And ​I Darken – Lada Dracul: Egy sötét lélek (A hódító legendája 1.) 112 csillagozás

Kiersten White: And I Darken – Lada Dracul: Egy sötét lélek

Milyen ​lett volna Drakula, ha nőnek születik?

Egy hercegnőtől senki nem vár kíméletlenséget, Lada Dracul mégis ezt nyújtja. A lányt szelíd természetű öccsével együtt elszakították szülőföldjétől, Havasalföldtől, apjuk elhagyta őket, így a török szultán udvarában nevelkedve megtanulja, hogy a túlélés záloga a kíméletlenség. Öccsével, Raduval együtt játékszerek csupán egy gonosz játszmában, és egy láthatatlan kard függ egy hajszálon a fejük felett. Származásuk különlegessé teszi őket, de emiatt célpontul is szolgálnak.

Lada gyűlöli a törököket, és várja a napot, amikor bosszút állhat rajtuk – amint visszatérhet Havasalföldre és megszerezheti a trónt, ami megilleti. Radu csak egy biztonságos helyre vágyik. Amikor találkoznak Mehmeddel, a szultán dacos és magányos fiával, Radu úgy érzi, személyében hű barátra talált, Lada pedig benne látja azt a fiút, aki érdemes az ő szenvedélyes érzelmeire.

De Mehmed annak a birodalomnak a trónörököse, ami ellen Lada harcot… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576990 · Fordította: Hetesy Szilvia
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
488 oldal · ISBN: 9789635614479 · Fordította: Hetesy Szilvia
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
488 oldal · ISBN: 9789635614486 · Fordította: Hetesy Szilvia

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Radu Dragwlya · Lada Dragwlya · Bogdan · Brankovics Mara · Huma Hatun · Kumal · Mehmed · Nicolae


Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 214

Kívánságlistára tette 187

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Kate20>!
Kiersten White: And I Darken – Lada Dracul: Egy sötét lélek

Az elejével nagyon megszenvedtem. De tényleg. Egyszerűen nem bírt lekötni. Tettem-vettem, ide-oda pakolásztam a könyvet és szinte minden érdekesebb volt mind Lada története. Majd a 150-200 oldal között valami ledöntötte a falat. Leginkább annak tudható be, hogy felnőttek (végre!) és már nem a naiv kis kölyköcskéket kell tovább hallgatni. Zseniális hogy mennyire át tudta adni azt, ahogy Lada, Radu és Mehmed felnőtté cseperedik. A szerelmi szálas részek tökéletesek voltak, ennek a retellingnek pont csak ennyire volt szüksége.

Hogy milyen lett volna Dracula ha nőnek születik?
Kegyetlen és kíméletlen. A célt szem előtt tartó személy, akinek a lelkében hatalmas feketeség gomolyog de mélyen ott leledzik egy cseppnyi fény, ami a szeretet pici szikrájából keletkezett. Ilyen lett volna.
Ez az alternatív retelling szerintem ütős volt. A kevésbé érdekes részekkel nem számolva, Kiersten olyat alkotott ami igazán különleges, sőt egyedi. Nem félt megalkotni Ladát, egy olyan fiatal nőt, aki úgy szereti a hazáját mint mások a szerelmét. Aki igenis olyan értékkel rendelkezik mint bármelyik férfi. Aki kiáll azért, amit nem tart helyesnek. Aki tanulni akar, nemcsak a konyhába ülni. Aki harcba is vonulna ha úgy hozná az élet. Igen, ő Lada Dracul.

Rácz_Stefán_Tibor IP>!
Kiersten White: And I Darken – Lada Dracul: Egy sötét lélek

Az egyik legjobb könyv, amit idén olvastam! Imádtam minden egyes oldalát, és mindhárom főszereplőnket, de legjobban Ladát, a badass „hercegnőt”.

