Szexoktatás 17 csillagozás

Az utazás
Katy Birchall: Szexoktatás

A világhírű Netflix-sorozathoz kapcsolódó regény!

Maeve bátyját, Seant letartóztatták, és csak a testvéréhez fordulhat segítségért. Így hát Maeve útnak indul, de nem kell egyedül megbirkóznia a feladattal – még ha szeretne is –, hiszen az esetlen szexguru, Otis, a mindig pozitív Eric és hűséges barátnője, Aimee vele tartanak…
Seant egy buliőrült társaság lopással vádolja, és minden bizonyíték ellene szól. Vajon sikerül Maeve-nek és a barátainak felfejteni az elnyomott félelemek, eltitkolt szerelmek és homályos motivációk összekuszálódott szálait?

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2021
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634378853 · Fordította: Sárpátki Ádám

Most olvassa 1

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Oceans_daughter >!
Katy Birchall: Szexoktatás

A sorozatot egyszerűen imádom, szóval kötelességemnek éreztem elolvasni a könyvet is. Sajnos nem teljesen azt kaptam, amire számítottam. A történet aranyos volt, de elég lapos is. Míg az elején úgy éreztem az írónő jól ragadta meg a szereplők személyiségét, utána rájöttem, hogy Aimee túl idegesítő, míg Maeve túlságosan is nyiltan érzelmes lett. Nekem ez a sztori nem volt izgalmas, nem nagyon érdekelt mi lesz a vége, a sok mellékszereplő helyett inkább olvastam volna még a főszereplőinkről.
Ezt a három csillagot is szerintem csak a sorozat iránti szeretetemből adtam, többet vártam sajnos. :(

booksta_girl01>!
Katy Birchall: Szexoktatás

Kellemes kikapcsolódás ilyen szürke hétköznapokra.

Aki követ Snitten, láthatta, hogy kevesebb mint egy hónap alatt megnéztem a sorozatot, és na, elég nagy kedvencem lett. Igazi hullámvasút volt az egész, egyik pillanatban szép és jó minden, sírásig nevetek, a következőben meg legszívesebben kihajítanám a monitort, és nem egyszer tettem ezt a kijelentést páromnak: „Utálom ezt a sorozatot, nem folytatjuk, egyszerűen gyűlölöm!” Szóval mindenkinek tudom ajánlani, aki még nem kezdett bele :D

Az első évad minimális ismerete elég ahhoz, hogy bárki belefogjon ebbe a könyvbe, de talán ennyi sem kell, csak a szereplők és a minimális alapsztori ismerete. Tetszett a négy főszereplő kalandja, külön-külön is bírtam őket, egy ilyen mini-krimiben pedig csak még inkább a szívemhez nőttek.

Az írónő szerintem jól visszaadta a hangulatot és a sorozatból megismert szereplők jellemét, a többit pedig remekül megtöltötte élettel. Tetszett a kiindulás, Seantól tényleg nem várhat mást az ember, és bár aztán hirtelen minden beindult, élvezetesnek tartottam a cselekményt. Ez a rejtélyre is vonatkozik, jól felépített lett, tényleg homályos az elkövető kiléte, és nem egyik pillanatról a másikra lepleződött le, én magam sem jöttem rá elsőre, mi is történt azon a bizonyos bulin. spoiler A kétség és bizonytalanság mindig jelen volt, de a remény és elhatározottság is, konfliktusokkal és megoldásokkal.

Nem világmegváltó mű, nem tartozik közvetlenül a sorozathoz, de aki pár óra szórakozni szeretne ezekkel a humoros, szerethető karakterekkel, nem hiszem, hogy csalódna!

>!
Kolibri, Budapest, 2021
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634378853 · Fordította: Sárpátki Ádám
whisperingwithwolves>!
Katy Birchall: Szexoktatás

A Netflix egyik talán legnépszerűbb sorozata a Szexoktatás, nagyon sokan szeretik, és több millióan látták már, viszont én azok közé tartozom, akikhez még nem ért el a nagy hype, és akinek nem sok fogalma van a sorozatról, igazából semmit nem tudok róla, de ez a kötet adott nekem egy kis ízelítőt abból, hogy mit várhatok el a Szexoktatástól. Olvasás után nagyon megjött a kedvem hozzá, s ha jól tudom, akkor már három évad debütált is. Felzárkóztatásnak, illetve betekintésnek szerintem tökéletes volt. Nem volt se nem túl komoly, se nem túl vicces. Szórakoztató, kikapcsol és ad egyfajta képet.

