Régen ​minden jobb volt 23 csillagozás

Korunk filmjei, zenéi, tévéműsorai
Balázsy István – Bezsenyi Tamás – Csunderlik Péter – Dékány László – Laska Pál: Régen minden jobb volt

Annyi ​hajlakkot fújtak ki az 1980-as években, amennyi kilyukaszthatta az ózonpajzsot, de a kulturális környezetszennyezés sem volt kisebb. Ma mégis aranykorként gondolhatunk rá, hiszen a röhejes metálzenekarokat a fekete halálként végigsöprő eurodance követte az 1990-es években, majd mátrixos bőrkabátok váltották fel a bikiniket a 2000-es évtizedben, a 2010-es évek DJ-diktatúrájában pedig csoda, hogy nem lett szamizdat kiadvány a Rolling Stone magazin. Ha Nietzsche élne, a rockzenéről is kiállítaná a halotti bizonyítványt, a zene nélküli Music Television és a Marvel-filmeket sorozatgyártó Hollywood mellett. Valahol utat vesztettünk, hogy hol, azt nyomozza a Tilos Rádió Régen minden jobb volt című műsorának BRAVO-ösztöndíjas fiúbandája. Visszatérő hőseikkel egy egész univerzumot építenek, akár George Lucas, kritikáik pedig Lukács Györgyöt idézik, miközben a zene-, film- és televíziótörténet emblematikus produkcióit, legjobb és legrosszabb alkotásait listázzák… (tovább)

>!
Napvilág, Budapest, 2021
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633384701

Enciklopédia 45

Szereplők népszerűség szerint

Versényi László · Vincze Lilla


Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

Cukormalac>!
Balázsy István – Bezsenyi Tamás – Csunderlik Péter – Dékány László – Laska Pál: Régen minden jobb volt

A Tilos Rádió BRAVO-ösztöndíjas fiúcsapatának, a Wekerle lakótelep Backstreet Boysának kötete kétségtelenül a legjobb dolog, ami a jelen hazai popkultúrájával történhetett – s én próbálom ezt minden létező elfogultság nélkül mondani, úgy is mint megrögzött trash content-imádó, valamint a Page Not Found történelmi stúdióblog mindig lelkes olvasója, követője. Habár a két Péter (Csunderlik és Pető) közül utóbbi most hiányzik a sorból, az öt fősre duzzadt kritikus szerző-sor a tökéletesnél jobban végezte feladatát ezúttal is. A rádióműsoraik, valamint az azokból készült szövegátiratok egy része régóta fellelhető a neten, itt viszont kategorizálva gyűjtötték egybe a (túlnyomórészt) ’80-as,' 90-es és 2000-es, valamint pár érdekesebb tétel felvonultatása céljából a 2010-es évek okozta audiovizuális csapásokat.

A legjobban azt kedvelem írásaikban, hogy mindegyikük egy-egy kisdoktori értekezés szintjét súrolja és valósággal kimeríti a meta fogalmát. Ennél metább már sem Bulgakov, sem Esterházy, sem pedig Kőhalmi Zoltán regénye nem lehetne, mert hiszen kinek jutna eszébe egy kontextusban szerepeltetni az egykori Skála-reklámarc Komjáthy Ágit és a grunge fogalmát? Zsenik és kész! Ezzel együtt pedig egyértelműen a traumák könyvét hozták össze, habár szót ejtenek kiemelkedő, jónak is elkönyvelhető alkotásokról, főként akciófilmek terén, a hangsúly inkább a mára totális szellemi leépülést okozó olyan tévéképernyős vagy éppen webes fogásokon van, mint a nem túl szép emlékű Csíííz! vagy Hiro Cristiano Ronaldo című opusa, ami tényleg olyan, mintha Roberto Carlos kilenc méterről találna arcon egy labdával.

Egyes mondataik visító röhögést váltanak ki olvasás közben, pedig a tartalom és mondanivaló igen csak komoly: kulturális tabló és kíméletlen ítéletsor ez 2021-ben, amikor elmondhatjuk, hogy régen tényleg minden jobb volt. Egy olyan világban, ahol Petőfi Sándor és a Malibu összehozása jelenti a tinédzserek számára a költészet valódi mélységét, Tóth Andi pedig azzal is címlapra kerülhet, ha véletlenül felöltözik, minden alkalommal erősebben gondolkodunk azon, miért nem hordunk magunkkal kötelet vagy pisztolyt a táskánkban. Alapvetően ismeretterjesztőnek, bizonyos történelmi háttérrel rendelkezőnek szánt konyvek esetében nem gondolnám, hogy alap kitétel lenne a humorfaktor és megállíthatatlan poén-áradat, ők a soha be nem gyógyulónak hitt sebek feltépését is elviselhetővé tudják tenni, valóságos terápia a legtöbb fejezet. A legjobban a zenés listákat élveztem, annak ellenére hogy a nagy részüket már oda-vissza ismertem. Megunhatatlan és bárhol felütehető, egyszerre szórakoztató és illúziódöntögető olvasmány nem csak kortársaknak.

