Edinburgh ​kék fényei 54 csillagozás

S. A. Locryn: Edinburgh kék fényei

Pokolian ​indul a nap, Davist ultimátum elé állítják. Már az ötödik mentőtisztet akarják a nyakába sózni. Neki, a veterán, Afganisztánt megjárt orvosnak! Méghogy ő kiállhatatlan?! Csak annyit akar, hogy mindenki hagyja békén.

Dennis sem vágyik ennél többre, mégis társak lesznek. Amikor beosztják Davis mellé, megfogadja, hogy nem hagyja magát még egyszer megfutamítani, hiszen eleget tűrt egész eddigi életében.

Rázósan indulnak a közös napok. Dennisnek nem csak a melóba kell visszaszoknia, de társa értelmezhetetlen viselkedését is kezelnie kell.

Sokáig azt hiszik, hogy ennél rosszabb nem is történhetett volna velük, de a végeláthatatlan műszakok és riasztások alatt egyre jobban megismerik egymást, rájönnek mi volt az, ami eddig hiányzott az életükből. Hogy ezt megtalálják, nem pusztán a környezetükkel, hanem saját érzéseikkel is meg kell küzdeniük.

Sejtelmük sincs, hogy eddigi… (tovább)

Smaragd, Kecskemét, 2021
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156297013

Cync>!
S. A. Locryn: Edinburgh kék fényei

Nagyon vártam ezt a könyvet, mert az írónő előző könyvét imádtam, és ennek a témája is érdekesnek tűnt.
Ez is tetszett, de kicsit vegyesek az érzéseim. Úgy éreztem, hogy hiányzik valami, de nem tudnám megmondani, hogy micsoda, és néha pedig azt éreztem mintha kicsit hosszúra lenne nyújtva a könyv. Ez utóbbival azért ellentmondásos, hogy szívesen olvastam volna még a fiúkról xD Lehet csak az előző könyv túl magasra tette nálam a lécet.
A mentős vonal mindenképp nyert, ez is volt az egyik oka, amiért ennyire vártam a könyvet, mert nem sok ilyen szállal találkoztam eddig. Talán ki lehetett volna hozni belőle valamivel többet, részletgazdagabbat, de egyébként tetszett.
A karaktereket elég hamar megkedveltem, főleg a mogorva, de közben nagyon is érző szívű Davist. (Az ilyen karakterek a gyengéim na :D) Transznemű szereplővel még nem találkoztam, ezért Dennisről külön érdekes volt olvasni. A családjáról inkább ne beszéljünk, egy kanál vízben meg tudtam volna őket fojtani. Marah néni viszont igazán belevaló nagyi. Szeretem, ahogy az írónő a szereplőkkel és a kapcsolatokkal bánik. Davis es Dennis kapcsolata is egyáltalán nem lett elsietve, szépen alakult. Mindkettőjüknek megvoltak a félelmeik, és csodás volt, ahogy lassan megnyíltak egymás előtt. A hangsúly is a könyvben inkább a szereplőkön van, a saját küzdelmeiken és fejlődésükön.
Ott vannak a mellékszereplők, akik szintén remekül el lettek találva. Adrian és Davis barátságáról annyira jó volt olvasni. Mindenkinek kellene egy ilyen barát. Nat hangosabb és színesebb egyénisége pedig még plusz egy kis színt vitt a történetbe. Toby pedig érdekes karakter spoiler
Szerettem a szereplők közötti humoros megjegyzéseket és jeleneteket. A mentősök közötti bajtársiasságot.
Ami valamelyest furcsa volt, hogy spoiler aktuális valós dolog is belekerült a könyvbe. Nekem ez nem igazán feküdt, és talán emiatt is éreztem kicsit túlírtnak. Illetve a befejezés jött még hirtelen, főleg ilyen események után.
Összességében viszont nagyon tetszett, és továbbra is várom az írónő következő könyveit.
Jah és a borítót imádom!

petroczki_kitti I>!
S. A. Locryn: Edinburgh kék fényei

Nagyon szerettem olvasni ezt a kézíratot. Két nap alatt a végére értem. Mindkét főszereplő közel tudott kerülni hozzám. Nagyon tetszett ahogy kinyíltak egymás előtt. A barátnőm szokta mondani, hogy a család nem ér véget a vérrel. Nos ez ebben a történetben nagyon szépen van ábrázolva. Köszönöm az élményt.

Garbai_Ildikó P>!
S. A. Locryn: Edinburgh kék fényei

Szuper történet volt. Igazi érzelmi hullámvasút. Időnként idegesítő volt, hogy szinte szó szerint ugyanaz a mondat jött elő de ennyi volt ami zavart…. Többször nekiálltam véleményt írni de már mindent megírtak előttem.. :D
Én csak annyit tudok hozzá tenni, hogy hajrá ne hagyjátok ki!!!