Bővebben a blogomon:
» http://sorok-kozott.hu/2020/09/konyvkritika-kiersten-wh…

25 hozzászólás
Dorina_S>!
Kiersten White: And I Darken – Lada Dracul: Egy sötét lélek

Az előző olvasmányom Aragóniai Katalinról szólt, ami nem volt egy rózsaszín lányregény, főleg a vége. Úgy éreztem nem tudok romantikus sztorihoz nyúlni, így végre a kezembe vettem a tavaly megjelent Lada Dracul történetét. Engem a fülszöveg és borító elsőre megvett magának. Érdekelt, hogyan valósítja meg az írónő a női Drakula alakját, na és az egyik kedvenc korszakomban is játszódik. II. Mehmed sem ismeretlen számomra, mivel rengeteget olvastam róla és a Netflixen is megnéztem az Oszmán Birodalom felemelkedése című dokumentumfilmet. Valamiért engem nagyon érdekel a török történelem, a török világ, a török kor ezért igyekszem minden elolvasni és megnézni a témában. Nem mondom, hogy ez egy tökéletes regény lett, de nem is volt rossz. Nagyon érdekelt Mehmed: hogy mi táplálta Konstantinápoly elleni rögeszméjét, miért akarta annyira a Birodalma részévé tenni, miért nem kedvelte őt az apja, hogyan élte meg az első szultánsága bukását. Van amire kaptam választ, van amire nem. Bár az írónő az utószavában kifejtette, hogy a valós történéseket bőven megtoldotta fikcióval, bár számomra ez abszolút nem volt zavaró. Ami kicsit igen, az a nyelvezet. Nem minden kifejezés illett a XV. századba. Ezen kicsit lehetett volna csiszolni, mert például R. Kelényi Angelika ezt tökélyre fejlesztette.

A havasalföldi viszonyok bemmutatásával kezdődik a regény. Lada vagyis Ladiszlawa Draqwlya és családjával ismerkedhetünk meg, aki Vlad Dracul lánya. Vlad Havasalföld fejedelme, és nem éppen idilli helyzetben kormányozza a területét. Egyszerre függ a Magyar Királyságtól és az Oszmán Birodalomtól. Az oszmánok vazallusa, ugyanakkor egy gyengekezű, a hatalomért mindenre képes ember. Lánya azonban mindenre képes az elismeréséért, a szeretetéért. Lada és testvre Radu gyermekkora nem éppen tökéletes és boldog. Apjuk a hatalomért „eladja őket” a törököknek, hogy uralmát visszakapja. Anyjuk egyszerűen nem vesz róluk tudomást. Szeretet és boldogság nélkül nevelkednek, és csak a kegyetlenséget és a brutalitást látják.
Nekem ez kicsit sok volt, persze nem rószaszín felhőn úszó puttókat vártam…de úgy érzem az írónő bizonyos esetekben átesett a ló másik oldalára. Leginkább Lada karakterével, bár ez inkább csak az elején tűnik fel. A kislány megszállottan vágyik arra, hogy apja szeresse, elismerje, és méltónak találja mindarra, amire egy férfit arra tartanak. Lada nehezen tudja elfogadni, hogy nőnek született, mivel a havasalföldi udvarban és anyja élete alapján is tudja hogy rá csak a házasság és a megaláztatás vár, hogy térden csúszva könyörögjön egy férfinak. Szépnek nem éppen mondható. A nőiséget, pedig ezek a minták még gyerekkorban csírájában ölik ki belőle. Igazi kis vadmacskává válik, aki felveszi a fiúkkal is a kesztyűt. Mindenre képes azért hogy felhívja az apja figyelmét, fiúkat megszégyenítő módon harcol, vív és verekszik. Lada nem kap rendes nevelést, néha úgy éreztem csak kallódik. Lada, ahogy idősödik egyre kegyetlenebb és brutálisabb lesz. És bevallom ez nekem már túlírt volt. Azért egy 13 éves kislány nem fog elbánni egy felnőtt, kiképzett janicsár harcossal. Túlontúl állatias, és agresszív volt. És bevallom nekem ezek a részek már hihetetlenek voltak, de szerencsére a regény második felére és ahogy egyre idősebb lesz úgy változik a lány. Nekem a gyerekkori erőszakossága abszolút nem tetszett, bár értem hogy ezzel az írónő a karóbahúzó Lada alakját akarta megalapozni, de nekem ez nem nyerte el a tetszésemet.

