Egy ​nemzet, két kultúra 0 csillagozás

Gertrude Himmelfarb: Egy nemzet, két kultúra

Gertrude Himmelfarb szerint tiszteletet érdemelnek az amerikaiak, amiért annak ellenére, hogy „két kultúrára” szakadtak, mindmáig „egy ország” tudtak maradni. Profetikus látomásának újabb fejezeteit mi is nyomon követhetjük a hírekben, a híradók képkockáin.

Gertrude Himmelfarb (1922-2019) amerikai történész, a neokonzervatív mozgalom első nemzedékének képviselője. Egyetemi tanár, több fontos intézmény tudományos tanácsadó testületének, valamint a brit és az amerikai akadémiának is tagja volt. 2004-ben az Egyesült Államok elnökétől megkapta a rangos National Humanities Medalt. Számos nagyszabású eszmetörténeti mű írója. Ez az első magyar nyelven megjelent könyve.

Eredeti cím: One Nation, Two Cultures

>!
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156200112 · Fordította: Szabó László Zsolt

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 6


Népszerű idézetek

>!

[…] a népnek erénnyel és értelemmel kell bírnia ahhoz, hogy erényes és bölcs embereket válasszon. […] Badarság azt feltételezni, hogy bármely kormány szabadságot és boldogságot tud hozni anélkül, hogy a nép erényes volna.

135. oldal

>!

„Ha az emberek a vallással együtt is annyira gonoszak, mint manapság – mondta Benjamin Franklin –, akkor milyenek lennének anélkül?”

136. oldal

>!

A törvény betartatásának elmaradása talán a bűncselekményeknél is jobban demoralizálja a közösséget – hiszen a törvénytelenség szellemét oltja a jogrend lelkébe.

107. oldal

>!

Az erkölcsi hanyatlás érzését az sem cáfolja, hogy azt az emberek általában nem vonatkoztatják saját magukra és a közeli hozzátartozóikra. Az „én rendben vagyok, te viszont nem” attitűd „optimizmus-szakadékként” ismert.

39. oldal

>!

Mint kiderült, a jólét és az oktatás nem nyújt védelmet a morális és kulturális betegségek ellen.

49. oldal

>!

Mint ismeretes, a civil társadalmat egyfajta, „a kulturális betegségekkel szembeni immunrendszerként” definiálták. Ám e rendszer nagy részét megfertőzte a kultúra betegségét is kiváltó vírus: a morális és kulturális relativizmus vírusa, amely minden értéket, szokást és intézményt a személyes akarat és erő érvényesítésének rendel alá.

68. oldal

>!

Noha (folyamatosan és sokan) panaszkodnak az ország „erkölcsi hanyatlása” miatt, kevés ellenállást tanúsítanak e hanyatlás megnyilvánulásaival szemben. Hisznek Istenben, de még inkább hisznek az egyéb autonómiájában.

186. oldal

>!

Érzékelhetően rövidebb azoknak a gyermekeknek az átlagos élettartama, akinek a szülei huszonegy éves koruk előtt elváltak, mint azoké, akiknek a szülei nem váltak el.

86. oldal

>!

A vallásosság kimutathatóan hozzájárul az egészséghez is. A rendszeres templomba járás erősebb immunrendszerrel, valamint a szív-, a máj- és a tüdőbetegségek alacsonyabb halálozási rátájával jár együtt.

150. oldal

>!

Amerika sokáig büszkélkedett azzal, hogy a jól működő pluralizmus ékes példája. Ez a pluralizmus mára mélyen megosztó hit- és értékkülönbségekhez vezetett.

212. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dee Brown: A Vadnyugat története indián szemmel
Hahner Péter: A Vadnyugat
Bill O'Reilly – Martin Dugard: Lincoln
Miloslav Stingl: Indiánok hadiösvényen
Mark Lane: Elsietett ítélet
Sós Endre – Vámos Magda: Lincoln
Jimmy Carter: Teljes élet
Robert Dallek: Befejezetlen élet
Warwick M. Bray – Earl H. Swanson – Ian S. Farrington: Az Újvilág
A Kolumbusz előtti Amerika