Királynők ​és királynék a történelem viharában 12 csillagozás

Emma Marriott: Királynők és királynék a történelem viharában

A királynők és királynék a történelem során mindig jelentős hatalommal és befolyással bírtak, közülük mégis meglepően kevésnek jutott osztályrészül az őt megillető figyelem és hírnév. Ez a könyv e kevésbé ismert női uralkodók alakját világítja meg, akik közül sokan rafinált politikusoknak, rátermett vezetőknek vagy nagy hadvezéreknek bizonyultak, míg mások ugyanolyan gyarlók vagy kegyetlenek voltak, mint férfi társaik.

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2020
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635442249 · Fordította: Boross Anna · Illusztrálta: Stuart Patience
>!
Kossuth, Budapest, 2020
336 oldal · ISBN: 9789635442874 · Fordította: Boross Anna · Illusztrálta: Stuart Patience

Enciklopédia 2


Most olvassa 1

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 38

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Baráth_Zsuzsanna P>!
Emma Marriott: Királynők és királynék a történelem viharában

A koronának ára van. Megkapsz mindent, de oda kell adnod érte cserébe a lelkedet. Ha uralkodó vagy, nincs magánéleted, helyt kell állnod a politika napi szennyében, el kell igazodnod az udvari intrikákban, irányítanod kell az országodat, háborúkat kell vívnod. Duplán nehéz, ha ezt nőként teszed. Ez a könyv róluk szól. Vannak köztük olyanok, akiket mindenki ismer (Nagy Katalin, Sissi, Boudica), és olyanok is, akiket szűkebb hazájukon kívül senki sem. Pedig mindannyian érdekes személyiségek, egzotikus országokból (Nigéria, Ghána, Madagaszkár stb), akik mindent megtettek a hatalomért, gátlástalanul gyilkoltak, végiggázoltak mindenkin. A királynőknek erőszakosnak kellett lenniük, hogy egy férfiak uralta világban megállják a helyüket, a királynéknak ravasznak, és természetesen meg kellett szülniük a trónörököst, mert ez volt a kötelességük. Megannyi életút és tragikus sors, mert a boldogság nem gyakori vendég a tróntermekben. Rövid összefoglalókat kapunk a történelmi személyiségekről, ami éppen annyira elég, hogy dióhéjban megismerjük az ő történetüket, érdekesen és színesen megírva. Személyiségük szerint lettek témakörökbe sorolva a koronás fők, ezáltal nagyon széles paletta tárul elénk mind földrajzilag, mind történelmileg. Olvashatunk régen élt személyiségekről, illetve olyanokról is, akiket a közelmúltból ismerhetünk. Akadtak közöttük nőstényoroszlánok és higgadt politikusok, de mindannyiukra igaz, hogy valójában teljesen mások voltak, mint ahogyan az emlékezet megőrizte őket. Például ott volt Anna brit királynő, akinek életéről nemrégiben Oscar-díjas film készült Olivia Colman főszereplésével. Valóban viharos volt a magánélete, de közben ügyes politikus volt, ő irányította Anglia és Skócia egyesülését, uralkodása alatt virágzott a kulturális élet. Vagy ott van Krisztina svéd királynő, aki önként mondott le a trónról, hogy a művészetnek és a kedvteléseinek éljen, arról azonban nem szólnak a krónikák, hogy idővel megunta a léha életet és újra uralkodni akart, de nem sikerült újra koronához jutnia, így csalódottan és elfeledve halt meg. És ez csak egy kis ízelítő volt az elénk táruló sorsokból…
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2021/02/17/konyvkritika_…

1 hozzászólás
R4ms3s P>!
Emma Marriott: Királynők és királynék a történelem viharában

Nagyon sok érdekes nővel lehet megismerkedni ebben a könyvben, akik uralkodtak, de mégis elvesztek a történelemben. Vagy a tetteik miatt, vagy mert rokonaik dicsfénye erőteljesebb volt, vagy művészek elcsúfították tetteiket, vagy egyszerűen a nemük miatt kitörölték őket. Pedig rengeteg mindent elértek a trónon ülve királynőként, vagy csak a trón közelben királynéként. Egyiküknek sem volt könnyű élete, hiszen semmi joguk, szabadságuk nem volt. Mindegyikük érdekes és egyedi – voltak hóbortjaik, mégis erősen küzdtek vagy a túlélésért, vagy a gyerekeikért vagy magáért az országukért. Köztük lettek gyilkosok és nagyratörők, de népüket megmentő hősök is.

Tetszett, hogy különböző nemzetiségű és történelmi hátterű királynőkről és királynékról szólt. (Feltöltöttem a tartalomjegyzékét, így aki kíváncsi rá, megtudja nézni pontosan kikről is van szó benne.)

