A ​szőlő édes íze 64 csillagozás

Pamela Terry: A szőlő édes íze

Az ​igaz szerelem mindent túlél.

„Megindító regény, amelyben az amerikai Dél elevenedik meg. Az Ahol a folyami rákok énekelnek rajongóinak. Emlékezetes történet, amely még sokáig velünk marad.” – Susan Wiggs, A tóparti történetek sorozat #1 New York Times bestsellerszerzőjétől

Lila Bruce Breedlove igazán soha nem érezte otthon magát szülővárosában, Wesleyanben – különösen nem édesapja korai halála után. Hiszen Lila akkor még csak kislány volt. Gimnázium után ő is és a fivére, Henry is északra mentek, élték a saját életüket. A húguk, Abigail ellenben otthon maradt, hogy támogassa erős, beszédes, kicsattanó és végtelenül szeretetteljes édesanyjukat. A szívük mélyén Lila és Henry mindig is tudták, hogy egyszer még napirendre fog kerülni a gyerekkorral és kisvárosukkal.

Amikor idős édesanyjuk hirtelen – és gyanús körülmények között – életét veszti a ház mögötti szőlőlugasban, Lila és Henry hazautaznak. Miközben Geneva halálának… (tovább)

Eredeti cím: The Sweet Taste of Muscadines

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Next21, Budapest, 2021
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158185127 · Fordította: Lévai Márta
>!
Next21, Budapest, 2021
348 oldal · ISBN: 9786158185134 · Fordította: Lévai Márta

Kedvencelte 4

Most olvassa 7

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 63


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Pamela Terry: A szőlő édes íze

”Azt hiszem, az, hogy sikerült elengedni mások rólam alkotott véleményét, és hogy a valódi önmagamként tudok élni, eleve egyfajta megbocsátás.”

A szőlő édes íze egy keserédes családi történet nyomasztó titkokról, önazonosságról és megbocsátásról. A debütáló szerző regényének cselekménye igen lassan csordogál, a csodálatos leírások teszik valamelyest olvasmányossá.

A regény középpontjában három testvér áll, akiknek édesanyja váratlanul meghal a család szőlőskertjében, egy szál hálóingben. A gyász árnyékában szép lassan kiderül, hogy egész eddigi életük hazugságokra épült. Meg kell ismerniük a múltat, hogy lehessen jövőjük. Az legidősebb lány, Lila elbeszéléséből lassan bontakozik ki az, amit korábban eltitkoltak előlük. A jó témaválasztás és az életteli leírások ellenére mégis érdektelen marad a regény, sem a szereplők, sem a tragédiák nem tudnak közel kerülni az olvasóhoz. A kettős LMBTQ szál pedig, amelynek ugyan értem a mondanivalóját, mégis erőltetetnek hat. Egy jó ideig úgy tűnik, sehova sem halad a történet, ám a zárásnál viszonylag szépen a helyére kerül minden és az új helyszín spoiler is elvarázsol. Sokkal többet vártam ettől a történettől, valahogy szőlősebbnek, hangulatosabbnak és főként érzelmesebbnek gondoltam. A magával ragadó írásmód, a családi kötelék ábrázolása és a megbocsátás erejének megragadása miatt mégis úgy érzem, érdemes volt elolvasni ezt a könyvet.

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Pamela Terry: A szőlő édes íze

Egy könnyed, nyári, vidám regényre számítottam. Talán a gyönyörű borító, a szőlő, abból pedig asszociálva a borra könnyű nyári estéket, vacsorákat, szerelmeket vizionált elém. De nem azt kaptam, hanem egy családi drámát. Ha a könnyedebb témát kapom, akkor is nagyon örültem volna, hiszen arra számítottam, de így, hogy egy sokkal komolyabb, mélyebb, keserédes, fájdalmas olvasmányt találtam, egy kellemes meglepetés ért.
Nagyon szépen megírt könyv, szerettem a szerző stílusát, szépséges leírásait a tájról és a déli város lakóiról, vallás, család, otthon, minden szóba kerül ebben a könyvben, amire nem ilyen módon számítottam, és ezért sokkal jobban megérintett, mintha csak egy könnyed, kis romantikus lett volna.
A teljes értékelés: http://konyvutca.blogspot.com/2021/10/pamela-terry-szol…

rosemary_goth P>!
Pamela Terry: A szőlő édes íze

Ez nem csak egy festmény! Számomra nem az! Istenem, hát semmi sem volt az életünkben, ami valódi lett volna?

