Mindörökké ​Jóbarátok 148 csillagozás

Az epizódok története
Gary Susman – Jeannine Dillon – Bryan Cairns: Mindörökké Jóbarátok

Az ​egyetlen hivatalos epizódkalauz a rajongásig szeretett tévésorozathoz

A száz legnépszerűbb epizód egyenkénti leírása
Végig színes fotókkal illusztrált
Pillantás a kultikus, legkedvesebb epizódok színfalai mögé
Exkluzív képanyag a gyártó Warnertől
Vadonatúj interjúk a műsor készítőivel, Marta Kauffmannal, David Crane-nel, a díszlettervező John Shaffnerrel és másokkal

Hat fiatal New Yorkban: lakótársak, haverok – a recept azonnal klasszikussá vált és tucatszámra készítették a hasonló szituációs komédiákat, még jóval a Jóbarátok hőskora után is.

Szerelmek, szakítások és feledhetetlen heccek – a többi program közelébe se ért ennek az ikonikus sikernek, amelyből szállóigék sokasága híresült el.

Igazi kulturális cunami volt ez, amely kapásból gigasztárrá tette az összes szereplőt.

A nézők tíz évadon keresztül lebilincselve figyelték, hogyan éli meg Monica, Rachel, Phoebe, Ross, Chandler és Joey húszas és harmincas éveit,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

XXI. Század, Budapest, 2020
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786156122568 · Fordította: Magyari Andrea

Finn_Hudson>!
Gary Susman – Jeannine Dillon – Bryan Cairns: Mindörökké Jóbarátok

Három-négy éve fedeztem fel a sorozatot, azóta viszont rengetegszer végignéztem. Hiába több mint 25 éve indult a sorozat, és 15 éve annak, hogy véget ért, a humor, a színészek játéka még mindig élvezhető.
Nem nagyon tudtam, hogy könyvben mennyire fogom tudni értékelni az egyes epizódok leírását. Bár először furcsa volt a poénokat leírva látni és olvasni, de nagyon hamar rájöttem, hogy a Jóbarátok cselekménye még ebben a formában is zseniálisan jó. Nagyon szerettem a rövid kommentárokat az epizódoknál, jó pár érdekességet megtudtam az alkotókról, színészekről, forgatásokról.
Maga a könyv is nagyon szépen van megszerkesztve, már pusztán lapozgatni is élmény. Bátran tudom ajánlani minden Jóbarátok rajongónak. :)

Klodette >!
Gary Susman – Jeannine Dillon – Bryan Cairns: Mindörökké Jóbarátok

Most már biztosan tudom, hogy mi a valódi sikere a Jóbarátoknak.
1. Még ennyi év után is aktuális.
2. Annyira vicces, hogy egy részt akár ezerszer is képes vagyok megnézni, újra és újra, hiszen leköt, egyszerűen leköt.
3. Érezhető, hogy ők tényleg, a valóságban is barátok lettek és ez a képernyőn, valamint itt a lapokon is teljes mértékben átjött.
Azt hihetnénk, hogy az epizódok leírása már tényleg nem tud meglepni, újat mondani, de nem, mert valóban megunhatatlan, igazi klasszikus. :)
Minden tetszett ebben a könyvben. A legjobban pedig Joey önéletrajzai, mert azokból mindig annyi bonyodalom volt. Például, amikor táncot kellett oktatnia vagy amikor franciául tanult. :D Örök élmény.
A vendégszereplők közül mindig Bruce Willis – nemhiába kapott érte díjat is – és Brad Pitt voltak a kedvenceim.
Eskü, én kötelezővé tenném ezt a sorozatot. (L)

Niki_Salamon>!
Gary Susman – Jeannine Dillon – Bryan Cairns: Mindörökké Jóbarátok

A jóbarátok-generáció című könyv után ezt is nagyon vártam. Azt reméltem másabb lesz, de igazából nagyon hasonló könyvet kaptam.
Ebben leginkább az tetszett, hogy sok kép volt benne, igaz egy- egy jelenetből volt való mindegyik, de több, mint a semmi. A könyv elején tetszett a leírás, hogy miként készült a sorozat, miben volt más ez az elképzelés, hogyan választották ki a szereplőket – bár ezt ugye az előző kis lila kötetben is olvashattuk már. Sok új dolgot nem tudtunk meg, de a különböző grafikonok és ábrák feldobták ezt a kis “rajongói albumot”. Erre a könyvre így tekintek. Az epizódok leírása utáni kommentárok azok, amik talán új információkat tartalmaztak.
Sorozat rajongóként örülök, hogy a polcomon tudhatom.

