő főiskolán és karrieren kívül bármi másról beszélni. Robinnak azonban komolyabb gondjai is akadnak az életében, mint hogy ilyesmiken aggódjon. A fiatal lány rádöbben, hogy osztálytársa, Tammy Thompson iránti érzései messze túllépnek a barátságon, szerelme azonban az üresfejű és kiakasztó Steve Harrington után epekedik.
Miután Hawkinsban a melegek pusztán mendemondák szintjén léteznek, Robin egyre inkább úgy érzi, hogy csak valahol messze innen lehet önmaga. De hogyan menekülhetne el akár egy nyári vakáció erejéig engedély, pénz és társ nélkül? Hawkins legfurább lánya egész eddigi életében a beilleszkedéssel próbálkozott. Itt az ideje kitörni.
A Stranger Things közönségkedvenc karakterét megelevenítő Robin a világ ellen magával ragadó felnövéstörténet arról, hogy egyetlen embernek… (tovább)

>!
Cartaphilus, Budapest, 2021
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632668000 · Fordította: Marczali Tamás
>!
Cartaphilus, Budapest, 2021
398 oldal · ISBN: 9789632668024 · Fordította: Marczali Tamás

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Steve Harrington


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Klodette>!
A. R. Capetta: Robin a világ ellen

Bevallom, hogy eredetileg nem sok kedvem volt elolvasni ezt a történetet, mert már érdeklődtem róla másoktól és az elvárásaim ellenére, Steve igencsak keveset szerepel benne, jobb híján említés szintjén, ami egy olyan zászlós Steve Harrington rajongónak, mint én, kimondottan fájó pont. :(
Aztán olvasás közben rájöttem, hogy ez a sztori valóban kiválóan nélkülözi Steve-et, viszont annál nagyobb hangsúlyt fektet Robinra és az ő gondolataira, világnézetére és arra, hogy miként ismeri meg és fogadja el önmagát.
Így hát a regény elsősorban felnövéstörténet, egy szépen ívelő önismereti mese, aminek a háttere a Hawkins Középiskola és diákjai, valamint Robin családja és barátai.
A sorozat eseményei csupán csak elnagyolt szinten vannak megemlítve, egy-egy pletyka vagy furcsa elszólás keretein belül. Újra és újra felötlik a lányban, hogy mi történt valójában Will Byers-szel, Barbbal, Bob Newby-jal vagy éppen, úgy egészében, milyen titkok rejtőzhetnek ebben a Robin által eléggé utált poros kis koszfészekben?!
Steve és Robin kapcsolata? A könyvben sajnos ebből még nem sokat érzünk, hiszen Robin ellenségesen áll a fiúhoz, gyűlöli és megveti őt, felszínesnek tartja, bunkónak és beképzeltnek, ami lássuk be, valóban így volt, hiszen tudjuk jól, hogy Steve milyen karakterfejlődésen esett át és jutott el a mindenkit idegesítő szépfiú státuszából a bátor szörnyvadásszá és a gyerekek védelmezőjévé.
Robint egyébként valóban nem lehet nem kedvelni, hiszen talpraesett, szabadszájú, jópofa csaj, aki mindig kimondja amire gondol, ám a látszat azért nála is csal, hiszen legbelül folyamatosan szorong, gátlások gyötrik, ráadásul reménytelenül szerelmes.
A könyvet jó szívvel ajánlom az összes Stranger Things és Robin rajongónak, de készüljetek fel, hogy nem sok köze van a sorozatban játszódó eseményekhez, azon jóval erősen túlmutat.
Egy káprázatos LMBTQ központú történet, ami megmosolyogtat, összetöri a szívedet, de közben reményt ad és bátorságot.

Ennél is bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2021/12/konyvkritik…

krlany I>!
A. R. Capetta: Robin a világ ellen

Mielőtt kezedbe veszed ezt a könyvet, felejtsd el a borítón nagy betűkkel hozott feliratot: Stranger Things. Csak az eladhatóságot szolgálja. Mellékszál, a történettel szemben csak hibás és felesleges elvárásokat támaszt. Szerintem.

