10 ​perc 38 másodperc 66 csillagozás

Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

Egy ​perccel a halála után Tequila Leila tudata elkezdett zsibbadni, olyan lassan és fokozatosan, ahogyan a visszahúzódó dagály hullámai csillapodnak. Mivel az agysejtjei nem jutottak vérhez, ekkorra már teljes oxigénhiányos állapot lépett fel. Az agyműködése mégsem állt le teljesen. Legalábbis nem azonnal.

Mert a halál utáni percekben, miközben teste egy szemeteskonténerben hever, Leila elméje sorra előhívja az emlékeket: a fűszeres kecskepörkölt ízét, amivel kisöccse rég várt születését ünnepelték; a fortyogó citromos cukorgyanta látványát, amivel a nők szőrtelenítették a lábukat, míg a férfiak a mecsetbe mentek; a kardamomos kávé illatát, amit egy jóképű egyetemistával osztott meg a bordélyházban, ahol dolgozott. És minden emlék felidézi a barátokat, akikkel élete legfontosabb pillanatait megosztotta – a barátokat, akik most kétségbeesetten próbálják megtalálni őt…
Elif Shafak legújabb regénye a modern Isztambul számkivetettjeit: prostituáltakat, transzvesztitákat,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Európa, Budapest, 2019
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635041282 · Fordította: Nagy Marietta, Csáki-Sipos Kata
>!
Európa, Budapest, 2019
416 oldal · ISBN: 9789635041749 · Fordította: Nagy Marietta, Csáki-Sipos Kata

Enciklopédia 21

Helyszínek népszerűség szerint

Isztambul


Kedvencelte 7

Most olvassa 14

Várólistára tette 152

Kívánságlistára tette 180

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2020/03/elif-shafak-10-…

"Elif Shafak rendkívüli szerző. Női finomsággal telített, magas szintű intellektualitásról árulkodó művei táplálják az elmét. Hálás vagyok az Európa kiadónak, hogy ilyen nagyszerű szerzők munkásságait jelentetik meg, melyek hozzájárulnak az olvasó mentális fejlődéséhez.
Bár A szerelem 40 szabálya is a maga módján megragadta a fantáziámat, a 10 perc 38 másodperc című regény a központi problémakörét illetően sokkal inkább közelebb áll a jellememhez, így magam is befogadóbb voltam olvasás tekintetében. Ennél a könyvnél már nem csak mint külső, néma szemlélődő voltam jelen, hanem úgy éreztem, magam is jelen vagyok a lapokon. Azonosultam a szereplők életével, miközben egy, a sajátomtól teljesen eltérő kultúrával és egy idegen város furcsa és rideg szokásaival szembesültem. Isztambulnak megvan a maga fénye és sötétsége egyaránt – ahogy minden más városnak is.
Leila története szomorú. Az emlékezetébe villanó emlékek és illatok által felfedett múltbéli sorsát megismerve pedig egyenesen tragikus. A külső szemnek ő csak egy egyszerű utcalány volt, egy eldobható, emberként megfakult tárgy. Azoknak, akik valóban ismerték – és a könyv végére hozzájuk közelinek érezheti magát az olvasó is – pedig az égen ragyogó kék szárnyakkal repkedő káprázatos madárként jelenik meg. Elif Shafak története nagyon sok gondolatot elültet az olvasó fejében, amiket a könyv elolvasása után még jó ideig magában hordoz, nyelvén forgatva ízlelgeti őket. Gondolkodásra ingerli.
Adhat-e ennél többet egy könyv? Tökéletes kikapcsolódást, hullámzó érzésvilágot, világból történő kiragadást és új látásmódokat? Ez egy csodálatos történet, amely az arra nyitott lelkekben otthonra talál."

Réka0128 P>!
Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

„Tapasztalatból tudta, hogy az életet úgy lehet a leginkább épen és sértetlenül megúszni, ha az ember két alapvető elvvel tisztában van: tudja, hogy mikor jött el az ideje az érkezésnek, és mikor jött el az ideje a távozásnak.”

