Csillagvizsgáló 34 csillagozás

Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

“Nem csak egy Univerzumban létezünk, hanem mi magunk is azok vagyunk.”

Édesanyja váratlan halála kifordítja a négy sarkából Aaron világát. A fiú létrehoz egy blogot, ahol kiírhatja a fájdalmát, ahol önmaga lehet, és szép lassan felépül egy olyan közösség, akiknek mindent elmondhat.

Lehet-e az írott szó valódi gyógyír? Milyen út vezet az önmegvalósításig?

A blogbejegyzéseken keresztül Aaron lelke legyezőként nyílik ki, és mutatja meg az érzéseit, a gyászt, a félelmeket, a kimondatlan titkokat. És amikor rátalál a boldogság, csak egyetlen feladata van: megőrizni azt.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Szivárványálom, Kecskemét, 2019
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150068770 · Illusztrálta: Hangó Alexandra

Bővebb értékelés a blogon:

A gyermeki lélek olyan, mint egy tiszta lap. Hogy mi kerüljön rá, nagyban azon múlik, hogy milyen szülők vagyunk, és merre irányítjuk a kis lélek figyelmét. Sokszor azt látom, hogy az élet hétköznapjai beszürkülté teszik a családi létet. Dolgozni kell, befizetni a számlákat, ételt kell tenni az asztalra és sorolhatnám. Csupa olyan tevékenység, mely nélkül nehezen boldogulnánk. Egyhangúvá válik minden és ez által már nem figyelünk úgy egymásra.
Kevés az a családtípus, mely funkcionális, talán írhatom azt, hogy ritka, mint a fehér holló.
Diszfunkcionális családi szerkezet alá sok mindent be tudunk söpörni. Ilyen az özvegységgel járó egyedüli szülő képe. Még akkor is, ha alapvetően minden rendben van. Egy fontos szerep kiesése megtöri a családi idillt és nagyon nehezen pótolható.

Mint olvashattátok, a fülszöveg előrevetíti, hogy egy fiatal fiú korán árva sorsra jut. A kamaszkor küszöbén álló gyermek egy boldognak szánt napon elveszíti a legbiztosabb személyt az életében.
Az ezt követő két évről keveset tudunk meg, de a visszaemlékezések adnak némi támpontot, hogyan is telhetett.

A könyv felépítése nem a megszokott regény, tele párbeszédekkel és eseményekkel.
A formátum egy napló, illetve pontosítok, egy blogjegyzet.

A fent említett fiú, immáron 15 éves. Tombolnak a hormonjai, tele van haraggal és fájdalommal.
Mikor „gyógyulás” címszóval létre hozza a blogját, még nincs kimondottan komolyabb célja vele. Csak túl akar élni és ide menekülni. Ahogy telik az idő egyre többen látogatják az oldalt és ő úgy építi ki a maga világát, szerez barátokat és végül felbukkan egy másik különleges személy is az életében.
A történet egy valóságon alapuló, jellegzetes élethelyzetet mutat be, ahogy az egyedül maradt szülő tovább lép és ezzel felborítja ezt a súlyos, de megszokott katatón életformát….

Mulán>!
Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

Nos ha egy kicsit korábban kerül hozzám a könyv (fiatalabbként) akkor lehet hogy jobban megfogott volna mint most. Egy 15 éves srác blogot vezet, nem régen meghalt az anyukája majd az édesapja új kapcsolatot kezd egy nővel, amit a srác nehezen tud feldolgozni mert az anyukáját szeretné visszakapni. Ez a könyv igazán sokrétegű, úgy értem sok mindenről szól mindenki megfogja találni magának a megfelelő részeket én is megtaláltam, leginkább az univerzum téma valami fantasztikusak voltak azok a részek benne. De mint mondtam szerintem ezt a könyvet leginkább ez a korosztály tudja élvezni mint a főszereplő srác is. Kialakul egy kapcsolat, a srác tudja magáról és el is fogadja hogy meleg és a végére a párjának a segítségével? (ebben nem vagyok biztos) elengedi az édesanyját. Csodás könyv és a borítót imádom!