Kabódi_Ella P>!
Gary Susman – Jeannine Dillon – Bryan Cairns: Mindörökké Jóbarátok

„Mindegy, kik vagyunk, mennyire elkeseredtünk, vagy hányadszor nézzük újra az egyes epizódokat. A Jóbarátok mindig ott van, ha kell.”

Azt hiszem, nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt harminc év egyik legikonikusabb, legtöbbet emlegetett, legtöbbet idézett, legtöbbet játszott sorozata a Jóbarátok (Friends). Az NBC tíz évadot megélt szituációs komédiája tulajdonképpen az egész világot meghódította, és több generáció szívébe belopta magát. A 21. Század Kiadó most megjelent Mindörökké Jóbarátok c. kötete ennek hivatott emléket állítani. Gyönyörű könyv, egyébként, nagyon igényes. A fedőborító alatt rejtőző keményborító ötletes, és ahogy elkezdjük olvasgatni az ott található idézeteket, máris mosolyt csal az arcunkra. Azt ezúttal kicsit morgolódva említem, hogy ez a kiadás valóban féltégla, a súlya miatt konkrétan embert lehetne vele ölni.

A könyv maga nagyon részletes. Rengeteg kép található benne, és sok érdekességgel szolgál a sorozat történetét illetően. Bár gyanítom, ezek az információk egy élvonalbeli rajongónak nem jelentenek nagy meglepetést, nekem azért még tudott újat mondani. Található benne pár szórakoztató interaktív anyag is; kvízek, tesztek, meg persze az én személyes kedvencem, Joey önéletrajzi hazugságai és valós képességei egy csokorban. A könyvben fellelhető száz legnépszerűbb epizód talán felvethet némi vitát. Én is hiányoltam egy-két, számomra ikonikus részt a felsorolásból. Valószínűleg elsősorban az USA nézettségi mutatóit vették alapul, de nem derül ki pontosan, mi alapján készült el a lista. Az viszont tény, hogy az epizódleírások erős érzelmi hatással lehetnek azokra, akik szeretik a sorozatot. Felelevenednek lelki szemeid előtt a jelenetek, és nevetsz, mosolyogsz, és néha bizony könnyezel.

Őszintén megmondom, én sosem vallottam magam Jóbarátok rajongónak, ennek ellenére háromszor láttam első epizódtól az utolsóig, és ha nem is fújom kívülről az egészet, vannak mozzanatok, amik valamiért „beleragadtak” a valóságomba. Ahogy Ross összeütögeti a két öklét, ahelyett, hogy bemutatna – bár nem sűrűn, de előfordul, hogy egyszerűen előjön a mozdulat, önkéntelenül. Ahogy Phoebe fut – körülbelül hasonló látványt nyújtok kocogás közben, ezért aztán legfeljebb akkor vetemedek futásra, ha kerget a medve. Ahogy Joey nem ad a kajájából – nem részletezném, de a vőlegényem és a sültkrumplija közé kevesen mernek állni. Ahogy Rachel annyira töri magát, hogy Joshua végre észrevegye, hogy végül valóban összetöri magát – tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be, voltunk már mi is ilyen helyzetben. Ahogy Jack Geller „egy kupa csínót” iszik a Central Perkben – hányszor poénkodtam vele! És Monica kócos, párától göndörödő, kezelhetetlen frizurája – olyan nagyon együtt éreztem vele, miközben persze ki is röhögtem érte. Most akkor rajongó vagyok, vagy sem? Nem gondolnám. Viszont az én példám is tisztán mutatja, mennyire hozzánk nőtt ez a sorozat. Nem csupán az én generációmhoz, hanem az utánunk következőkhöz is. Ezeket az utalásokat a fiatalabbak is értik. Összevigyorognak veled, ha azt mondod, „mi a helyzet?”, vagy elkezded énekelni a Büdös macskát.

