Gentleman ​Jack 32 csillagozás

Anne Lister titkos naplója
Anne Choma: Gentleman Jack

A ​kalandos életű Anne Lister sorra szegte meg a 19. század szigorú szabályait. A merész és szenvedélyes nő anatómiát tanult, politizált, üzletelt és bejárta Európát, és nem hagyta, hogy keresztülnézzenek rajta saját neme iránti vonzódása miatt. Titkosírással lejegyzett naplójában kíméletlenül őszintén vall magánéletéről, amelyben arra is fény derül, hogy miért nem köt látszatházasságot, és melyik partnerének hányszor volt orgazmusa, de megtudhatjuk azt is, hogyan reagál a társadalom arra, ha valaki nyíltan felvállalja nemi identitását.
Anne Lister, gúnynevén Gentleman Jack, nemcsak korának egyik legizgalmasabb személyisége, de minden bizonnyal a világ egyik legszorgalmasabb naplóírója is volt: 34 éven át írt, 27 kötetnyi, 6600 oldalas naplója értékes kordokumentum, amely a UNESCO Világemlékezeti Listájára is felkerült.
A BBC az HBO készített kosztümös tévésorozatot az első modern leszbikus naplójából, amelyből megtudhatjuk, hogyan reagál a társadalom arra, ha valaki… (tovább)

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2019
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633048603
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2019
328 oldal · ISBN: 9789633049075

Kedvencelte 1

Most olvassa 7

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mulán>!
Anne Choma: Gentleman Jack

Anne Choma: Gentleman Jack Anne Lister titkos naplója

Nem láttam a sorozatot még de tervben van az is mert azt kell hinnem hogy úgy lesz egy teljes történet egy teljes kép erről a Gentleman-ről.
Nagyon tetszett ez a könyv teljesen más volt mint amiket eddig olvastam, viszont amit „hibának” tudnék mondani az az lenne hogy nem tudtam annyira élvezni a könyvet mivel egy narrátor szemszögéből lett megírva ami eléggé zavaró mert ha ez Anne szemszögéből lenne megírva sokkal „érdekesebbé” tenné, ettől függetlenül tetszett a könyv csak ez az egy idegesített hogy narrátor is van és pluszba ott vannak a naplóbejegyzések.
Nagyon nyers, nagyon saját stílusban írta a naplóját és úgy ahogy a fülszövegben is olvasható tényleg mindent leírt a naplóba a szextől fogva mindent. Annyira régen történt de annyira mostani a téma még mindig. Anne nagyon sokoldalú nő volt, mindenhez érteni kívánt, nagyon sokat tanult és tett le az asztalra azért hogy elérje azt amit, a szerelemben sok kudarc de mindet úgy fogta fel hogy tapasztalat, aztán mikor végre megtalálta élete párját még ez sem történhetett simán itt is voltak fennakadások az életében, na de végre mikor övé lehetett az imádott nő mégsem kapott elég időt hogy rendesen együtt élhessen a szerelmével.
Érdekes és felkavaró volt viszont tanultam belőle nagyon is sok mindent, én nem értem ezt a könyvet miért nem ismerik többen.

Larawyn>!
Anne Choma: Gentleman Jack

Anne Choma: Gentleman Jack Anne Lister titkos naplója

A sorozat végignézése után tudtam, hogy nekem erről a különc nőről még több infó kell! Anne Lister titkosírással lejegyzett kendőzetlen naplórészletei semmi eddig általam olvasott életrajzhoz nem hasonlíthatóak. Nem csodálom, hogy olyan értékes kordokumentumnak számít, ami még a UNESCO Világemlékezeti Listájára is felkerült.

