Más ​hangok, más szobák 35 csillagozás

Truman Capote: Más hangok, más szobák Truman Capote: Más hangok, más szobák Truman Capote: Más hangok, más szobák Truman Capote: Más hangok, más szobák

A tizenhárom éves Joel titokzatos világba csöppen, amikor soha nem látott apjának meghívására egy isten háta mögötti kisvárosba érkezik, ahol az álmok egybeolvadnak a valósággal.
A mocsaras erdőkkel övezett, forró Déli tájban burjánzó kert lassanként elnyeli a házat, amelynek poros, fülledt szobáiban egy végzetes szerelem áldozatai élik örökös magányra kárhoztatott, különös életüket.
A kisfiú a valóságot csak nehezen képes kibogozni a rejtélyek szőtte sűrű hálóból. A sötét titkok, vágyak és varázslatok fojtogató bűvköréből Joel az egyetlen, aki kiszabadulhat.
A világhírű író ezzel a regényével aratta első átütő sikerét.

Eredeti megjelenés éve: 1948

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Horizont könyvek Kriterion · Európa Modern Könyvtár Európa

>!
Fiesta / Saxum, Budapest, 1997
268 oldal · ISBN: 9639084018
>!
Irodalmi, Bukarest, 1968
196 oldal · Fordította: Örkény István
>!
Európa, Budapest, 1964
250 oldal · Fordította: Örkény István

Enciklopédia 5


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Zsuzsi_Marta P>!
Truman Capote: Más hangok, más szobák

Már a cím is borzongást keltő számomra, s ahogy haladtam előre a regényben, bebizonyosodott, nem alaptalanul. Rendkívül nyomasztó mű! Még inkább azzá teszi a tény, egy félárva, kiszolgáltatott, szeretetre vágyó kisfiú, Joel a főszereplője. Az ő viszontagságos útja az addig ismeretlen édesapjához, majd napjai nála, körülvéve furcsa, már-már ijesztő alakokkal, tele megválaszolatlan kérdésekkel és aggodalommal, félelemmel.

A sok rejtélyes mozzanat, félelmetes neszek, zörejek fokozzák a feszültséget, bizonytalanítja el a kis Joel-t is, aki már maga sem tudja, hol is húzódik a határ látomás, álom és valóság között, s hogy egyáltalán miért is került oda, s hogy maradna-e tovább. Az egyetlen biztos pontot jelentő, kedves személy, Zoo is kilép az életéből, „magára” hagyja, marad az embert próbáló várakozás és a sok furcsaság körülötte. És mindez felülírja a kíváncsiságot, szeretetéhségét, visszavágyódik a korábbi, számkivetett életbe. De van-e kitörési lehetőség, érdemes-e kockáztatni.

Lassú cselekményű regény, ezzel Capote még inkább fokozta a feszültséget, úgy vélem, amiben a kis szereplője élt, várt és remélt, bennem meg nagyon mély nyomot hagyott és nagy megkönnyebbülést jelentett, mikor a végére értem.

berto49>!
Truman Capote: Más hangok, más szobák

2018-05-05 Van-e olyan elvetemült irodalomkritikus, aki tehetségtelennek ítéli Capotét? Vélhetően nincs, de ha lenne ez a második írása, de első 23 éves korában megjelent műve is csattanós válaszul szolgál írói zsenialitására. Megjelenésekor botrányt kavart a könyv borítója, Harold Hama fotója, amelyik a fiatal Capotét ábrázolta éppen eléggé félreérthető pózban. Jogos a fénykép, mert a regény nagyrészt valóban önéletrajzi ihletésű, mellette pedig az amerikai Dél bontakozik ki, költői és rejtélyes világ egy lassú folyású történetben, varázslatos nyelvezettel, a burjánzó természet leírása mellett egy tizenhárom éves fiú képzeletvilágának mozaikjai teszik felejthetetlenné a regényt. Bizonyára hozzájárul Örkény István bravúros fordítása is. Filmen is, TV-sorozatban is feldolgozták, sajnos bármennyire szeretném a mű elolvasása után a filmet megnézni, csak az adataival találkoztam: David Rocksavage rendezte 1997-ben. Nagyon örülnék, ha e sorokat olvasva valaki meglepne a film elérhetőségével!

Ribizligizi>!
Truman Capote: Más hangok, más szobák

Gyönyörű és zseniális. Ennél nem is kell többet mondani róla.

Mircsi P>!
Truman Capote: Más hangok, más szobák

Nem ez volt életem könyve de azért nem volt annyira rossz. Mint ahogy számítottam. :) Néha elég szürreális volt (egy piros teniszlabda begurult a szobába…), sokszor nem tudtam követni a cselekményt, de viszont a fülledt, misztikus amerikai dél az nagyon jól lejött, és én azt nagyon szeretem…:)

shunyata>!
Truman Capote: Más hangok, más szobák

Annyira azért nem rossz. Van egy tüdőt roppantó hangulata. Néhol igen nehéz elválasztani a valóságot a képzelettől. A szereplők viszont érdekesek, a leírások nem szószátyárok és nem unalmasak, csak az események hömpölyögnek lassan. Az a fajta mű, melynek 15-20 kiválóan megírt oldaláért érdemes átélni a Dél mocsárba süppesztő magányát.

