20 ​rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot 18 csillagozás

Gabriella Santini: 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot

A kötetben húsz rendkívüli ember története található, olyan zseniális személyiségeké, akik ötleteikkel és találmányaikkal megváltoztatták a világot. Ám ők is voltak gyerekek, mint mindenki más: hosszú órákat töltöttek játékkal és álmodozással, néha kaptak rossz osztályzatokat is az iskolában, és számtalan egyéb akadállyal kellett megbirkózniuk. Sikerük és kimagasló eredményeik titka: sosem adták fel, hogy megvalósítsák a saját elképzeléseiket.

A történeteik elolvasása után biztosan te is felfedezed magadban azt a „szupererőt”, ami a születésedtől fogva ott rejtőzik benned: a csodálatos elmédet!

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Róluk szól: Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Arisztotelész, William Shakespeare, Gabriel García Márquez, Arkhimédész, Galileo Galilei, Louis Pasteur, Sigmund Freud, Stephen Hawking, Bill Gates, Ludwig van Beethoven, Alan Turing, Rosalind Franklin, Lise Meitner

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rendkívüli történetek Manó Könyvek

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2020
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634038092 · Fordította: Kertész Edina

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

Kiss_Julianna>!
Gabriella Santini: 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot

Hasonló könyv mint a magyar hírességek, csak itt nem magyarokról van szó. Egészen Arisztotelésztől, Bill Gatesig, a teljesség igénye nélkül mutatja be a hírességeket. Sok érdekes információt kapunk róluk.

pveronika>!
Gabriella Santini: 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot

Mindig is nagyon érdekelt a tudósok, feltalálók, felfedezők, művészek élete, és mindig izgatottan olvasok róluk, így már nagyon vártam ezt a könyvet. Bár még számos kötetet lehetne megtölteni zseniális elmékkel, ehhez a könyvhöz, igazán széles palettáról sikerült válogatni. Az ókortól a XXI. századig találunk benne ismert, és kevésbé ismert férfiakat, nőket, fizikusokat, kémikusokat, feltalálókat, matematikusokat, uralkodókat, írókat és nagyon örültem, hogy Antoni Gaudí által a saját szakmám, az építészet is képviselve van, mint a tudomány és művészet találkozása. (Különösen azért is örültem ennek, mert ő az egyik kedvenc építészem. )

Az egész könyv E/1 személyben íródott, mintha maguk a hírességek mesélnék el azt, hogy milyen volt a gyermekkoruk, milyen küzdelmeken kellett keresztülmenniük az évek során, és hogy hogyan jutottak el odáig, hogy elismerjék a zsenialitásukat. Érződik, hogy hatalmas kutatómunka áll a könyv mögött, bár sokszor elég meglepő dolgok is szerepeltek az oldalakon. Kíváncsi lennék, hogy ebből vajon mennyi volt az, amit a szerzők költöttek hozzá és mennyi az, ami valójában megtörtént.

A kötet sokszor rendkívül motiváló volt, hiszen számos hírességnek nem volt egyszerű élete. Volt, akit a származása, volt, akit a neme vagy betegsége miatt értek hátrányok, és volt, akinek vallása miatt el kellett hagynia a szülőföldjét, de ez mégsem tudta visszavetni a lelkesedésüket.

A könyvet gyönyörű illusztrációk gazdagítják. A kisebb képek mellett minden lángelme kapott két-két teljes oldalas rajzot is, amely az esetek többségében egy fiatalkori és egy idősebb években történt fontos pillanatot hivatott elkapni az életükből.

Nagyon tetszettek a lángelméktől származó idézetek, illetve hogy minden híres embernél felteszi a könyv a kérdést, hogy hogyan lehetsz olyan, mint ő, és erre rendszerint valami nagyon motiváló, az adott személyhez illő dolgot ajánl a szerző, például, hogy soha nem add fel, nézz a dolgok mélyére vagy éppen, hogy ne felejts el, hogy honnan jöttél! Szintén nagyon hiánypótló volt a kötet végén található idővonal, amely segít korban elhelyezni mindazt, amit a köteteben olvashatunk.

Összességében kiemelkedően szép, érdekes és informatív ez a kötet, amely a gyerekek nyelvezetéhez igazodva mutat be húsz olyan hírességet, aki örökre bevéste magát a történelembe. És ki tudja, talán lesz olyan gyerek, aki a könyvet elolvasva rátalál valami olyan izgalmas dologra, amely később a szenvedélyéve válik, és akár ő maga is beírja majd vele magát a történelembe.

http://veronikasreaderfeeder.com/20-rendkivuli-elme-aki…

Rácz_Stefán_Tibor IP>!
Gabriella Santini: 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot

Szeretem a könyv alapötletét, fontosnak érzem, hogy elmondjuk a gyerekeknek, belőlük is lehet még bárki, és az, ami most furcsává teszi őket, később abból profitálnak majd – pont, mint ez a 20 rendkívüli elme a könyvben.