S. A. Locryn: Edinburgh kék fényei

Két nagyon bonyolult múlttal rendelkező, összetett karaktert ismerhetünk meg a könyvben. Tényleg nem is tudtam eldönteni, kinek van nehezebb dolga (nem mintha verseny lenne).
Szimpatikusak voltak mindketten, tetszett az, ahogyan megismertük az életüket, majd később a párkapcsolatukat. Mondjuk Dennis megnyilvánulásait nem minden esetben tudtam követni, több dolog is volt, amit furcsának találtam. Ugyanakkor nehéz a helyzete, és családját inkább hagyjuk, szóval semmiképp nem akarok ítélkezni amiatt, ha elveszti a fonalat, és időnként nem jól reagál.
Nem emlékszem, hogy olvastam volna eddig mentősökről szóló könyvet, úgyhogy ezt a részét a történetnek érdekesnek, sőt helyenként izgalmasnak találtam. És általánosságban is tetszett, pörgős, könnyen olvasható.
Nem vett le úgy a lábamról, mint a Gyufaláng (igen, ez van, nem bírtam ki ez a megjegyzés nélkül), de attól még egy nagyon jó kis olvasmány volt.

Fairymysz>!
S. A. Locryn: Edinburgh kék fényei

Iszonyat nagy bajban vagyok ezzel a könyvvel. Talán a Gyufaláng után túl magasra tettem a lécet, még úgy is, hogy S. A. Locryn oldalán már olvastam a könyv alapját adó novellákat. Csalódtam és emiatt kissé keserű lett a szám íze így a végén.
Bár már a novellákat is szerettem, reménykedtem, hogy a bennük szereplő hibákat sikerül kijavítani a könyvben – mármint, amelyek bekerültek –, sajnos nem így lett.
De nézzük az elejétől:
Dennis és Davis, már a novellákban a szívembe lopták magukat. És kifejezetten szerettem a kis életképeket tőlük. A könyvben sikerült jól kidolgozni a jellemüket és a megismerkedésüket, a szerelmüket, mégis van bennem hiányérzet.
Nagyon jó ötlet volt, hogy spoiler
Jók voltak a mellékszereplők – Nat kicsit már sok – imádtam a sokszínűségüket. A végére még Tobyt is egészen megkedveltem. Halkan kérdem: van rá esély, hogy Jamie történetét is végig megismerjük? Valahogy? *reménykedve néz* off

A vége viszont… nem tudom, mi történt ott a végével. El lett sietve, annyira hirtelen lett vége, miközben voltak jelenetek, amelyek túl voltak cseppet írva. spoiler

Sajnos, ami számomra a legfájóbb, az a rengeteg helyesírási, elírási és szórendi hiba. Mire végeztem a könyvvel, eszméletlen mennyiségű jelölő cetli virított a könyv lapjai között. És ezt nagyon sajnálom. Egy profi lektor kellett volna. Valaki, aki meg meri mondani a hibákat, mert ez így nagyon kizökkentett az olvasásból. off Ezek csak azok, amelyeket véletlenszerűen felütve a könyvet leírtam.
Dennis becézése a könyv utolsó negyedében pedig megint olyan furcsa volt, mivel addig egyetlen egyszer sem történt meg.

Mindezek ellenére, én mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el a könyvet, mert a történet nagyon jó!
Számomra teljesen hitelesen van leírva mindaz, ami Dennisszel történt, Davis PTSD-je, a környezet reakciója. Dennis családja igazi s*ggfejekből áll, igaza volt Davisnek, amikor azt tanácsolta neki, amit velük kapcsolatban.

Ahogy azt már a Gyufaláng (és a novellák – nem csak Davisékről, hanem a többi is) bebizonyította, S. A. Locrynnak nagyon jó képzelőereje van, nagyon szépen ír – csak inkább kétszer nézesse meg a könyveit, mielőtt nyomdába küldi. Inkább jelenjenek meg picit később, minthogy ennyi figyelmetlenségből elkövetett hiba legyen benne.

Kíváncsian várom az új könyveket, mert még mindig ott van az írónő a kedvenceim között.