Maga a kötet nem valami hosszú, viszont annál tartalmasabb. Eléggé sok minden történik cirka 280 oldalon keresztül. Kapunk itt egy talányt, a karaktereket is jobban megismerhetjük, kibogozhatunk egy rejtélyt, és belecsöppenhetünk egy olyan közegbe, amit már nagyon sokan megkedveltek a sorozatnak hála. A kötet első néhány oldalán megismerhetjük a főszereplőket, ennek már csak azért is örültem, mert az igazat megvallva borító alapján fogalmam sem volt, hogy ki kicsoda, és kellett egy kis idő, mire összeállt a kép, hogy éppen kiről is van szó. De miután ez megtörtént, úgy éreztem, hogy száguldunk előre a cselekményben, és minden egyes apró részlet szépen a helyére került. Összeállt a kép, és láttam a teljes egészet. Az elindulástól kezdve a megoldásig. Ami már elsőre megfogott az az, hogy nem egyszerű, unalmas karaktereket helyezett az írónő a figyelem középpontjába, hanem olyanokat, akik érdekesek, és akik képesek a hátukon elvinni a cselekményt. Ott van Maeve, aki bár elsőre furcsának tűnt, a végére kiderült, hogy egyáltalán nem az, csak másképp gondolkodik, mint a többiek, viszont hatalmas pont az olvasás iránti szenvedélye miatt. Otis számomra végig egy hatalmas kérdőjel maradt, s nemcsak azért, mert kicsit filozofikus, vagy éppen túlságosan fura, ahogy beszél, hanem amiatt is, hogy nem tudtam dűlőre jutni vele kapcsolatban. Tipikusan az a karakter, akit socially awkward-ként tudunk beazonosítani.

Aztán ott van még persze, Eric és Amiee, akiket imádok, de tényleg. Hihetetlenül nagy formák, még akkor is, ha kicsit furák, de pont ez a szép bennük. Úgy néz ki, hogy a Szexoktatás szereti a nem éppen hétköznapi, kissé különcebb karaktereket a figyelem középpontjába állítani. Mindenkinek receptre kéne felírni az olyan barátokat, mint Eric és Aimee, hiszen velük soha semmi sem unalmas, mindig történik valami, és képesek úgy felrázni az embert, hogy az nem igaz. Szerethetőek, lazák és különlegesek. Aimee egyszerűen zseniális, igaz kicsit kelekótya, de neki pont ez áll jól.

Ami a történet gyors lefolyása mellett hihetetlenül bejött az az, hogy az írónő a különböző társadalmi helyzetben lévő tiniket egybekovácsolta, és megmutatta, hogy a barátság minden normát és szabályt ledönt. Tökéletes kiegészítőként szolgálva a sorozathoz, hiszen ha ismerném biztos még nagyobb rajongást váltott volna ki belőlem, mint azt alapesetben tette.

Maga a történet Seannal áll összefüggésben, miatta lesz izgalmas, rejtélyes és igazán vad a cselekmény, ami néhol kicsit szeleburdi, titokzatos, de igazán fenomenális is. Tipikusan az a történet, ami kikapcsol néhány órára, majd este leültet a Netflix elé, hogy kezd el, vagy éppen kezd újra a sorozatot, ha már láttad. Addiktív és egyben szórakoztató kikapcsolódás is. Nem csoda, hogy ennyi rajongója van, és ennyi embert vett már le a lábáról.

