A ​titokzatos Lagerfeld 19 csillagozás

Laurent Allen-Caron: A titokzatos Lagerfeld

Karl Lagerfeldnek (1933-2019) nemcsak a megjelenése volt egyedi, hanem az életútja is. A kifutók császára, a divat nagyatyja egész életében álarcok mögé bújt, s bár való igaz, hogy olykor felfedni látszott néhány titkát, valójában mindig is misztikus köd övezte. Ahogyan ő fogalmazott: „Olyan akarok lenni, mint egy látomás. Felbukkanok és eltűnök.” Vajon milyen ember rejtőzött a világ leghíresebb napszemüvege mögött? Milyen múltja volt az örök jelen időben létező ikonikus alaknak?

A kötet szerzője, Laurent Allen-Caron újságíró az „Egy nap, egy sors” című műsor számára készített, Karl Lagerfeldről szóló, 12 részes „Lenni és látszani” című dokumentumfilm-sorozat ötletgazdája és rendezője. Az Allen-Caron általa készített riportokban Lagerfeld barátai, ismerősei és munkatársai mesélnek a divattervező pályafutásáról és arról a férfiről, akinek álmait, vágyait Párizs testesítette meg, ahol azzá a minden részletében megkomponált, jellegzetes figurává vált, akit világszerte ismerünk.

Kossuth, Budapest, 2020
Kossuth, Budapest, 2020
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630999939

Málnika P>!
Laurent Allen-Caron: A titokzatos Lagerfeld

”…menjünk tovább, emelt fővel, húzzunk egy vonalat, és lépjünk tovább!”

Karl Lagerfeld minden idők egyik legkiemelkedőbb divattervezője, egyben pedig egy két lábon járó stílusikont is tisztelhettünk személyében. A róla készült életrajz bemutatja a Lagerfeld-legendát: a több mint 60 évnyi alkotómunka ismertetése ugyanúgy helyet kap benne, mint titokzatos, köznek kreált személyisége. Lehengerlő kreativitással rendelkező zseni volt, aki többek között Coco Chanel halála után újra felélesztette az ikonikus divatmárkát. A szabadság volt számára a legfontosabb, mind hivatásában, mind magánemberként. Páncélja pedig egy hihetetlenül érzékeny lelket rejtett, nem mellesleg hatalmas könyvmoly volt.

A rövid fejezetekből álló írás természetesen ezt a szédületes karrierutat és elképesztő elmét nem képes a maga teljességében visszaadni. Emellett bizonyos részeknél túl sokáig időzik; párja, Jacques személyiségét például oldalakon át ecseteli, szinte már jobban megismerjük, mint magát a tervezőt, míg hőn szeretett macskája, a szupersztár Choupette csupán két odavetett mondatot kap. A 240 oldalas kiadvány a 15 oldalnyi felhasznált irodalommal hatalmas munkáról árulkodik, méltóan megemlékezve a páratlan, utánozhatatlan legendáról.

Laurent Allen-Caron: A titokzatos Lagerfeld

Egy alaposan szerkesztett dokumentumregénynek jellemezném ezt a könyvet, amelynek a végén a felhasznált irodalom felsorolása hosszabb, mint a benne lévő fejezetek. Talán ebből is látszik, hogy a szerző, aki újságíró, igyekezett alapos munkát végezni, és minden érdekes és számottevő információt összegyűjteni a divatvilág egyik legendájáról, a titokzatos Karl Lagerfeldről.
Karl Lagerfeld egy zseni volt. Egy nagyon különc, nagyon eredeti, nagyon magának való zseni. Nem csak divattervező volt, hanem tervezett mindent szinte. Épületeket, szemüvegeket, naptárakat. Illusztrált, reklámot írt, sőt fényképezett is. Művészi fényképeket készített, könyvkiadót alapított, saját könyvesboltot nyitott, kosztümöket tervezett mozifilmekhez, színházaknak díszletet.
Nagyon különös, kivételes ember, igazi öröm és élmény volt elolvasni ezt az életrajzot.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/03/laurent-allen-car…

Laurent Allen-Caron: A titokzatos Lagerfeld

Igazi egyéniség volt. Egy különleges figura. Művész, aki mindent pontosan megtervezett.

Nienna001 P>!
Laurent Allen-Caron: A titokzatos Lagerfeld

Tetszett a könyv, érzékletesen beleélő módon írta le a történteket. Lagerfeldről alig tudtam valamit korábban. Igazi extrovertált volt, művelt, nagyvonalú. Sokat olvasott. Szimpatikus volt, a hatalmas teherbírásával és feszített munkatempóval.

RealRedzsy>!
Laurent Allen-Caron: A titokzatos Lagerfeld

Egy csodálatos, tehetséges ember története ami éppen olyan titokzatos mint amilyen valójában is volt.
Számomra ez kötelező volt mert 14 éves korom óta teljesen odavagyok érte és ez így is marad örökké! ♥
Köszönöm Anyukámnak amiért meglepett vele!

