X, ​Y, Z 4 csillagozás

az Enigma feltörésének igaz története
Dermot Turing: X, Y, Z

Az ​Enigma feltörése a második világháborús legendárium része, amellyel a történészektől kezdve a hollywoodi forgatókönyvírókig sokan foglalkoztak. Utóbbiak ugyan gyakran egy kiváló elme vagy egy veszélyesebb esemény köré szőve leegyszerűsítették a történelmet, azt viszont elérték, hogy ennek az elméleti áttörésnek a ténye és a jelentősége közismert legyen.
A história az első világháború végén veszi kezdetét. A szabadságát visszanyert Lengyelországnak elemi érdeke volt, hogy minden német üzenetet dekódoljon. Míg ők elsősorban technikai fejlesztésekben gondolkodtak, a franciák a kémkedés hagyományos formáit űzték. Ehhez a kettőshöz csatlakoztak eleinte hűvösen, majd egyre elszántabban az angolok. A három náció betűkódja az X, Y és a Z. A több évtizedes összjáték számtalan kalandos epizódját megörökítő könyvben benne van mindaz, amit a filmekben láttunk, a kicsempészett papírokat a fürdőben fotózó ügynöktől kezdve a határon a legmegbízhatatlanabb vezetőre bízott menekülő… (tovább)

>!
Typotex, Budapest, 2020
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634931034 · Fordította: Gyárfás Vera
>!
Typotex, Budapest, 2020
304 oldal · ISBN: 9789634931034 · Fordította: Gyárfás Vera

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

anitha P>!
Dermot Turing: X, Y, Z

Dermot Turing: X, Y, Z az Enigma feltörésének igaz története

Megint nem kapcsoltam sem a cím alapján, sem a fülszöveg alapján, hogy ez a könyv a történelemmel foglalkozik, nem az Enigma gép „gyakorlati útmutatója”. A történelmet már az iskolában sem szerettem, ez nem is változott, és sajnos ezért az alapvető műveltségnek is híján vagyok a témában. Éppen ezért most nem azt értékelem, hogy nekem mennyire tetszett a könyv, hanem hogy amit az író szeretett volna átadni, azt szerintem sikerült-e.
Tekintve, hogy a történet több szálon fut, az időben elég gyakran ugrálni kényszerült az író. Elég nagy számban vannak azok is, akik az Enigma feltörésén dolgoztak, ezért sok nevet kéne fejben tartani. Éppen ezért Dermot Turing fantasztikusan indít, kapunk egy részletes szereplő listát, amiben csoportokba szedte nemzetiség és a háborúban betöltött szerep szerint az embereket, illetve egy időrendi táblázatot, ahol a négy főszereplő ország külön-külön oszlopokban jelenik meg, hogy a párhuzamos események jobban átláthatóak legyenek. Ráadásként kapunk a lengyel nevek kiejtéséhez egy kis segédletet.
Nem tudom, hogy más hogyan van vele, de nekem az Enigma feltöréséről eddig csak a Bletchley Park és Alan Turing neve ugrott be, és úgy gondoltam, hogy a második világháború végén jött a nagy áttörés, amikor végre sikerült az Enigmával írt üzeneteket megfejteni. Túl sokat nem spoilerezek, ha elárulom, hogy már a második világháború előtt tíz évvel nagy áttöréseket értek el a megfejtésben (igaz, az akkori egyszerűbb működésű gépnél), és nem az angolok nevéhez fűződnek a kezdeti sikerek, hanem a lengyelekéhez. (Ezeket az infókat a bevezetés első két oldala tartalmazza.)
Nagyon tetszett a stílus, ahogy Dermot Turing a könyvet írta, érdekes és néhol vicces szóhasználata miatt nem éreztem, hogy egy iskolai történelemkönyv fölött ülök. Sajnos még így is elkalandozott néha a figyelmem, mint amikor egy útvonalat magyaráznak, én meg csak azt hallom, hogy bla-bla-bla. De ez tényleg nem az író hibája, csak én nem tudok mit kezdeni a történelmi leírásokkal.
Két nagyon jó fotógyűjteményt is tartalmaz a könyv. Itt sem egy száraz ki-kicsoda válogatás van, hanem az ember a történelmi alak mögött is megmutatkozik.
Második világháború „fanoknak” szerintem kötelező, akiket pedig „csak” érdekel az Enigma vagy a kódfejtés, azoknak erősen ajánlott.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szvetlana Alekszijevics: Utolsó tanúk
Robert Kershaw: Harckocsizók
Edith Eva Eger: Az ajándék
Bozzay Zoltán: Népirtások a XX. században
Henry Kissinger: Diplomácia
John Keegan: A parancsnoklás álarca
Simon Singh: Kódkönyv
Kádár Gábor – Vági Zoltán: A végső döntés
Walter Lord: Hihetetlen győzelem
Alice Miller: Kezdetben volt a nevelés