Frida ​Kahlo és az élet színei 33 csillagozás

Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

Mexikó, 1925.

A tizenhét éves Frida orvos akar lenni, de egy súlyos buszbaleset meghiúsítja a továbbtanulásról szőtt álmait. A lábadozás keserves hónapjai alatt talál rá a festészetre, és a szárnypróbálgatásai, első festményei teszik elviselhetővé számára a testi korlátok és a fájdalom elfogadását. Beleszeret Diego Rivera festőfejedelembe, akit lenyűgöz a lány vad tehetsége. Összeházasodnak, és a kor ünnepelt párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban.

Szerelmük azonban nem örökkévaló. A csalódott Frida a válás után számtalan nagyvárosban megfordul, együtt éjszakázik a huszadik század hírességeivel. S miközben élete csúcspontjára, a művészete kiteljesedéséhez ér, a várt boldogság helyett a Diego utáni keserű sóvárgás hatja át. Szerelem és halál, élet és halál kettőssége kíséri végig a különleges szimbólumrendszert teremtő munkásságát.

>!
Kossuth, Budapest, 2020
400 oldal · ISBN: 9789635441013 · Fordította: Várnai Péter
>!
Kossuth, Budapest, 2020
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635440702 · Fordította: Várnai Péter

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Frida Kahlo


Kedvencelte 3

Most olvassa 10

Várólistára tette 103

Kívánságlistára tette 123

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Málnika>!
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

”Én majd a festészetemben élek… Az élet túl szép, túlságosan színes ahhoz, hogy csak elviseljük. Én élvezni akarom, örömöt érezni és szeretni akarok!

A pontos életrajzi elemeken nyugvó regény kiválóan megragadja Frida Kahlo életének két legfontosabb területét, a festészetet és a szerelmet. A festészetet, amely a túlélést jelentette számára, és a szerelmet férje, Diego Rivera iránt, aki pedig éltette.

A könyv egy ambiciózus lány borzalmas buszbalesetével indul, a bátor Frida a fájdalom és szomorúság ellen, illetve, hogy értelmet adjon ágyhoz kötött napjainak, festeni kezd. A festészet színesebbé teszi életét, egyben vigaszt és kiteljesedést is nyújt számára. A csodás képek születése mellett végigkövethetjük Diego-val való kapcsolatát is, a két embert eltéphetetlen szálak fűzik egymáshoz, miközben számtalan szerető megfordul ágyukban. Ez a különleges szerelem ugyanolyan élénk színekkel kerül szavak által ábrázolásra a regényben, mint Frida festményei, tekintetet vonzó ruhái és csilingelő ékszerei. Olvasmányos, lebilincselő és érdekes írás a páratlanul tehetséges mexikói festőnőről, akinek életében számtalan tragédia történt, mégis hihetetlen intenzitással alkotott és szeretett.

Nikolett0907 P>!
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2020/11/caroline-berna…

„– Minden egyes csillag egy-egy boldog pillanat. (…)”

A művészet szerteágazó és csodálatos. A művészi kifejeződés a világ felé egy aranytoll az író kezében. Igen az író is egy művész, akinek csak a képzelete szabhat gátat és bármit képes olvasója elé tárni. Legyen az az élet árnyékolt oldala, vagy két ember között egy elválaszthatatlan kötelék, akár a halál eljövetelének borús pillanata. Mindent elénk tud tárni és már csak rajtunk múlik, hogy mit értékelünk és képzelünk általa.

Először is szeretném megköszönni a Kossuth Kiadónak ezt a remek történetet, mert nélkületek nem valószínű, hogy olvastam volna. Köszönöm, mert általatok kaptam egy új kedvenc írót és egy nem hibátlan, de annál érdekesebb és színes történetet.

Caroline Bernard egy olyan alkotó, aki látott egy álmot, miután felfedezte, Mexikó egyik legtehetségesebb festőjének életét és munkásságát. Miután belemerült és feltöltekezett minden fontosabb információval, megálmodta számunkra Frida Kahlo életét, melynek alapjait hűen meghagyta, de a köré épített kellékeket, embereket és eseményeket már némiképpen a maga álmaiból szőtte ki. Mindezeket összekeverve -mint ahogy későbbiekben Fridáról is írni fogom- egy új alapokra helyezte a művésznőt, és megszületett Frida Kahlo és az élet színei alkotása.

A könyv három fő részre osztható.