Azt hittem, hogy egy laza kis romantikus történetet kapok ezzel a címmel, és ilyen borítóval. Most erre fájt a fogam.
Erre kapok egy családi drámát.

Az elején nagyon nem szerettük egymást. Nehezen rázódtam bele a csapongó gondolatokba, az apró visszaemlékezésekbe, a látszólag sehová sem tartó történetbe. Aztán végre megtört a jég, mert elkezdtek kipotyogni a csontvázak a ruhásszekrényből, kiderültek azok a hazugságok, amire a család élete épült.

Nagyon szép, gazdag irodalmi nyelvezettel megalkotott könyv, de sajnos ez még nem elég ahhoz, hogy a történet is jó legyen. Persze a végére, ahogy minden egyes apró darabka a helyére került, már egyértelművé vált minden (amit addig esetleg nem lehetett megsejteni).

Sajnálom, hogy nem tudom jobbra értékelni, akárhogy is szeretném.
Kiszámítható, aminek hangsúlyt kellene kapnia, sajnos nem kap elég nagy jelentőséget, amit meg el illene hallgatni, az túl van fújva.

A mese része kellemes, értékes, elgondolkodtató, de ahhoz kicsit silány a kivitelezés. Pedig jó is lehetne! Sőt! Jónak kellene lennie. De ez most nem sikerült…
Viszont a skót-élmény leírása fantasztikus!

3 hozzászólás
Nyctea P>!
Pamela Terry: A szőlő édes íze

A gyönyörű borítója és a címe ragadott meg, mikor megláttam a könyvtárban.
Nem tudtam, mire számítsak – a borító könnyed, romantikus történetre utalt, a fülszöveg inkább valami titokzatos, nyomozósat sejtetett… A valóság pedig egy családi dráma volt.

A történet helyszíne a Wesleyan nevű kis település, valahol a konzervatív, bigott déli államokban.
Az idős Geneva Bruce furcsa körülmények között veszti életét. A szőlőskertben találnak rá (ahol élete során nem nagyon járt), kezében egy leveseskanállal. Felnőtt gyermekei, a messzi városokba szakadt Lila és Henry hazautaznak, húguk, Abigail pedig a sokk hatására teljesen kifordul magából. Mindhárman döbbenettel fogadják, mikor kiderül, hogy édesanyjuk már jó ideje tudta, hogy szívbeteg, és nem sok ideje van hátra, de senkinek sem szólt róla. Ráadásul – bár hithű keresztény volt – azt is meghagyta, hogy nem szeretne temetést.
A lassan csordogáló történetből megismerjük ennek a furcsa családnak a viszonyait, és olyan titkok kerülnek napvilágra, melyek mindannyiuk életét teljesen más megvilágításba helyezik. Vajon meg lehet-e bocsátani a hazugságokat, az elhallgatást?

Érdekes hangulatú regény volt, sok leíró résszel, melyben egymást váltották a lírai szépségű és a kissé túlbonyolított, nyakatekert mondatok – utóbbiak miatt nem tudtam vele túl gyorsan haladni. Az érzékletes leírások ellenére kicsit száraznak éreztem a történetet, a szereplők nem annyira tudtak közel kerülni hozzám.
A második, Skóciában játszódó fejezet azonban nagyon tetszett, számomra itt kezdett el igazán élni a történet. A vihar tépázta, zord táj bemutatása csodálatos volt, és az egész valahogy sokkal hangulatosabb, érzelemgazdagabb és emberibb volt, mint az ezt megelőző oldalak.

