Frida ​Kahlo és az élet színei 210 csillagozás

Mexikó, 1925.

A tizenhét éves Frida orvos akar lenni, de egy súlyos buszbaleset meghiúsítja a továbbtanulásról szőtt álmait. A lábadozás keserves hónapjai alatt talál rá a festészetre, és a szárnypróbálgatásai, első festményei teszik elviselhetővé számára a testi korlátok és a fájdalom elfogadását. Beleszeret Diego Rivera festőfejedelembe, akit lenyűgöz a lány vad tehetsége. Összeházasodnak, és a kor ünnepelt párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban.

Szerelmük azonban nem örökkévaló. A csalódott Frida a válás után számtalan nagyvárosban megfordul, együtt éjszakázik a huszadik század hírességeivel. S miközben élete csúcspontjára, a művészete kiteljesedéséhez ér, a várt boldogság helyett a Diego utáni keserű sóvárgás hatja át. Szerelem és halál, élet és halál kettőssége kíséri végig a különleges szimbólumrendszert teremtő munkásságát.

Róla szól: Frida Kahlo

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Különleges sorsok – Regényes életek Kossuth

Kossuth, Budapest, 2020
400 oldal · ISBN: 9789635441013 · Fordította: Várnai Péter
Kossuth, Budapest, 2020
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635440702 · Fordította: Várnai Péter

Frida Kahlo

Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

”Én majd a festészetemben élek… Az élet túl szép, túlságosan színes ahhoz, hogy csak elviseljük. Én élvezni akarom, örömöt érezni és szeretni akarok!

A pontos életrajzi elemeken nyugvó regény kiválóan megragadja Frida Kahlo életének két legfontosabb területét, a festészetet és a szerelmet. A festészetet, amely a túlélést jelentette számára, és a szerelmet férje, Diego Rivera iránt, aki pedig éltette.

A könyv egy ambiciózus lány borzalmas buszbalesetével indul, a bátor Frida a fájdalom és szomorúság ellen, illetve, hogy értelmet adjon ágyhoz kötött napjainak, festeni kezd. A festészet színesebbé teszi életét, egyben vigaszt és kiteljesedést is nyújt számára. A csodás képek születése mellett végigkövethetjük Diego-val való kapcsolatát is, a két embert eltéphetetlen szálak fűzik egymáshoz, miközben számtalan szerető megfordul ágyukban. Ez a különleges szerelem ugyanolyan élénk színekkel kerül szavak által ábrázolásra a regényben, mint Frida festményei, tekintetet vonzó ruhái és csilingelő ékszerei. Olvasmányos, lebilincselő és érdekes írás a páratlanul tehetséges mexikói festőnőről, akinek életében számtalan tragédia történt, mégis hihetetlen intenzitással alkotott és szeretett.

Mulán>!
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

Annyi szenvedély és fájdalom van ebben a könyvben. Több napig a hatása alatt voltam és akinek tudtam meséltem hogy min ment keresztül Frida, ahogy le van írva a baleset ahogy a kórházban van annyira erős nyers helyenként megdöbbentő volt számomra. A festészete… imádom hogy mindig ehhez tért vissza hogy ez volt ő. A kapcsolatai az emberekkel ahogy kezelte a helyzeteket minden nő példaképe lehetne.

Pati28 P>!
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

”A képeim nélkül már alighanem megőrültem volna. A képeim segítettek abban, hogy úrrá legyek a szomorúságomon, a fájdalmaimon, a szenvedésemen.”

Bevallom eddig ismeretlen volt számomra Frida Kahlo neve, így kicsit utánanéztem az élettörténetének és a festményeinek.
Frida élete telis-tele volt szenvedéssel, megpróbáltatásokkal, ő mégis az élet szépségeit és színeit ragadta meg, és még a legnagyobb fájdalmai közepette is alkotott.
Olvasás közben, mikor olyan részhez értem, amikor a képeit festette, muszáj volt megnéznem az interneten is, hogyan is néz ki az a festmény, melyet olyan átéléssel, intenzitással és szenvedéllyel készített el.
Az élet színei Frida életét három szakaszra osztja, melyek bepillantást engednek mindennapjaiba, valamint részesei lehetünk annak, hogy a festőnő a balesete után hogyan volt képes lábra állni, hogyan talált vígaszt a festészetben, később pedig a szerelemben.
Diego Rivera-val kötött házassága kezdetben szenvedélyes és örömteli volt, mely éltette és inspirálta őt, de az évek múltával ez a szerelem megfakult, és számtalan szerető is szerephez jutott, ugyanakkor a kettejük közötti kötelék sosem szűnt meg létezni.
Frida igazi egyéniség volt, bármerre járt, mindenki csodálta szépségét, tehetségét és stílusát.
Városszerte több kiállítása nyílt meg, de utolsó, Mexikói kiállítása hozta meg számára a legnagyobb elismerést, s örömöt.