Az első rész egy igen fontos időszakról mesél, melyben megismerjük az ifjú Fridát, ki már akkoriban is egy különlegességnek számított a maga korában. Rendkívül bájos, merész, sokszor túlzásokba eső szépségként, és egy ifjú menyasszonyaként éli mindennapjait. Már korán betegség alakul ki nála, mely a későbbiekben csak rosszabbodik. Sajnálatosan egy komoly balesetet szenved, melynek gyógyulása egy egész életen át fog tartani. A közvetlen felépülés, a festészet iránt való elköteleződés és majdan az első és szintén egy életen át tartó szerelme, Diego Rivera festővel való megismerkedését követhetjük nyomon.

A második rész már egy komolyabb időszakot ölel fel. Diego feleségeként megismeri az asszonyi lét boldog, szenvedéllyel és majdan a folyamatos keserűséggel, a spontánvetélésekkel és más szomorú, de annál józanítóbb élményekkel telített időszakát. Folyamatosan pengeélen táncol élete folyamán, mindig keresve önmagát, melyet igazán a képein keresztül figyelhet meg az iránta érdeklődő, figyelmes olvasó.

Ebben az időszakban változik igazán nővé, aki rájön saját korlátjaira, mégis a szabadságot kutatja és az élet adta – sokszor eltúlzó – örömöket hajszolja. A folyamatos csalódásoktól és nehézségektől függetlenül egyre merészebb képeket alkot, melyekben igazán magára lel. Egy napló tulajdonképpen a festészet Frida számára, melyben minden alkotása egy-egy életszakasz lezárása, vagy kezdete, akár egy képen több eseményt is ötvözve. Rendkívül merész és határozott színekben látja önmagát a képeken, mindig felhasználva egy bizonyos torzulást, ami a groteszk valóságot befogadhatóbbá teszi. Az akkori társadalmi nézetek még nem liberálisok és sok esetben a mindennapokat megmérgezik az aktuális politikai nézetek és események. És ugyan itt még egy fontos esemény is sorra kerül, mely alapjaiban változtatja meg főhősnőnket, mégis ez a változás indítja el egy olyan úton, amit alap esetben léhűtőnek is mondhatnék, még sem teszem. Mert számomra pontos érzéseket és gondolatokat adott és az akkori női kép még egy láncra vert galamb formájában elevenedik meg szemeim előtt.

A harmadik és egyben utolsó szakasz, pedig már egy olyan nőt mutat, aki felfedezi önmagát a szabad szerelem és festészet által. Lerántja a nem létező láncokat magáról és mer élni az élet adta örömökkel, lehetőségekkel.

Természetesen itt is nagy csalódások és küzdelmek várnak rá. Fiatal kora ellenére a fájdalom jóbarátként van jelen a mindennapjaiban, mégis képes szemében tűzzel harcolni és a festészet rabjává válni. Szépsége és különlegessége megmutatkozik öltözékében is, mely elborzasztja a környezetét, de végül mégis egyedivé teszi a világban. Bármely földrészre is teszi lábát csodálói gyűrűjében éli mindennapjait. És mikor eléri az utolsó időszak lejtője felé vezető utat, mégis egy ugyanolyan kar öleli körül, ki anno felemelte és elindította. Mint látjátok egy különleges és bátor nőről szól ez a történet, akinek kemény sors jutott, mégis nyavajgás nélkül, szembe mert nézni a világgal. Tekintetében és képeiben látható az a kihívó, némiképpen gúnyos nézet, hogy „itt vagyok, gyertek, lássatok, bármi történjék is!!”

Kókuszka>!
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

– A képeimben önmagam keresem. Azt, ami az átkozott baleset után megmaradt belőlem. Összetörtem abban a buszban, és a képeimben megpróbálom újra összerakni magam. Azt keresem, ami összeköt az élettel.

Frida Kahlo gyermekkori betegsége, majd balesete, egész életét megváltoztatja, a festészet felé fordul, minden fájdalmát, szenvedését, megpróbáltatásait a képeibe sűríti. Az életrajzára épülő regény bemutatja Diego Rivera mexikói festőhöz fűződő viharos házasságát, a kor művészvilágát, a politikai helyzetet, kreativitását a ruhák, ékszerek, színek terén. A karakterek szinte élnek, olvasmányos, figyelemfelkeltő.

4 hozzászólás
pjutko >!
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

Frida Kahlo-ról másodszor olvasok, a Füves könyve volt az első. Hasonlít is a két könyv, Frida Füveskönyve talán inkább kiélezett a gasztronómiára.

Kedvelem Frida Kahlo színes, vidám egyéniségét, pedig szegénynek nem volt könnű az élete mind egészségileg mind pedig lelkileg. Hihetetlen elfogadással viseltetett férje, Diego Rivera irányában, aki (talán) meg sem érdemelte őt. Ezt az elfogadását is csodálom.

