Útmutató ​hölgyeknek a kalózélethez (Montague testvérek 2.) 37 csillagozás

Mackenzi Lee: Útmutató hölgyeknek a kalózélethez

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy ​évvel azután, hogy bátyjával, Montyval kalandos útra vállalkoztak, Felicity Montague visszatér Angliába. Egyrészt menekül egy házassági ajánlat elől, másrészt szeretne beiratkozni egy orvosi iskolába. Ám hiába intelligens és szenvedélyes, az iskola vezetősége elutasítja, mert szerintük csak férfiak képviselhetik a tudományt.

Hirtelen azonban új lehetőség nyílik meg előtte: egy híres orvos, akit ismeretlenül is csodál, feleségül veszi Németországban élő gyerekkori barátnőjét. Felicity rendületlenül hiszi, hogy megváltozna az élete, ha találkozhatna az orvossal, csakhogy van egy bökkenő: nincs pénze a hosszú útra. Szerencsére egy titokzatos fiatal nő hajlandó állni a költségeket, ha vele mehet mint a szobalánya.

Felicity kételyei ellenére beleegyezik, amikor azonban fény derül útitársa valódi indítékára, már együtt sodródnak egy veszedelmes küldetés során a német vidékről Zürich utcáira, majd onnan az Atlanti-óceán mélyén rejtőző titkok felé.

„Jane… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Alexandra, Pécs, 2019
432 oldal · ISBN: 9789634475798 · Fordította: Horváth Beatrix
>!
Alexandra, Pécs, 2019
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634475026 · Fordította: Horváth Beatrix

Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

turanett P>!
Mackenzi Lee: Útmutató hölgyeknek a kalózélethez

Talán nem volt annyira jó ez a rész, mint az előző, de ez is szórakoztató volt. Hiányzott Monty. Mint mellékszereplő ugyan jelen volt,de keveset kaptam belőle. Nagyon csodálom az írónő háttérmunkáját. Nagyon beleásta magát, az akkori orvostudomány, természettudomány és a kalózkodás rejtelmeibe. Hihetetlen, hogy mennyi időnek kellett eltelnie, hogy a nők helyet kapjanak az orvoslásban és még akkor is megbélyegezték őket. Felicity karakterében az állhatatosságát szerettem a legjobban. Csak azért is megmutatja a világnak, hogy mire képes. spoiler Egy igazi kalandor. A többi kalandjára is kíváncsi lennék. :)

rekamoly20 P>!
Mackenzi Lee: Útmutató hölgyeknek a kalózélethez

„Nincs szükség különösebb magyarázatra a létezésemhez. Nem kell megindokolnom, miért vagyok a világon, igazolni azt a teret, amit elfoglalok benne.”

Ez a rész már sokkal jobban tetszett, mint az előző. Nagyon jól haladtam vele, izgalmas és pörgős volt. ❤ Bár a cím alapján nem erre számítottam, de fantasztikus történet volt.

Már az előző kötetnél éreztem egyfajta kötődést Felicity-vel… számomra ő egy nagyon szimpatikus karakter. Minden tettével arra törekszik, hogy orvos legyen, de női mivolta miatt állandóan falakba ütközik. Ezeket az akadályokat próbálja leküzdeni, de az 1800-as években az egyenjogúság kérdése még fel sem vetült. Bicskanyitogató érzés volt arról olvasni (pedig jó párszor olvastam már történelmi romantikust), hogy a nőknek mit kellett elviselniük akkoriban. Továbbá különösen tetszett az, hogy nem egy, hanem három, különböző női karaktert ismerhetünk meg. Mindhárman máshogyan szeretnének boldogulni az életben Mindannyiukat másért szerettem meg.

Jó volt újra olvasni Monty és Percy hétköznapjairól. Arról, hogy mennyire szeretik egymást és mi mindent megtennének egymásért és a szeretteikért.

A könyvben volt jó pár rázós rész, ahol azt hittem lebuknak, vagy nekik annyi. Néha a szívroham kerülgetett, de jó volt így.

Összességében ez egy izgalmas kalandregény volt, amit érdemes elolvasni! ❤ Viszont túl sokat nem szabad várni tőle, mert akkor az ember csalódni fog.

Laura_Bakos P>!
Mackenzi Lee: Útmutató hölgyeknek a kalózélethez

Az első kötet után nagyon vártam Felicity könyvét, mert a testvérénél nagyon felkeltette a figyelmemet. Szimpatikus karakter lett számomra, de ebben kicsit csalódtam benne. Az előző sokkal jobban átjött cselekményileg, mint ez. Lassabbnak tűnt számomra, és kicsit kidolgozatlanabbnak érződött a történet. Olyan volt, mintha nem is azok lettek volna, akiket az előzőben megismert az olvasó, hanem teljesen új karakterek.
Ami tetszett benne, az a vége volt, és szerintem nagyon szép ez a borító, bár a rajta lévő betűtípus egy kicsit zavaró.

