Az ​autista és a postagalamb 7 csillagozás

Rodaan Al Galidi: Az autista és a postagalamb

Geert ​egész élete a fogantatás pillanatától kezdődően nem a leghagyományosabb mederben zajlik. Édesanyja egyedül neveli őt, és az anyuka munkahelyének, a senkinek nem kellő hagyatékokat kiárusító adományboltnak a hátsó traktusában laknak. Geert számára a sok lom jelenti az igazi világot. Éjszakákat tölt el itt bütykölgetve. Egy nap ráakad egy törött Stradivari-hegedűre és mellette a hegedű hangját rögzítő felvételre. A zene hatására a raktári kanapék faanyagát felhasználva először kipótolja a repedéseket a hegedű testén, majd pontos másolatok elkészítéséhez fog. Hegedűkészítőként meggazdagszik, és végre saját házat vehet. Itt azonban egy újabb abszurd helyzettel szembesül. Hiába próbál megszabadulni elődje postagalambjától, az természetéből adódóan mindig visszatér hozzá. A galambnak különös ismeretségeket és egészen groteszk kalandokat köszönhet, hogy végül az olvasóval együtt belássa, a bennünket körülvevő világ – akárcsak ő maga – nem is olyan fura, sokkal inkább csodálatosan… (tovább)

>!
Typotex, Budapest, 2020
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634930891 · Fordította: Balogh Tamás
>!
Typotex, Budapest, 2020
160 oldal · ISBN: 9789634930891 · Fordította: Balogh Tamás

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

holland


Most olvassa 1

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Rodaan Al Galidi: Az autista és a postagalamb

Véletlenül esett az életembe ez a könyv, kicsit gyanakodva tekintettem rá, mert ugye mostanában divat autisták szemszögéből írni. És igen, ez is olyan. De olyan is, mintha elvarázsolt világban járnánk, ahol különböző csodák történnek, ezért aztán úgy olvasható, mint egy mese, ami kicsit vicces, kicsit megható a maga furcsaságával.

3 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Rodaan Al Galidi: Az autista és a postagalamb

Ez a mindössze 160 oldalas olvasmány annyira belopta magát a szívembe, hogy nagyon sajnáltam, amikor véget ért, hogy csak ennyi volt. Bár meglehet, hogy az ütősségét a rövidsége és a szerző stílusa adja, és ezért így volt jó, ahogy volt.

A történet főszereplője az autista Geert, akinek nagyon különös fogantatása és még különösebb édesanyja megalapozta ugyancsak különös életét. Ami mindezek nélkül is nagyon különleges lett volna, ugyanis Geertet egyedül nevelte fel az édesanyja, lakóhelyük az édesanya munkahelye, az adománybolt, ami Geertnek maga a mennyország.

Geert egy olyan autista, aki mindent szó szerint vesz, nem mindig érti a körülötte lévő, mások számára nyilvánvaló dolgokat, egy külön világban él, de a hegedűk és főként a postagalamb mintha egy híd lenne az emberekhez, még akkor is, ha Geert nem mindig tudja, hogyan kell átkelni a hídon.
Szépen, egyszerűen megírt történet, kicsit talán hirtelen lett vége, de az meg nagyon illett Geerthez, aki nem gondolja túl sem az életét, sem az összes többi dolgot, lényeg, hogy lehetőleg ne változzon semmi és ne érjék nagy meglepetések.