A Jóbarátok huszonöt évvel ezelőtt is működött, és most is működik. Minden tekintetben utánozhatatlan, időtálló és tulajdonképpen, ha szabad ilyen nagy szavakat használnom: örökérvényű. A kötet talán korántsem hibátlan, de nekünk, akik ezen a sorozaton nőttünk fel, akik idézni tudjuk, akiknek a fiatalkora végérvényesen összenőtt a hat jóbarát történetével, mindenképpen kötelező darab. Könyvespolc éke. Jó felnyitni, jó olvasgatni, jó elnézegetni a képeket, hogy nézd, ilyen is volt! Ezt nézd, erre az epizódra emlékszel? Az unagira, vagy amikor Ross lemoshatatlan filccel rajzolt bajuszt Rachelnek? A legrosszabb hálaadásra, a piros pulóverre, a Geller-kupára? Emlékszel? Ha emlékszel, ez a könyv a te könyved. Néha valami csak úgy hozzád nő, anélkül, hogy tudnád. A Jóbarátok c. sorozat minden bizonnyal az ilyen dolgok egyike.

Az eredeti bejegyzést a blogomban találjátok:

kratas P>!
Gary Susman – Jeannine Dillon – Bryan Cairns: Mindörökké Jóbarátok

Mivel már szerintem kívülről tudom az összes részt, így az epizódok leírása nem hozott túl sok meglepetést, de nagyon kis összeszedett könyv, a fordítás pedig igazán prímán sikerült. És igen, ezen nőttem fel és egyáltalán nem bánom, hogy a Jóbarátok az én barátaim is már több mint 20 éve :)

Gréta_Ürmösi>!
Gary Susman – Jeannine Dillon – Bryan Cairns: Mindörökké Jóbarátok

Imádtam minden oldalát. Örök Jóbarát rajongóként alig vártam, hogy ez a könyv megjelenjen. Ez is bekerül a gyűjteménybe☺️

kerimaci P>!

Jóbarátok = IMÁDOM

Miután ezzel a velős felütéssel kezdtem, akkor kifejtem bővebben :) Ez a könyv nekem maga a csoda, imádtam minden sorát a könyv illatát (többször jó masszívan beleszívtam a lapokba :D – ez így leírva talán kicsit elmebetegnek hangzik, de ez van; amúgy a régi mozaik tankönyvekre emlékeztet, azok voltak ilyen lapokra nyomtatva, azt is imádtam szipuzni :D :D)

Jó hosszú ideig olvastam, hogy sokáig tartson :)). Az első oldalak sorozatról történő összefoglaló írása nagyon tetszett. Amikor arról írnak, hogy „feljebb” költöztették őket, mert Manhattanban egy hat emeletes társasházban még sem lehet alsóbb emeleteken ilyen olcsó lakást találni, egyből az egyik kedvenc filmem a Mezítláb a parkban (ha nem láttad pótold!) jutott eszembe, ahol szintén humor forrása volt a lift nélküli 6 emelet – mit ad Isten az is NYC-ban játszódik :D.