Lada és testvére a hatalmi játszmák következtében az oszmánokhoz kerül, és apjuk egy trónfosztás miatt kényszerül arra hogy a török szultántól kérjen segítséget. Így kerülnek Drinápolyba és maradnak is ott, mint politikai túszok, akik csupán a török vendégszeretetet élvezik. Lada a török földön töltött idő alatt rengeteget változik, kivirágzik és rájön arra, hogy a túlélés érdekében muszáj változtatnia számos jellemvonásain. A kegyetlensége és brutalitása megszelidül, és egy igazi harcos amazonná válik. Egyre jobban szimpatizáltam vele, hiszen kislányként egy idegen országba és kultúrába kerülni maga a pokol lehetett neki. Nem volt neki senki, aki irányt mutasson vagy segítségére siessen. Bár ha a palotában töltött idejüket valóban így élték meg csodálom hogy túlélték, ugyanis nem hiszem hogy ilyen engedékenyek lettek volna velük. Ezt kicsit gyengeségnek éreztem a regényben.
Ladára később a szerelem is rámosolyog, és ismerkedi kezd ezzel az érzéssel…ugyanakkor a lány folymatosan őrlődik és szorong. Nem tudja magát felhőtlenül elengedni, mivel úgy gondolja nem lehet boldog egy olyan helyen, amit gyűlölnie kellene. Nem érezheti jól magát egy olyan országban, amely tönkreteszi a hazáját. Nem szerethet olyan embert aki gyűlölnie kellene, mert az ellensége. Ezek az érzések állandóan mardossák és számtalanszor állítják döntés elé. Tudja mit akar igazából, de ahhoz fel kell áldoznia a szívét. A szerelméért nem egyszer néz szembe a halállal, és mindent megtesz, hogy megvédje de a hazájáért is. Hihetetlen számára, hogy valaki képes őt szerelemmel szeretni, annak ellenére hogy ismeri milyen is valójában..és a lány érzelmei is felélednek. Próbálja elnyomni a magában érzett kettősség miatt, de nem tudja…végül azonban a célja elérése végett kénytelen gyökerestül kitépni a legszebb dolgot a lelkéből.

Nekem Radu volt a legkevésbé szimpatikus szereplő. Általában ő volt az akit meg kellett menteni, aki szerencsétlenségére mindig a baj közepén találta magát, és aki felnőtt korára mesterien játszott a poltika asztalánál. Az ő karaktere tekintetében újítást hozott az írónő, hiszen egy LMBTQ szereplő volt, ami nem mindig bukkan fel a történelmi témájú regényekben. Rajta keresztül muttata meg milyen félelmekkel is kellett szembenézniük. Felnőtt korára egy roppant ravasz férfivá válik, aki tökéletesen átlátja az oszmán udvarban uralkodó viszonyokat, mesterien mozig az intikákkal teli közegben, és emellett képzett harcos is.
Igazából nekem Radu féltékenysége volt kicsit sok, hogy anynira erősen üldözte a szerelmét, annyira kapaszkodott bele…főleg bizonyos viszonyokat és kapcsolatokat ismerve. Sokszor a puszta érdek vezette, és mondhatni tökéletesen mozgatta a szálakat. Neki köszönhetően pillanthatunk be mélyebben az iszlám vallásba is. Hogy mit adhat egy hívőnek az iszlám, a közös imádkozás és maga a müezzin hívó szava. Ezt gyönyően festette le az írónő, engem is magával ragadott.

Központi szereplő még Mehmed, a későbbi Hódító. Aki II. Mehmedként kerül a trónra, kétszer is. Vele is kigyermekként ismerkedünk meg, és végig követhetjük egészen trónra kerüléséig. Mehmed egy okos, intelligens, vallásos gyerek és később férfi, akinek minden vágya hogy jó uralkodó legyen, illetve hogy megszerezze Konstantinápolyt. Mániájára választ kaptam, hogy miért is akarja ennyire a Birodalma részévé tenni. Az oszmán udvarban a sok intrika, árulás, szervezkedés szinte már a Trónok harca világát idézte, ebben kell az ifjú szultánnak egyensúlyoznia akinek számtalan kötelezettséggel is szembe kell néznie. A szerelem is megtalaálja, bár az biztos hogy elég sokat kell harcolnia ezen a téren is. Az írónő Mehmedet nagyon szimpatikus karakterként mutatta be, és bevallom a regény előrehaladtával én bele is szerettem. Az ő és Lada karakterével az írónő szembeállítja a keresztény-muszlim kultúrát, a keresztény-és török világot.