Kriszta_89 P>!
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

Első könyvem, amit Frida Kahlo-ról olvastam, felületesen tudtam róla dolgokat, így gondoltam belevetem magam az életébe teljesen :) Újabban nagyon megszerettem az életrajzi ihletésű könyveket és Caroline Bernard-ban sem tudtam csalódni. Különösen tetszett, hogy nem egy unalmas, száraz életrajzi dokumentum regényt kaptam.
Fridából sugárzik a pozitivitás és az életkedv, szerette az életet megélni. Imádta, hogy pezseg körülötte minden, és ezt nem is titkolta. Igazi példakép lehet mindenki számára, hogy egy ilyen baleset után is képes volt felállni és menni tovább az életben.
Festői pályafutása egy nagyon szép ívet ír le, rajongása iránta és szorgalma meghozta a gyümölcsét. Imádtam azokat a részeket, amik a képek mögöttes tartalmát írják le, milyen érzések is bújnak meg egy-egy kép mögött, mi ihlette meg őket.
Szerelmi életével nem tudtam 100%-ban azonosulni, Diego Rivera-val való kapcsolatában nekem túl megbocsátó és elnéző volt. Van ebben a kapcsolatban rengeteg pro és kontra is, de magam ismerve én biztos nem tudtam volna ezt így végigcsinálni, pláne amikor spoiler.
Nagyon megszerettem ezt a könyvet a rengeteg érzelmével, viharosságával és festői színkavalkádjával együtt, élni tudni kell :)

cicus61 P>!
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

Nem semmi, amin keresztül ment Frida rövid élete során. Felét sem bírtam volna ki. Mégis tovább lépett és csodálatos képeket festett. Rengeteg energiája és életöröme volt, többet élt élete során, mint bárki kétszer annyi idő alatt is! Csodálom és egyik példaképem! Érdemes elolvasni. Nagyon szerettem!

Kókuszka >!
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

– A képeimben önmagam keresem. Azt, ami az átkozott baleset után megmaradt belőlem. Összetörtem abban a buszban, és a képeimben megpróbálom újra összerakni magam. Azt keresem, ami összeköt az élettel.

Frida Kahlo gyermekkori betegsége, majd balesete, egész életét megváltoztatja, a festészet felé fordul, minden fájdalmát, szenvedését, megpróbáltatásait a képeibe sűríti. Az életrajzára épülő regény bemutatja Diego Rivera mexikói festőhöz fűződő viharos házasságát, a kor művészvilágát, a politikai helyzetet, kreativitását a ruhák, ékszerek, színek terén. A karakterek szinte élnek, olvasmányos, figyelemfelkeltő.

Nikolett0907 P>!

Bővebb értékelés a blogomon:

„– Minden egyes csillag egy-egy boldog pillanat. (…)”

A művészet szerteágazó és csodálatos. A művészi kifejeződés a világ felé egy aranytoll az író kezében. Igen az író is egy művész, akinek csak a képzelete szabhat gátat és bármit képes olvasója elé tárni. Legyen az az élet árnyékolt oldala, vagy két ember között egy elválaszthatatlan kötelék, akár a halál eljövetelének borús pillanata. Mindent elénk tud tárni és már csak rajtunk múlik, hogy mit értékelünk és képzelünk általa.

Először is szeretném megköszönni a Kossuth Kiadónak ezt a remek történetet, mert nélkületek nem valószínű, hogy olvastam volna. Köszönöm, mert általatok kaptam egy új kedvenc írót és egy nem hibátlan, de annál érdekesebb és színes történetet.

