A ​hódító felesége 7 csillagozás

Regény Nagy Sándorról
Stephanie Thornton: A hódító felesége

„Ahogy Akhilleusz, Sándor is a dicsőséget és az örökké fennmaradó hírnevet kereste, s az istenekhez fohászkodott, hogy neve végigvisszhangozzék az egész történelmen. Mégis, számtalan erkölcstelen cselekedete feledésbe merült, vagy átköltötték a történetet, hogy olyan hőst faragjanak belőle, aki méltó szereplője lehet a hőskölteményeknek.
Ám ez csak egy töredéke a történetnek.
Miatta és érte nagyszerű, de néha rettenetes dolgokat vittünk véghez.
Ahogyan az Olümposz tetején ült Zeusz, körülötte a harc, a fény istenei, a vágy, a családi élet istennői, éppen úgy vettük mi is körül Sándort.
A szeretője.
A húga.
A felesége.
A katonája.
Méregkeverők voltunk és gyilkosok, ártatlanok és harcosok, s nélkülünk Sándor csupán egy férfi lett volna a sok közül.
Helyette isten lett.”

Eredeti megjelenés éve: 2015

I.P.C., Budapest, 2019
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636356477 · Fordította: Főző Gergő

pevike>!
Stephanie Thornton: A hódító felesége

Nem értem, hogy mi volt a könyv koncepciója. A címe alapján arra gondoltam, hogy a feleségéről fog szólni, ezzel szemben négy ember szemszögéből láttuk a történetet, akik eléggé egyenlőtlen szerepet játszottak a sztoriban. Egyáltalán nem mondanám, hogy Rhóxane főszereplő lett volna, ahogy nem volt az Niké sem és Drüpetisz sem, sőt maga Nagy Sándor sem. A bevezetőben és a fülszövegben is idézett szerető/húg/feleség/katona négyest sem igazán sikerült beazonosítanom, hiszen Drüpetisz egyik sem volt, Héphaisztion pedig kettő is. A könyv elejével kicsit megszenvedtem, unalmas volt, mire kialakult a kép bennem, hogy ki milyen ember és milyen szerepet szán nekik az írónő. A jellemek ábrázolásával nem volt bajom, sőt kifejezetten tetszett, hogy megmutatja mindenki gyengeségét és erősségét, és hogy voltak olyan szereplőink, akik nem rajongtak feltétel nélkül Nagy Sándorért. Rhóxané a legnagyobb gonosz a sztoriban, mégis bele tudtam látni, hogy mindent csak a túlélésért tesz. A legjobban a Drüpetisz-Héphaisztion szál tetszett, köztük volt kémia, és nagyon szerettem, ahogy utálták egymást. spoiler Emiatt a könyv közepe érdekes volt, de aztán Nagy Sándor halála után az izgalmak mellett csak összecsapottságot éreztem. spoiler A három csillagot megérdemli, mert látszik, hogy történelmi háttértudása megvan az írónőnek, a korrajz és a környezet hitelesnek tűnik, de sajnos többet nem tudok adni rá.

Trixi >!

Egy csata után azért hálsz egy nővel, hogy mielőbb elfelejtsd, amit történt – s azért hálsz férfival, mert ő pontosan tudja, mit próbálsz elfeledni.

nikolett_z>!

Tengeribeteg lettem szinte azonnal, amint elhagytuk Pellát. Eddig különböző rögtönzött áldozatokat mutattam be Poszeidónnak gyomromból, amíg az ki nem ürült, ám valahogy még mindig úgy háborgott, mint a tenger hullámai egy viharban.

nikolett_z>!

Ha vidám bókokra és gyengéd, bölcs szavakra vágytam, akkor rossz helyre jöttem. Sőt, abban az esetben rossz családba születtem.

nikolett_z>!

– Jártas vagy az efféle sérülések kezelésében? – vonta fel szemöldökét Sziszügambisz.
– A gyógyítónak kell majd a kezét sínbe tennie. De egyszer fiúkoromban leestem egy fáról, a vállamra. Azt hittem, meghalok a fájdalomtól, s a kezem is a fejem alá szorult. Anyám bömbölése miatt sietve jött a gyógyító…
– Sajnálatos, hogy nem a nyakadra estél – motyogta Drüpetisz.

nikolett_z>!

Szitkozódása még katonamértékkel is hosszú volt, bár ötletes. Azonban karomat úgy gyötörte a fájdalom, mintha valaki megpróbálta volna lefűrészelni, megszúrni, majd lerágni, és nem volt hozzá hangulatom, hogy egy sziszegő gorgóvá* vált, horgas orrú lány szórakoztasson.

*A három gyönyörű nővér, Medusza, Eurüalé és Sztheinó megsértette Pallasz Athénét, aki bosszúból olyan rúttá változtatta őket, hogy aki rájuk nézett, azonnal kővé dermedt.

Trixi >!

A nemes családból származó lányok olyan csöndesek, mint a hullák.

Trixi >!

Az isten ködjén át látni a világot becses ajándék.

BBetti86>!

A szeretője.