Karolina_Kolonics>!
Katy Birchall: Szexoktatás

Nagyon szerettem a sorozatot, ezért nem is volt kérdés, hogy lecsapok a könyvre. Utóbbi számomra nem annyira jött át, mint a sorozat, bár a stílusában felfedezhető volt annak hangulata. A karakterek nagyjából hozták, amit a képernyőn láthattunk és a cselekmény is alapvetően passzolt a történethez. Azonban mindezek ellenére nekem kicsit felszínes ez a sztori. Maga a történet tetszett, viszont a leírásra, a karakterformálásra több oldalt szántam volna. Szerintem csak akkor van értelme ezt a történetet elolvasni, ha valaki látta a sorozatot.

Kiss_Balázs_ I>!
Katy Birchall: Szexoktatás

A Netflixes filmsorozatot kifejezetten imádom, üdítő újdonság volt, amikor előrukkoltak vele, szóval természetes is, hogy lecsaptam a spinoff sztorit bemutató könyvadaptációra. Szerencsére a karakterek lényegében úgy viselkedtek és beszéltek, mint a sorozatban, és a nyomozgatós-utazgatós-humoros cselekmény is tetszett. De… De nem mindig működött jól, hogy az egész csapat fejébe beleláthattunk. Filmsorozatban oké, regényben viszont ez gyakran hibásan sülhet el. De ezért csak fél pontot vontam le, mert tagadhatatlanul Sex Educationös élmény volt.

Jozefa_B_Kovacs>!
Katy Birchall: Szexoktatás

Kellemes kikapcsolódás volt komolyabb hangvételű és komorabb könyvek után. A Netflix sorozat nagyon nagy kedvencem, így örültem, hogy számomra kedves karaktereimről olvashattam egy történetet, az ábrázolásukat jól eltalálta az írónő. A megszokott közegből kiszakadva követhetjük végig a négy főszereplő kalandját, a humoruk és a jellegzetes vonásaik szépen megjelentek az oldalakon. A sorozat rajongóinak szívből ajánlom a kötet elolvasását, viszont nem szabad tőle azt várni, hogy minden pontosan olyan lesz, mint a képernyőn, mert ez így nem igaz. Nekem sikerült elvonatkoztatni olvasás közben a sorozatról (mondjuk közben éreztem hogy újra végig kell néznem mert úgy szeretem), így összességében egy kerek kis történetet kaptam, ami a Szexoktatás „univerzumban” játszódik.


Népszerű idézetek

Lizzy21>!

-Úgy, ahogy a könyvek is történetekkel szolgálnak nekünk, amelybe elmenekülhetünk, és stimulálják az elménket, élesítik az értelmünket és elősegítik a képzeletet, ugyanezt csinálják a videójátékok is

211. oldal

whisperingwithwolves>!

– Őszintének és kiszolgáltatottnak lenni nehéz, és igen, néha, amikor szembenézünk egy problémával, akkor rá kell ébrednünk, hogy a párkapcsolat nem működik, és az ijesztő lehet. – Otis elhallgatott, mély levegőt vett. – De így helyes.

Lizzy21>!

A dolgok egy kicsit mindig szebbnek látszottak, amikor Otis ott volt.

20. oldal

whisperingwithwolves>!

– A picsába, ez olyan menő, mintha te lennél Sherlock Holmes, és három Watsonod lenne!

whisperingwithwolves>!

– Nem tehetünk arról, ha beleszeretünk valakibe – mutatott rá Otis. – Az érzések nem helytelenek. Nem büntetheted magadat, nem haragudhatsz magadra miattuk, mert valódiak és fontosak. Nem irányíthatod azt, amit érzel, azt viszont igen, hogy mit kezdesz a helyzettel.

whisperingwithwolves>!

– Senki sem tökéletes, és senki sem érzi magát annak. Mindenkinek vannak kétségei, aggályai, küzdelmei. De azzal, hogy Tabithához hasonlítod magadat, őrá irányítod minden figyelmedet, amikor saját magadra kellene inkább.


Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Jackson: Jó kislányok, rossz viszonyok
Sarah Dessen: Tökéletes
Leiner Laura: Bízz bennem
Kelly Oram: Cinder és Ella
Jenny Han: Utóirat: Még mindig szeretlek!
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Ava Dellaira: Kedves halottak!
Mohás Lívia: Kölykök a júdásfa alatt
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Rick Riordan: A kígyó árnyéka