Ez egy nagyon kis punk regény a felnőtté válás útjának elejéről, az önazonosság megtalálásáról, a képmutatás sutba dobásáról, némileg excentrikus és különc módon itt a végén, púpozottan kamaszos túlzással, de ezzel együtt is maximálisan értékelhető módon.

Egy kisvárosban nem egyszerű kamasznak lenni, hát még ha teljesen más dolgok érdekelnek, mint a többieket, amúgy is egy kicsit lökött különc vagy, és ezek mellé még az is kezd realizálódni benned, hogy az első szerelmed nem egy fiú, hanem egy lány. Robin sem tud mindezzel hirtelen mit kezdeni, aztán pedig rájön, hogy sokkal fárasztóbb képmutató módon ki nem lógni a sorból, a társadalmi normák sorába illeszkedni, mint felvállalni önmagát és szabadnak lenni, még ha ez nem is egy könnyű feladat. Persze, mindezt a maga sajátos és furcsa, nem mellékesen kamasz korának lázadó módján teszi, miközben az első szerelem csalódása is ott lóg a feje felett.
Egy éjszaka alatt befaltam.

l_rozi_20>!
A. R. Capetta: Robin a világ ellen

Régóta terveztem elolvasni ezt a könyvet, de csak most jutottam odáig, hogy a kezembe vegyem. Nagyon szeretem a sorozatot és Robin karakterét, így nem volt kérdés, hogy elolvassam a könyvet.
A történet az első évad előtt kezdődik és a harmadik elején ér véget. Robint követjük végig a könyvön, akinek minden vágya, hogy elmeneküljön az unalmas Hawkinsból valahová jó messzire, miközben kétségbeesetten keresi a helyét a középiskolában. Közben sok dologra rájön önmagával a kapcsolatban, amely rádöbbenti arra, hogy másabb, mint a diáktársai.
Nekem nagyon tetszett a könyv, kedvencek közé fog kerülni szerintem. Érdekes volt Robin szemszögéből követni az eseményeket és ez után a könyv után még jobban megszerettem az ő karakterét. Jó volt elolvasni, milyen volt ő azelőtt, hogy a sorozatban felbukkant volna, hogyan lett a különc lány, miért utálta például annyira Steve Harringtont off.
Összességében ajánlom mindenkinek, aki szereti a sorozatot, bár nem szerves része annak.

anitha P>!
A. R. Capetta: Robin a világ ellen

Ez a könyv sem a Stranger Things eseményeit fűzi tovább, hanem Robint mutatja be még mielőtt a sorozatban megjelenik. Tekintve, hogy Robin már a harmadik évad előtt is hawkinsi lakos volt, párhuzamosan fut az ismert eseményekkel a könyv, beszivárog az eredeti sztori, de Robinra igazán csak annyi hatással van, mint bárki más kívülállóra lenne egy „normálisnak” hitt esemény. Eltűnik két fiatal, ezért a szülők szigorítják a szabályokat. Semmi természetfeletti nem jelenik meg.
Néha kicsit erőltetettnek éreztem az ismert szereplők behúzását. Viszont Steve Harrington állandó szapulása nagyon tetszett. Jól megalapozta Robin hozzá való viszonyulását a harmadik évad elején. :D
spoiler
Robin stílusát nagyon szerettem már a sorozatban is, a könyv is jól eltalálta. Sajnos most nem volt annyi időm olvasni, ezért lassabban haladtam vele, de élveztem nagyon.

Lónyi_Anna>!
A. R. Capetta: Robin a világ ellen

Nekem nagyon tetszett, előtte magába megnéztem a filmet, és már akkor is nagyon megszerettem Robint, bárcsak ilyen barátnőm lehetne mint ő


Népszerű idézetek

Apocalypto >!

…körbepillantok, és észreveszem, hogy Harrington Nancy Wheeler társaságában ücsörög a lelátón. Nem tudom eldönteni, hogy egymással vagy a puncsos poharukkal törődnek kevésbé. Furcsán magányosnak és kissé riadtnak tűnnek.
Mintha ők is tisztában lennének vele, hogy léteznek szörnyetegek Hawkinsban.

