444 ​jó hely Budapesten 14 csillagozás

444 jó hely Budapesten

A 444 útikönyve mindenhez, ami jó ebben a városban.

Több mint 4 éve indítottuk el a 444-et, és most megint van egy jó ötletünk. Ennyi idő alatt Budapest nagyon sokat változott: sokkal több helyen lehet jót enni, jót inni, lényegesen erősebb a kulturális kínálat, jobbak a sportolási lehetőségek, gazdagabb a boltok kínálata. Ami viszont nem változott, hogy továbbra sincs olyan kalauz, ami segítene biztosan eligazodni ezen a Budapesten. Ezért most csináltunk egyet. A 444 jó hely Budapesten a 444 útikönyve mindenhez, ami jó ebben a városban. Benne lesz hogy hova kell menni enni, kirándulni, inni, sportolni, szórakozni, kulturálódni, és még egy rakás hasonlóan jó tanács.

Tartalomjegyzék

>!
Magyar Jeti, Budapest, 2018
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150022833

Most olvassa 1

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 59

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
444 jó hely Budapesten

Biztos minden pesti átérzi azt a problémát, mikor állsz a belváros közepén, éhes vagy, elmennél egy kajáldába, és akkor megkérdezi a párod/barátod, hogy hova menjünk. Te meg nem akarsz a mindennapi gyrososhoz menni, a pláza is uncsi, és akkor mindketten vakargatjátok a fejeteket, hogy most hova menjetek. Nálam szinte minden héten megtörténik, attól függetlenül, hogy rengeteg top10 legjobb hely Budapesten listát olvasgatok, hiszen a listák sokszor az én érdeklődési körömet/pénztárcám tűrési határát nem találják meg. Ez a könyv viszont annyiban újít, hogy mindenről beszámol, így biztos, hogy lesz olyan hely, ahova az olvasó is szívesen elmegy.
A könyv 12 kisebb kategóriára bontja a helyeket, és ezeken belül válogatja ki a jó helyeket. Nem a legjobbakat, hiszen rengeteg hely nem olyan színvonalas, de mégis arra, amire való, tökéletes. Így sokszor találkozhatunk olcsóbb kocsmákkal, kedves kifőzdékkel, vagy egyszerűen csak olyan helyekkel, amik a legjobb listákra sose kerülnének fel, de azért érdemes oda elmenni. Nagyon örültem neki, sok hely akár ingyenesen is látogatható, de közben szóba kerülnek a nagyon drága, exkluzív helyek is.
Maga a könyv nagyon jó kiadásban készült: a borító matt papírborító, amit fogni is élvezetes, és igazából ilyen a könyv is. Színes, szagos, lapozgatós. Az illusztrációk (mint a borítón is) nagyon modernek, korlátozott mennyiségű színt használ, de azzal megpróbálja minél jobban kifejezni magát. A belső tartalomnál az egyetlen negatívum, hogy vannak benne reklámok (nem sok 3-4 kb). Engem kicsit zavart, de talán azért, mert amúgy nem olvasok magazinokat, a honlapokon is ha lehet, kiszűröm a reklámokat.
A könyv úgy épül fel, hogy a 12 kategóriában bemutatják a helyeket, majd a végén van egy
sematikus térkép, amin megszemlélhetjük, nagyjából hol helyezkednek el ezek a helyek. (Kiemelném a nagyjából szót, ez alapján csak Pesten igazán ismerő személyek találják meg a helyeket) Egy hely ismertetése az egy rövid leírásból, egy címből (és némelyik, de nem mindegyik csoportban) egy kis hangzatos utózöngéből áll. A leírások nagyon modern nyelvezetűek, ezért nem is hangzik annyira hivatalos ismertetőnek, illetve kicsit olyan, mintha egy haverunk ajánlana nekünk valamit. Engem ez a stílus totálisan meggyőzött, főleg az olyan apró információkkal, amik hitelesebbé teszik, hogy ez a hely miért is lehet jó. A végén az utózönge nagyon jópofa, ahol ehetsz/ihatsz általában a legfinomabb ételt írják ide, máskor atyai jó tanácsokat. Ami meglepő volt, hogy többször előkerült a ne szemetelj mondat különféle variációi, amit néhol meg is értettem (a bulinegyedben vasárnap és hétfő reggel senki ne akarjon közlekedni).
Az alábbiakban pedig kategóriánként venném végig, hogy mennyire volt jó vagy rossz a terv, hogy megismerjük Budapestet.