Azt nagyon sajnálom, hogy a háremről és világáról nem esett annyi szó. Jobban és részletesebben is bemutatásra kerülhetett volna. Mara Brankovics sem jutott túl sok szerephez, pedig az egyik legbefolyásosabb nő az akkori oszmán világban.

Bevallom magyarként olvasni ezt a könyvet nagyon jó volt, mégpedig Hunyadi János alakja miatt. Egyszerűen dagadt a mellem, ahogy kirajzolódott az ő karaktere. Igaz, mi magyarok nemzeti hősként, a nagy törökverőként tekintünk rá. Egy rossz szó nem érheti itthon….ezzel szemben mennyire érdekes volt azt olvasni, mit gondolnak róla Havasalföldön vagy a törökök. Elismerik, de a gonosszal azonosítják és gyűlölik. És persze mi is így vagyunk számos történelmi személlyel, például Nagy Szulejmánnal, aki nálunk nem éppen pozitív szerepelő, Törökországban viszont nemzeti hős. Érdekes felvenni ezt a szemüveget és közelebbről megvizsgálni az egyes történelmi személyeket, mennyivel más is van mögöttük.

A fülszöveg mellett engem a borító vett meg magának elsőre. Egyszerűen gyönyörű. A színei, a kivitelezése maga a csoda. A hulló virágszirmok, és a lándzsa középen. Bár így, a történetet ismerve már értelmet nyert a lándzsa. A belső részek is szemkápráztatóak. Főleg a fejezetek elején taláható motívumok csak még egyedibbé és különlegesebbé teszik a történetet. A minőségre nem lehet panaszom, tökéletesen lehetett forgatni és a lapok is megfelelőek voltak.

Összeségében egy roppant érdekes történelmi ifjúsági regényt olvastam. Utóbbit leginkább azért hangsúlyoznám, mert a szereplőket csecsemőkorúktól egészen a felnőtté válásukig kísérhetjük végig. Velük együtt élhetjük át a borzalmakat, a brutalitást, az erőszakot, a boldogságot, a zavartságot, a kilátástalanságot, az örömet, a szerelmet. Lada a kezdeti ellenszenves karakterből egy igazi harcos hercegnővé válik, aki nem a szépségével hanem az erejével tündököl. Tökéletes harcossá válik, és a sok borzalom amin keresztülmegy teszik azzá, aki képes lesz nőként arra hogy Havasalföld vajdája legyen.
Nagyon várom a folytatást, amikor is II. Mehmed megindul Konstantinápoly falai alá, és persze arra is kíváncsi vagyok hogyan keresztezi egymást Mehmed és Lada útja a történelem viharaiban.

whisperingwithwolves>!
Kiersten White: And I Darken – Lada Dracul: Egy sötét lélek

Kiersten White neve nem ismeretlen előttem, a Paranormalcy trilógiája hatalmas kedvencem, ezért amikor először hallottam róla, hogy jön magyarul A hódító legendája, nagyon izgatott lettem, hiszen nagyon megkedveltem az írónő munkásságát és külföldi bookstagrammerek által már csupa jókat hallottam a Lada Draculról is.

Viszont ahogy elkezdtem, nem igazán szippantott be, kellett egy kis idő, úgy kb. a kötet negyede, hogy bele tudjam élni magam a cselekménybe és utána minden egyes szaván csüngtem. A kötet alaphelyzete azt veti fel, hogy mi lett volna, akkor ha Dracula nem fiú, hanem lány, azaz Lada Dracul. Már emiatt is megéri rászentelni az időt, hiszen a Dracula kultusznak igazi múltja és rajongótábora van, ami nem is véletlen. Már mindenki hallott róla, a véres tetteiről és arról, miért is kapta ezt a nevet, igen ám, de az írónő csavar egyet ezen a mítoszon és megalkotta Ladát, a betörhetetlen, erős, makacs lányt, aki mindig elérni amit akar és, aki nem riad vissza semmitől. A kötet végére igazi badass főhősnő válik belőle, de addig nehéz utat kell megtennie. Bevallom, az elején annyira nem éreztem magamhoz közel Ladát, már-már taszított és úgy volt fura, ahogy van, de ahogy aztán haladunk előre a cselekményben és ahogy a karakterek is egyre inkább felnőnek, úgy lesznek egyre szerethetőbbek és teljesebbek. Nemcsak Lada, de Radu is központi eleme a regénynek, az ő kettős szemszögükön keresztül tárul elénk a kötet cselekménye, ami hol véres, kegyetlen, de gyengéd és akciódús is tud lenni.

