A hódító felesége 7 csillagozás

„Ahogy Akhilleusz, Sándor is a dicsőséget és az örökké fennmaradó hírnevet kereste, s az istenekhez fohászkodott, hogy neve végigvisszhangozzék az egész történelmen. Mégis, számtalan erkölcstelen cselekedete feledésbe merült, vagy átköltötték a történetet, hogy olyan hőst faragjanak belőle, aki méltó szereplője lehet a hőskölteményeknek.
Ám ez csak egy töredéke a történetnek.
Miatta és érte nagyszerű, de néha rettenetes dolgokat vittünk véghez.
Ahogyan az Olümposz tetején ült Zeusz, körülötte a harc, a fény istenei, a vágy, a családi élet istennői, éppen úgy vettük mi is körül Sándort.
A szeretője.
A húga.
A felesége.
A katonája.
Méregkeverők voltunk és gyilkosok, ártatlanok és harcosok, s nélkülünk Sándor csupán egy férfi lett volna a sok közül.
Helyette isten lett.”
Eredeti megjelenés éve: 2015

Stephanie Thornton: A hódító felesége Regény Nagy Sándorról
Nem értem, hogy mi volt a könyv koncepciója. A címe alapján arra gondoltam, hogy a feleségéről fog szólni, ezzel szemben négy ember szemszögéből láttuk a történetet, akik eléggé egyenlőtlen szerepet játszottak a sztoriban. Egyáltalán nem mondanám, hogy Rhóxane főszereplő lett volna, ahogy nem volt az Niké sem és Drüpetisz sem, sőt maga Nagy Sándor sem. A bevezetőben és a fülszövegben is idézett szerető/húg/feleség/katona négyest sem igazán sikerült beazonosítanom, hiszen Drüpetisz egyik sem volt, Héphaisztion pedig kettő is. A könyv elejével kicsit megszenvedtem, unalmas volt, mire kialakult a kép bennem, hogy ki milyen ember és milyen szerepet szán nekik az írónő. A jellemek ábrázolásával nem volt bajom, sőt kifejezetten tetszett, hogy megmutatja mindenki gyengeségét és erősségét, és hogy voltak olyan szereplőink, akik nem rajongtak feltétel nélkül Nagy Sándorért. Rhóxané a legnagyobb gonosz a sztoriban, mégis bele tudtam látni, hogy mindent csak a túlélésért tesz. A legjobban a Drüpetisz-Héphaisztion szál tetszett, köztük volt kémia, és nagyon szerettem, ahogy utálták egymást. spoiler Emiatt a könyv közepe érdekes volt, de aztán Nagy Sándor halála után az izgalmak mellett csak összecsapottságot éreztem. spoiler A három csillagot megérdemli, mert látszik, hogy történelmi háttértudása megvan az írónőnek, a korrajz és a környezet hitelesnek tűnik, de sajnos többet nem tudok adni rá.

Egy csata után azért hálsz egy nővel, hogy mielőbb elfelejtsd, amit történt – s azért hálsz férfival, mert ő pontosan tudja, mit próbálsz elfeledni.
Stephanie Thornton: A hódító felesége Regény Nagy Sándorról

Tengeribeteg lettem szinte azonnal, amint elhagytuk Pellát. Eddig különböző rögtönzött áldozatokat mutattam be Poszeidónnak gyomromból, amíg az ki nem ürült, ám valahogy még mindig úgy háborgott, mint a tenger hullámai egy viharban.
Stephanie Thornton: A hódító felesége Regény Nagy Sándorról

Ha vidám bókokra és gyengéd, bölcs szavakra vágytam, akkor rossz helyre jöttem. Sőt, abban az esetben rossz családba születtem.
Stephanie Thornton: A hódító felesége Regény Nagy Sándorról

– Jártas vagy az efféle sérülések kezelésében? – vonta fel szemöldökét Sziszügambisz.
– A gyógyítónak kell majd a kezét sínbe tennie. De egyszer fiúkoromban leestem egy fáról, a vállamra. Azt hittem, meghalok a fájdalomtól, s a kezem is a fejem alá szorult. Anyám bömbölése miatt sietve jött a gyógyító…
– Sajnálatos, hogy nem a nyakadra estél – motyogta Drüpetisz.
Stephanie Thornton: A hódító felesége Regény Nagy Sándorról

Szitkozódása még katonamértékkel is hosszú volt, bár ötletes. Azonban karomat úgy gyötörte a fájdalom, mintha valaki megpróbálta volna lefűrészelni, megszúrni, majd lerágni, és nem volt hozzá hangulatom, hogy egy sziszegő gorgóvá* vált, horgas orrú lány szórakoztasson.
*A három gyönyörű nővér, Medusza, Eurüalé és Sztheinó megsértette Pallasz Athénét, aki bosszúból olyan rúttá változtatta őket, hogy aki rájuk nézett, azonnal kővé dermedt.
Stephanie Thornton: A hódító felesége Regény Nagy Sándorról

A nemes családból származó lányok olyan csöndesek, mint a hullák.
Stephanie Thornton: A hódító felesége Regény Nagy Sándorról

Az isten ködjén át látni a világot becses ajándék.

A szeretője.
A húga.