Csapody Kinga (szerk.)

Hazudós 37 csillagozás

Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról
Csapody Kinga (szerk.): Hazudós

Tizenhárom szerző, tizenhárom remek írása arról, hogy milyen, amikor füllentünk, ferdítünk vagy épp hazudunk. Novellák, amelyek segítenek megérteni ki, miért nem mond igazat, vagy módosítja a valóságot, és azt is, hogy ennek milyen következményei lehetnek.
Akik a gyerekkori hantákat, kamaszkori lódításokat és a vaskos felnőtt átveréseket megfogalmazták:

Bencze Blanka
Dragomán György
Erdős Zsuzsanna
Háy János
Horányi Hanna Zelma
Jászberényi Sándor
Kalapos Éva Veronika
Karafiáth Orsolya
Király Anikó
Mészöly Ágnes
Nyáry Luca
Szabó T. Anna
Tóth Krisztina

Kiváló olvasmány nem csak kamaszoknak – és ez nem kamu!

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A művek szerzői: Bencze Blanka, Dragomán György, Erdős Zsuzsanna, Háy János, Horányi Hanna Zelma, Jászberényi Sándor, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Király Anikó, Mészöly Ágnes, Nyáry Luca, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina

Tartalomjegyzék

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2019
296 oldal · ISBN: 9789634033455
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2019
296 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634036227

Most olvassa 3

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Csapody Kinga (szerk.): Hazudós

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

Ahogy az megszokott, egy novelláskötetben vannak gyengédebb és erősebb darabok. Ez most a hazugságokra épül, amely mindenféle helyzetben jelentkezik, főleg azonban – hiszen ifjúsági kötet – a tinik körében, az iskolai körben játszódik a többsége. Az elején nagyon jópofa volt a hazudós szinonimáinak felsorolása, meg is mutattam páromnak, hogy nah, látod, ennyi szavunk van rá, lesett is egyet :-D A legjobban nekem a lányvécés tetszett, nagyon összetett volt, főleg, hogy a felnőtt tanár problémái is belekerültek, a két lány pedig teljesen más karakter volt, más hazugsággal. A másik nyertes pedig rögtön az első novella lett, amelyben – sajnos – hatalmas igazságot is éreztem… a mai világban sajnos tényleg sok szakmában az jut előre, aki megfelelően képes hantázni (nem mondanám, hogy tanítani kellene, de lehet, sok embernek segítene bizonyos szinten, ha képes lenne rá, ezt rossz így kijelenteni, de mégis érzek benne igazságalapot sajnos). Amit talán kihagytam volna a kötetből, az a nőket átverő fickó, bár talán a tizenéves lányoknak ez egy jó példanovella, hogy ne dőljenek be minden kamuzásnak :-D Mindenesetre érdekes, élvezetes kötet volt, tetszett!

csucsorka IP>!
Csapody Kinga (szerk.): Hazudós

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

Az első-t is nagyon szerettem, de kimagaslóan ez, a Hazudós lett a sorozat eddigi legjobb része. Egyenletes minőség, meghökkentően érdekes megközelítései a hazudásnak, hazugságoknak. Olyan csattanókkal, allegóriákkal, hogy a fal adja a másikat!

Alig volt 1-2 novella, amit kevésbé élveztem; szóval nem volt olyan felemás élmény, mint általában az antológiák (azon belül az ifjúságnak szánt antológiák) olvasása szokott lenni.

BBetti86>!
Csapody Kinga (szerk.): Hazudós

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

Sok pozitívum, jó sztorik, érdekes alapötlet. Azért akad pár zavaróbb pont is, de összességében ez egy kellemes válogatás, ami nem csak ifjúsági.

Ahogy végignézek a szerzőkön és a történeteken, tény, hogy a döntő többség ifjúsági. De azért akad benne olyan történet is, ami meghaladja a kamaszkor kérdéseit. Pl. Szabó T. Anna története sokkal inkább New Adult, erotikus felhanggal. Tény, hogy a szex és a szerelem az ifjúsági irodalom témája is, de ez konkrétan arról szól, ahogy a történet hőse meg is fogalmazza, hogyan kell spoiler Nem éppen az a történet, amit egy kamasz kezébe nyomnék.
Dragomán és a Pályarekord – a maga módján játékos és szinte csalimese, de szintén nem ifjúsági, hogy a spoiler

A közös nevező pedig a hazugság, ahogy a cím is erőteljesen ráutal. Ezen túl a szerzők szabad kezet kaptak, lehettek élethazugságok, de kis csúsztatások is a történetekben. Így vannak mélyebb és elgondolkoztató, de mosolygós és kedves történetek is benne. Alapvetően a lányokat érzem a célközönségnek, sok minden a szerelem körül forog, de sikerült szélesebb merítést húzni.

Nekem a történetek adják el, és most nem is tudok panaszkodni. Jó sztorik sora van benne, ha azért akad egy-egy olyan is, ami azért nem a fogamra való. Furcsa volt Tóth Kriszta Kegyes? -e, amely szilánkokban mutat egy-egy hazugot. Már eleve novella a zsáner, és az övé ezen felül is kis életképek, különféle emberek gyöngyként összefűzött, különálló hazugságaiból áll. Háy: Megoldódott szintén a nem tetszett listámon van: töredékes, és nem is igazán értem, mi a hazugság benne. Talán ez volt az, amin egyedül forgattam a szemem, hogy mégis mi ez.