1. Éttermek Az étterem szó nagyon félrevezető, mert ebben a szekcióban a nagyon drága luxusétteremtől az olcsó kifőzdékig minden megtalálható volt. Nem csak az volt benne jó, hanem az is, hogy a különféle nemzetek jó éttermeit is össze tudta szedni, illetve olyan éttermeket is, amikben lévő ételeket én is szívesen megkóstoltam volna, de nem tudtam, hogy ilyen van itthon is (hahó, fúziós konyha. Üdv itthon, örülök, hogy megismerhetlek). Amit sajnálok, hogy csak szöveg szinten jelezték, de arányaiban nem mutatták meg, mennyire drága az a hely. (4. Kocsmák és szórakozóhelyek részben pont ugyanez a probléma jött elő)

2. Kávézók és reggelizők Kávézókban nagyjából otthon vagyok (vagyis azt hittem) de döbbenten figyeltem, hogy a kedvenc nagy kávézóláncaim nem voltak benne (pedig egy-két helynél tényleg nincs jobb kávé). Ellenben a kis helyeket bemutatták, sokszor tényleg nagyon kicsi, kicsit alternatív, kicsit házias jellegűeket. Látszott, hogy a cél minél inkább a néhány személyes kis cégeket támogassák, és ez nagyjából sikerült is, sok kávézó és reggeliző (!!!) helyet ki is néztem magamnak (csak keljek is fel olyan korán). Ami negatívum volt, hogy talán ebbe a kategóriába lehet legjobban belerakni az egyéb italos helyeket (teázó, forrócsokizó stb) ezek mégis kimaradtak.

3. Cukrászdák édesszájú lévén ezt vártam a legjobban, és csalódnom kellett, mert itt volt a legkevesebb ajánlás. Na jó, ezzel is beérem, hiszen kb a felébe (vagyis a legnagyobb arány itt alakult ki, ahova el is mennék) elmennék, de hihetetlenül jó helyeket hagytak ki, miközben… na mindegy, a lényeg, lett volna hely neki. Azé' egy fánkozó belekerülhetett volna.

4. Kocsmák és szórakozóhelyek Ez a rész volt az első szekció, ahol már voltak számomra ismerős helyek (ellenben nagyon viccesen, inkább a szórakozóhelyeket ismertem). Nagyon jó kis összefoglaló volt, mindenki megtalálja a maga helyét, és végre nekem sem kell a koktélbárokat túrnom a neten, hiszen nem egyet bemutat (oly annyira, hogy már rohannék oda :D ) Nagyon örülök, hogy Budapesten a szórakozóhelyek és kocsmák tovább tudtak jutni a pancsolt sör és a koszos hányásszagú bérleti területen. (szóval aki akar meginni velem egy finom italt, szóljon, már tudom, hova megyünk :D )

5. Boltok és beszerzőhelyek Legnagyobb rész, és nagyon durva, mennyi mindent lehet venni, és hogyan. Bár ez a rész annyira nem mozgatott meg, főleg azért, mert nagyon sok volt a „design” hely, amit akárhogy is veszünk, nem az én stílusom. Ellenben egy-két helyet tényleg érdekes benne.

6. Épületek, utcák, terek Na hát ez a rész volt a könyv mélypontja, egyszerűen azért, mert TÉNYLEG utcákat nézegetünk benne, és elsődlegesen nem olyan épületeket, melyek fontosak (mind kívülről mind belülről). Ha valaki szeret sétálgatni Pesten, biztos neki nagyon jó ajánló, de számomra inkább unalmas volt (főleg hogy a legtöbb helyen jártam is).

7. Kultúra és művészet Be kell vallanom, bölcsész vagyok. És szeretem a kultúrát. És a helyek felén jártam. Hát igen, ez szomorú volt, de az még szomorúbb, hogy a másik fele fotó- és egyéb művészeti kiállítások, tárlatok otthont adó épületei. Értem én, hogy senki nem megy ilyen helyekre, de én azé' szerettem volna valami eldugott csodát találni ebben a részben, ahova egy fáradt pénteken elmehetnék kulturálódni. Nos ez nem sikerült, de kiderült, fiatal értelmiségi vagyok a helyek alapján. (valószínű, hogy más kicsit komolyabb könyvmolynak se lesz túl sok új információ, hiszen olyan helyeken is felbukkantak, mint a BEM mozi, vagy az Átrium. Amiket imádok, csak hát ugye…)

8. Élmények Ez a rész vicces volt, a rengetegféle dologgal, amit leírt. Nem rosszak, bár a nagyja tényleg nem mozgatott meg, örülök, hogy ilyen lehetőségek is vannak Budapesten. Több workshopot, és olyan helyen mutatott be, ahol közösségi szinten lehet használni az adott dolgot (van közösségi varroda, de barkács rész is), máshol pedig érdekes dolgokról derülhetnek ki, hogy kik és miért csinálják (számomra legalábbis). A rengeteg workshop és kevésbé ismert fürdő között én azért legalább egy-két szabadulószobát szívesen láttam volna. Nem a reklám miatt, csak kiindulásnak, meg hogy prezentálva legyen.