Összességében kellemes olvasmánynak találtam, nem bánom, hogy elcsábultam a külcsín miatt. :)

Anó P>!
Pamela Terry: A szőlő édes íze

Megláttam a borítóját a könyvtárban – szerelem volt első látásra. Vittem is már haza, mint kutya a kölykét:) Nem is tudom, mire számítottam… valami könnyű, kedves, nevetős, szerelmetes olvasmányra. Nem az lett. Sokkal nehezebb lett a könyvvel a „közös utazás”.
Az elején rögtön lefagy az ember az anyával történtek miatt, aztán (én legalábbis így voltam) bűntényt kezd szimatolni. Közben megismeri a fura húgot is, aki éppen nagyon „nem önmaga”. Az anya meghökkentő rendelkezései nyomán a fiatalok nyomozni kezdenek, titkok tárulnak fel, rejtélyek válnak sejthetővé. Időnként lelassul a cselekmény folyása, máskor meg olyan módon nő a feszültség, hogy alig bírtam elviselni. Az írónő tehát ért ahhoz, hogy az ember lélegzetét felgyorsítsa és a lelkét facsargassa, de simogatni is képes azt. Gyönyörűek a leírások a régi házról, s a skót szigetről különösen! Még a viharokat is olyan érzékletesen írja le, hogy ott érzi magát az ember.
Elgondolkodtató könyv. Előítéletekről, különleges, sokak számára bűnös szerelmekről… mekkorát változott a világ! Amiért az apát megkövezték volna, az a fia esetében már elfogadottá vált…
A végén nagyon szurkoltam Liláéknak, hogy küldetésük sikerrel járjon. S ha így lesz, az írónő úgy mesélje ezt el, hogy szeretni tudjam. És így történt.
A történet, amit a gyönyörű borító rejtett, összeségében mégsem okozott csalódást

kszilvi10>!
Pamela Terry: A szőlő édes íze

A borító és a cím alapján egy könnyed kis olvasmányra számítottam, azonban számomra egyáltalán nem az, a történetben egy család drámája rajzolódott ki. Tetszett a szerző stílusa, tervben vannak tőle további könyvek is.

czuczy>!
Pamela Terry: A szőlő édes íze

Az első kb 70 oldal számomra szenvedés volt: olyan érzésem volt, mintha egy tini író (legalábbis tiniként én hasonló stílussal próbálkoztam) hadovált volna a főhős életéről bevezetésképp. Nem tagadom, azt hittem meg fogom bánni, hogy megvettem.
A történet onnantól kezd érdekes lenni, hogy Lila hazautazik édesanyja halála miatt délre. Egy nem túl összetett, hamar kitalálható családtörténetet kapunk a maga traumáival.
Én nem nevezném se könnyed, se nehéz olvasmánynak.
A tesókat nagyon szerettem, aranyosak voltak. A tájleírasok szépek és szinte az olvasó is a fülledt déli államokban találja magát.
A kezdetleges szenvedés miatt nem adok 4 csillagnál többet.

Pöfivonat>!
Pamela Terry: A szőlő édes íze

Nem igazán sikerült egymásra hangolódnunk, pedig az elején jól indult a kapcsolatunk. Ugyan tele van szebbnél szebb leírásokkal, de ez kevés volt az, hogy meg szeressem a történetet. Talán a szereplők, talán a cselekmény vagy talán mindkettő tehet róla, hogy nem kedveltem meg a könyvet. Mindenesetre egynek elment.

l2njpx>!
Pamela Terry: A szőlő édes íze

Meseszép, csoda könyv ez. Nekem egyesül benne Pilcher hangulata Rebecca Wellsével. Imádtam a Délt, de Skóciát is. Ennek a történetnek íze, illata, tapintása van, és olyan mértékben itatja át a szeretet, ami ritka. Szeretet a család iránt, a hit iránt, a ház iránt, az otthon iránt. Remélem, ír még Pamela Terry sokat, és olvashatjuk majd itthon is.