A könyv olvasása közben folyamatos mosoly volt az arcomon, sőt a részek részletezése közben – amit sajnálok, hogy csak 100 és nem mind a 235 :D de hát ne legyünk telhetetlenek – gyakran hangosan röhögtem fel, amikor felidéztem magát a részt is. Sőt volt, hogy szimultán olvastam és ment a TV-ben az ismétlés :D, akkor néha ahhoz a részhez, évadhoz lapoztam. Ebből is látszik, hogy a sorozat kortalan. Én személy szerint hatalmas rajongója vagyok ennek a korszakalkotó sorozatnak, bármikor, bármilyen formában tudom és szeretem nézni, tökmindegy, hogy melyik rész mikori ismétlés, vagy facebookon blooper, vagy rövid videó! :)
Az utolsó évadok, az utolsó rész leírásánál pont az a melankolikus érzés kerített hatalmába, mint amikor az utolsó részt néztem :(

Nahát és az elmaradhatatlan klasszikusok… :D Ha csak rájuk gondolok jó kedvem lesz :D Rosstól a PIVOT vagy a sziiasztok, Joey nem ad a kajájából, Na mi a helyzet, Chandler féle Could I be…, Monica féle I knoooow; Phoebe büdős macskája; Rachel gigászi megfejtése a transzponszter, de itt igazából a védőborító alatti összes aranyköpést felsorolhatnám :D

Ahogy a könyv többször említi sok sztár mellékszereplő megfordult a díszletek között 10 év alatt, amiért szintén mindig odavoltam. :D Csakhogy néhányat említsek Reese Whiterspoon, Tom Selleck, Brad Pitt, na és a sokadik ismétlés alkalmával amikor megláttam Ellen Pompeot… naháát Meredith Graaay (ugye akkor már futott a másik nagy kedvencem a Grace klinika).
Természetesen ne menjünk el szó nélkül Gunther mellett sem, aki kiváló fűszere volt a részeknek.

Mivel – ha eddig még a sorokból nem derült volna ki (lol) nagy fan vagyok – a legtöbb infóval már tisztában voltam, de mégis tudott számtalan újdonsággal, érdekességgel szolgálni pl. nem tudtam, hogy Lisa Kudrow a 4. évadban azért volt terhes, mert igazából is az volt; vagy hogy amit mindig is hiányoltam, hogy Ross nincs ott Monica és Chandler eljegyzési összeborulásánál, hogy éppen a szintén nagy kedvencem az Elit alakulat forgatásán volt Londonban; vagy hogy a nagy porcelán kutya igazából Anistoné volt :D.

Eddig is tudtam, hogy imádom ezt a sorozatot, de most aztán igazán rájöttem! Hogy egy klasszikust idézzek:
Persze, hogy tudtam, csak nem sejtettem!

Akinek valaha is tetszett a sorozat annak ajánlom, a rajongóknak egyenesen kötelező!

u.i.: Már csak David Wild: Jóbarátok példányt kell megszereznem :D

BertaPalikSzilvi P>!
Gary Susman – Jeannine Dillon – Bryan Cairns: Mindörökké Jóbarátok

Szerintem nem vagyok egyedül, aki imádom a jóbarátok sorozatot. Van csatorna ahol gyakorlatilag folyamatosan adják a részeket, és bár már nem egyszer láttam, nem egyszer ott ragadok és úgy nevetek a poénokon mintha először hallanám.
Ez a könyv nosztalgiázni hív, feleleveníti a legjobb részeket, vannak évadonkénti összefoglalók is és érdekességek, kulisszatitkok.
Joy önéletrajza, kvízek, a vendégszerepkők felsorolása mind plusz.
Szerettem a képeket, a borító egyenesen telitalálat.
Élveztem olvasni ezt a kötetet, az az egy problémám van vele, hogy igazán újat mutatni nem tudott.

theodora >!
Gary Susman – Jeannine Dillon – Bryan Cairns: Mindörökké Jóbarátok

A könyv nagy részét a 10 évad legfontosabb epizódjainak ismertetés teszi ki. Az évadok legfontosabb eseményeinek felvázolása után elolvashatjuk a válogatott epizódok eseményeinek ismertetését, a könyv készítői idéznek a készítőktől – színészektől, több egészen friss interjút – Instagram bejegyzést is említve.
A legjobbkor érkezett ez a könyv, megnyugtató volt olvasni az ismerős témákról, pörgött a fejemben a film az említett jelenetekről. Ez a sorozat egy biztonságos kuckó, amire most sokunknak szüksége van – a könyv is hasonló élmény volt. Minden Jóbarátok-rajongónak ajánlom, ajándékba is akár ;)