Kíváncsian vágtam bele a könyv olvasásába, mert nagyon megtetszett az írónő stílusa és többen dicsérték is ezt a regényét. Elég meglepő módon indul a történet, mert a főszereplő, Leila halála a kezdő jelenet. A könyv első része tetszett a legjobban, amiben Leila a halála utáni 10 perc 38 másodpercben felidézi élete fontosabb állomásait. Szeretem az ilyen típusú történetvezetést, ahol a főszereplő életét megismerjük egészen a kezdetektől. Amellett, hogy megismerjük Leila életét, több fontos témát is boncolgat az írónő. A legkiemelkedőbb ezek közül a társadalmilag elnyomott nők helyzete a keleti kultúrában. Annak ellenére, hogy milyen szörnyű dolgok történtek a szereplőkkel, mégis volt bennem végig egy jó érzés, ami Shafak különleges és egyedi írásmódjának köszönhető.
Leila karakterét nagyon megkedveltem és mélységesen sajnáltam… Nem volt valami egyszerű élete, de legalább olyan igaz barátokra lelt, akik még a halála után is rendkívül szívükön viselték a sorsát. Az öt barát körül Nalan került hozzám legközelebb.
Összességében nézve tetszett a könyv és örülök, hogy elolvastam, de A szerelem 40 szabályát valamiért jobban megszerettem. :)

Nikolett_Kapocsi P>!
Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

Legutóbbi könyvtári látogatásom során szinte véletlenül botlottam ebbe a könyve, amely a Booker-díj 2019-es szűkített listájára is felkerült. Korábban nem ismertem Elif Shafak műveit, így teljesen prekoncepcióktól mentesen kezdtem neki az olvasásnak. Különös nézőpontot választott az írónő egy vidékről Isztambulba került, hányattatott sorsú nő életének, és ezen keresztül a 20. századi török valóságnak, a nők helyzetének bemutatására. A negyvenes éveiben járó prostituált Leilát meggyilkolja és holttestét egy utcai szeméttárolóba dobja egy fanatikus. A halála utáni 10 perc 38 másodpercben Leila fejében leperegnek élete legfontosabb eseményei, emlékei mind egy – egy meghatározó ízhez, vagy illathoz kapcsolódva. Shafak művének középpontjában a nyugati és keleti kultúra, valamint a vidéki és nagyvárosi élet közötti különbségek, a nők társadalmilag elnyomott helyzete áll. Shafak olvasmányosan, nagyon színesen és érzelmekkel teli stílusban ír, a sorok között megelevenedik az olvasó lelki szemei előtt Isztambul sajátos világa. Shafak kendőzetlenül, a maga valóságában mutatja be a nőkkel, bevándorlókkal és a társadalom peremére szorultakkal szembeni megalázó, kegyetlen bánásmódot, a fizikai és lelki erőszakot. Mikor már éppen kezdene nagyon nyomasztóvá válni a valóság, az írónő egy-egy múltbéli kedves emlék felidézésével remek érzékkel szakítja meg ezeket a részeket. A regény második részét – amikor a négy barát „elrabolja” Leila testét, hogy halála után az őt megillető méltó helyre kerülhessen – kicsit gyengébbnek és kevésbé kidolgozottnak éreztem. Összességében egy érdekes utazás volt egy számomra szinte teljesen ismeretlen kultúrába. Kíváncsi vagyok Shafak korábbi regényeire is.

szofisztikáltmacska>!
Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

Furcsa paradoxon, hogy témájának súlyossága ellenére ez a könyv egyáltalán nem szomorú. Nem úgy szomorú. Rengeteg életigenlés és életöröm köszön vissza a lapokról, a halál árnyékából mutatja meg az élet szépségeit. Keserédes. Igen, azt hiszem ez a legmegfelelőbb jelző, ha egyetlen szóban kellene összefoglalnom a regényt.
Ez a könyv óda Isztambulhoz, amelynek a kevésbé turista kompatibilis oldalát mutatja meg és óda a barátsághoz – az olyan barátokhoz, akik vérünk helyett véreink lehetnek.

Elif Shafak fantasztikusan ír. Van a stílusában valami furcsa melankólia, valami megmagyarázhatatlan egyediség, amit két könyve elolvasása után már bármikor felismernék. Úgy meséli el Leila történetét, hogy nem lesz öncélú, vagy hatásvadász, sem szájbarágós, mégis bekúszik a bőröd alá és még hónapokkal utána is eszedbe jut egy-egy jelenet vagy mondat. Közben pedig érzed az illatokat, ízleled az ételeket, látod a színeket, az épületeket, a perzseli a bőrödet a nap melege – annyire érzékletesen képes az írója átadni a könyv világát, hogy szinte megelevenedik előttünk Leila Isztambulja.