9. Természet Bár nem mindegyik részben vettük szigorúan Pest határait, de itt aztán annyira se. Rengeteg túrázásra alkalmas helyet mutatott (amikből sokon már jártam is :) ) de helyet hagy arborétumoknak, nevesebb parkoknak is. A Filozófusok parkjába már évek óta el akarok menni, ez egy löket volt, hogy valamelyik nap tényleg kimozduljak arrafelé.

10. Sport Tényleg mindenféle lehetőség van: ahol tudsz sportolni, amit erre építettek, csapatok és körök, lehetőségek. Kicsit meglepő helyek is vannak benne, de alapvetően egy jó összefoglaló, ha valaki szeretne elkezdeni, vagy bekapcsolódni valamelyik sportágba.

11. Gyerekkel Kiderült, hogy gyerek vagyok, mert több helyen is jártam már, és ha nem is visszavágyok, de ugyanolyan nagy élmény volt nekem is. Mindenképpen ajánlom ezt a rész anyukáknak és apukáknak, hiszen nem csak a helyeket írják le, de külön tippeket is kapunk hozzá, hogyan érdemes odamenni, a gyerek mennyit bírna, és mikortól érdemes oda menni.

12. Kutyával Kutyás vagyok, szóval teljesen átérzem, miért született meg ez a rész, de egyes helyek nekem kicsit túlzás volt. Tipikusan olyan helyen, amiknél a kutya MINDENT kaphat, így került bele kutyakozmetika, kutyaédességes is. Néhány kutyafuttatónál szerintem meg kellett volna állni. Tényleg.

Nem tudom elégszer mondani, mennyire jó ez a kötet, az összes hibájával együtt is. Nagyon jó, hogy lett egy ilyen könyv, és remélem sokakhoz eljut (akár pestiekhez akár másokhoz is), hogy tényleg olyan helyekre jusson el az ember, amit érdemes megnézni. Annak is nagyon örülök, hogy kiléptünk a belvárosból, sok hely Újlipótvárosban, Csepelen, vagy más külkerületben van. Ezt azért is tartom jónak, mert végre nem csak egy adott helyre koncentrál az ember, nem csak 3-4 kerültet Budapest, hanem Buda, Pest, és Óbuda is kiveszi belőle a részét (nem tudom elégszer mondani, ahogyan Csepel is). (az viszont sajnálatos, hogy kerület szerinti index nincs :( )
Remélem lesz még folytatása, mert rengeteg piaci rés tátong még, amit egy ilyen csapatnak be kell tömni (kezdve a jó kis italozókról, a múzeumokon át, akár a szabadulószobákig). Remélem, hogy sok emberhez eljut ez a kötet, és tényleg kiteljesedhet egy folytatásban is. Olvass, mozdulj, egyél, igyál, kulturálódj.

2 hozzászólás
theodora P>!
444 jó hely Budapesten

Hasznos gyűjtemény, tele szupernek ígérkező helyekkel, bár ahol írták, hogy luxus árak vannak – azokat át is ugrottam :D
Egyedül a kiadással nem voltam teljesen elégedett – volt olyan hely, amit nem találtam egyszerűen a térképen (bár ez a legkisebb gond, mert rákeresek), viszont ez a tömzsi kötés gerinctörés nélkül használhatatlan :(

apple_pie>!
444 jó hely Budapesten

Sok helyet már ismertem, pár helyett már e miatt a könyv miatt fedeztem fel. Eddig nem csalódtam egyikben sem. Sokszor fogom még lapozgatni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Magyarósi Csaba – Szűcs Ádám: Egy hét a városban
Lipták Gábor – Zákonyi Ferenc: Balatonfüred és környéke
Halász Csilla (szerk.): Budavári séták
Szabó László – Salusinszky Imre – Bakos Ákos – Hajdú Sándor (szerk.): Az Est hármaskönyve 1928
Németh István: Török építészeti emlékek Magyarországon
Feuerné Tóth Rózsa: Margitsziget
Horváth László: Budapest – Győr-Sopron
Fazakas István (szerk.): Andrássy út
Ralph Brewster: Hontalanul Budapesten
Zsigmond Gábor (szerk.): A fővárosi autóbusz-közlekedés 100 éve