Szórakoztató olvasmány, a Kahlo-Rivera házaspár életében mindig történik valami.

2 hozzászólás
Papillon_εïз IP>!
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

Nagyon is jókor olvastam ezt a könyvet. A filmet is meg fogom újra nézni!
Frida Kahlo egy hatalmas példakép minden nő számára. Erős, eltökélt, csodálatos. Ez a három jelző jut róla azonnal eszembe. Nem szánt neki nyugodt és gondtalan életet a sors, de ő sem adta olyan könnyen magát, híres festő lett, egy nemzetközi asszony. A könyvben rengeteg érzelem van, és szerintem hűen mutatja be Frida életét.

Zoe27>!
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

Kissé tartottam elolvasni ezt a regényt, mivel Frida Kahlo élete nem volt fenékig tejfel, így nem is akartam, hogy regény formájában mégis azzá váljon, de amint elkezdtem olvasni minden félelmem köddé vált hiszen minden benne volt, ami számomra Frida Kahlo-t jelentette. Igazán temperamentumos, egyedi és vérpezsdítő személyiség volt. Az én szememben igazi feminista, hiszen ellenállt a társadalmi béklyóknak és a nemi egyenjogúság híve volt. Korán sem szent mielőtt bárki azt hinné, hogy piedesztálra emelem. Viszont minden porcikájában igazi ember és harcos. Ugyan csak 47 év adatott meg számára a földön, de Ő ezt maximálisan kihasználta, megélte.
Nagyon tetszett a regényben az is, ahogy megmutatta Caroline, hogy mennyire erős tudott lenni, hogy egy pillanatig sem hagyta el magát, hogy mennyire utálta, ha sajnálták.
Eddig nem foglalkoztam különösebben sem Kahlo-val, sem a munkásságával, de most hogy elolvastam Bernard könyvét utánanéztem, mivel olyan szemléletesen írta le a festményeit, hogy már az alapján megtaláltam.
Minden mondatában ajándék volt ezt a történetet olvasni, és ami végképp elragadtatott, hogy Bernard leírja, hogy milyen forrásokat vett még igénybe, ami számomra ha nem is pontos életrajzzá tette ezt a könyvet, de mindenképpen hitelessé.

Titina>!
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

Rettentően elfogult vagyok, ezért nem tudom ez az értékelés mennyire lehet reális :D
Nagy rajongója vagyok Fridának, ezért ami elém kerül vele kapcsolatban azt „elfogyasztom”. Ha nem fogom vissza magam és döntöm el, hogy én ezt lassabban akarom olvasni, akkor hamar kivégzem. Nagyon olvasmányos könyv és szerintem a regény egészen jól összefoglalta az életét ebben a romantikusabb formában. Azok a részek tetszettek leginkább, ahol a festmények születésének történetet bele szőtte a regénybe az írónó. Valahogy nagyon tetszett, ahogy ezt tálalta. Főleg azért, mert így magamtól jöhettem rá, mégis melyik képről van szó. Az írónő stílusa tetszett, a könyv borítója pedig gyönyörű!
Ömlenghetnék még, de azt hiszem elég annyi a végére, hogy imádtam!

melcsicsusz P>!
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

A tökéletes címmel felruházott életrajzi regény igaz történet alapján.

Ő maga volt minden, ami Mexikó.

Frida Kahlo nagyon különleges mexikói festőnő, akinek nagyon nehéz sorsa volt, de mégis képes volt élni és élvezni az életet. Már gyermekkorában súlyos betegség támadta meg spoiler, majd 16 éves korában súlyos balesetet szenvedett, amely örökre megpecsételte a testi egészségét.

Mégis az élni akarás, a Diego Riviera iránt érzett szerelme és a festészet iránti rajongása és tehetsége miatt ki tudta hozni a legjobbat abból, amit az élet szánt neki. Élt Mexikóban, az Egyesült Államokban és Európába is eljutott.