Odett>!
Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

Sam tényleg tehetséges, jó tollú szerző, akinek figyelemre érdemesek lesznek az elkövetkező regényei, ugyanakkor úgy éreztem, ebben a regényben még keresi a hangját, témáját, kicsit egyensúlytalan, és nemcsak a kamaszos útkeresés megnyilvánulásaként. Egyszerre szeretett volna ez a kötet egy Simon és a Homo Sapiens-lobbi típusú történet és egy Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában lenni. Egyszerre szeretett volna laza, kamaszos hangvégelű, az élet komoly kérdéseiről könnyedén, sziporkázó stílusban megnyilvánulni, ugyanakkor egy mély, korához képest érett, teljesen egyedi világlátású útkeresést is prezentálni. Sajnos ez a szintézis most érzéseim szerint nem sikerült. Valahogy egymást oltotta ki ez a két ellentétes törekvés, hiszen teljesen más stíluselemekkel operál. Lehet ezt egy kísérleti narratív technikának tekinteni, hogy egy nagyon mély, lírai bekezdés után az elbeszélő saját magát kommentálja viccesen, hogy hú, ez milyen lírai volt, és egy teljesen más stílussal rögtön kizökkent a szövegből, csak sajnos nálam ez nem működött most. Egyszerre szeretett volna blog és regény is lenni. De olyan regényfejezetek kerültek itt blogként prerezentálásra, komplett párbeszédek, olyan narrációs technikákkal, amiket én még blogban nem olvastam.
A borító rögtön megidézte bennem a Kisherceg világát, távoli bolygókként létező individumok, elszigetelt létbe vetettségét, magányosságát, amit mégiscsak át tud hidalni valami titokzatos erő, és örömmel láttam, hogy a Kisherceg később is hivatkozás tárgya, ugyanakkor a borító után valaholgy azt vártam, hogy ez egy romantikus történetté növi ki magát, és valahogy csalódást okozott, hogy ez főképp egy gyászfolyamat pillanatképe, és csak úgy mellékesen jelenik meg benne a romantikus elem. És úgy láttam, más olvasóknak is csalódást okozott ez. Voltak benne még témák, pl barátság, amelyekről azt gondoltam, sokkal fajsúlyosabb szerepet kapnak, de minden csupán mellékes elem volt, fókuszba a gyász került, és én azt mondom, nem hiába bánnak ezzel a kortárs szórakoztató regények csínján. Talán más fókuszpontokkal, több romantika és barátság, jobban befogadhatóvá vált volna mindez az egyébként hiteles lékekvájkálás. Nagyon érett gondolatok jellemezték végig a könyvet, komolyan, nagyon fejlett érzelmi intelligenciáról és világlátásról árulkodik a szöveg, ezeknek majd az idő tapasztalata végül megadja majd az a mélységet, amellyel csak az igazán jó szépírók rendelkeznek, akik akár különböző stílusárnyalatokat is egymásba hajlítanak játszi könnyedséggel. Akivé válni, úgy hiszem, a szerzőnek minden esélye megvan.

Heni_s_BookBar>!
Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

A Szivárványálom könyvek kiadó könyvei már jó pár hónapja felkeltették a figyelmemet és most volt szerencsém elolvasni Sam Wilberry-től a Csillagvizsgálót. Az eddigi évek során sajnos kevés LMBTQ műfajú regényt olvastam, ám annál több yaoi mangát vettem a kezembe. De ezentúl mindenképpen szeretnék több LMBTQ műfajú regényt is olvasni.
A kedvenc történet szálam Aaron és a levelező társa közötti barátság kialakulása volt és végig azért rágtam a körmöm, hogy mikor lesz ebből több, mint puszta barátság.
Összességében egy fantasztikus élmény volt és csak ajánlani tudom mindenkinek aki, nyitott gondolkodású, szereti a komoly témát feldolgozó regényeket és persze az LMBTQ műfaj kedvelőinek is!
IMÁDTAM!

Kedvenc idézetek:
„Nem tudná a pontos pillanatot, órát, hiszen a szerelem váratlanul érkezik és véletlenül alakul ki.”

Könyvajánló: https://henisbookbar.blogspot.com/2020/06/sam-wilberry-…

Bookaholic77>!
Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

Egy különleges blog regény 15 éves kamaszról, egy mély érzésű Író tollából♥ Aaron fájdalmas vesztesége, egy új élethelyzet leírása, mely szól egyaránt fiataloknak és off szülőknek is. Egy elveszett fiú útkeresése és a kapaszkodója spoiler. Hogy képes ezt feldolgozni? Hogyan tud megbékélni az “új” családtaggal, és ezáltal egy más, új helyzettel. Hatalmas mondanivalókkal és tanulságokkal egy nagyon intelligens fiúról, aki megpróbál túlélni♥Nagyon megkedveltem Aaron-t, és sokszor off érte a szemem, mert nekem is off. Csodálatos volt♥

Saci19>!
Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

Csupa-csupa köszönetet tudok mondani ezért a könyvért, mert annyira könnyű mégis megérzi az ember a dolgok súlyát. Az év egyik kedvence lesz.
Bővebben, és ajánló itt: https://www.youtube.com/watch…

Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

Úgy érzem ez a történet mindenkihez, szól. Annyira egyszerű mondanivalója van mindenkihez, hogy sokszor meg kellett állnom és megkérdeznem magamtól, hogy tényleg egy fiatal srác írta ezeket? Bölcs gondolatok egy 15 éves sráctól, aki édesanyját elvesztette. Őszintén egyáltalán fel lehet dolgozni? Elfogadni? Elengedni? Nem tudom.