A diverz és a női elmék félelmetesen gyászos alul prezentálása viszont engem nagyon elszomorít, és ezt jelzi a csillagozásom is.

Bővebben a blogomon:
» http://sorok-kozott.hu/2020/08/konyvkritika-20-rendkivu…

4 hozzászólás
kolika>!
Gabriella Santini: 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot

A könyv nagyon tetszetős kül- és belalakra nézve egyaránt. Színes válogatás néhány ismert ember életéről, amit még felnőtt fejjel is szívesen forgattam. A könyv E/1-ben szólaltatja meg a tárgyalt személyeket, s ez helyenként kissé dicsekvésnek is hat. Tény, hogy minden elismerés a tudós elmékké, de lehet, hogy szerencsésen lett volna, ha mások dicsérik őket. A tárgyalt személyek gyermekkoráról is olvashatunk, amelyekből sok esetben látszik, hogy számukra sem volt mindig tejföl az élet. A könyv motiváló gondolatokat is tartalmaz. Ösztönző sorokat, amelyekkel az ifjú olvasókra lehet hatni.
Szépek az illusztrációk,. Külön érdekesség, hogy a mű szerzői és illusztrátorai is bemutatkoznak a végén (hasonló stílusban, mint a könyvben tárgyalt személyek, csak jóval kisebb terjedelemben).

Angieolvas>!
Gabriella Santini: 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot

Szerintem egész jó kis alkotás. Voltak nagyon jó és kevésbé olvasmányos történetek. Szerintem hasznos, ha a gyerekek tudnak ezekről a híresemberekről.

dianna76 P>!
Gabriella Santini: 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot

Akaratlanul is hasonlítom az 50 elszánt magyar nő-höz, pedig azon túl, hogy itt is neves személyek rövid élettörténete olvasható, semmi köze hozzá. Pont emiatt gondolom igazságtalannak, amit érzek: jobbra számítottam. Egyébként nincs ezzel a könyvvel semmi gond, lényegretörő, igyekszik szórakoztatva bemutatni a személyeket. Egyik-másiknál mondjuk utóbbi nem sikerült. Volt kicsit unalmas élettörténet és olyan is, amiben jó volt pár percre elmerülni.
Az illusztrációk nekem tetszettek.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2020
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634038092 · Fordította: Kertész Edina
porcellan>!
Gabriella Santini: 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot

Gyerekkönyvnek kiváló.
20 nagyszerű elméről szól a könyv, néhány nagyszerű emberrel itt találkoztam először vagy nem emlékeztem eléggé rájuk, de jó ,hogy ismereteket kaphattam pl.i Lise Meitner-ről, Rosalind Franklin-ről.
A többi szereplő ismert volt számomra. Az élettörténetek nagyon le voltak egyszerűsítve és gyerekbarát leírások alapján megismerhetjük a nagyszerű elméket. Külön pont vagy fél csillag plusz a rajzok miatt, nekem nagyon tetszettek az illusztrációk.
Igazából habos-babos számos esetben, de talán ez egy kisiskolás könyben megbocsájtható. A lényeg itt, hogy megismertessük a gyereket ezekkel a nagyszerű művészekkel, tudósokkal, uralkodókkal.
Lehet a célközönség miatt nem feltétlen jó, ha erőteljesen hangsúlyozzuk, hogy pl. Katherine Johnson-nak annak ellenére, hogy egy zseni volt, elég nehéz és rögös volt a tudományos útja a 20. század közepén is afroamerikai nőként, vagy hogy Alan Turing tetteire minlyen büszke az országa, de az életét megbélyegezték és gyakorlatilag elítélték a nemi orientációja maitt.


Népszerű idézetek

Keissye>!

A boldogság titka az, hogy a dolgok mulatságos oldalát nézzük.

83. oldal, Nagy Katalin

Keissye>!

Ha úgy fekszem le, hogy semmi újat nem csináltam tegnaphoz képest, akkor a mai napot elvesztegettem.

66. oldal, Bill Gates


Hasonló könyvek címkék alapján

Tim Cooke: Találmányok könyve
John Farndon: Tudósok és lángelmék
Sibylle Faber: Találmányok
Görbe Tamás (szerk.): 101 kérdés és válasz gyerekeknek: Technika
Varga András – Varga Domokos: Ég és Föld
Adam Kay: Testünk kívül-belül
Andrea Erne: Repülővel utazunk
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz
Anne Sverdrup-Thygeson: Elképesztő rovarok
Steve Parker: A hal