>!
Napvilág, Budapest, 2021
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633384701
csucsorka I>!
Balázsy István – Bezsenyi Tamás – Csunderlik Péter – Dékány László – Laska Pál: Régen minden jobb volt

Ebből az egészből leginkább a ’80-as évek zenéire, illetve az általam minden borzalmával imádott ’90-es évekre tudtam rezonálni. Nehéz is volt olvasnom, ahogy ekézik azt a „guilty pleasure”-t, ami nekem szimplán csak „pleasure”.

Sokszor számon kérik a generációmon, hogyan lehetséges, hogy arénákat képesek megtölteni az úgynevezett Necc Partyk.
Erre többek közt az a magyarázat, hogy mi a letagadnivaló 2000-es években voltunk (kis)tinik. Segítek: pocsolyába lógó, lyukas trapéznadrágszár, állatminták csillámmal borítva, a csípőnadrágból kivillanó bugyi, a törpesarok és hegyes orrú cipő (brrrrrr); és amikor mindez történt, engem még épp nem engedtek sminkelni. Visszanézve a sztárvilág képeit 2001 és 2007 között több önbarnítós balesetet szenvedtünk el, mint közútit; és legalább nem volt social media, hogy önként örökségül hagyjuk a világra a szégyent, ami a mindennapos kinézetünk volt.
A „BRAVO magazinhoz csomagolt kivehető orrpiercing és a felnyalható matricatetkók”, a „halandzsaslágerek közt a világ leghitványabb együttese, a CrazyTown” idején, az évtizedben, ahol „a leszbikusság lett Oroszország legfontosabb exportcikke a fosszilis energiahordozók mellett” én még csak 8-10 éves voltam.
Szóval mire mi buliképes fiatalok lettünk, értelmezhető ruhatárral, ízléssel és önálló fizetéssel már dübörögtek a 2010-es évek, amiből teljesen hiányzik az az életérzés, amit a ’90-es évek a középmezőnyével is hozott. Mi most tudunk ezekre a slágerekre táncolni és üvölteni és ugrálni és énekelni – egyszerűen be kell hoznunk a lemaradást.
(És ha a Backstreet Boys 20 év után újra Budapesten jár, akkor nekünk most kell kötelezően elmenni a koncertjükre!)

Annyi szent, akár rajongunk a mögöttünk álló évtizedek termékeiért, akár hidegrázást kapunk tőlük, mindenképp embert próbáló lehetett összerakni ezt a 270 oldalnyi anyagot. Életemben nem olvastam még ennyire okosan vicces, viccesen okos agymenést. Egy-egy kép több helyen is felbukkant, de hát az vesse a szerzőkre az első követ, akinél ilyen mennyiségű szövegalkotásnál ez még nem fordult elő. Illetve vannak olyanok, akikkel talán kíméletesebb lettem volna és/vagy nálam fel sem kerültek volna a listára – de ez ízlés kérdése, nem von le a produktum értékéből.

Szinte biztos, hogy kevésbé élvezetes ez a szöveg úgy, ha az ember nincs benne nyakig ebben az egészben; ha az agy egyik féltekéje nem az aktuális videoklipet vetíti, miközben a másik fele olvassa a hozzá tartozó bekezdést. De az esetleges űr kitöltésére minden írást qr-kóddal láttak el.
(Szégyen-e vagy dicsőség, hogy egy kezemen meg tudom számolni, hányszor nem tudtam, kiről/miről van szó….? Valószínűleg az előbbi.)

A „Filmes-tévés” részben már kevésbé lubickoltam, én, aki még a Bud Spencer-filmeket is gyűlölöm, a „Legjobb zsarufilmek” és „Gyerekkorunk kedvenc detektív-sorozatai” (nekem ugyebár ilyenem nem volt) fejezetekre sajnos a lelkesedésemmel együtt teljesen elfogytam már. Illetve a sorozatgyilkosos, maffiás, akciós vonulathoz akkor már igazán jöhetett volna egy romantikusfilmes fejezet is, szerintem, még ha esetlegesen szét is savazták volna a kedvenc filmjeimet.