Maga a kötet a maga műfajában úgy érzem, hogy egyedülálló és a maga nemében különleges is, hiszen nemcsak a történelem fonalát követi, hanem az írónő által felépített és minden egyes oldallal alátámasztott eseményeket is. Nemcsak térkép segítségével segít eligazodni az Oszmán Birodalomban, hanem egy tágabb és ezáltal átfogóbb képet is ad a világról, a hatalmi harcokról, a törökök és a janicsárok életéről és nem utolsó sorban a szultán életét és nehézségeit is megmutatja. S ha már a szultán, Mehmet a szemünk előtt nő fel, egy gyámoltalan kisfiúból érik igazi férfivá, és be kell valljam, az egyik kedvencem lett Radu mellett.

Sose kedveltem a történelemnek ezt a szakaszát, a törökök térhódítását, de az írónőnek sikerült élvezetes képet kialakítania, egyáltalán nem untam, sőt sokkal jobban levett a lábamról, mint az elsőre gondoltam volna. Nemcsak a cselekmény az, ami beszippantja az olvasókat, hanem a karakterek is, hiszen egyediek és képesek fejlődni, képesek felnőni a feladatukhoz és egy olyan közegben mozogni, ami távol áll a személyiségüktől. A kötet felépítése követi a lassan folyó patak elvét, hiszen mindig csak épp annyival lépünk előre az időben, hogy még követhető és érthető legyen a cselekmény.

Egész kiskorától kezdve követhetjük végig Lada sorsát, de akik arra számítanak, hogy vámpíros átiratot kapnak, azokat el kell keserítsem, mert a Lada Dracul nem erről szól. Egy lány harca az eszmékkel és önmagára találásáról szól, megmutatja milyen a nők sorsa, milyen a török birodalom és a hárem élete, mindezt intrikákkal és cselszövésekkel tarkítva.

Az And I Darken egy bravúros kezdet, csavarokkal, szerethető arcokkal, történelemmel és izgalmas eseményekkel. Maga a kötet nem kimondottan rövid, de könnyen emészthető, olvasmányos és ha bekebelezi az olvasót, akkor nagyon hamar a végére lehet érni. Minden egyes oldallal egy teljesen új oldalát mutatja meg, nemcsak vezet minket, de segít meglátni a sorok között megbúvó elrejtett foszlányokat is. Ami nekem személy szerint nagyon tetszett, az az LMBTQ szál, annyira drukkoltam, hogy megvalósuljon, hogy ne csak ábránd maradjon és többek között emiatt is faltam a sorokat. Megmondom őszintén nem számítottam ilyen fordulatra, de örülök, hogy meglépte az írónő.

5 hozzászólás
csfannie P>!
Kiersten White: And I Darken – Lada Dracul: Egy sötét lélek

„Nehéz erről a könyvről normális, épkézláb értékelést írnom, és nem azért, mert annyira lenyűgözött volna, sokkal inkább azért, mert nem tudom hova tenni magamban. Imádtam az elképzelését annak, hogy milyen lenne a híres Drakula nőként, és habár Lada tényleg egy badass (anti)főhősnő volt, mégsem éreztem azt, hogy lenyűgözne a karaktere, vagy egyáltalán bárki más, aki felbukkant ebben a történetben.”

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2020/09/kiersten-whi…

bookta_mary>!
Kiersten White: And I Darken – Lada Dracul: Egy sötét lélek

Hű. Talán még sosem találkoztam ilyen egyedi karakterekkel. Nagyon tetszett, ahogy Lada és Radu szemszögéből olvashattam az eseményeket. Az érzéseiket teljesen át tudtam érezni. Pedig nem kedveltem túlságosan egyikőjüket sem, mégsem tudtam őket utálni a hibáik miatt, hisz ettől emberek. Lada mondjuk nekem kicsit túl brutális volt, de a végére sikerült megszeretnem és jobban megértenem.