Ha csinálnék egy tízes listát életem legjobb könyveiről, a 10 perc 38 másodperc egészen biztosan szerepelne rajta. Hidegrázósan zseniális.
Bővebben:https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2020/03/10/elif_sha…

theodora >!
Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

A sokféleség és a kirekesztettek regénye a 10 perc 38 másodperc, ami több valós eseményből és élményből építkezik – ezekről az írónő a könyv utolsó oldalain ír. Ismét elvarázsolt Shafak a stílusával, azzal hogyan tudja az ízeket-illatokat kötni a legszebb vagy legmélyebb emberi élményekhez. Isztambul egy új oldalát, történelmének egy kis szeletét ismerhettem meg Leila történetében. Miután legyőztem első fejezetek után a megdöbbenésemet, már faltam az oldalakt, érdekelt hogyan jutott el Leila oda ahol volt, milyen volt az élete, hogyan kapcsolódnak hozzá az „ötök”, majd sikerül-e a tervük, hogy barátjuk életének méltó befejezést adjanak…

Belle_Maundrell >!
Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

Bár még csak az év felén vagyunk túl, de máris biztos vagyok benne, hogy Elif Shafak ott lesz a kedvenc idén felfedezett íróim között. Ez volt a harmadik könyve, amit elolvastam, most már tudtam is, hogy mire számítsak tőle, és ismét sikerült elvarázsolnia.
Egyszerűen imádom, ahogy ez a nő ír; annyira egyedi, lírai és finom, és olyan érzékenyen közelít a komoly témákhoz. Csodálatosan meg tud ragadni bármilyen hangulatot, érzést vagy benyomást, és olyan színesek és illatosak a könyvei, hogy mindig úgy érzem, mintha én is ott lennék a szereplőkkel. Ő is egy olyan író, akinek az olvasása közben végig az jár a fejemben, hogy mennyire jó lenne beszélgetni vele egy nagyot, olyan intelligens, empatikus és jó humorú hatást kelt. Nem is beszélve a meseszép hasonlatairól és metaforáiról, azokért egyenesen oda vagyok meg vissza.
Fura ezt leírni, de a nagy egészet nézve meglepően pozitív érzésekkel tettem le a könyvet, pedig elég szörnyű dolgok történtek a szereplőkkel. De a vége valahogy mégis annyira felszabadító és szép, hogy erre az érzésre szeretnék emlékezni belőle. spoiler
Leilának finoman szólva nem volt könnyű élete, de mégis meglepően jól jött ki mindenből. Nagyon szerettem benne, hogy nem keseredett meg a sok sorscsapás után, hanem teljesen pozitív, életszerető ember tudott maradni. Elég durva a főszereplő halálával kezdeni egy könyvet, de minél jobban megismertük őt és a barátait, annál jobban sajnáltam, hogy ez történt vele.
Nekem borzasztóan tetszett a regény felépítése, hogy az Elme, a Test és a Lélek volt a három nagyobb egység, és az Elmében megismerhettük Leila utolsó gondolatait – az különösen tetszett, hogy mindegyik fejezet egy illat vagy íz emlékével indított –, a Testben azt, hogy mi történt vele a halála után, a Lélekben pedig közelebb kerültünk a barátaihoz, akik mindent megtettek azért, hogy méltó módon búcsúzzanak el tőle.
Elég sok sokkoló dolog volt ebben a történetben, elég csak a Magányosok temetőjére gondolni, vagy Leila gyerekkorára, vagy akár arra, hogy milyen ellentmondásos Isztambul két arca; de az volt benne a legdurvább, hogy nem lehet azzal elintézni, hogy jaj, az 1900-as évek második felében, Törökországban így élhettek az emberek, mert szinte minden ugyanúgy megtörténhetne manapság is, bármilyen országban. Nekem valahogy megrázó volt ez a felfedezés, pedig nyilván senki nem él rózsaszín buborékban.
Szóval örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet, és muszáj megjegyeznem, hogy mennyire gyönyörűségesen fog mutatni a könyvespolcon, amint sikerül neki helyet szorítani. Imádom a szépséges borítóját, és annyira jól összepasszolnak A szerelem 40 szabályával, hogy nagyon. Örök hála a kiadónak a külcsínért, mert enélkül lehet, hogy egyszerűen elsuhantam volna Elif Shafak könyvei mellett, az pedig hatalmas kár lett volna. Mindenképpen be fogom cserkészni a többi művét is.