Ikod>!
Truman Capote: Más hangok, más szobák

Truman Capote „freak show”-ja gyerekszemmel.A porondon kígyó, törpe, varázsló, kísértet, egy nagybeteg apa és még számos különös szereplő (talán mind Capote), a nézőtéren egy kisfiú (talán Capote) és az olvasó (talán mi olvasók). Mindez egy tablóképbe belemerevedve.


Népszerű idézetek

Rits>!

A magány éjszaka a legerősebb, mint a láz…

Kapcsolódó szócikkek: éjszaka · magány
Rits>!

…a szerelmi boldogság nem abból áll, hogy minden érzelmi energiánkat egy személyre sugározzuk: az embernek egyszerre egy egész csomó dolgot kell szeretnie, s ezeknek összessége ölt testet a szeretett lényben, aki – ha igazán szeretik – szerelmese szemében a bimbózó orgonák virága, egy hajó lámpásai, az iskolai csengő, egy táj, felejthetetlen beszélgetések, jó barátok, gyermekkorunknak egy vasárnapja, egy kedves hang, mely megszűnt beszélni, a legkedvesebb ruhánk, az ősz, a tavasz, a nyár, a tél, s az emlékeink, mert az emlékezés az élet veleje, a kenyér és a víz. Ezenkívül: teljes leltára minden vágyunknak és álmunknak, ami érthető, mert benne igazán minden vágy és álom egyesül…

forrás>!

Könnyű az értelemnek tanácsokat adni, de nehezen hallgat rájuk a szív; a szerelemnek nincs földrajza, tehát nem ismeri a határokat.

Szelén>!

Ellen szeretett fölolvasni. Mielőtt aludni mentek volna a gyerekek, sokszor olvasott nekik Walter Scottot, Dickenst vagy Andersent, így került sor egy hűvös márciusi estén a Hókirálynő-re. Joel úgy érezte, hogy sok a rokon vonás közte és Little Kay között, akinek látása eltorzult, amikor Sprite megbabonázott tükrének egy szilánkja a szemébe ment, s ettől a szíve is olyan lett, mint egy darab keserű jég. „Tegyük fel – gondolta, miközben lágyan szólt Ellen hangja, s unokatestvéreinek arcát pirosra festene a kandalló fénye –, hogy én is, mint Little Kay, valamilyen titokzatos módon a Hókirálynő fagyos palotájába kerülök… Van-e ezen a világon valaki – tűnődött –, aki akkor útnak indítaná a rablólovagokat az én megmentésemre?" És rájött, hogy ilyen ember nincs, sehol az egész világon.

forrás>!

Sajnos Joel képtelen volt imádkozni; nem talált magában semmit, amit befoghatott volna a mondatok hálójába, annál kevésbé, mert régebben csupa közönséges, tárgyilagos dologért imádkozott. Uram, adj biciklit. Zsebkést, hét pengével. Egy doboz olajfestéket. De hogy kérhetne Istentől oly határozatlan és megfoghatatlan valamit, mint például: Uram, tedd, hogy szeressenek?

Szelén>!

Nem biztos, hogy luxusautóval lehet eljutni a boldogsághoz.

>!

Az ember legégetőbb szükséglete az, hogy valaki megfogja… és megmondja neki… hogy minden (az a minden nem olyan egyszerű dolog; benne van a csecsemőtej, apánk tekintete, a kandallófa recsegése egy hideg reggelen, bagolyhuhogás, meg az a fiú, aki miatt bőgve mész haza az iskolából, a mama hosszú haja, a szorongás és a hálószoba falára vetülő, eltorzult árnyképek), hogy minden jóra fordul.

172-173. oldal

>!

Könnyű az értelemnek tanácsokat adni, de nehezen hallgat rájuk a szív; a szerelemnek nincs földrajza, tehát nem ismeri a határokat. Köthetsz rá súlyokat, hogy lesüllyedjen a fenekére; fölszáll és felszínre bukkan, s ez nem is lehet másképp; minden szerelem, mely elfér az emberben, szép és természetes, tehát csak a képmutatók mernek valakit hibáztatni azért, hogy mit szeret, vagy az érzelmi analfabéták, vagy azok az aggályoskodó irigyek, akik semmit se tudnak biztosan, s a nyílról, mely az ég fele mutat, azt hiszik, hogy a pokolba vezet.

171. oldal

Bakonyi_Bence>!

Éneklő szárnyak kórusa zengte körül a fáklya üstökét; ők is, mint minden e nyugtalan fényforrás körül, imbolyogtak és ugráltak. Púpos agarak szökkentek végig a falakon, hangtalanul futó lábuk széttaposta a pókhálókat, mint a virágágyakat; az előcsarnokban lapuló gyíkok dinoszauruszokká nőttek, a kakukk pedig, mely korallpiros nyelvét három órakor elnémította, kitárt szárnyú ölyv lett, sas lett, a levegő királya.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Fannie Flagg: Sült zöld paradicsom
Fanny Flagg: Érdemes élni
Carson McCullers: Egy aranyszem tükrében
Harper Lee: Menj, állíts őrt!
William Faulkner: Míg fekszem kiterítve
Erskine Caldwell: Tobacco Road – Dohányföldek
Erskine Caldwell: Isten földecskéje
Erskine Caldwell: Tobacco Road – A semmi közepén
William Faulkner: Szentély
Alice Walker: Bíborszín