Fiatalok, ​merészek, lenyűgözőek 16 csillagozás

25 fiatal, aki megváltoztatta a világot
Stella Caldwell: Fiatalok, merészek, lenyűgözőek

Vannak olyan fiatalok, akik nyilvánosan is vállalják véleményüket, felszólalnak és igazságot követelnek! Ismerkedj meg 25 fiatallal, akik megrengették a világot, köztük menekültekkel, gyermekjogi aktivistákkal, lázadó rapperekkel, feltalálókkal és környezetvédő harcosokkal. Felix Finkbeinertől Greta Thunbergig, Malala Juszufzaitól Ryan Hreljacig, mind képesek voltak arra, hogy változtassanak a világon.

A történetük után következik egy „Légy merész, mint…” rész, ahol a hősök elképzelt tanácsot adnak olyan élethelyzetekre, melyekkel olvasóink nézhetnek szembe, például iskolai bántalmazás, önbizalomhiány vagy magány.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2020
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634376958 · Fordította: Sárpátki Ádám

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Molymacska>!
Stella Caldwell: Fiatalok, merészek, lenyűgözőek

Stella Caldwell: Fiatalok, merészek, lenyűgözőek 25 fiatal, aki megváltoztatta a világot

Érdekes a felütés, és emiatt nagyon szerettem volna elolvasni, de miután olvastam, nagyon erősen kettős érzéseim vannak utána.
A könyvnek az a célja, hogy bemutasson fiatalokat, akik nagy hatással voltak a környezetükre, és attól függetlenül, hogy fiatalok, nagyot alkothattak. Ez általában úgy épül fel, hogy kapunk egy rajzolt képet a személyről, majd egy nagyjából oldalas leírást, mit csinált és ez miért volt fontos, majd pedig a saját életünkre vetítve egy jótanácsot, hogy miben segíthet ez a gondolkodásmód.
Valószínűleg ha sokat olvasol, akkor vannak személyek, akik nem lesz meglepetés, hogy látod a lapokon. Volt olyan személy, akinek a nevét nem, de a munkáját ismertem, és így kicsit közelebb került hozzám az adott személy is. A legtöbben viszont tényleg ismeretlenek voltak, mert egy távoli helyen (vagy egy kamasz számára távoli korban) voltak aktivisták.
Ami engem nagyon zavart, hogy (érzésre) a könyv háromnegyede arról szólt, ki, milyen társadalmi probléma mellett állt ki és lett aktivista. Ami jó, becsülendő, de nekem olyan megúszós volt emiatt (főleg, mert valójában nem biztos, hogy neki volt akkora hatása, és nem annak, hogy ezzel elindított valamit): Ezzel szemben nagyon kevés volt a kiváló tudós, sportoló, vagy művész, aki kis korában is már alkotott, tett, csinált valamit. Mintha ez a könyv inkább és elsődlegesen a társadalmi problémákról szólna és nem arról, milyen zseniális fiatalok vannak, akik nagyon sokféle módszerekkel ki tudják fejezni magukat. Ez nekem nagyon nagy hiány volt.
A könyv ettől eltekintve jó. A szöveg nem sok, az illusztráció egyedi, izgalmas, és különleges. Motiváló lehet az embereknek ez a kötet, de nem csak fiataloknak-

wzsuzsanna P>!
Stella Caldwell: Fiatalok, merészek, lenyűgözőek

Stella Caldwell: Fiatalok, merészek, lenyűgözőek 25 fiatal, aki megváltoztatta a világot