Igazából a könyv első 100 oldala után elvesztettem a fonalat, fogalmam se volt, hogy merre halad a történet. Ez egyben volt izgalmas és idegesítő. Végülis a lezárással elégedett voltam, mert beteljesült az, ami fel lett vezetve a könyv elején.

Aki szereti a történelmi (romantikus) török sorozatokat, annak szerintem tetszeni fog ez a könyv. :)

Lobo P>!
Kiersten White: And I Darken – Lada Dracul: Egy sötét lélek

A nemcserélős sztorik, amikor egy eredetileg férfi karaktert nővel játszatnak el (vagy fordítva) nagyon bejönnek mostanában nekem. Úgyhogy jöhetett Kiersten White regénye, amiről annyit tudtam, hogy benne Dracula nő lesz, úgyhogy nagyon vártam a sztorit. Azonban kicsit másra számítottam, mert ugyan a regény igazából fantasy, de nem azért, mert Bram Stroker sztorijának Draculáját bújtatja szoknyában, hanem mert elképzeli, hogy Vlad Tepes nem férfinek, hanem nőnek születik.
Ez kérem egy alternatív történelmi regény, szóval sehol semmi misztikum és vérszívás. Viszont van egy magával ragadó hősnő, s természetesen az egész regény fogadtatása azon áll vagy bukik, hogy az olvasó mennyire tudja elfogadni Ladát, aki egyáltalán nem a szerethető, ifjúsági fantasykben megszokott jó ügyért harcoló csaj. Ő már a kezdetektől vad, néha kimondottan gonosz, makacsul szembemegy mindenféle korabeli normával, de nagyon erős lánggal lobog, ami mindent felemészt, beleértve saját magát is. S ha az embernek van egy kis emléke, történelmi tanulmányaiból, hogy mi is történt Havasalföldön és Vlad Tepessel (az igazival), akkor tudja, hogy a sztori hova fog kifutni.* S abszolút megágyaz ennek Kiersten White Lada karakterével, aki fittyet hány a nemi szerepekre, fura érdeklődést mutat a karóba húzás iránt, s a célja, hogy a hazáját megvédje és felvirágoztassa . Folyamatosan konfliktusban van éppen ezért saját magával is, mert gyűlöli a törököket, de Mehmedért az életét adná… akárcsak Radu, s ez a közös bennük. Kettejük testvéri dinamikája is roppant összetett. Lada az idősebb, rátermett, aki magára veszi, hogy a gyengébbet, a családot védelmezni kell, s nem akarja elveszíteni egyetlen természetes szövetségesét, az öccsét. Radu felnéz rá és elismeri őt, de hiába próbálkozik nem tud közös hangot találni vele. A török udvar intrikái között a két Drakula gyerek másképpen védi meg a pozícióját: Lada mindig résen van, tőr a kézben, előbb szúr aztán kérdez, Radu pedig született diplomata, úgyhogy naná, Mehmed a saját javára fordítja két barátja tehetségét.

Nem rövid, de olvasmányos regény volt, egyszerűen tényleg faltam a sorokat, mert érdekelt, mi történik. S ami még a magyar olvasóknak szerintem kedves lehet, hogy jólesően megborzong az ember, valahányszor Hunyadit emlegetik, márpedig sokszor szóba került a neve. Igazából számomra még az is nagyon bejött, hogy a világ, amiben játszódik, kedvenc gyerekkori korszakomat idézi, hiszen én imádtam az Egri csillagokat, A koppányi aga testamentumát és A beszélő köntöst. Nagyon remélem, hogy a két következő rész is megjelenik magyarul, mert nagyon érdekel, milyen ívet fognak bejárni a szereplők