Caroline Bernard egy olyan alkotó, aki látott egy álmot, miután felfedezte, Mexikó egyik legtehetségesebb festőjének életét és munkásságát. Miután belemerült és feltöltekezett minden fontosabb információval, megálmodta számunkra Frida Kahlo életét, melynek alapjait hűen meghagyta, de a köré épített kellékeket, embereket és eseményeket már némiképpen a maga álmaiból szőtte ki. Mindezeket összekeverve -mint ahogy későbbiekben Fridáról is írni fogom- egy új alapokra helyezte a művésznőt, és megszületett Frida Kahlo és az élet színei alkotása.

A könyv három fő részre osztható.

Az első rész egy igen fontos időszakról mesél, melyben megismerjük az ifjú Fridát, ki már akkoriban is egy különlegességnek számított a maga korában. Rendkívül bájos, merész, sokszor túlzásokba eső szépségként, és egy ifjú menyasszonyaként éli mindennapjait. Már korán betegség alakul ki nála, mely a későbbiekben csak rosszabbodik. Sajnálatosan egy komoly balesetet szenved, melynek gyógyulása egy egész életen át fog tartani. A közvetlen felépülés, a festészet iránt való elköteleződés és majdan az első és szintén egy életen át tartó szerelme, Diego Rivera festővel való megismerkedését követhetjük nyomon.

A második rész már egy komolyabb időszakot ölel fel. Diego feleségeként megismeri az asszonyi lét boldog, szenvedéllyel és majdan a folyamatos keserűséggel, a spontánvetélésekkel és más szomorú, de annál józanítóbb élményekkel telített időszakát. Folyamatosan pengeélen táncol élete folyamán, mindig keresve önmagát, melyet igazán a képein keresztül figyelhet meg az iránta érdeklődő, figyelmes olvasó.

Ebben az időszakban változik igazán nővé, aki rájön saját korlátjaira, mégis a szabadságot kutatja és az élet adta – sokszor eltúlzó – örömöket hajszolja. A folyamatos csalódásoktól és nehézségektől függetlenül egyre merészebb képeket alkot, melyekben igazán magára lel. Egy napló tulajdonképpen a festészet Frida számára, melyben minden alkotása egy-egy életszakasz lezárása, vagy kezdete, akár egy képen több eseményt is ötvözve. Rendkívül merész és határozott színekben látja önmagát a képeken, mindig felhasználva egy bizonyos torzulást, ami a groteszk valóságot befogadhatóbbá teszi. Az akkori társadalmi nézetek még nem liberálisok és sok esetben a mindennapokat megmérgezik az aktuális politikai nézetek és események. És ugyan itt még egy fontos esemény is sorra kerül, mely alapjaiban változtatja meg főhősnőnket, mégis ez a változás indítja el egy olyan úton, amit alap esetben léhűtőnek is mondhatnék, még sem teszem. Mert számomra pontos érzéseket és gondolatokat adott és az akkori női kép még egy láncra vert galamb formájában elevenedik meg szemeim előtt.

A harmadik és egyben utolsó szakasz, pedig már egy olyan nőt mutat, aki felfedezi önmagát a szabad szerelem és festészet által. Lerántja a nem létező láncokat magáról és mer élni az élet adta örömökkel, lehetőségekkel.

Természetesen itt is nagy csalódások és küzdelmek várnak rá. Fiatal kora ellenére a fájdalom jóbarátként van jelen a mindennapjaiban, mégis képes szemében tűzzel harcolni és a festészet rabjává válni. Szépsége és különlegessége megmutatkozik öltözékében is, mely elborzasztja a környezetét, de végül mégis egyedivé teszi a világban. Bármely földrészre is teszi lábát csodálói gyűrűjében éli mindennapjait. És mikor eléri az utolsó időszak lejtője felé vezető utat, mégis egy ugyanolyan kar öleli körül, ki anno felemelte és elindította. Mint látjátok egy különleges és bátor nőről szól ez a történet, akinek kemény sors jutott, mégis nyavajgás nélkül, szembe mert nézni a világgal. Tekintetében és képeiben látható az a kihívó, némiképpen gúnyos nézet, hogy „itt vagyok, gyertek, lássatok, bármi történjék is!!”