negoti>!
Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

Elif Safak regényeit nagyon kedvelem, sikerül mindig érdekes történeteket, karaktereket megteremtenie. Örültem ennek az új regények is, aminek már a borítója is megfogott. Vonzza a szemet a színeivel, a mintáival, amik pont olyan kacskaringósak, mint Leila élete a könyvben. A fülszöveg is felkelti a figyelmet. Halál utáni percek. Ez már érdekesen hangzik és ahol a könyv kezdődik, ott ér véget Leila élete. Abban a 10 perc 38 másodpercben megismerhetjük a lány egész életét és a barátait akik halála után sem hagyják magára. A szomorú történet ellenére mégsem nyomasztó a könyv. Engem mindig meglep, hogy egy könyv úgy olvastatja magát, hogy az ember észre sem veszi, hogy teljesen elmerült benne. Isztambul bugyraiban, a sötét utcák, a török hagyományok és babonák világában. Ennek ellenére ez mégis egy modern regény.

Teetee>!
Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

Nem vagyok Elif Shafak-fan. Viszont már tudom, mit várjak tőle spoiler, és ezekben a koronás időkben az akut Isztambulhiány csillapítására tökéletesen megfelel.
Már az a puszta tény, hogy a könyvben szereplő helyszíneket elég jól be tudom lőni a privát belső Isztambul-térképemen, nagyon sokat dobott az élményen. És a város hangulatát is segített visszaidézni.
A történet egy utcalány haláláról szól, aki az agytevékenység megszűnése előtti 10 perc 38 másodpercben visszaemlékszik élete emlékezetes mozzanataira, egy-egy íz vagy illat segítségével, és ezekből az emlékekből kirajzolódik nemcsak a főhős, Tequila Leila élete, hanem az is, milyen a nők helyzete a török társadalomban, milyen választási lehetőségeik vannak, és miért Isztambul a vágyott város, ahová mindenki azzal a botor feltételezéssel indul útnak, hogy ott majd meg tudja valósítani önmagát, és szabadon tud élni.
Bár Leilának nem sok választása volt, és prostituált lett, voltak barátai, és ezeknek a barátoknak is megismerjük a történetét, és ezáltal azt, az általuk képviselt csoporthoz hogyan viszonyulnak Törökországban.
A korábban általam olvasott Shafak-regényekhez hasonlóan itt sem éreztem azt, hogy a történéseknek súlya van (pedig amúgy elég komoly dolgok történnek, mert a sztori nem ér véget a 10 perc 38 másodperc leteltével), de ez nem azt jelenti, hogy nem vagy kíváncsi rá, mi is történik ezzel a különleges társasággal.
Ha minden igaz, véget ért az olvasási válságom, mert ezt a könyvet elolvastam két és fél nap alatt, és mivel a jelen helyzetben ennél közelebb nem kerülhetek Isztambulhoz, ezért a lehetőségért is hálás vagyok.

Sz_Léda_22>!
Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

Szeretem az életszagú regényeket, de nem tudom mikor olvastam utoljára ilyen (számomra) nehéz, lehangoló hangulatú, szomorú könyvet. Olyan volt az egész, mintha előttem történtek volna meg az események. Hétköznapi emberek, hétköznapi, nem boldog sorsokkal. Nem a csillogáson, a boldogságon volt a hangsúly, hanem a kőkemény „isztambuli” valóságon. Keleti családformák, életmód, életvitel, vallás. Egy kicsit jobban elmerült az ember az ottani világba. Nem zárkózom el több másik könyvétől az írónőnek, de ha azok is ilyen témákat boncolgatnak, akkor ahhoz kell egy olyan hangulat, hogy az embernek kedve legyen neki állni.

Reni07>!
Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

Ezt a könyvet nem hiába dicsérik úton-útfélen. Megérdemli.
Ha érdekel az iszlám világa (vallás, nők helyzete, Isztambul varázsa, babonák), ezt a könyvet szeretni fogod. De készülj fel! Ez a könyv mély, nem pozitív, nem rózsaszín epertorta.
Szerintem mindenki olyan igazi barátokra vágyik, mint Leilának voltak, az ötökre ♥
“A bánat egy fecske-mondta a férfi.-Egy nap felkelsz, és azt hiszed, elrepült, pedig csak elköltözött télre, hogy felmelegítse a tollait. Előbb vagy utóbb visszatér, és ismét a szívedre telepszik.”
“Ne feledd, az élet sivatagjában csak a bolondok utaznak egyedül, a bölcsek karavánban járnak.”