Már akkor tudtam, hogy el szeretném olvasni Stella Caldwell könyvét, amikor először jött szembe velem a hirdetése. Szeretek olyan köteteket olvasni, amelyek emberek sorsával, különleges és rendkívüli történetével foglalkozik, mert az ilyesmi mindig inspirálóan hat rám és nagyon fel tud pörgetni. Az pedig jelen könyv esetében csak hab a tortán, hogy a válogatás középpontjában gyerekek és fiatalok állnak, csupa olyan ifjú személyiség, akik tetteikkel, gondolataikkal, szorgalmukkal vagy tehetségükkel valami nagy dolgot vittek végbe a világban, vagy felhívták a figyelmet nagyon fontos globális problémákra. A Fiatalok, merészek, lenyűgözőek egy fantasztikusan színes, informatív és érdekes gyűjtemény, ami kettős célt szolgál: a fiatalok nagyszerű példaképeket találhatnak benne, az idősebbek pedig ráébredhetnek arra, hogy az ifjabb generáció képviselői is vihetnek végbe nagy dolgokat, és kötelességünk támogatni őket abban, hogy képzeletük, kreativitásuk és tehetségük szárnyaljon. (…)
(…) Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ismeretterjesztés szempontjából számomra, a felnőtt olvasó számára is hiánypótló volt ez a kötet. A könyvben szereplő 25 fiatal közül bevallom, nagyon kevésnek a nevét ismertem eddig, ami valahol szomorú, mert ezeknek a sorsoknak, életeknek sokkal nagyobb hírértéket kellene tulajdonítani, és jó lenne, ha a fiatalok is több csatornából értesülnének róluk. Azok az ügyek vagy társadalmi problémák, amelyek felmerülnek ifjú szereplőink élete kapcsán, nagyon fontosak és aktuálisak. A válogatásban találunk olyan fiatalt, aki a gyermekrabszolgaság elől menekült, olyat, akit az édesanyja akart pénzért eladni feleségnek, de olyat is, aki egész egyszerűen nem tudta tovább nézni, mennyi műanyag van az óceánban. Találunk különleges paralimpikont, az AIDS-el kapcsolatos tévhitek ellen harcoló fiatalembert, és olyan gyermeket is, aki a zsebpénzét arra tette félre, hogy kutat építtessen a fejlődő világban. A tanulság pedig szinte minden történet esetében azonos: lehetsz akármilyen kicsi és akármennyire egyedül az elején, ha igazán el szeretnél érni valamit és fontos számodra egy ügy vagy cél, akkor senki nem állíthat meg. Persze, azért az esetek többségében kellenek azok a felnőttek is (szülők, tanárok, hírességek), akik segítenek ezen célok elérésében, de azt gondolom, pont emiatt érdemes az idősebb korosztályt is érzékenyíteni ezzel a könyvvel.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2020/10/fiatalok-meresz…

Rácz_Stefán_Tibor IP>!
Stella Caldwell: Fiatalok, merészek, lenyűgözőek

Stella Caldwell: Fiatalok, merészek, lenyűgözőek 25 fiatal, aki megváltoztatta a világot

Bármilyen évet is írjunk, sajnos úgy érzem állandó téma szidni a fiatalokat, akik természetesen “tiszteletlenek, buták és semmit nem tudnak az életről, hiszen csak gyerekek“. Sosem szerettem ezt a hozzáállást, mindig is hittem, hogy cselekedni, alkotni, elérni valamit nem kor kérdése, ahogy az sem, hogy meghatározott képed és gondolataid legyenek a világról.

Bővebben a blogomon:
» https://sorok-kozott.hu/2020/10/konyvkritika-stella-cal…

porcellan>!
Stella Caldwell: Fiatalok, merészek, lenyűgözőek

Stella Caldwell: Fiatalok, merészek, lenyűgözőek 25 fiatal, aki megváltoztatta a világot

Ajánlom minden gyereknek. Nagyon jól rávilágít mennyi fontos dolog van, amire figyelhetünk.
Érdekes kitekintés, hogy van ahol még manapság is a tanuláshoz való jog, főként lányok esetében elég gyerekcipőben jár, a gyerekházasságok is valószínűleg
„szerencsére” ismeretlen fogalom a mi gyerekeinknek. És lehet annak is érdekes és elgondolkodtató, akik nyafognak egy új mobil miatt, és a könyv hatására, ha átgondolják az olvasottak, talán realizálódi bennük is a fogyasztói társadalom negatív hatása.

tashley>!
Stella Caldwell: Fiatalok, merészek, lenyűgözőek

Stella Caldwell: Fiatalok, merészek, lenyűgözőek 25 fiatal, aki megváltoztatta a világot

Nagyon ajánlom mindenkinek! A fiataloknak azért, mert inspiráló és gyönyörű a kivitelezése + szociálisan, környezettudatosságban is érzékenyít. A felnőtteknek pedig azért, mert betekintést enged a fiatalok világába, motiválhatóságába, küzdelmeibe, példaképeibe. Tanároknak különösen ajánlott, mert a mostani gyerekeknek nagy szükségük van értékekre, példaképekre. Meg küzdőszellemre.

Eger>!
Stella Caldwell: Fiatalok, merészek, lenyűgözőek

Stella Caldwell: Fiatalok, merészek, lenyűgözőek 25 fiatal, aki megváltoztatta a világot

Na ők a igazi példaképek a videósok és a politikusok teljes ellentéte.
Örülök hogy megismertem őket és ami mindegyik gyerekben megvolt az a szorgalom hogy kitartottak. Kalapom emelem előttük


Hasonló könyvek címkék alapján

Igaz Dóra: Ádám és a dzsúdó
Jeff Kinney: A nagy dobás
Luigi Garlando: Kezdődik a bajnokság
Tea Stilton: Nagy zűr New Yorkban
Turbuly Lilla: Kosársuli
Tiina Nopola: Sári gólt lő
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában
Geronimo Stilton: Mozgás, Öcsisajt!
Lázár Ervin: Foci
Dávid Ádám: A Virág utcai focibajnokság