Aurora85>!
S. A. Locryn: Edinburgh kék fényei

Volt szerencsém béta és előolvasóként még a megjelenés előtt elolvasni ezt a regényt. És csak azt tudom mondani, hogy az a rengeteg idő és energia amit az írónő belefektetett, hogy ez a történet megszülethessen mindent megért. Egy nagyon izgalmas, szép, romantikus helyenként szívbe markoló történet lett. Együtt nevettem és sírtam a szereplőkkel. Ahogy közeledtem a vége felé egyre erősebb lett bennem az a jól ismer érzés, hogy még ne még nem akarom őket elengedni. Ezért mindenkinek csak ajánlani tudom Dennis és Davis történetét, családról, bajtársiasságról, arról hogyan lesznek előbb ellenségekből barátok és végül valami sokkal több. Itt is szeretném megköszönni az, hogy ez a történet megszületett.

Magyar_Szerzők_Könyvei_Blog P>!
S. A. Locryn: Edinburgh kék fényei

Amikor először olvastam kisebb nagyobb részleteket az írónő oldalán, már akkor tudtam, hogy nekem ezt el kell olvasnom. Locryn, isten adta tehetsége van, amit kár lenne elpazarolnia. Dennis és Davis a kedvenceim lettek olvasás során, hiszen előbb munkatársak, majd barátok, és később talán többek lettek egymásnak.
Dennis és Davis, mindketten hordoznak lelki sebeket a múltjukból, és még sem félnek belevágni egy új kapcsolatban. Sőt! Mindketten túl akarnak a lépni a múlton, a fájdalmat elfelejteni.

Őszintén megmondom ez a fajta történet, jobban tetszik. Lassan indult a kapcsolatuk, néha viccesen, néha morcosan, néha távol egymástól, de mindig megoldották a gondjaikat.

Bővebben itt olvashatod:

Figyelem spoilert tartalmaz!
Mikor először hallottam az írónő készülő könyvéről, rögtön tudtam, hogy már csak az érdekes témaválasztás miatt is el kell olvasnom. És nem csalódtam. Nagyon megkedveltem Dennist és Davist. Nem is tudom melyikük áll közelebb a szívemhez. Ahogy haladtam előre a történettel, néha az egyik, máskor pedig a másik.

Nagyon tetszett, hogy Dennis életútján keresztül betekintést nyerhettem, egy transznemü ember életének megpróbáltatásaiba. A rengeteg küzdelem és fájdalom, amin Dennisnek keresztül kellett mennie, hogy abban a testben élhessen, amiben végre szabadnak és önmagának érezheti magát. Éppen ezért tudtam szemet hunyni azon kirohanásai felett, amik más esetben rettentően irritáltak volna. Hiszen még ő is bizonytalan, és igen, ott van a félelem másokkal szemben is. Feltétlen meg kell említenem Dennis nagymamáját Marah-t, ő volt ez egyik kedvenc mellékszereplőm. Vagány egy néni, a szó legjobb értelmében. Vérzett a szívem, amikor szembesülnöm kellett azzal, hogy ő az egyetlen, aki a családot jelenti Dennisnek. És igen, csak egy kicsit láttam vörösben amiatt, ahogy Dennis szülei bántak a saját fiúkkal. Szerintem, ha tehetem magam adtam volna az írónő kezébe egy jó nagy lapátot, hogy a nevemben kelőképpen vágja fejbe a tisztelt családtagokat.

Ne felejtsek el szót ejteni Davisről sem. A kezdeti nem tudlak hova tenni érzés után, észrevétlenül lopta be magát a szívembe. A megtört katona, a függőséggel küzdő orvos, és a kétségbeesetten az életének utolsó normális morzsáiba kapaszkodó férfi. Az első pár fejezet során kicsit olyan érzésem volt vele kapcsolatban, hogy ha ennyire nem érdekli semmi, miért van itt, miért akar segíteni másokon? De aztán csak elkezdett kirajzolódni, hogy jaaa, ez az egész csak egy tökélyre fejlesztett álca a részéről. A kedvenc részeim is hozzá kapcsolhatók, mégpedig a rémálmai. Szinte érzetem a fájdalmát, a kétségbeesését, amikor már minden mindegy volt. Éppen ezért lett a második kedvenc mellékszereplőm Adrian. A kettejük barátsága az, ami egyben tartja Davist. Az a feltétlen szeretet, ami a két ember között van. És az, hogy Adrian nem fél a mindig morcos barátját seggbe rúgni, mikor Davisnek a legnagyobb szüksége van rá. A találkozás Davis családjával szintén egy üde színfoltja a történetnek. Csak annyit mondok, szöges ellentettjei Dennisének.