Bár kicsit úgy tűnt, hogy nagyobb hangsúlyt fektettek a Brit szigeteken uralkodókra. – Legérdekesebb történetek: Vu Cö-tien kínai császárnő; Theodóra bizánci császárné; Nzinga angolai királynő; Boudica icenus királynő; Zénobia palmürai királynő; Aragóniai Katalin angol királyné és Normandiai Anna angol királyné – róluk még szívesen olvasnék többet is! Negyvenből csak párat ismertem, de még közülük is volt olyan, aki meghökkentett. Tetszett az is, hogy sok helyen párhuzamot vontak a jelennel: készítettek róla filmet; most mennyire népszerű az ottani emberek számára; szobrok, amiken ők találhatók; mit hagytak az utókorra; stb…

Az már kevésbé tetszett, hogy minden nőre jutott úgy öt oldal, amikben rövid életrajzukat és tetteiket mutatták be. Amint végre elmélyülhettünk volna benne, már jött a következő történet és így tovább. Mintha egy gyorsvonatra szálltam volna és épp, hogy csak megálltunk volna az állomásokon. Szép és jó dolog negyven ország meghatározó asszonyait bemutatni, csak ez a kidolgozottság rovására ment. Arra viszont jó, hogy olvass elfeledett személyekről, ezáltal nagyon is bíztat további kutatómunkára (akár az interneten, akár más könyvek olvasására).

Összességében informatív olvasmány azok számára, akik szeretik az uralkodókat és a történelmet tanulmányozni, bár inkább figyelemfelkeltő. Mégis azt ajánlom vegyétek meg, mert roppant érdekes és tanulságos! Aki jártasabb a történelemben biztosan fog találni összefüggéseket és boldogan fogja letenni a könyvet, mint én.

Kisördög>!
Emma Marriott: Királynők és királynék a történelem viharában

Sok rövid történetből álló ismeretterjesztő kötet, minden királynőnek/királynénak jut pár oldal. Számomra nem volt egyértelmű a kategóriázás, néhány uralkodót hiányoltam is. Összességében érdeklődéskeltésre alkalmas iromány, az izgalmasabb királynők iránt ugyanis felkelti az érdeklődést.
Pozitívum, hogy nem korlátozódott a középkori Európára. Madagaszkári királynőről pl. korábban még nem hallottam :)

Cassiopeia85>!
Emma Marriott: Királynők és királynék a történelem viharában

Különboző témák szerint csoportosítva ( úgy mint lázadók, úttörők,stb ) ismerhetünk meg királynőket és királynékat egészen a messzi múltból az 1900-as évek elejéig. Van néhány számunkra is ismert,de a legtöbbje olyan,akiről nem tanulunk történelemórákon. Tetszett,hogy a világ különböző tájairól gyűjtötte egy csokorba a szerzőnő az uralkodókat. Néhány oldalban ismerteti az életüket és hogy miért kiemelkedőek. Arra jó,hogy felkeltse az érdeklődést személyük iránt,de önmagában kevés.

Ayamenohana>!
Emma Marriott: Királynők és királynék a történelem viharában

Bár csak ízelítőt kap az olvasó minden királynő/né életéből, de találni bennük a sok ismert tény mellett sok érdekességet is. Nekem leginkább az afrikai és közel-keleti királynők történetei tetszettek, mert sokukról soha még említést sem hallottam.
Érdekes volt a hölgyek kategorizálása is harcosokra, úttörőkre, stb., bár gyakran a rövidre szabott történetükből nem igazán jött le, miért is kerültek néhányan az adott kategóriába.

fati_szabo>!
Emma Marriott: Királynők és királynék a történelem viharában

Nagyon szeretek ilyen témájú könyveket olvasni, és a csodaszép borító is rögtön megfogott. Sajnos nem igazán tetszett, nagyon vázlatos, felületes. Egy két érdekességet tudott mutatni, és tetszettek a képek, de összességében csalódás.


Népszerű idézetek

R4ms3s P>!

„Véleményem szerint a menekülés nem a helyes út, még akkor sem, ha általa biztonságba kerülünk. Lehetetlen, hogy aki e világra született, ne haljon meg; de aki uralta e világot, nem tűrheti, hogy szökevény legyen belőle… Ami engem illet, én egyetértek a közmondással, mely szerint a királyi bíbor a legnemesebb szemfedő.”
– Theodóra bizánci császárné

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: menekülés
R4ms3s P>!

„a mennyei törvények szerint a jang [a férfi princípium] kemény, míg a jin [a női princípium] lágy”

15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jin & jang

Hasonló könyvek címkék alapján

Koszó-Stammberger Kinga (szerk.): Felfedezések kora
Artur Heye: Három világrész csavargója
David Grann: Megfojtott virágok
Passuth László: Esőisten siratja Mexikót
Anderle Ádám: Latin-Amerika története
Ed Wright: Eltűnt felfedezők legendás útjai
Walter Pedrotti: Az indián háborúk
Dee Brown: A Vadnyugat története indián szemmel
Dee Brown: Wounded Knee-nél temessétek el a szívem
Hahner Péter: A Vadnyugat