lilyD>!
Anne Choma: Gentleman Jack

Anne Choma: Gentleman Jack Anne Lister titkos naplója

Nem semmi nő (ember, nemétől függetlenül) volt ez az Anne Lister! :D Leginkább az szúrt szemet, hogy nagyon ügyesen épített és tartott fenn kapcsolatokat (barátiakra értem, mert amelyik szerelmével mégsem működött a dolog, azzal is baráti viszonyban maradt). Erre mindig odadigyelt, és valójában szüksége is volt rá: jövedelemei nagyjából „középhez” sorolták a földbirtokosok között, tehát részben kapcsolati tőkéjének köszönhetett rengeteg utazást, élményt. Példát vehetnék róla, mert sajnos az utóbbi időben egyre antiszociálisabb vagyok, hajlamos vagyok a nem szimpi / középszerű embereket lenézni, és ha valami elévül, akkor nem tartom életben a kontaktot, nem fordítok figyelmet és energiátrá… spoiler Szóval a kapcsolati tőke építésre, és baráti levelezésre fel, emberek! :D

A könyvről: tetszett, és megértem, h kivonatolni kellett a többezer oldalnyi naplót, de ezáltal zanzásítva lett az egész. Bár rendszeresek a szó szerinti idézetek, kb. egy db egy oldalas, egy az egyeben átvett idézetet volt csak benne az eredeti naplóból. Jó lett volna, ha függelékként vagy bárhogy közölnek pl. 1 teljes hetet Anne bejegyzéseiből, h egészében rálássunk élete folyására, napi rutinjára. Vagy útinaplójából 2-3 napot, de akkor szóról szóra. Ezért a 4,5 csillag, mert így nem tapasztalhattuk meg a hatalmas gondolatfolyamot, hanem egy vezérfonal szerint lett rendezve a sokkal nagyobb anyag. Egyébként tetszett.

MariannaMJ>!
Anne Choma: Gentleman Jack

Anne Choma: Gentleman Jack Anne Lister titkos naplója

A sorozatot láttam először az HBO-n; végig nem néztem, untatott a hölgyek szerelmi élete. A korrajz tetszett, ahogyan a két Anne-n viselkedésén keresztül bemutatta, hogyan viszonyult a társadalom a mai elnevezéssel lmbtq emberekhez. A könyv ehhez képest száraz olvasmány, azonban az idősebb Anne személyisége sokkal érdekesebb és komplexebb, mint a sorozatban.
Összességében nekem sajnos csalódás volt a könyv.

Keissye>!
Anne Choma: Gentleman Jack

Anne Choma: Gentleman Jack Anne Lister titkos naplója

A sorozatot látván felkeltette érdeklődésemet a személyisége, felnéztem rá, olyan izgalmas, élettel teli, bátor, fantasztikus nőnek tűnt, aki mindezek mellett makacs és önfejű is,de hét ugye ki nem?
Szóval jobban beleakartam ásni magam az életébe, ezért került kezembe a könyv. Így a végére azt kell, hogy mondjam elment a kedvem tőle. Nem picit önfejű, nem picit makacs és még beképzelt is és idegesítően törtető, egyáltalán nem csoda, hogy ennyi vitája volt a húgával.
spoiler
Tisztelem erejét, bátorságát, fáradhatatlanságát és ezt olvasva nekem is jobban megjött a kedvem az élethez, az utazáshoz, a tenni akaráshoz. :D
Illetve hatására én is elkezdtem kiírni magamból az érzéseim és így könnyebben elengedtem dolgokat, úgyhogy a csalódások mellett köszönettel is tartozom. (:
Persze nem ő tehet róla, hogy a film máshogy mutatta be és az elmém annyira magasra emelte, hogy onnan már sajnos csak lefelé volt az út. =/
Szóval a másfél csillag levonást nem ő kapja természetesen, hanem nagyon zavart a szerkesztés, vannak dátumok, de nem igazán értem minek, mert igazából összevissza ugrál és utal mindenfelé.
Keveseltem Anne Lister naplójából kivett idézeteket, egy-egy sor, rengeteg magyarázattal (ami amúgy rendben van, mivel nem vagyok történész a magyarázatoknak örültem), de sokszor zavart hogy az írónő megakarja mondani, hogy ott mit érzett Anne, mert ezt írta, meg azt írta, meg ez erre utal, meg arra (egy-egy szót kiidézve környezetéből)… de miért nem rakja be az egész napi írását, hogy az olvasó is lássa ezt? Olyan mintha kénye-kedve szerint formálta volna, ami az elképzeléseihez illik, azokat a mondatokat kivéve. Nem mondom, hogy nem úgy van ahogyan ő leírja csak fáj, hogy ezt normális alátámasztás nélkül kell elhinnünk.
Jobban tetszett volna az, hogyha elolvasom Anne Lister adott napi bejegyzését, elolvasom az írónő magyarázatát és egyetértve bólogatok a könyv felett, hogy „huuuh, tényleg!”.