Mocori_>!
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

Frida Kahlo élete nagyon érdekel, mert annyira egyedi a nő. :))) Imádom az egyediséget! :) Mindent megnéztem, elolvastam róla, ezért is vártam a könyvet. Tetszett, de a 4 csillagot azért kapta, mert maga a leírás nem jött be annyira, néhol picit unalmas is volt. Én Frida helyében nem tettem volna meg és nem néztem volna el ennyi dolgot Diegonak, de az ő szíve mindig hozzá húzott. A könyv vége meglepett, mert nagyon sok dolgot kihagyott haláláig az írónő, míg az eleje, illetve Frida élete közepéig igen részletesen meg volt írva. De ajánlom mindenkinek, aki szeretné megismerni Frida Kahlo életét. :)

KingucK P>!
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

Frida élete nem volt ismeretlen számomra, 2018-ban voltunk a budapesti kiállításán, majd megnéztem a 2002-es filmet, amennyire emlékszem elég jól bemutatta az életét, de a regény olvasása után most úgy érzem ismét meg kell néznem, kár, hogy a kiállítást nem lehet visszanézni!

Nagyon örültem, hogy az Ikonikus nők sorozatban ő is helyet kapott, mert szerintem nem is igazán a festészeti tehetsége miatt példaértékű, hanem a kitartása, küzdelme, valamint a nők, gyerekek és a mexikói nép iránti szeretete és kiállása miatt megérdemelten szimbólummá vált. Személy szerint én nem rajongok a festményeiért (inkább a klasszikusabb irányzatok a kedvenceim), de Frida személyiségéből és ezáltal a munkáiból árad az életerő és tettvágy, ami motivál.

A regény cselekménydús, és érzékletesen végigköveti az életét a balesettől a viharos szerelmén, szeretöin és sikerein át az utolsó búcsúztató kiállításáig. Számomra nagyon érdekes volt, néha szívszorító, néhol vicces eseményekkel tarkítva.

A szerelme Diego Rivera-val számomra még mindig felfoghatatlan, bár a regény több aspektusára is rávilágított, ami az eddig olvasottak vagy látottak alapján nem jutottak az eszembe. A szüleivel is különös volt a kapcsolata, az édesanyja nem bírta megbocsájtani a balesetét (mintha ő tehetett róla) jó lett volna még egy-két részletet olvasni a gyerekkoráról.

Nagyon érdekes információ a könyvből,hogy a magyar származású Muray Miklós (Mandl Miklós, Nicholas Muray) híres portré fényképész volt évekig Frida szeretője,aki feleségül is akarta venni. Több hírességet is fényképezett, mint például: H. G. Wells, Claude Monet, Humphrey Bogart, Greta Garbo.

Ajánlom mindenkinek, akit egy kicsit is vonz Frida személyisége vagy motivációra van szüksége az álmainak megvalósításához!

Dóra_Viki>!
Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei

Minden fájdalmat el tudok űzni, bármilyen nagy legyen is. Meg nem történtté nem tehetem, de a képeimen szembe tudok nézni vele.

Frida törékeny egészsége ellenére nagyon is erős nő volt. Egy igazi harcos. A balesete által meghiúsult az a terve, hogy orvos legyen. Így lépett életébe a művészet, a festés. Aminek a segítségével rengeteg szenvedést dolgozott fel.
Egy igazi mai modern feminista nő volt, aki küzdött saját és a mexikói emberek jogaiért. Dohányzik, iszik, de közben szeretett férje oltalmazó karjaiba vágyik.
Viszonylag pontos életrajzi regény. Főleg Frida Diegoval való szerelmére van felépítve a történet.

Málnika P>!

Csakis akkor van biztonságban, ha kizárólag saját magában bízik.

152. oldal (Kossuth, 2020)

Málnika P>!

Én majd a festészetemben élek, gondolta dacosan. Az élet túl szép, túlságosan színes ahhoz, hogy csak elviseljük. Én élvezni akarom, örömöt érezni és szeretni akarok!

47. oldal (Kossuth, 2020)

Nikolett0907 P>!

Figyelj, vagy megfutamodsz, amit aztán életed végéig bánni fogsz, vagy végigcsinálod.

Kókuszka>!

– Inkább egy jó ellenségem legyen, mint száz hitvány barátom – vallotta.

Estea13>!

Pati28 P>!

aurorakönyvmoly>!

– Soha többé nem teszek úgy, mintha nem látnék bizonyos dolgokat, csak azért, mert kellemetlenek. Megőrzöm magam, ragaszkodni fogok az igazságomhoz, mert jobb nevén nevezni az igazságot, ha fáj is, semmint hazudni magamnak. A hazugság előbb vagy utóbb orvul megöli az embert.

K I>!

Már azt sem tudom, lehet-e még egyszer olyan, hogy mi.