Yeliz>!
Laurent Allen-Caron: A titokzatos Lagerfeld

Nagyon kíváncsi voltam a könyvre, mivel egy projekt kapcsán a Fendit kellett közelebbről megismernem és kíváncsi voltam ki állt sok-sok évig a márka mögött. Bevallom nem sokat tudtam az életéről a könyv előtt. A könyv alapján egészen jól kirajzolódott a jelleme, a magánélete a barátai, de valahogy mégis felszínesnek éreztem az egészet. Lehetett volna több fénykép, több információ a munkáiról, a Chanelhez, a Fendihez fűződő viszonyához. A nővéreit nem is említette, csak a könyv elején gyerekkorukban. Később apja halálakor, édesanyját magához költöztette Párizsba, de testvéreiről nem esett szó, hogy velük mi lett, pedig a könyv Lagerfeldet egy kedves, gondoskodó, figyelmes embernek írta le. Bennem elég sok kérdőjel maradt a könyv kapcsán, ezért a levonás.

Renáta_G>!
Laurent Allen-Caron: A titokzatos Lagerfeld

A pasas egy igazi legenda. Izgalmas volt elmerülni a titokzatos kis világában. Persze vannak mozzanatok, melyek valószínüleg örökre rejtve maradnak, de talán pont ettől lesz még izgalmasabb. Igazi kreatív, eredeti, különleges ember volt, a könyv pedig nagyon olvasmányos. A szerző jól szedte össze az érdekességeket, gördülékenyen mesél, az általa készített riportokból szemelgetett visszaemlékezés barátoktól, kollégáktól, ismerősöktől pedig közelebb hozzák az olvasóhoz ezt a tehetséges, jellegzetes figurát. Egy izgalmas és érdekes életrajzi könyv, számomra letehetetlennek bizonyult.

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2020/11/08/a_titokzatos_lagerfeld

szegedimese P>!
Laurent Allen-Caron: A titokzatos Lagerfeld

Karl Lagerfeld meltosagteljesen es csendben hagyta el ezt a világot, amit ugy imádott. A könyv látni engedi ennek a zseniális müvésznek a sikerét, félelmét es azt hogy milyen vas akarattal épitette fel a birodalmát. Laurent Allen-Caron újságíró munkája révén betekintést nyerhetünk Lagerfeld életébe, ahol strasszoktól és flitterektől mentes ismerhetjük meg kicsit jobban a karakterét.
Olyan embereknek ajánlanám ezt a könyvet, akik ismerik Lagerfeld munkásságát és még többet szeretnének megtudni arról hogy milyen kemény volt a mezőny akkoriban és Lagerfeld mégis élvonalban tudott maradni évtizedekig.

Bea_Könyvutca P>!

Karl nem akarta, hogy tökéletlenségen érje bárki is. Azt mesélte, lefekvés előtt mindig a lehető leggondosabban fésülködött meg, és a lehető legtisztábban és legcsinosabban öltözött fel arra az esetre, ha éjszaka netalán meghalna, méltóságteljes külsővel találjanak rá.

Bea_Könyvutca P>!

[…] menjünk tovább, emelt fővel, húzzunk egy vonalat, és lépjünk tovább!

Kókuszka>!

Nem akarok temetést, semmit. Jöttem egy napon és egy másikon elmegyek. Ahogy azt mondani szokás: nem sürget semmi.

lilaköd P>!

Karl nem az a típus, aki ölbe tett kézzel várná, hogy a sors utolérje, inkább elébe megy. S mivel a sorsot méltó öltözékben illik fogadni, bevásárol…

lilaköd P>!

Karl Lagerfeld szenvedélyesen rajong az elfeledett, már-már titkosnak mondható könyvekért.

lilaköd P>!

… a divatvilág az álmokról és az illúziókról szól.

lilaköd P>!

Ahogy a vadon élő állatok, ő is szeretne elrejtőzni, és úgy meghalni, hogy ne találjanak rá. Ne maradjon belőle más, csak néhány ceruzavonás. Egy sziluett.

Kókuszka>!

Az egykori kisfiú, akinek a fejében a dúló háború közepette is a királyok és hercegnők ideális világa élt, semmit nem változott. Ott trónol a jelenet közepén, a mellékszereplők társaságában, akik szívesen vesznek részt a játékban, “Újraéltük Menzel festményének hangulatát. Azt hiszem, Karl ezt szerette volna, és mi is benne voltunk a játékban.” – emlékszik vissza Daniel Alcouffe.

Bea_Könyvutca P>!

A fal mellett padlótól plafonig érő polcrendszer, a vitrin mögött hatalmas könyvgyűjtemény, több száz kötettel. Lagerfeld számára a könyvek jelentik az életet, az olvasás számára egyfajta „súlyos betegség, kényszeres patológia”, amelyből esze ágában sincs kigyógyulni. Egyszerre vagy húsz könyvet olvas, és annyi könyvtára van szerte a világon, ahány háza.