Orsolya_Mojzer>!
Kiersten White: And I Darken – Lada Dracul: Egy sötét lélek

Kellemes csalódás, azt hittem nem fogom szeretni a történetet. Valami katyvaszra számítottam. De meglepő módon az írónő, nagyon utánajárt a sztorinak. Ennek örülök, igazán! A sötét középkor embertelen világából, egy romantikus kalandregényt írt. Nem zavart annyira mint ahogy először gondoltam. Radu 8 évesen került az apja jóvoltából a törökökhöz. Mivel szép kisfiú volt, egyből ágyasnak tanították ki. Ebben a változatban, nagyobb szerepet szánt neki az írónő. A törököknél elfogadott dolog volt hogy a férfiak vónzódtak egymáshoz. Lada Draculea, aki itt ifjabb Vlad Draculeát testesítette meg, szintén sokkal finomabb életét kapott. Vladot a törökök is félték a kegyetlensége miatt, ezért amíg náluk élt, jobbára be volt zárva. Kínozták, sőt meg is erőszakolták. De megtörni nem tudták. Az igaz hogy később ő vezette a Janicsárokat. Nekem hatalmas kedvencem a Hunyadi sorozat, örültem hogy itt is szerepeltek. Mircea a Hunyadi könyvekben jóságosnak van megírva, itt pont az ellenkezője volt. De minden más stimmelt. Összességében, tetszik a sztori, remélem kiadják a többi részt is. Éngem nagyon érdekel minden ami karós Vladdal kapcsolatos. Csak ne hozza a szerző összefüggésbe Bram Stoker Drakula grófjával. Mert a kettő nem ugyanaz a személy!

vörös_áfonya>!
Kiersten White: And I Darken – Lada Dracul: Egy sötét lélek

Meglepett az ismerős térkép az első oldalakon, és ezt pozitív kezdésnek fogtam fel. Egy kicsit lassan indul be a történet. Nyomon követhetjük az elhagyott testvérpár, Lada és Radu növekedését és megpróbáltatásait az Oszmán Birodalomban. Összességében élvezetes volt és embertpróbáló, Kiersten White szerintem tökéletesen megvalósította az elképzeléseit. Hitelesen írt a történelemről, csatákról, intrikákról, alapos kutatómunkát végzett.
Újra bebizonyosodik, mennyire nem fekete és fehér a világ, itt nincs olyan szereplő, akit ne lehetne gyűlölni bizonyos mértékig. Radu, aki egy ellentmondásos karakter, valamennyire ő is kénytelen gyűlölni a szeretteit; Mehmed, a szultán; és Lada, akinek az idő nagyrészében szurkoltam, mert még mindig izgalmasak az ilyen típusú hősnők.
Kíváncsian várom a folytatást.

zdorka P>!
Kiersten White: And I Darken – Lada Dracul: Egy sötét lélek

Az I Darken a kezdetektől követi Lada életét. 1435-ben kezdjük Erdélyben Vlad Dracul tudomásul veszi, hogy felesége lányt szült. Nagy szégyen, mert nem lehet örökös. Egy lány nem ér semmit, hacsak el nem veszed. Egy évvel később megszületik a testvére, Radu. Mások szemével követjük Ladát az első néhány fejezetben, amíg a könyv 1446-ig nem ugrik. Innentől tovább…a könyv Lada és Radu kettős perspektívájában játszódik.
Lada nagyon le akarja nyűgözni apját, Vladot. Be akarja bizonyítani, hogy bár ő nő, tud ugyanolyan brutális lenni, mint a többiek. Valójában vadabb, veszélyesebb, kegyetlenebb, erősebb stb. tud lenni, mint bármelyik fiú. Folyamatosan próbálja bebizonyítani, hogy érdemes az apjának.
Radu nagyjából a nővére ellentéte – nem az, amit Vlad szeretne a fiától. Érzékeny, érzelmes, finom, és gyönyörű. Folyamatosan keresi Lada szeretetét és jóváhagyását. Lada gyengének tekinti őt, miközben ő az erős. Gyűlöli a bátyját, de egyben tagadhatatlanul szereti is. Lada tépelődik Raduval kapcsolatban, mert állandóan meg kell védenie őt, de nem tudja elviselni, hogy ő maga nem tudja megtenni.
Lada és Radu testvérkapcsolata hihetetlenül összetett. Ez az egyik kedvenc részem a regényben. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fog alakulni a jövőben.
A politika, a vallás és a szexualitás témái mind-mind szerves részei a cselekménynek. Élveztem, hogy ezek nem csak a történetünkben, de a karakterekben is igen nagy szerepet játszottak. Nagyon sokat fejlődtek a karakterek.
A történet eredeti, az írás sötét és brutális. A fő hibája az, hogy a történet a könyv jó részében borzasztó lassú lett. (Bár tudom, hogy ez időt hagyott a karakter és a történet fejlődésére.)


