Steven ​Spielberg filmjei 6 csillagozás

A cápától a Schindler listájáig
Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei

Steven ​Spielberg nem véletlenül vált a filmtörténet egyik legsikeresebb rendezőjévé: ösztönös stílusérzékével már pályafutása kezdetén hátborzongató hatékonysággal tudta nézőit a moziszékekbe szegezni. A hetvenes évek óta generációk nőttek fel a filmjein izgulva: A cápa, az E. T., a Jurassic Park, a Ryan közlegény megmentése vagy a Különvélemény hatása máig nem fakult meg, a rendező legtöbb munkája akárhányszor újranézhető. Ez a könyv magyar nyelven először elemzi átfogóan Spielberg eddigi életművet: az olvasmányos, gyakran személyes hangvételű esszék elsősorban a filmek gyártástörténetére és stílusára fókuszálnak, de a rendező életútja is gyakran visszaköszön bennük.
Lichter Péter filmrendező, filmesztéta, a Prizma folyóirat szerkesztője. Az ELTE filmelmélet és filmtörténet szakán végzett 2009-ben, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Filmtudományi Tanszékének vezetője. 2002 óta készít kísérleti filmeket, amelyeket számos filmfesztiválon vetítettek, például Berlinben a… (tovább)

>!
Scolar, Budapest, 2020
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635091607

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Elmer_>!
Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei

Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei A cápától a Schindler listájáig

Egyszerre szórakoztató, olvasmányos, ugyanakkor bőségesen informatív. Látszik, hogy a szerző nemcsak valóban szeretettel, személyes kötődéssel fordul a rendező filmjeihez (még a kevésbé jól sikerültekhez is), de alaposan ismeri a filmek és a szerző köré épült tudományos diskurzust is. Miután filmről-filmre visz végig minket a szerző jellegzetes motívumain és vissza-visszatérő témáin, így a könyv végére már magunk is Spielberg-szakértőnek érezhetjük magunkat :) Filmszerető mozibubusoknak és egyetemistáknak szakirodalomként is egyaránt hasznos és szórakoztató olvasmány lehet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
R. J. Hendon: Nightingale
Félel-mesék
Duncan Shelley: Vadászidény
Varga Tamás József (szerk.): Kalandok és kalandozók
John Cure: A fekete esernyős férfi
Mészáros András: A farkas álma
Karinthy Frigyes: A negyedik halmazállapot
Limpár Ildikó (szerk.): Rémesen népszerű
Bakos József – Kun J. Judit (szerk.): Őrségváltás