alexakarola>!
Anne Choma: Gentleman Jack

Anne Choma: Gentleman Jack Anne Lister titkos naplója

Látszik, hogy nagyon sok munka volt ebben. Először a sorozatot láttam, azt imádtam, úgyhogy utána mindenképpen el is szerettem volna olvasni, a legtöbb mindent már tudtam a sorozatból, de azért érdekes volt olvasni (mondjuk ha nem láttam volna a sorozatot, akkor lehet, hogy kicsit szárazabbnak éreztem volna, így viszont sok karaktert, helyzetet magam elé tudtam képzelni). Ezek után pedig még jobban azt gondolom, hogy nagyon jó lett a sorozatadaptáció!

Roufus>!
Anne Choma: Gentleman Jack

Anne Choma: Gentleman Jack Anne Lister titkos naplója

Először a sorozatot láttam és csak utána olvastam el a könyvet. Egyáltalán nem rontott az olvasás élményén, hogy először a sorozatot néztem meg. Csak apróságokban különbözik a könyvtől. Nagyon tetszett, főleg az, hogy idézetek is vannak a naplójából és így jobban megismerhetjük, hogy hogyan is gondolkodott és érzett.
Annak ellenére, hogy néhol nehéz volt olvasni a sok névtől, és hogy ki kinek a rokona, csak ajánlani tudom mindenkinek.

Brigii_Posa>!
Anne Choma: Gentleman Jack

Anne Choma: Gentleman Jack Anne Lister titkos naplója

Kicsit féltem, hogy nem fog tetszeni, hogy túl száraz lesz, de összességében jó élmény volt olvasni. Néhány részlet valóban száraz volt és kevésbé érdekelt, de ezek eltörpültek a nagy egész mellett.
Örülök, hogy tudomást szereztem és valamennyire megismerhettem Anne Listert. Tele van ellentmondásokkal, bizonyos szempontból a kora előtt járt, más szempontból nagyon maradinak éreztem. Egyszer kedveltem, máskor kevésbé. És ezt teljesen rendben van. Azt hiszem talán ez is bizonyítja, hogy a könyv mennyire igyekezett több szempontból és elfogultság nélkül bemutatni őt.

Nekem tetszett, örülök, hogy olvashattam és a sorozatot is elkezdtem.

ValerinLanz P>!
Anne Choma: Gentleman Jack

Anne Choma: Gentleman Jack Anne Lister titkos naplója

Izgatottan vártam mindig, hogy olvashassam, és nagyon élveztem a kalandozást Anne-nel.
Nem olvastam még ilyen életrajzot, és igazából nem is ezt vártam tőle – regényesebb formára számítottam –, de ez is annyira sodort magával, nagyon kíváncsi voltam, mi lesz a vége Anne történetének, élhet-e boldogan és elégedetten néhány évig. Borzasztó erős nőnek tartom, aki jóval meghaladta a korát. Szomorú, hogy ha férfinak születik ugyanabba a korba, teljesen más lett volna a megítélése, és talán már a legelső szerelmét simán feleségül vehette volna. Pedig tudott annyit, mint egy férfi, sőt, hiszen nem egyet kenterbe vert akár a gazdálkodás, akár a szerelmeskedés tekintetében. Nagyon szerettem benne, hogy örömet akart okozni a partnereinek, és habár fontos volt számára a saját öröme is, mégis a másikat helyezte előtérbe. Néhány dolgával persze nem értettem egyet – földbirtokosként semmi ellenvetése nem volt a szegények kihasználása kapcsán, illetve a potenciális nőknél ő is előbb a vagyont nézte meg, így nem sokban különbözött néhány férfitól. Mégis nagyon erős, karakán, határozott nő, akit csak becsülni lehet az elért eredményei, a felfedezései, az egész élete miatt. Ann-re nagyon mérges vagyok viszont, amiért addig játszott vele. Engem nem érdekel, hogy igaz volt-e a gyenge elméjéről felállított diagnózis, de Anne tényleg annyi mindent megtett érte, Ann pedig évekig csak hitegette, közel engedte, aztán eltolta.
Megérte elolvasni ezt a kötetet, és talán a sorozatba is belenézek.