Boglárka_Nagy_Szijártó>!
Pamela Terry: A szőlő édes íze

Ez a könyv a borítója miatt került anno a kosaramba és nem tudtam mire számítsak, de pozitívan csalódtam. Gyönyörű helyleírosok vannak benne, kiegészítve a különböző kulturális és történelmi tényekkel és vonásokkal. De maga a történet is nagyon tetszett, mert titkokkal és megoldásra váró rejtélyekkel volt tele, de közben fontos témákra hívta fel a figyelmet és bemutatta, hogy sokszor az, amit az emberek magukról mutatnak, vagy amit gondolunk róluk nem takarja a valóságot, az igazi személyiségüket. Érdekes volt, de közben kikapcsolódás volt olvasni ezt a félig krimi félig családregényt.


Népszerű idézetek

Málnika P>!

Tudtam, hogy te mindig ott állsz mellettem, bármi történik is. És néha csupán ennyire van szükség. Egyetlen emberre, aki igazán ismer, és mindig a pártodat fogja.

193. oldal (Next21, 2021)

Málnika P>!

Talán az a legbölcsebb, ha mindnyájan a saját lelkünk hangjára fülelünk, amíg még hallható.

346. oldal (Next21, 2021)

Málnika P>!

Talán ha az ember egyszer igazán a szeme közé néz egy ilyen rémisztő dolognak, az elveszíti a hatalmát fölötte.

16. oldal (Next21, 2021)

Málnika P>!

Az emlékeinkben álló próbakövek ritkán azonosak a valósággal.

155. oldal (Next21, 2021)

Málnika P>!

Azt hiszem, az, hogy sikerült elengedni mások rólam alkotott véleményét, és hogy a valódi önmagamként tudok élni, eleve egyfajta megbocsátás.

263. oldal (Next21, 2021)

Málnika P>!

Túl fog jutni ezen. Csak az élet egyik csavart labdája. Ha elég hosszú ideig élünk, mind kapunk jó néhányat.

187. oldal (Next21, 2021)

Málnika P>!

Ám a kétely végül kérdéseket szül, és a kérdések sokszor az igazság felé nyitnak ajtót. Az igazság ravasz. Ritkán könnyű rátalálni. Keresni kell, néha kiásni. Voltak napok, amikor gondosan kitáblázott úton jártam magabiztosan és határozottan, de egyszer csak kiderült, sehová sem vezet. Csak ekkor fordultam meg, és tértem vissza a rajtmezőre. Ott állva pillantottam meg egy alig járt ösvényt, amelyik sűrű erdőbe vezetett, és rám tört a tudat, hogy arrafelé kell indulnom. Az igazság, akár a szépség, akkor mutatkozik meg, ha észreveszed; ha többet nézed, többet látsz.

341-342. oldal (Next21, 2021)

Bea_Könyvutca P>!

Nem bölcs dolog azon töprengeni, hogy vajon barátok volnánk-e a családtagjainkkal, ha a vér nem kötelezne rá.

49. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Valószínűleg igaz, hogy az egyedüllét súlyosbíthatja az ember különcségeit, de az is, hogy mivel nincs körülötte más, aki rámutatna létezésükre, ezek a szeszélyek hamarosan olyan kényelmesen be tudnak épülni a személyiségébe, hogy teljes megelégedettséghez vezetnek, amely kizárólag abból táplálkozik, hogy semmire rá sem hederít.

30. oldal

Nyctea P>!

Azokban a fényfoltocskákban hirtelen megláttam, hogy Isten nagyobb, végtelenül nagyobb, mint valaha képzeltem, végtelenül titokzatosabb és végtelenül kedvesebb. Nincs rá szüksége, hogy egy bizonyos kultúrán vagy tradíción belül maradjon, és a véges elme sosem értheti meg.

346. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: November 9.
Taylor Jenkins Reid: Evelyn Hugo hét férje
Taylor Jenkins Reid: Evelyn hét férje
Colleen Hoover: Verity
Nora Roberts: Örökség
Karina Halle: A lázadó herceg
Ana Huang: Twisted Love
Ka Hancock: Üvegszilánkon táncolni
L. J. Shen: Vagány
Miranda Cowley Heller: Papírpalota