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

Hunyadi Jánosnak, Erdély fejedelmének.
Azért írok, mert közös az érdekünk: meg akarjuk verni a hitetlen törököket és meg akarjuk védeni a keresztény Erdély, Havasalföld és Konstantinápoly szent sérthetetlenségét. Havasalföld fejedelmének, Vlad Drakulának lánya vagyok. Az elmúlt éveket fogságban töltöttem a török udvarban, én voltam apám hűségének biztosítéka.

Könyvmolyképző KU>!

Mehmed elkomorodott. Leengedte a kezét, és a hátát is begörbítette, pedig mindig szálegyenesen állt.
– Én soha nem akartam a te urad és parancsolód lenni. Nekem vannak szolgáim. Tanáraim, őreim és apám is, aki megvet. Én azt akarom, hogy… a barátom legyél.
Lada nem ezt a választ várta.

Kapcsolódó szócikkek: Mehmed
Faythe P>!

– Milyen aranyos nővéred van!
Radu először mosolygott ezen a napon.
– Akkor érdemes találkozni vele, ha jól kialudta magát.
– Akkor kedvesebb?
– Ó, nem, akkor még rosszabb!

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Radu Dragwlya
Pandaaaa P>!

Ha az életnek nincs célja, ha nincsenek elvárások, attól magányos és hideg az ember élete.

Pandaaaa P>!

Szeretet és élet. A hatalomért folyó ádáz küzdelemben egy pillanat leforgása alatt adhatják, de el is vehetik az embertől.

Könyvmolyképző KU>!

– Hunyadi tehát elmenekült – jelentette ki Lada. Nicolae mellett lovagolt. – Mint egy nyúl a sólyom elől.
Töprengve a fejét csóválta.
– A magyar király meghalt, óriási a káosz. Hunyadinak esélye lehet arra, hogy elfoglalja a trónt.
– Szerinted kormányozni akarja Magyarországot?

Kapcsolódó szócikkek: Lada Dragwlya · Nicolae
Könyvmolyképző KU>!

És ekkor elkezdődött az imádság.
Radu ámulva nézte, ahogy a férfiak becsukják a szemüket, majd ugyanazokat a mozdulatokat végezve együtt imádkoznak. A testük és a hangjuk tökéletes összhangban, egységben volt.
Radu még életében nem látott ilyen szépet.
Életében először nem megfigyelni akart. A része akart lenni.

Kapcsolódó szócikkek: Radu Dragwlya
Könyvmolyképző KU>!

– Nem érzem úgy, hogy lenne választásom.
Kumal bólintott.
– Lehet, hogy így tűnik. De mindig van választásod. Dönthetsz úgy, hogy Istenben találod meg a vigaszt és a megnyugvást. Dönthetsz úgy, hogy bátor leszel és együttérző, és dönthetsz úgy is, hogy megtalálod a szépséget és a boldogságot, bárhol is találkozol vele.

Rácz_Stefán_Tibor IP>!

Az embernek annyiféle módon lehet hatalma és ereje. A nyugalom is hatalom és erő. Abban is van erő, ha valaki megfigyel, vár, jól beszél jó időben és a megfelelő emberhez szól. […] Ha olyan dolgot birtokolsz, amit más akar, akkor ott mindig van hatalom.

Rácz_Stefán_Tibor IP>!

– Nagyon drága vagy nekem. Mi rossz van abban, hogy meg akarlak védeni?
– Ha nekem védelemre lenne szükségem, vagy védelmet szeretnék, akkor olyan nő lennék, mint itt a többiek. De én nem vagyok olyan!
– Nem, nem vagy olyan. Szeretlek Lada! – Becsukta a szemét, és halkabban szólalt meg. Próbálta visszanyerni az önuralmát. – Kérlek, engedd meg nekem, hogy szeresselek! Te vagy a legfontosabb ember az életemben.

Kapcsolódó szócikkek: Lada Dragwlya

A sorozat következő kötete

A hódító legendája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Daisy Goodwin: Viktória
Dániel Anna: Erzsébet királyné
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Geréb László: Búvár Kund
Annie Pietri: A Napkirály kémnője
Daisy Goodwin: Sisi angol szerelme
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja
Jókai Mór: A cigánybáró
Alexandre Dumas: Gróf Monte Cristo