Bővebben itt olvashatod:

Nadzieja P>!
Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

Egy kicsit eltöprengtem a könyv után. Egy kicsit mást gondoltam róla, azt hittem kevesebb hatása lesz rám. Szerencsére nem így történt. A szereplők szerethetőek, a cselekmény magával húz. Számomra kicsit sok volt a kisfiú folyamatos dacos viselkedése, de egy ilyen helyzetben ez természetes. Elgondolkodtató.

cirbu>!
Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

Szép történet egy 15 éves srácról, aki próbál megbirkózni a két éve tartó gyásszal és önmagával. Mindezt egy blogon keresztül éri el, ami gyógyírnak bizonyul.
Nagyon sok szép gondolat van a könyvben, de nem fogott meg annyira, mint az író két, korábban olvasott könyve (Rush, Flash). Mondanám, hogy mert egy 15 éves fiú már azért elég távol áll az én világomtól, de ez sem teljesen igaz, mert Aaron (imádom ezt a nevet) nagyon komoly, mély érzésű srác. Jó, a kis dinka kamasz dolgaival nem tudtam mit kezdeni (fahéj evés, a dinka délután… meg a mostani tinik marhaságai). De az mindenképpen becsülendő, hogy a kezdeti (teljesen érthető) nehézségekkel Tainaval kapcsolatban nagyon felnőttesen tovább lépett. Megértettem, minden negatív hozzáállását és el is filóztam rajta, hogy vajon mit lehet kezdeni egy ilyenfajta viselkedéssel. Nem könnyű.
Az nekem kicsit olyan hamari volt, ahogy kiderült, hogy a fiúkhoz vonzódik. Bár a rúzsos jelenet már végül is utalt dolgokra, de egyértelművé nem tette.
Mindegy, a szeretet és a szerelem mindenre gyógyír lehet.
spoiler

bemese05 P>!
Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

Nem azt kaptam a könytől, mint amit vártam, de tetszett! Nagyon megkedveltem Aaront, nagyon szerethető fiú. Tetszettek az elméletei amiket kifejtett nekünk. :) Ez a könyv nem a szerelemről, inkább a gyász feldolgozásáról szól. Örülök, h ott cseppentünk a történetbe ahol már látják a kiutat az apukájával. Az, h Aaron blogján keresztül olvashattuk a sorait, új szemlélet és érdekesnek találtam. Főleg, h úgy éreztem tényleg mindent elmesél magáról. :)

Nikolett0907 P>!

[…] gondosan meg kell válogatnom, kiben bízom meg, és mennyi információt adok ki magamról.

Nikolett0907 P>!

A szülő néha fejben kiépít a gyerekének egy jövőképet. De mi a biztosíték, hogy bárki is arra vágyik, amit valaki más gondol ki neki?

Nikolett0907 P>!

[…] ahogyan megmentünk másokat, úgy megmenthetjük saját magunkat is a félelemtől.

korneliak>!

Ha valaki megérint, felkavar és megmozgatja a lelkivilágod és a szíved, az apró tulajdonságok felröppennek, és bátran hírdetik: ez vagyok én, csak ez. Nem tudsz fiú helyett lányt szeretni. Sem fordítva. A szeretet néha olyan hírtelen történik, hogy nem lehet rendszerbe foglalni, sem keretek közé szorítani.

Szivárványálom KU>!

Százmilliárd neuron dolgozik azon, hogy amire emlékeznem kell, emlékezzek.

Boldognak lenni nem azt jelenti, hogy megvan mindened, hanem hogy veled vannak azok, akik számítanak.

Kovács_Ági_3>!

Eszembe ötlik, hogy az életben mindenből van utolsó. Utolsó lefekvés, zuhanyozás, utolsó vacsora. Utolsó kimondott szó és utolsó szívdobbanás. Vagy éppen egy utolsó közös fotó.

Kovács_Ági_3>!

Ha a jó szerencse mellénk áll és szép éveket élünk meg, az életutunk végére ez be is következik: mint egy szekrény, épek, összerakottak, stabilak vagyunk. Telepakolva emlékekkel, jókkal és rosszakkal egyaránt.

Nikolett0907 P>!

Az emberiség kezében van a Föld jövője.