Újjászületők 1 csillagozás

Nemváltoztató élettörténetek
Hős Gábor – Vidra Szabó Ferenc: Újjászületők

Alig ​találunk olyan rétegét a mai magyar társadalomnak, amelyről olyan kevés és hiteles információval rendelkeznénk, és amellyel kapcsolatban annyira mély előítélettel és téveszmékkel találkoznánk, mint a transzszexuálisok köre, akik a születésükkor rájuk osztott biológiai nemet nem érzik önazonosnak, és akik ezáltal frusztrációt, testi diszfóriát élnek meg. Akik úgy érzik, hogy „rossz testbe születtek”.
Huszonhárom érintett élettörténetét ismerhetjük meg, a legfiatalabb tizenhat, a legidősebb ötvenegy éves. Többségük a fővárosban él, vagy a nemváltoztatás sikere érdekében oda költözött, de találunk közöttük vidéki városban és községben élőket is. Az egymást követő történetek során megismerjük a nemváltoztatás folyamatát, végigkövetjük az orvosi és hivatali lépéseket, találkozunk a folyamatban anyagi, pszichés vagy bürokratikus okok miatt megrekedtekkel.
Az interjúalanyok között van, aki kamaszként még saját bizonytalanságával harcol. Van, aki kiskora óta magabiztosan… (tovább)

>!
Aposztróf, Budapest, 2021
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155992629

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

oross>!
Hős Gábor – Vidra Szabó Ferenc: Újjászületők

Nehéz rá mit mondani. Egy interjú kötetre nem lehet azt mondtani, hogy tetszik vagy sem. Hogy ízlésemnek megfelel-e vagy sem. Mindenesetre nagyon érdekes és fontos könyv. Tabutémát feszeget ez is mint Vidra Szabó Ferenc többi könyve (szépirodalom és szociológia egyaránt). Egy különleges és zárt világba enged egy pici betekintést. Először picit furcsa volt, hogy a megszólaltatott interjúalanyok leginkább pozitív (legalábbis nem mereven elutasító és negatív) tapasztalatokról számoltak be. Természetesen az árnyoldat is láthatjuk, de alapvetően olyanokkal találkozunk, akik bár sokat küzdöttek és szenvedtek, de valamennyire győztesként kerültek ki. Aztán rájöttem, hogy ez a kötet sokkal inkább szól a befogadásról, az elfogadásról, mint a szenvedő alanyok problémáiról. A nehézségeket látjuk, és ezáltal talán elfogadóbbak leszünk átlag olvasók, mintha panaszáradatot hallanánk/olvasnánk. Hiszen (szerintem) a kötet egyik elsődleges célja az, hogy ne csak bemutassa a transzneműek világát, de segítse problélmájuk, lelki gyötrelmeik megértését, és segítse az elfogadást. Nálam célt ért, picit tisztábban látok. De a téma a magyarországi társadalomban még sokáig megosztó lesz szerintem. Bízom benne, hogy egy ilyen kötet segíthet feloldani ezt a feszültséget.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ritter Andrea: Melegek
Kovács Eszter: Köszi, jól
Tóth Júlia Éva: Borikönyv
Lilu: Rutin
Mártonffy Zsuzsa: Akiknek két anyja van
Lukács Liza: Ne cipeld tovább!
Polcz Alaine: Asszony a fronton
Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete
Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar?
Karikó Katalin: Áttörések