Népszerű idézetek

Nikolett_Kapocsi P>!

A bánat egy fecske – mondta a férfi. Egy nap felkelsz és azt hiszed, elrepült, pedig csak elköltözött télre, hogy felmelegítse a tollait. Előbb, vagy utóbb visszatér, és ismét a szívedre telepszik.

263. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bánat
Nusii P>!

– Jó kislány – mondta a bába. – Mi tartott ilyen sokáig? Sírj csak, drágám! Sohase szégyelld a könnyeidet! Sírj csak, és mindenki tudni fogja, hogy élsz.

35. oldal

KönyvParfé>!

Nosztalgia Nalan hitt benne, hogy kétféle család létezik a földön: a rokonok alkották a vér szerinti családot, a barátok pedig a másik családot, a víz szerinti családot. Ha a vér szerinti családod kedves és törődő, akkor szerencsés csillagzat alatt születtél, de ha nem, akkor is van még remény; a dolgok jobbra fordulhatnak, ha elég idős leszel ahhoz, hogy elhagyd szomorú otthonodat.
Ami a másik, a víz szerinti családot illeti, az jóval később alakul ki a életben, és az ember többé-kevésbé önmagának teremti meg. Bár igaz, hogy semmi sem helyettesíthet egy szerető, boldog vér szerinti családot, ám ennek hiányában egy jó barátokból álló család, a víz szerinti család elmoshatja a lélekben fekete koromként összegyűlt sérelmet és fájdalmat. Ezért lehet a barátoknak nagyra becsült helyük az ember lelkében, és foglalhatnak el benne nagyobb helyet, mint a rokonok együttesen. De akik sosem tapasztalták, milyen érzés, amikor a saját rokonai eltaszítják, nem fogják megérteni ezt az igazságot ezer év alatt sem. Sosem fogják megtudni, hogy időnként a víz sűrűbb, mint a vér.

szofisztikáltmacska>!

Pusztán azért, mert biztonságosnak ítéled ezt a helyet, még nem kell itt maradnod – duruzsolta a szíve. – Néha ott érzi a legnagyobb biztonságban magát az ember, ahová a legkevésbé tartozik.

szofisztikáltmacska>!

Tapasztalatból tudta, hogy az életet úgy lehet a leginkább épen és sértetlenül megúszni, ha az ember két alapvető elvvel tisztában van: tudja, hogy mikor jött el az ideje az érkezésnek, és mikor jött el az ideje a távozásnak.

szofisztikáltmacska>!

A civilizáció hirtelen és teljes körű kihalásának lehetősége feleannyira sem tűnt rémisztőnek, mint az a banális felismerés, hogy az egyes emberek távozása semmilyen hatással sincs a dolgok menetére. Az élet ugyanúgy folyik tovább velünk vagy nélkülünk.

16. oldal

KönyvParfé>!

Volt valami különösen megnyugtató abban, ahogy a különböző kultúrák hasonló szokásokhoz és dallamokhoz jutottak el, és abban, hogy az emberek az egész világon a szeretteik karjában ringatózva leltek vigaszra nehéz pillanataikban.

KönyvParfé>!

Most, évekkel később Nalannak úgy tűnt, hogy a vallás – és a hatalom, a pénz, az ideológia és a politika – ugyanazt a célt szolgálta, mint az a bizonyos szemtakaró. A babonák és jóslatok és hiedelmek megfosztották az embereket a látásuktól, ellenőrzés alatt tartották őket, de mélyen legbelül olyannyira elgyengítették az önbecsülésüket, hogy valójában féltek bármitől, bárkitől.

Nikolett_Kapocsi P>!

A babonák és jóslatok és hiedelmek megfosztották az embereket a látásuktól, ellenőrzés alatt tartották őket, de mélyen legbelül olyannyira elgyengítették az önbecsülésüket, hogy valójában féltek bármitől, mindentől.

349. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem

Hasonló könyvek címkék alapján

Khaled Hosseini: Papírsárkányok
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Lisa De Jong: When It Rains – Amikor esik…
Alice Feeney: Időnként hazudok
Szabó Magda: Az ajtó
Baráth Viktória: A főnök 2.
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán asszonya