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!
Mackenzi Lee: Útmutató hölgyeknek a kalózélethez

Az írónőtől már Az úriemberek kézikönyve is hatalmas kedvenc lett, ráadásul már ott is nagyon szerettem az akkor még mellékszerepben brillírozó Felicity Montague-t, így kérdés sem volt számomra, hogy folytatni akarom-e a sorozatot. Szerencsére a második rész is ugyanolyan tökéletes lett, mint az első, minden pillanatában hatalmas szerelem volt.

Bővebben a blogomon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2020/03/konyvkritika-mackenzi-le…

ValerinLanz P>!
Mackenzi Lee: Útmutató hölgyeknek a kalózélethez

Volt olyan érdekes, mint az első, habár néhol már sok volt számomra Felicity. Teljesen megértem, mennyire nehéz lehetett nőként érvényesülni abban a korban, pláne neki, aki orvos akart lenni. Én is felképeltem volna azokat a nagyképű öregeket, akik visszaküldték őt a tűzhely mellé, vagy akik azt javasolták, legyen bába. Mintha egy nő nem tudhatna annyit, mint egy férfi! Örömmel üdvözöltem újra Montyt és Percyt, szuper volt olvasni a hétköznapjaikról spoiler, habár nekik is megvoltak a nehézségeik.
Szívesen olvastam a három különböző nő sorsáról, arról, hogy honnan jöttek, és hová akarnak eljutni. Az írónőtől szerintem ez nagyon jó ötlet volt, már az első kötetnél is tetszett, hogy több különböző férfi karaktert mutat be, és így volt ez a hölgyeknél is.
Mert itt volt ugye az orvosnak készülő Felicity, aztán itt volt az ő gyermekkori barátnője, aki meg az állatokat ismerte nagyon, de emellett kedvelte a szép ruhákat, stb., ezért Felicity talán kicsit lenézte. Majd pedig jött a harmadik hölgy, egy kalóz, neki is megvolt a maga története. spoiler
Voltak benne húzós részek, de az első kalandot valamiért mégis jobban élveztem. Ebben már néha az abszurdum határát súroltuk.
Mindenesetre habár Felicity ugyan nem érte el, amit akart, de szerintem így sem panaszkodhat. Nagyon várom, mit tartogat nekünk a harmadik kötet, és a legfiatalabb testvér.

shanna>!
Mackenzi Lee: Útmutató hölgyeknek a kalózélethez

Az Úriemberek kézikönyve után nagyon vártam, hogy Felicity saját történetét is olvashassam, mert megszerettem a Grand Tour alatt. És nem kellett csalódnom! Az első könyvben legtöbbször Felicity volt az, aki okos döntéseket hozott és aki általában higgadt maradt Percy és Monty helyett is. Ehhez képest itt egy másik oldala mutatkozik meg, az érzései, kétségei, félelmei emberibbé teszik az egyébként is szerethető karakterét. A Johannával való barátságának megújítása során egy komoly jellemfejlődésen megy keresztül, a Simmel való kapcsolata pedig egy újabb távlatot nyit meg az életében. Türelmetlenül várom a harmadik Montague történetét (szegény kis Goblin), és a The Gentlemen's Guide to Get Lucky-t is! :-)

KatieWR>!
Mackenzi Lee: Útmutató hölgyeknek a kalózélethez

Kicsit lassúbb folyásúnak éreztem, mint az első kötetet, de Felicity céltudatossága és karakterfejlődése szépen ível át a történeten, és az előadásában szívesen olvasnék még. Külön örültem, hogy a kedvenc mitológiai lényeimet vette elő a történet, és imádtam olvasni Maxet is. Felemelő volt a női karakterek közötti interakciókat is olvasni, és a romantikus szál külön öröm számomra. Érdeklődve várom a harmadik kötetet, de azt hiszem, a magyarban előforduló hibák miatt majd eredetiben kerítek rá sort.

Volk P>!
Mackenzi Lee: Útmutató hölgyeknek a kalózélethez

Maga a történet hol jobban tetszett, hol kevésbé, mint az előző könyvben, voltak nagyon erőltetett részek, de inkább azt mondanám, hogy olyan oldalak, ahol már csak azért is húzva volt a rétes… A korabeli nők hányattatott sorsát kiválóan bemutatta az írás, viszont nem igazán jött be a végén az az enyhe misztikus szál a történetben.