Kitti_Kinczer>!
Gary Susman – Jeannine Dillon – Bryan Cairns: Mindörökké Jóbarátok

Azt hiszem bármit adnak ki, aminek köze van a sorozathoz én azt elfogom olvasni és elég nagy a valószínűsége, hogy még tetszeni is fog. :)
Ez a sorozat számomra megunhatatlan, nem tudtam elképzelni, hogy milyen is lesz ez a könyv, mikor fellapoztam, nem hittem, hogy számomra érdekes lehet, egy-egy rész leírása, hiszen kívülről tudom, mindegyiket! De mégis, végig olvastam, és az érdekességek voltak a legjobbak egyes részek végén.
A cím is találó, hiszen ez a sorozat mindörökké velem marad, mert, ha ennyi év után nem untam meg, már biztosan nem fogom :D

balloontheory>!

Olyanok, mint mi, a barátaink, rassztól, osztálytól, nemtől és irányultságtól függetlenül.

Ma is Jóbarátok

A sorozat mindenhol ott van. Még mindig számít.

Ma is Jóbarátok

Az asztalt végül – tisztességes harcban – Joey nyeri meg, azonban Matt LeBlancnak is legalább annyit, ha nem még többet jelentett ez a darab, mint a karakternek, akit alakított. Egy Jimmy Fallonnak adott interjúban LeBlanc elmondta, hogy az utolsó epizód leforgatása előtt az egyik emlék, amit magával vitt, a csocsóasztal labdája volt.

2. évad 16. epizód - Joey elköltözik

A vízilufi-csaták hősét, Elizabetht, akinek olyan félelmetes apukája van, Alexandra Holden alakította. ….
Holden úgy nyilatkozott, „szürreális” érzés egy ilyen ikonikus sorozat szereplőjének lenni, és hozzátette: „Nem is hiszem, hogy lesz még valaha olyan sikeres sorozat, mint a Jóbarátok volt.”

6. évad 24. epizód - A lánykérés, 1. rész

Monica előszedi a legendás „esküvői könyvet”, amelyet gyerekkora óta töltöget, így ő meg Rachel el is kezdik tervezni a nagy napot. Ross is besegít egy Chandlernek szóló tanáccsal: „Leendő tanúként csak azt tanácsolom, jó nevet mondj!”

7. évad 2. epizód - Rachel könyve

Rossból végül karácsonyi tatu lesz, „a Mikulás barátja”. Ross még mindig a hanuka csodáját szeretné elmesélni Bennek, ám ekkor betoppan Chandler, a jóbarát, talpig Mikulásnak öltözve, s ha ez még nem lenne elég, a tarantulától félő Joey is megjelenik, Supermannek álcázva. Az utolsó jelenet aztán kész kulturális katyvasz: a csapat a karácsonyfa alatt meggyújtja a menóra gyertyáit. Az abszurd jelenetet Rachel találóan így foglalja össze: „Mi ez? A húsvéti nyuszi temetése?”

7. évad 10. epizód - A karácsonyi tatu

De mit rejt a titokzatos szekrény, amit Monica nem enged kinyitni? A leghajmeresztőbb ötlet Joey-tól jön: „Biztos Richardot.”

8. évad 14. epizód - A titkok szekrénye

Kauffman az ATX televíziós fesztiválon mesélte el, hogy amikor a londoni közönség előtt először leforgatták a jelenetet, amelyikben Monica és Chandler összejönnek, „le kellett állni a forgatással, a közönség ugyanis sikítozott”.

4. évad 24. epizód - Ross esküvője, 2. rész

A végén mindannyian a fürdőben tolonganak, a meztelen, fürdőző Chandler körül. Ross és Rachel megosztják a jó hírt, hogy kislányuk lesz, mire a többiek mind megölelik őket. „Majd beszállok, ha kiszálltam!” – közli Chandler a habokból.

8. évad 13. epizód - Chandler fürdőt vesz