Nikoletta_Klein>!
Anne Choma: Gentleman Jack

Anne Choma: Gentleman Jack Anne Lister titkos naplója

Megszokhattuk, hogy az arra igazán érdemes történetek kisebb visszhangot kapnak. Így van ez most is. Az Anne Listerről szóló könyv jól szerkesztett, cseppet sem száraz vagy unalmas, épp olyan nagyszerű és szórakoztató, mint amilyen a belőle készült sorozat. Tökéletesen kiegészítik egymást, nem lesz hiányérzetünk, bármelyikkel kezdjük is. Az adaptációval kapcsolatosan megemlíteném még, hogy az Anne-t megformáló Suranne Jones zseniálisan játszik, az ember pontosan így idézné maga elé Shibden Hall öntörvényű örökösét.

"Anne Lister már külsejével is kilógott a sorból. Nem felelt meg annak a nőies ideálnak, amelyre a romantikus barátság intézménye épült. Igazából nem lehetett kategóriákba sorolni. Férfiasan járt, állandóan feketét viselt, zsebórát hordott, és mély hangon beszélt. Androgün stílusa akaratlanul is arra késztette környezetét, hogy átértékeljék a „normális” nőkről alkotott képüket. Szokatlan megjelenése figyelmet keltett, és gyakran találgatták, férfi-e vagy nő."


Népszerű idézetek

MariannaMJ>!

Mindig azt tartom: elvagyok a világ nélkül, ha már nem formálhatom saját ízlésemre.

293

Anne Choma: Gentleman Jack Anne Lister titkos naplója

MariannaMJ>!

Bár a naplójában felsorolt tevékenységekről olvasva úgy képzelnénk, hogy Anne-nek végtelen energiája volt, valójában kimerültségtől szenvedett. Ennek legjobban az a tünete zavarta, hogy az olvasáshoz és íráshoz már nem tudott ébren maradni.

109

Anne Choma: Gentleman Jack Anne Lister titkos naplója

Keissye>!

…így marad elég időm, hogy bajaimon való gondolkodással elég beteggé tegyem magam.

1832. Szeptember 9.

Anne Choma: Gentleman Jack Anne Lister titkos naplója

Nikoletta_Klein>!

„Az embereknek a saját gyarlóságaik függvényében kell gratulálnunk vagy vigaszt nyújtanunk, nem a sajátunkéiban. […] Ha Esther boldog, akkor boldogságának barátai is örülnek. Amíg a szülei is elégedettek, semmilyen tekintetben nem neheztelhetünk azért, ha nem pontosan az ön vagy a jómagam ízlése szerint választott.”

149. oldal

Anne Choma: Gentleman Jack Anne Lister titkos naplója

MariannaMJ>!

Minden rendben lenne, ha Mr. L. kicsit következetesebb, kicsit társaságkedvelőbb, kicsit béketűrőbb, kicsit jobb természetű lenne, és kicsit jobban tudna örülni mások boldogságának.

108

Anne Choma: Gentleman Jack Anne Lister titkos naplója

Nikoletta_Klein>!

…természetével nem összeegyeztethető egy helyben maradnia; arra ítéltetett, hogy „vándoroljak szerte a Földön, mindenhol és mindenkor, meg sem állva utolsó lélegzetemig” (1832. január 20.).

123. oldal

Anne Choma: Gentleman Jack Anne Lister titkos naplója


Hasonló könyvek címkék alapján

Emma Donoghue: Hétpecsétes titok
Françoise Giroud: Egy tiszteletre méltó asszony
Eve Curie: Madame Curie
Laura Baldini: A tanítónő
Claire Tomalin: Jane Austen élete
Susanna Leonard: Madame Curie és a teremtő álmok
C. W. Gortner: A Romanov cárné
Elizabeth Berg: Álmok szárnyán
Syrie James: Charlotte Brontë titkos naplója
Dániel Anna: Teréz küldetése