Paffy>!
Mackenzi Lee: Útmutató hölgyeknek a kalózélethez

Az úriemberek kézikönyvében is már nagyon megkedveltem Felicity-t, bár akkor még csak mellékszereplőként volt jelen. Így kimondottam örültem, hogy kapott egy saját történetet.
Ez a rész picit lassabban épült fel, és a cím alapján kicsit több kalandra számítottam, de így is jó volt.
Ebben a részben jobban megismerhetjük a karakterét. Míg az első könyvben okos talpraesett hölgyként ismerhettük meg, itt néha olyan érzésem volt, mintha egy másik Felicity lenne jelen.
Ahogy az írónő elénk tárja hősnőnk érzéseit, félelmeit, gyengeségeit, számomra úgy vált még szimpatikusabbá a karaktere. A történet végére, ahogy az első részben Monty, úgy Felicity is szép jellemfejlődésen ment keresztül.
Felicity egy igazi kalandor, akire még nagyon sok kaland vár. Szívesen olvasnék még róla.

reerose>!
Mackenzi Lee: Útmutató hölgyeknek a kalózélethez

Ez a rész csalódás volt az előző után, sokkal kevésbé tetszett, és eléggé küzdöttem vele, hogy be tudjam fejezni.
Egyrészt Felicity nem volt egy szimpatikus főszereplő… Túl volt tolva a különcsége, és állandóan kínos szituációkba keverte magát. A könyv első fele emiatt teljességgel élvezhetetlen volt számomra annak ellenére, hogy a nők helyzete volt a központi téma, ami meg amúgy érdekel. A könyv második fele már érdekesebb volt, de abban is voltak furcsa vonások.
Ki is az a Johanna? Meg sem volt említve az első részben, pedig nem is olyan régen még hatalmas barátnő volt… Ő sem lett kedvenc karakter, nem lett megmagyarázva elég sok minden vele kapcsolatban, és néha csak fogtam a fejem a döntései és megnyilvánulásai miatt.
Aztán meg furcsa volt a hirtelen megjelenő fantasy vonal a tengeri sárkányokkal. Nem is igazán tudtam hová tenni ezt az egészet… A kalózok is néha teljes mértékben megmagyarázhatatlanul viselkedtek, nem éreztem következetesnek vagy hitelesnek ezt a könyvet ilyen szempontból.
A lezárással sem vagyok túlzottan kibékülve, hogy Felicity meggondolta, mi is a szíve vágya, vagy inkább rádöbbent, hogy eddig gondolta rosszul… Nem tudom, valahogy az egész erőltetettnek tűnt…
Szomorú vagyok emiatt, mert az első rész nagyon tetszett, de ezt biztos nem fogom még egyszer elolvasni.


Népszerű idézetek

Friedrich_Zsófi>!

A férfiak játékaiban akarsz részt venni. Nem nyerhetsz, mert a lapokat előre leosztották, a szemedet pedig bekötötték. Lehet, hogy szorgalmas vagy és okosabb bárkinél, de még egy ostoba fiút is többre tartanak nálad.

290. oldal

Fairymysz P>!

Nincs szükség különösebb magyarázatra a létezésemhez. Nem kell megindokolnom, miért vagyok a világon, igazolni azt a teret, amit elfoglalok benne.

Fairymysz P>!

Kihívtam a sorsot egy sakkjátszmára, és most igyekszem megőrizni az önbizalmamat. Lehet, hogy csak én fogadok a győzelmemre, mert rajtam kívül mindenki látja, hogy nem fogok nyerni?

Dóra_Nagy_6>!

– Ebben a sapkában olyan vagy, mint egy idióta.
– Tudom. Percy maga csinálta nekem.
– Nem is tudtam, hogy Percy tud kötni.
– Hát nem is tud – feleli, és a sapka széle megerősítésként egészen a szemére csúszik.

Fairymysz P>!

– Az én… Miről beszélsz?
– A te kalóz szerelmed, ha úgy jobban tetszik. Akivel alkut kötöttél. Felbukkant egy csapat martalóc kíséretében, akik nem törődtek azzal, hogy az ingük nincs begombolva…
– Gondold meg, mit mondasz! – figyelmezteti Percy játékosan, de Monty a vállához dörgöli a homlokát.
– Ugyan, kérlek! Te is megbámultad őket.
– Én ugyan nem!
– Hogyhogy nem? Mintha egy buja isten faragta volna ki a testüket, és igencsak bőkezű volt bizonyos helyeken…


Hasonló könyvek címkék alapján

Tricia Levenseller: Daughter of the Pirate King – A kalózkirály lánya
Alexandra Bracken: Az idő vándorai
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Rick Riordan: A vörös piramis
Ransom Riggs: Üresek városa
Sara Raasch: Hó mint hamu
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye
Richelle Mead: A végső áldozat