Steven ​Spielberg filmjei 15 csillagozás

A cápától a Schindler listájáig
Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei

Steven ​Spielberg nem véletlenül vált a filmtörténet egyik legsikeresebb rendezőjévé: ösztönös stílusérzékével már pályafutása kezdetén hátborzongató hatékonysággal tudta nézőit a moziszékekbe szegezni. A hetvenes évek óta generációk nőttek fel a filmjein izgulva: A cápa, az E. T., a Jurassic Park, a Ryan közlegény megmentése vagy a Különvélemény hatása máig nem fakult meg, a rendező legtöbb munkája akárhányszor újranézhető. Ez a könyv magyar nyelven először elemzi átfogóan Spielberg eddigi életművet: az olvasmányos, gyakran személyes hangvételű esszék elsősorban a filmek gyártástörténetére és stílusára fókuszálnak, de a rendező életútja is gyakran visszaköszön bennük.
Lichter Péter filmrendező, filmesztéta, a Prizma folyóirat szerkesztője. Az ELTE filmelmélet és filmtörténet szakán végzett 2009-ben, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Filmtudományi Tanszékének vezetője. 2002 óta készít kísérleti filmeket, amelyeket számos filmfesztiválon vetítettek, például Berlinben a… (tovább)

>!
Scolar, Budapest, 2020
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635091607

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

czenegabi>!
Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei

Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei A cápától a Schindler listájáig

A könyv az ami a címe: nem kevesebb és nem más. Spielberg filmjeiről, melyeket rendezett kapunk egy-egy rövid leginkább stilisztikai tudást.
Az igazat megvallva kedvet kaptam az újabb filmjeinek megnézéshez. Én ahhoz a generációhoz tartozom, akik a Jurassic Park idején elhitték a csodát. Még albumba ragasztós matricáink is voltak és ki tudja még mi a témában. A rendező garanciát jelentett a filmélményre. Később persze árnyaltabb lett a filmsor.
Kedves Péter! A tengeralattjárós kérdésre válaszolnék: a korabeli U-bootok amennyiben nem volt harci cselekmény a víz felszínén haladtak. A víz alatti meghajtáshoz szükséges elektromos motorok nagyon korlátozott ideig bírták így elég hamar fel kellett (volna) emelkedni. Indiana Jones jól kalkulált, mikor a hajó tornyára felmászott, mert az feltételezhetően végig a felszínen haladt. Nekem egy másik dolog szúrt szemet a harmadik filmből: mikor Marcust elrabolják a teherautón egy pálmafás horogkereszt van. Ez az Afrikakorps szimbóluma volt 1941 januárjától. A cselekmény emlékeim szerint 1938-as így nem lehetett akkor ott a teherautón. A néző a legnagyobb szőrszálhasogató. :)

Modry>!
Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei

Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei A cápától a Schindler listájáig

Jó egyensúlyt tart a szerző, kicsit szakmázik, de nem annyira, hogy a laikus olvasó elveszítse érdeklődéset, de pont ez a hátránya is, nem megy bele semmibe mélyen. Átfogó, de felületes képet ad a rendezőről, aki bele akar merülni a munkásságába, jobban utána kell jàrnia.

Elmer_>!
Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei

Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei A cápától a Schindler listájáig

Egyszerre szórakoztató, olvasmányos, ugyanakkor bőségesen informatív. Látszik, hogy a szerző nemcsak valóban szeretettel, személyes kötődéssel fordul a rendező filmjeihez (még a kevésbé jól sikerültekhez is), de alaposan ismeri a filmek és a szerző köré épült tudományos diskurzust is. Miután filmről-filmre visz végig minket a szerző jellegzetes motívumain és vissza-visszatérő témáin, így a könyv végére már magunk is Spielberg-szakértőnek érezhetjük magunkat :) Filmszerető mozibubusoknak és egyetemistáknak szakirodalomként is egyaránt hasznos és szórakoztató olvasmány lehet.

zonga>!
Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei

Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei A cápától a Schindler listájáig

Olvasmányos szöveg. Kicsit szakmai, de a laikusoknak is érthető stílusban íródott. Filmenként veszi végig Spielberg műveit, mindegyiket elemzi. Bemutatja a filmek közti kapcsolódási pontokat is, ill. a jellemző jegyeket, tipikus spielberges vonásokat, műfaji, filmtörténeti vonatkozásokat is. Minden film tárgyalását gazdag képanyaggal is illusztrálja (bár ezek nem túl jó minőségűek és lehetnének színesek.)
Esetleg lehetne az elején egy rövid életrajz, filmográfia, a végén (vagy az egyes fejezetek elején/ végén egy rövid stáblista: mikor készült az adott mű, kik az alkotók, színészek, a film hossza, díjak stb.) A végén még hasznos lenne egy tárgymutató, egy-egy filmre oda-vissza hivatkozik, segítene, ha jelölné a szerző, hol találunk még utalást az adott műre, szereplőre.

Jealousman>!
Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei

Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei A cápától a Schindler listájáig

Új információban gazdag olvasmányos remekmű! Minden fannak és filmörültnek kötelező olvasmány!


Hasonló könyvek címkék alapján

Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Zsivicz Norbert: Zárt Birodalom
Gabriel Wolf: Kellünk a sötétségnek
Kevin Lyon: Pszichonapló
Tolnai Viktor: Rémálomgyár
Duncan Shelley: Vadászidény
Varga Tamás József (szerk.): Kalandok és kalandozók 2.
Veres Attila: Éjféli iskolák
Rick Fraser: Ragadozó 3. – Új vadászok
Maléth György: Az Emberiség Alkonya II.