Magáról a történetről, határozottan egy hatalmas pirospontot érdemel azért, mert nem sietteti a főszereplők közötti romantikus szál kialakulását. Hagy időt, hogy megismerjék agymást, először csak barátok legyenek. Nem az a „rögtön csapjunk bele a lecsóba” történet. Itt meg kell említenem a Dennis és Davis közti sms váltásokat. Imádtam. Kettejük kapcsolata az, ami egy kis könnyedséget visz a történetbe. Ahogy ugratják egymást, vagy éppen beszólongatnak egymásnak. Ha már könnyedség, ott van még Nat, avagy az Örült Pink Lady. Dennis legjobb barátja és egyben az, aki egyensúlyt visz a két pasi közé. Szerintem többszőr feltehette volna magának a kérdést: „Fiúk mi lenne veletek nélkülem?” amire a válasz egyértelműen az, hogy „Sokkal több félreértés és hülyeségen való kiakadás.” Tetszett, hogy úgy követhettem végig kettejük kapcsolatát, hogy közben bepillantást nyerhettem a Skót Mentőszolgálat mindennapjaiba. A hangsúly egyébként a történet során nem is a mentős munkájukon van, hanem a szereplők mindennapjain, amihez hozzá tartozik a mentőzés is. Hogy ez negatívum-e vagy sem, ezt döntse el mindenki maga. Én személy szerint nagyon élveztem, a kissé döcögős indulástól kezdve, a könyvet lezáró utolsó pár fejezet szívinfarktust okozó jelenetein át, közben majd elolvadtam a cukiság bombától néhány eseménynél.

Vyktoria>!
S. A. Locryn: Edinburgh kék fényei

„Minden könyvnek megvan a megfelelő ideje és abban az időben a célja. Hiszem, hogy egy könyv nagyobb fegyver tud lenni, mint azt bárki gondolná. Gondolkodásra, elmélkedésre sarkall, nézeteket, véleményeket változtathat meg. Még nagyobb csoda az, amikor a szerző tudtán kívül alkot egy olyan történetet, melynek a megjelenés pillanatában nagyobb jelentősége lesz, mint azt a kezdetekkor gondolta volna.”

Bővebben:

olvasólámpás>!
S. A. Locryn: Edinburgh kék fényei

Nagyon röviden: imádtam, imádom.

Ha hosszabban kéne mesélnem róla, olvassátok el itt a kritikámat: https://olvasolampas.hu/index.php/2023/05/14/s-a-locryn…

Moncsi22>!

A jó kislányok bejutnak a Mennybe, a rosszak a Pokolba, bezzeg én csak a munkába…

Moncsi22>!

– Semmi gond. Csak ne felejtsd el, hogy elég a mának a maga baja.

Moncsi22>!

– Mivel bosszantottad fel?- súgta halkan Norfolknak, ügyelve, nehogy a főnök meghallja.
– Én? – vonta fel a szemöldökét egyértelműen ingerülten. – Jó voltam, mint egy kisangyal.
– Éppen te!- Dennis nem tudott parancsolni az arcán szétterülő vigyornak.
– Igen, éppen én- füstölgött Davis-, amennyire láttam, még te sem mondtál fel.

Alysia_Sötét_Világa I>!

– Ó, hát te aggódsz értem! – bukott ki belőle majdnem nevetve.
– Hogy mi? – meredt rá Davis megütközve. – Biztos nem. Hallod, öcsém, te akkora ütést kaptál a fejedre, ami teljesen összezavart.
– Fenéket! Most megtudnálak ölelni.
– Ne merészeld! Inkább menjünk.

253. oldal, Télből tavaszba forduló napok

Alysia_Sötét_Világa I>!

– Ne is hallgass rá – simogatta meg maga előtt a fekete műszerfalat Dennis –, szeret téged, csak nem tudja kimutatni.
– Fura vagy, mikor így beszélsz a kocsival – villantott egy megrovó pillantást rá.
– Mindennek van lelke, Davis, a társadnak és a kocsinak is. És mindenki szereti, ha kedvesen bánnak velük. Szóval légy kedves. Úgy meg különösen, hogy még kávét is kapsz…
– Én csak annyit mondtam, hogy nem lehet ott megállni.

88. oldal, Megváltozó napok

Vyktoria>!

… a legnagyobb szörnyek mindig is emberbőrben jártak.

anemona P>!

– Ne aggódj, olyan kedves leszek, mint még soha senkivel.
– Azt ugye tudod, hogy más emberek már ennyitől sírva könyörögnének kegyelemért?

anemona P>!

Én is csak próbálok a magam módján normális lenni, épp mint te.

ReniK P>!

…Valaki olyannal akarok lenni, akit érdekel, hogy mi van velem.

452. oldal, Kellemetlen napok (Smaragd, 2021)

Könyveslány P>!

– Ismerem ezt a fejet […] épp hazudsz valamit magadnak.