Ez a kötet több szempontból veszélyes:
munkahelyi lopott percek és/vagy tömegközlekedésen való olvasás szinte teljesen kizárva.
Illetve olvasás közben folyamatos oroszrulett pörög, amit a dallamtapadással játszunk – én vesztettem, a 4F Club Tanga című számát dobta a gép egy teljes napra, talán mások szerencsésebbek lesznek.

De a móka és kacagás mellett azért komolyan el is gondolkodtatott. Ahogy én most nosztalgiagőzben gondolok anyámék sosem látott fiatalságára, és négykézláb kúszok vissza saját gyerekkorom slágerei közé; vajon úgy hallgat majd párás szemmel Cascadát az én gyerekem is? Hát majd kiderül. (Trash tévéprodukcióból és személyiségből mindenesetre nem lesz hiány.)
Akárhogy is, engem nem sikerült elrettenteni, állítom, hitvallom, hogy régen igenis minden jobb volt (vagyis másképp volt rossz).

5 hozzászólás
Alvarando P>!
Balázsy István – Bezsenyi Tamás – Csunderlik Péter – Dékány László – Laska Pál: Régen minden jobb volt

Akár a mai harmincas korosztály nosztalgialexikonja is lehetne ez a kötet, annyira benne van az 1980-as és 1990-es évek audiovizuális kultúrája listákba szedve. A szerzők szerencsére nem egy dögunalmas felsorolást hoztak össze, hanem vegyítették néhol irodalmi és történelmi párosítással és sajátos humorral is. A tárgyalt dalt / filmet / rajzfilmet / műsort pedig mi is megtekinthetjük olvasás előtt / közben / után a YouTube-on, amelyet a szöveg mellett elhelyezett QR-kód is segít. Az elején felsorolt zenei toplistákba akaratlanul is belehallgatunk és némely dalok kitörölhetetlen dallamtapadást okoznak, jómagam így jártam a Júlia nem akar a földön járni című slágerrel, ami jobban inkább az óvodáskoromra emlékeztet. Érdekes módon a 2010 utáni dalok már annyira nem hoztak lázba külföldi szinten, de a magyaroknál továbbra is volt egy-két röhögést kiváltó elemzés. A mesesorozatoknál jó volt olvasni arról, amiken felnőttem, a negatívan beállított mesék számomra inkább semlegesek voltak. A filmek elemzése viszont ütött sokszor, bár a kimaradt filmek sokszor nem is mondtak semmit, de olykor itt is lehetett olvasni egy-két jó poént. Amit itt ki lehet emelni, hogy a saját stílusukban sikerült összefoglalni egy-két mondatban például Sylvester Stallone és Jean-Claude Van Damme karrierjét. Nem szóltam a TV műsorokról, amelyek bemutatása annyira nem hozott lázba, mivel a legtöbbet nem is néztem, de egyfajta kordokumentumként a későbbiekben elő lehet venni és emlékezni rájuk, hogy volt ilyen is. A kötet egyszerre és külön listánként is kiválóan olvasható, az olvasót teljesen leköti, tömegközlekedésen illetve forgalmasabb helyen kevésbé ajánlott, mert a nevetést, olykor röhögést nagyon nehezen lehet olvasás közben visszatartani. Ajánlható főleg a 30-as, 40-es korosztálynak, akik ezeken a műsorokon, filmeken, illetve zenén nőttek fel. Egyszerre lesz szórakoztató és nosztalgikus olvasmányélmény.

Mariann_Czenema P>!
Balázsy István – Bezsenyi Tamás – Csunderlik Péter – Dékány László – Laska Pál: Régen minden jobb volt

Igazából két ellenvetésem volna, lenne a kötettel kapcsolatban:
– hogy ehhez mindenképpen minimum X generációsnak kell lenni, mert az említett slágerek, tévéműsorok, filmek akkor hatottak igazán; a youtube nem ugyanaz az élmény.
– kicsit lehetett volna jobban szétszedni a végét, a filmes-tévéműsoros részt. Vagy nálam olvadt egybe, mert azt ma olvastam el ?!?

No, nekem nem volt sok a gúny, holott jócskán libsi, és időként Perselus Pitont megszégyenítő szarkazmus a kötet alapstílusa. Hihetetlenül nem irigylem az alkotókat, nekem ennyi mindent felidézni is sok volt, mint amit ők talán újra néztek/hallgattak a hitelesség kedvéért.

royalka>!
Balázsy István – Bezsenyi Tamás – Csunderlik Péter – Dékány László – Laska Pál: Régen minden jobb volt

Ezt a könyvet elolvastatnám mindenkivel, akik törpekútból ittak 30 éve, és most büszkék rá, zseniális, egyébként azt képzeltem először, hogy a Puzsér írta, benn van minden ami a Sznobjektívből kimaradt. Rendkívül szórakoztató top10es listák, YouTube-al együtt olvastam, mert azért akadt bőven dal amit nem ismertem, úgyhogy párhuzamosan mosolyodtam el, a könyvnek a humora miatt, a daloknál a nevetségességük miatt (köszi, hogy ezáltal megismertem a Kerecsen zenekar munkásságát).Bimbynek is utána kellett néznem kicsoda, annyi utalás volt rá, meglepő hogy ez a wishről rendelt Gagastar Milan ekkora mediapillanat volt akkoriban.
Mindig hangoztatom, hogyha a 90es években lettem volna 20 éves, akkor már milliomos lennék, hiszen annyi mindennel lehetett simliskedni akkor, de mostanra már csak ezek a zenészek tudnak róla ezredik bőrt is lenyúzni, gondoljunk csak Ákosra a magyar Dave Gahanre, vagy Zoltán Erika mint a magyar Madonna, vagy Ganxsta Zolee a magyar Ice Cube, ráadásul ugye náluk külön vicces volt, hogy nem csak az alapzenéket lopták, hanem egész dalszöveget fordítottak magyarra, és a mai napig megélnek a gyenge copy produkcióikból. Persze, most is léteznek hasonlóan hitvány előadók, de már trashként beszélünk róla legalább, és csak a YouTube trendingben találkozunk vele.
Ja, és most tudtam meg hogy a Buli után a takarítás szomszéd zenész sráca nem Jimi Hendrix.

pytta>!
Balázsy István – Bezsenyi Tamás – Csunderlik Péter – Dékány László – Laska Pál: Régen minden jobb volt

Alapvetően jó volt, de hamar kiderült a könyvről, hogy kicsit nehezen találja a fókuszt. Cím alapján (illetve, mivel a szerzői nagyjából velem egykorúak), arra tippeltem, ez a „régen” a ’80-as, ’90-es éveket fogja jelenteni, ennek ellenére bőven belekaptak a 2000-es, 2010-es(!) évekbe is (tehát akkor a 2 évvel ezelőtt, az már „régen” volt?).
Bár előzetesen a filmes-sorozatos részt vártam inkább, utólag úgy érzem, a zenei rész volt jobban összerakva. A filmes szegmens második fele kifejezetten felbosszantott az újabb és újabb krimizsánerek (rendőrfilmek, detektív(?)sorozatok, börtönfilmek, sorozatgyilkos-filmek stb.) toplistáival, miközben számos más műfaj (pl. sci-fi, vagy akár a vetélkedőműsorok) teljes mértékben kimaradt. Ráadásul itt még nagyobb volt az időbeli szórás a ’60-as évektől szintén a 2010-es évekig, és nem derült ki, hogy régen volt-e minden jobb, vagy most is jobb minden, vagy egyaránt rossz volt mindig, vagy mi?
A másik dolog, ami zavart, hogy a zseniális megfogalmazások mellett egy csomó sutaság, szóismétlés, rendre visszatérő szófordulatok is benne maradtak a szövegben (pl. a Lukács György, vagy a „Reagan-korszak”-fétissel nem tudtam mit kezdeni), ami gondolom egy rádióműsorban még elment, de így nyomtatásban már több mint szúrja az ember szemét.
Szóval én nagyon szerettem volna szeretni ezt a könyvet, de az az igazság, hogy csak egy kicsit nagyobb odafigyeléssel sokkal jobb is lehetett volna. Kár érte.


Népszerű idézetek

csucsorka I>!

Nincs nagyszerűbb metafora a magyar kultúrtörténetben, mint az, hogy a szerelem „napolaj”. Ezt írd le, képzeld el, gondold el, Baudelaire egész életében ezt a képet üldözte, és ők csak úgy odavetik egy „hiszen”-nel, mintha ez a lírai látomás köztudomás lenne.

39. oldal, UFO: Napolaj (1997)

2 hozzászólás
csucsorka I>!

A magyar kultúra egyik csúcsteljesítménye a „minden rejtve rajtam, / a lényeg láthatatlan” sorok tényleg Szerb Antalért kiáltanak.

37. oldal, 4F Club: Tanga (1997)

Kapcsolódó szócikkek: Szerb Antal
5 hozzászólás
csucsorka I>!

Nagyon várjuk, hogy Dante és Shakespeare után ezt a számot is lefordítsa Nádasdy Ádám, mert addig nem nevezhetjük kultúrnemzetnek magunkat, amíg nincs magyarra átültetett Informerünk.

31. oldal, Snow: Informer (1992)

Kapcsolódó szócikkek: Dante Alighieri · Nádasdy Ádám · William Shakespeare
Mariann_Czenema P>!

Kozsónak vallást kellett volna alapítani, mert csak követni lehet azt, értelmezni nem, aki előbb Alvajárók, aztán Ámokfutók néven alapít zenekart, hiszen messzebb nem lehet egymástól két tevékenység, mint ezek, kár, hogy Alvafutók néven nem valósult meg a művészeti szintézis.

36. oldal, Az 1990-es évek emblematikus magyar slágerei

csucsorka I>!

Ha valahol négy-öt nyaraló magyar összehajol, ott biztos kérni fogják a KFT Balatoni nyár című dalát, erre már külön felkészítik a zakynthosi DJ-ket is.

96. oldal, KFT: Balatoni nyár (1986)

Alvarando P>!

A Júlia nem akar a földön járni 1986-os duettjében az alternatív progrock és a mainstream pop adott egymásnak randevút, Vincze Lilla erőteljesebb előadását pedig jól ellensúlyozza Kiki sterilebb hangszíne, kiegészítették egymást, mint a meggyszósz és a krémtúró.

24-25. oldal - Az 1980-as évek emblematikus magyar slágerei - 5 - Mapoleon Boulevard és Kiki: Júlia nem akar a földön járni

Kapcsolódó szócikkek: 1986 · Vincze Lilla
2 hozzászólás
csucsorka I>!

Ha valaki nem emlékezne rá, ebben a skandináv együttesben, az új generációs H.I.M.-ben énekelt az a faszi, akinek varjútollakat tűztek a hajába, és szívesen vallanánk mi is a Supernem együttes Papp Szabijával, hogy tényleg úgy született a The Rasmus frontembere, hogy két madár összeütközött a levegőben, de valójában mögötte is azok a producerek álltak Frankensteinként, akik tudták, hogy olyan könnyű eladni a tolltartójukra szívecskés pentagrammát rajzoló tiniknek a halálvágyat, mint Szentkirályi ásványvizet a Szaharában.

45. oldal, The Rasmus: In the shadow (2003)

1 hozzászólás
Alvarando P>!

Az adás csúcsaként Garamvölgyi László, a soha nem szomjas rendőrségi szóvivő mindig élőben jelentkezett be a rendőrpalotából, de késő este már csak annyira lehetett érteni a mondanivalóját, hogy ahhoz képest a Tihanyi alapítólevél egy könnyen befogadható szöveg.

232. oldal - Magyar rendőrműsorok és bűnügyi magazinok - 3 - A rendszerváltás utáni Kék fény

Kapcsolódó szócikkek: Garamvölgyi László
Alvarando P>!

A magyar rocktörténet nagy problémája, hogy a zenekarok egyszerűen képtelenek nevet választani maguknak. Ha csak kicsit ásunk, találunk Fáraót, Piramist, Szfinxet, Oziriszt és persze Karthágó együttest, az ember azt gondolhatná, hogy mindegyik az ELTE Ókortörténeti Tanszékéről szakadt ki, vagy legalábbis Hahn István-ösztöndíjjal támogatták a megalakulásukat, pedig igazán nehéz elhinni bármelyik csapat frontemberéről, hogy Plutarkhosz Párhuzamos életrajzok című művét forgatja a turnébuszon.

74. oldal - A magyar rocktörténet mélypontjai - 5 - Fáraó: Elég

Alvarando P>!

Nem vezetünk pontos statisztikát, de mintha a főszereplőt alakító Stallone szinte minden harmadik filmje börtönben játszódna, ide is a Tango és Cash után jutottunk el, Slynak akár bilincs is lehetett volna a jele az óvodában: a Dredd bíróban már szállítják a kóterbe, a Rambóban a rabosítás elől lép meg, a második részben aztán a vietnami fogolytáborban senyved, A pusztítóban megjárja a jégbörtönt, végül még a Szupercellában is meg kell szöknie.

256. oldal - A legjobb börtönfilmek - 9 - A bosszú börtönében

Kapcsolódó szócikkek: Sylvester Stallone

Hasonló könyvek címkék alapján

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció
Adam Kay: Ez fájni fog
David Wild: Jóbarátok
Fördős Zé: Okos receptek A-tól Zé-ig
Greg Behrendt – Liz Tuccillo: Majd hívlak, Baby!
Graham McTavish – Sam Heughan: Klánok földje
Marcello D'Orta: Rómeó alulról jegyezte el Júliát
Parti Nagy Lajos: A vak murmutér
Ládonyi János: Stellala
Animal Cannibals: Minden változik, a lényeg nem