Apocalypto >!

Alig várom, hogy odaérjek a sulihoz, és lássam mindenki arcán a döbbenetet. Alig várom, hogy le se tojva őket elmenjek mellettük.
Ez többé már nem a Croissant hadművelet.
Hanem a Robin hadművelet.

Apocalypto >!

Életünk minden aspektusának csillogónak, instant elérhetőnek és hányingerkeltően drágának kell lennie. Ez a mi szentháromságunk.

Apocalypto >!

– Munkát keresek – közlöm. – Joyce említette a boltban, hogy…
– Joyce? – igazgatja meg Bob zavartan az inggallérját. – Rólam beszélt? Ó, ez igen… kedves tőle.
Oké, ezt most megpróbálom figyelmen kívül hagyni.
– Hát, az igazat megvallva, csak annyit mondott, hogy jól jönne itt a segítség. Igazán imádnám, ha itt dolgozhatnék… önöknél. – Az utolsó szót alig bírom kipréselni magamból.

Apocalypto >!

Ha eddig rettegnem kellett az iskola szörnyetegétől, akkor most már fogalmam nincs, hogyan fog reagálni arra, hogy egy lány belezúgott egy másikba, akit azonban csak Steve Harrington érdekel.

Kapcsolódó szócikkek: Steve Harrington
Apocalypto >!

Érzem, amint szívem meghasad.
– Biztos ki lehet valahogy deríteni, hogy ki az – reménykedem. – Aztán leállíthatjuk a pletykálkodását.
– Bármennyire is örülök az ajánlatnak, kedves Sherlockom – áll neki Mr. Hauser újult erővel a pakolásnak –, de gyorsan kell lépnem.

Apocalypto >!

Berakom a kazettát, és tekerni kezdem. A szalag élesen visítva csévél, míg el nem ér a keresett számhoz, ami miatt beruháztam rá.
Az „I Want to Break Free” dallamai kitöltik a két fülem közötti helyet; olyan himnuszként itatják át agytekervényeimet, amelyre már nagy szükségem volt.

Apocalypto >!

Sheena felnéz az Anne Rice-regényből, amit olvas, és oldalra döntve a fejét rám néz.

Apocalypto >!

Milton elégedettnek tűnt, hogy a zenéket, filmeket, és a kettő furcsa szerelemgyerekét, a videoklipeket tárgyaljuk meg állandóan. Sose kívánta, hogy elemezgessem érzéseimet. Nem követelődzött, hogy fedjem fel előtte legféltettebb titkaimat.

Kapcsolódó szócikkek: videóklip (klip)
Apocalypto >!

Fogom a zseblámpámat, és elindulok feléjük, felkészülve rá, hogy belerondítsak Steve szórakozásába. Azonban alig érek a sor feléig, amikor a lány felpattan, és akkora svunggal szalad ki a teremből, mint akit kerget a tatár. Talán WC-re kell mennie. Vagy csak menekül a szörnyű randiról. Bármi legyen is az oka, utánasietek, közben Harrington szemébe villantom a lámpát, amikor elhaladok mellette.
– Hé, vigyázzál már, hova világítasz azzal az izével – kiáltja.
– Inkább te vigyázz magadra, zseléfejű – teremtem le, mire némileg öntudatosan beletúr a hajába; nem tehetek róla, de ettől egy icipici győzelmi mámor jár át.

Kapcsolódó szócikkek: Steve Harrington

Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: Slammed – Szívcsapás
Lucy Score: Amin sosem leszünk túl
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka
Micol Ostow: A mulatság
Taylor Jenkins Reid: Evelyn Hugo hét férje
Taylor Jenkins Reid: Evelyn hét férje
Palotás Petra: Recepciós kisasszonyok 2.
Mészáros Dorka: Filter nélkül
Kollár Betti: Álmomban megleltelek
Janet Skeslien Charles: A párizsi könyvtár