Trixi>!
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

Frida Kahlo életéről már hallottam régebben egy keveset, munkásságát nagyjából ismertem. A festményei többsége nem nagyon fogott meg. Viszont a könyv segített abban, hogy jobban megismerjem, jobban megértsem a képeit. Az örökmozgó fiatal lány számára a baleset és az azutáni felépülés pokoli lehetett (mondjuk mindenki másnak is), a fájdalmai ellenére talpra állt és próbált önállóan élni. Az akaratereje lenyűgöző volt. Aztán jött a nagy szerelem. Érdekes pasas lehetett ez a Diego. Szerette a nőket és a nők is szerették őt. Pedig egyáltalán nem volt szép ember (tudom-tudom nem a külső a fontos, hanem a belső értékek), de Frida meglátta benne a szépet. Sőt még azután is szerette, hogy kiderült nem volt éppen hűséges ez a kedves festő. spoiler. A könyv nekem kicsit rohanós volt, amolyan listáról pipálós stílusú (baleset-pipa, felépülés-pipa, első képek-pipa, Diego-pipa, házasság-pipa, csalódás-pipa, vetélések-pipa, magyar származású szerető-pipa, stb.). De az tetszett amikor a képek születését mesélte el. Történetet kaptak, értelmet kaptak a festmények. Azóta többször is elméláztam több képe előtt, bár ettől még mindig nem tetszenek jobban. Még mindig nem igazán találtunk egymásra – leszámítva párat :D.

GingerKid I>!
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

Frida művészete bevallom sosem foglalkoztatott igazán, nem az én ízlésem de ettől függetlenül nagyra becsültem a tehetségét. Az életéről azonban semmit sem tudtam.
Ez a könyv egy barátnőm által került a kezembe, aki állította, hogy muszáj elolvasnom ezt a könyvet. Igaza volt.
Szépen olvasmányosan megírt regény ez egy zseniális nőről és festőről, aki életének minden szenvedését, tragédiáját melyekből akadt bőven bele tudta oltani a képeibe, melyek ettől váltak olyan lenyűgöző alkotásokká. Jól példázza, miként is olvad egybe a művész az alkotásaival. Mivel én is alkotok Ezek a részek különösen érdekesek voltak számomra. Sok mindennel tudtam azonosulni.
Frida Kahlo élettörténete, felemelő, inspiráló, ugyanakkor megrázó is egyben. Olvasás közben érdemes megvizsgálni a festményeit, úgy még inkább átfogó képet kaphatunk a XX. század egyik leghíresebb és legerősebb nőjéről.


Népszerű idézetek

Málnika >!

Én majd a festészetemben élek, gondolta dacosan. Az élet túl szép, túlságosan színes ahhoz, hogy csak elviseljük. Én élvezni akarom, örömöt érezni és szeretni akarok!

47. oldal (Kossuth, 2020)

Málnika >!

Csakis akkor van biztonságban, ha kizárólag saját magában bízik.

152. oldal (Kossuth, 2020)

Nikolett0907 P>!

Figyelj, vagy megfutamodsz, amit aztán életed végéig bánni fogsz, vagy végigcsinálod.

80. oldal

Kókuszka>!

– Inkább egy jó ellenségem legyen, mint száz hitvány barátom – vallotta.

165. oldal

aurorakonyvmoly>!

– Soha többé nem teszek úgy, mintha nem látnék bizonyos dolgokat, csak azért, mert kellemetlenek. Megőrzöm magam, ragaszkodni fogok az igazságomhoz, mert jobb nevén nevezni az igazságot, ha fáj is, semmint hazudni magamnak. A hazugság előbb vagy utóbb orvul megöli az embert.

152. oldal

Nikolett0907 P>!

– Hihetetlen, amit az amerikai munkások a Fordnál végeznek! (…)
– A munkájukkal dúsgazdaggá tesznek néhány embert, akik mindennek a tetejébe még különbnek is tartják magukat, és jótékony adományokkal könnyítenek a lelkiismeretükön.

209. oldal

aurorakonyvmoly>!

A jövő tele volt színekkel és titkokkal, amelyek csak arra vártak, hogy ő kíváncsian és boldogan felfedezze és megfejtse őket. És most? Már nincsenek titkok. Semmi sincs, ami még eljöhetne. Mintha villám világította volna meg a földet, hogy minden szegletét fénybe borítsa. Frida bolygója a fájdalom bolygója lett, átlátszó, mint a jég, mögötte pedig üresség volt.

24. oldal

aurorakonyvmoly>!

Az élet minden leckéjét meg kellett tanulnia egyetlen másodperc alatt, a baleset pillanatában. (…) Az élet véget ért, mielőtt még elkezdődhetett volna.

24. oldal

pjutko >!

Legalább képzeletben mindent megtehet, amit csak akar, ezt senki sem veheti el tőle.


Hasonló könyvek címkék alapján

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve
Dallos Sándor: A nap szerelmese / Aranyecset
Hollósi Nikolett (szerk.): Frida Kahlo
David Alfaro Siqueiros: Úgy hívtak, hogy „Ezredes úr”
Petz György: Fölvett arc
André Salmon: Modigliani szenvedélyes élete
Karl Jaspers: Van Gogh
Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love – Ízek, imák, szerelmek
Colleen Hoover: Confess – Vallomás
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval