Homokszemek 18 csillagozás

Hajnal Kitti: Homokszemek

A kötet két kisregényt tartalmaz, mindkettő komoly, társadalmilag fontos témát érint.

Homokszemek:
Judit szereti a gyerekeit. Különösen az idősebb fia, Boti áll hozzá nagyon közel, éppen ezért éri villámcsapásként, amikor a fiú bevallja neki, hogy meleg. Judit reakciója szakadékot váj közéjük, amivel egyikük sem tud mit kezdeni. Vajon elveszítik egymást? Judit képes lesz megbirkózni a démonaival, és Boti ki tudja várni?

Virágszirmok:
Jácint élete maga a pokol, bár erről senki sem sejt semmit. Ő és a húga, Lili apjuk terrorjában élnek, amiből nem látnak kiutat. Jácint azonban megismer egy férfit, aki úgy tűnik, értelmet adhat az életének…

Szivárványálom, Kecskemét, 2020
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150096797 · Illusztrálta: Iván Eszter

Könyveslány P>!
Hajnal Kitti: Homokszemek

Két gyomorszorító, nagyon erősen elgondolkodtató, rengeteg kérdést felvető történetet írt meg Hajnal Kitti. Mindkettő nehéz téma: egyik a coming out és az elfogadás problémája; másik a családon belüli erőszak. Folyamatosan jelen vannak sok család életében, mégis -hatalmas látenciát mutatnak ezek a területek, így alapvetően csak sejtéseink lehetnek arról, hány érintett lehet, hányan vannak, akiknek segítségre lenne szükségük bármelyik kapcsán. Ezért is nagyon fontos, hogy megjelenjenek ezekről a témákról is írások és azokat minél többen olvashassák. Hajnal Kitti pedig igazán jól ír, olyan érzékletesen tudja bemutatni mindkét helyzetet, hogy nem kevés idő kell, mire az olvasó kiszabadul a hatása alól.

Marinette>!
Hajnal Kitti: Homokszemek

Mindkét novella nagyon megviselt.
Az elsőt elég sokáig olvastam, nehezen haladtam vele. Judit miatt. Tetszett, hogy egy anya szemszögéből olvashattam egy coming out-ról és nagyon érdekes volt, ő ezt hogyan éli meg. De annyira távol áll tőlem az ő reakciója, hozzáállása, hiába igyekeztem megérteni a viselkedését, egyszerűen nem ment. Haragudtam rá.
A második novellát sokáig el se mertem kezdeni a témája miatt. Aztán végül szinte lélegzetvisszafojtva egy délután alatt elolvastam. Ha nem lettek volna a Petivel közös jelenetek, amelyek kicsi boldogságot csempésztek a történetbe, nem tudom be tudtam volna-e fejezni. Rettegtem, hogy nagyon rossz vége lesz.

Szelén>!

Sajnálta Botit, és utálta, hogy ezeket a harcokat egyedül kellett megvívnia.

Szelén>!

– Nem anya, nem azért kötöttek belém, mert meleg vagyok! Tudod, nincs rajtam villogó felirat! Ugyanolyan vagyok, mint bármelyik srác, ha beszólnak, elborulhat annyira az agyam, hogy ütök.

Szelén>!

A vallomás óta kereste benne a fiát, és megőrjítette, hogy nem találja. Egy idegent látott, akit nem ismer, mert akit ismerni vélt, nem létezett, legalábbis nem úgy, ahogy ő évekig hitte…

Szelén>!

Egy jó pszichológus talán rádöbbentené a fiát, hogy ez csak valami furcsa lázadás.

Szelén>!

– Hogyan tartson az ember távolságot attól, akivel mindig együtt akar lenni?

Szelén>!

– Sosem fogod elfogadni, ugye?
Judit úgy érezte, megfullad a zárt térben. Miután meggyőződött róla, hogy nem jön másik autó, gyorsan kiszállt, és a táskáját is kivette. Megkerülte a kocsit, majd a hátsó ajtónak támaszkodott, Boti mellett. A fiú végül értette a célzást, megállt mellette, némán figyelte, ahogy rágyújt.
– Úgy érzem, nem ismerlek – kezdett bele Judit óvatosan, aztán feladta, úgy döntött, teljesen őszinte lesz. – Volt egy fiam, és nem találom.
– Ezt most nem értem.
Judit elmosolyodott. A fűszálakat bámulta a lábuk előtt, ahogy hajladoznak az éppen feltámadó szellőben, miközben próbálta megfogalmazni, mit érez, anélkül, hogy megbántaná a fiát.
– Nem az vagy, akinek hittelek – mondta, Boti pedig ingerülten felsóhajtott mellette.
– Csúcs. És ezzel mit kezdjek?
A fiú hangjába kiábrándultság vegyült, annyira elveszettnek tűnt, hogy Judit legszívesebben magához ölelte volna, de nem volt biztos benne, hogy ez most megfelelő pillanat.
– Mutasd meg, ki vagy valójában!
Judit maga is megdöbbent, amint a szavak elhagyták a száját. Még csak át sem gondolta, egyszerűen kikívánkozott belőle, mielőtt felfoghatta volna. Boti azonban nevetni kezdett.
– Miért, kíváncsi vagy rá?

Szelén>!

– Anya, bármennyire akarod, ez nem múlik el.

Szelén>!

– Eszemben sincs bántani. Nem dönthetek arról, hogyan éld az életed. Ahogy abban sem hiszek, hogy az ilyesmi választható. Gondolom, nem hírtelen jött hóbortról van szó.

hullámos_bog P>!

Ült az autóban, és azon merengett, hol kezdődik ő, és hol végződik benne a család. Annyira összeforrt velük az évek alatt, hogy már fogalma sem volt, kicsoda ő önmagában.