Ha szeretitek a kissé abszurd, groteszk és kiszámíthatatlan történeteket, akkor ajánlom ezt az üdítően szokatlan és nagyon eredeti történetet. Én imádtam. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy nekem végig Fredrik Backman Oveja járt az eszemben, pedig sem a cselekményben, sem a főhősben nincs hasonlóság, és mégis…)
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2020/08/rodaan-al-galidi-…

pufirizs>!
Rodaan Al Galidi: Az autista és a postagalamb

egy szívószálból fogant autista fiú története, aki szó szerint értelmez minden egyes mondatot, és akit abszolút kiborít bárminemű változás, így élete jelentős részét egy adományboltban tengeti le, ahol mindenféle gépeket köt össze egymással az éj leple alatt, amíg rá nem kap arra, hogy hegedűket, ráadásul elég jó hegedűket készítsen, amikért később egy német fószer fizet neki egy rakat pénzt, mindaddig amíg a fiú rá nem jön, hogy kivágta a kukába a postagalambot, akivel időközben eléggé összenőtt. végül Geert csak beleszuszakolja magát és életét a normálisba, miután egy állandóan véletlen balesetekbe kerülő, és azokból terhesen távozó nő össze nem köti vele az életét mihelyst megpillantja számlakivonatát.
szóval ez lett volna a könyv 2 mondatban. igen, szépen bemutatja az autizmust magát, de nem, ettől még nem tetszett.

12 hozzászólás
ilder P>!
Rodaan Al Galidi: Az autista és a postagalamb

Véletlenül bukkantam rá. Először a címe fogott meg, aztán a borító.
Megvettem, mert éreztem, hogy ez a könyv kell nekem. És milyen jól tettem.
Geert alakját, tetteit, gondolatait tökéletesen fogta egybe az író. Valami köze biztosan van az autistákhoz, mert ezt teljesen kívülállóként nem lehet így megírni:-)
Ragyogó helyzetekbe csöppentem – leméri, megszámolja, szó szerint érti, szétszedi, majd összeszereli – ezúttal egy könyvben, és nem az iskolában.
Ajánlottam a kollégáimnak is.
Külön köszönet a @Typotex Kiadónak, hogy elhozta nekünk ezt a nagyszerű könyvet.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

A mélyen fekvő, kis országokban sok a homály, és még több a titok.

(első mondat)

Bea_Könyvutca P>!

Egy hónapja élt a házában, amikor becsengetett hozzá egy Jehova tanúja. Ettől annyira megrémült, hogy elvágta a csengő vezetékét.

119. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Hollandiát számos rejtély övezi, történetünk szempontjából azonban köztük a legfontosabb, hogy a hollandok biciklizés közben hozzák meg a legfontosabb döntéseiket.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: holland
Bea_Könyvutca P>!

Minden adománybolt egy külön kis világ. El se tudja képzelni az ember, hogy mi minden megfordul itt. Egy nap egy élő malac landolt Geert adományboltjában használt holmi gyanánt.

67. oldal

Chöpp P>!

Kétsége sem volt afelől, hogy a világ nem lenne könyörületes egy olyan lénnyel, aki már tízéves kora előtt eltörte a csontjainak 65%-át, és tizenkét évesen volt képes először önállóan bekötni a cipőjét.

53. oldal

Chöpp P>!

– Velem is történt egyszer egy kis baleset – mondta mindig Janine, ha balesetekre terelődött a szó. Ilyenkor rámutatott Geertre, akivel tizenhét évesen lett terhes.

12. oldal

Chöpp P>!

Korábban Geert a gépeket összekapcsoló kábelekben hitt, de most rájött, hogy a művészet a legnagyszerűbb kábel, amely nem csak gépeket és berendezéseket képes összekötni egymással, de mindent.

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: művészet
Chöpp P>!

Csak gondolkodom, ahelyett hogy tennék valamit, miközben a galamb nem gondolkodik, hanem csinálja – gondolta. Amíg a galamb lábadozott, Geert mindennap órákat nézte, és próbálta átvenni a madár nemgondolkodásmódját.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: galamb

Hasonló könyvek címkék alapján

Jaume Cabré: Én vétkem
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Alice Hoffman: Galambok őrizői
Csendes Nóra: Zápor utca
Martina Skala: Strado és Varius
Hendrik Groen: Amíg élünk
Gerbrand Bakker: Az iker
David Nicholls: Mi
Anna Enquist: A titok
Allen Eskens: Temetni jöttünk…