Azt viszont ezzel együtt is díjazom, hogy sok hang és stílus, sok történet kapott helyet a kötetben. Bencze Blanka: Az életre nevel… története például stílusában gyengébb, mint sok utána jövő, viszont nagyon jól hoz egy olyan YA disztópia ötletet, amiből regényt is lehetne kerekíteni. spoiler Fordulatként fedi fel, mi ez a tárgy és egy olyan lány szemszögét kapjuk, aki becsületes és nem tud mit kezdeni azzal, hogy ezt várják tőle. Kicsit erőltetett is, de valami jár érte cserébe. Úgy tud arról szólni, hogy a mi világunkba is mennyire beleépültek a hazugságok, kik és mennyit hazudnak, hogy egy kitalált, nem túl távoli jövőben járunk.

Nyáry Luca novelláját azért emelném ki, mert a Dalfutár egy részében szerepelt a fiatal írónő, és amit ott mutatott magából, mesélt az életéről és az írásról, nekem átértékelte a megítélését. A regényével korábban nem tudtam mit kezdeni, de most máshogy olvastam. Megvan a tipikus témája, a depresszió és a gyászfolyamat, és már tudom, honnan jön. Hitelesnek érzem, és az őszinte, személyes hang, ami elvitte nekem a novellát.

Csajos és könnyed a Mint angolul a csók, nagyon kamaszos Kalapos Éva két Hannáról szóló sztorija – avagy hogyan vallja be a félénk lány a szomszéd sácnak, hogy nem csak haverként tetszik neki. Tudjátok, még egy Taylor Swift klip is ilyen sztorit kapott.
Átmenetnek érzem Király Anikó lányvécébe szorulós történetét. Egyrészt, a kamaszkori lázadás és a félénk lány bátorsággyűjtése nagyon kamaszos, sok a humoros rész a történetben, de azért vannak mellette olyan témák is, mint spoiler

Vannak aztán a nagyon komoly történetek is, és nem egyszer egész életet, személyiséget érintő kérdéseket boncolnak hol játékosabb, hol szívszorító módon. A Szemfényben a hazugság csapda lesz, ami spoiler visz. A Korlátok nélkül meg annak a meséje, hogy a túlzott szigor és a társadalmunkba nem illő nevelési elvek hogyan vezetnek oda, hogy vagy menekülni kell, vagy mindent hazudni, mert máshogy egy sima napot sem lehet túlélni.

Talán azt érezném még fontosnak kiemelni, hogy azt sikeresen bemutatja a kötet, hogy mennyiféle hazugság és következmény van. Fájóak, szükségesek, könnyedek vagy éppen gyilkosak.

pável>!
Csapody Kinga (szerk.): Hazudós

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

Na persze ez a 4 * is hazugság – a kegyes fajtából. Legyen inkább 4 alá – iskolásan osztályozva, vagy 3 fölé, ha van ilyen, s ha már – részben – ifjúsági irodalom: minden szempontból túl vegyes kötet. Amúgy a leginkább BB és SZTA szövegei tetszettek.

adrykacska>!
Csapody Kinga (szerk.): Hazudós

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

Mindegyik történet építi az olvasó személyiségét, és hozzánk ad egy fajta pluszt, amit a későbbi életünk során hasznosítani tudunk. Az írások színvonala egytől egyig megüti a kötet mércéjét, és tizenhárom remek írást tár elénk a Menő Könyvek Kiadó gárdája. Széles körben ajánlom a kötet olvasását.
A teljes bejegyzés a link alatt megtekinthető: https://adrykacska.blogspot.com/2019/05/erettsegi-tanta…

Lori_>!
Csapody Kinga (szerk.): Hazudós

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

Rövid, de velős történetek a hazugság minden vállfajáról. Voltak benne tetszetős és kevésbé jó történetek, de összességében élvezhető volt a kötet és lekötött az antológia. Csapody Kinga előző antológiái is tetszettek, ezzel együtt azokat is ajánlom.

Pabu P>!
Csapody Kinga (szerk.): Hazudós

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

A Szakítós majdnem eltántorított ettől a sorozattól, de szerencsére ez hozta az Elsőben megismert színvonalat, nehéz lenne 1-1 novellát kiemelni.
Volt, amelyiken hangosan nevettem, a másikat utáltam és felpofoztam volna a főszereplőjét.
Volt itt minden, tényleg apró füllentéstől akkora hazugságig, hogy a plafon majdnem leszakadt, pedig én csak olvastam.
Tetszik, amit ez a sorozat kitűzött célként, ahogy kényesebb témákat körüljár a fiataloknak címzve. És talán pont ezért lepett meg ennyire az utolsó, állatkertes történet. Ott nagyon kellett erőlködnöm, hogy ne sírjam el magam. Kissé gonosz húzás egy ilyet „eldugni” a könyv végén, de az biztos, hogy hatásos volt.

Szuszusz>!
Csapody Kinga (szerk.): Hazudós

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

Tetszett az ötlet: hazugságról szóló novellákat összegyűjteni. Szinte mindben volt valami érdekes, amely által a témán lehetett még tipródni. Mindig is Luka apónak vagy Berring doktornak vallottam magam, s az emberi lelket igyekeztem nézni minden fontos találkozáskor. De idővel megtanultam magamban kezelni a Gregers Werle-féle, szinten fontos emberi típusokat. Egy valamit viselek nehezen: a másokat kisemmiző, tudatosan félrevezető és lelkileg megtépázó hazudozókat. Legyen akár az egy személy, egy cég, egy bármi! Súlyosan teszi tönkre ugyanis a moráljaiban már ezer sebből vérző, “otthontalan, csupa-csősz” világot.

Lizi90 >!
Csapody Kinga (szerk.): Hazudós

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

Elég vegyes a kép, voltak nagyon jó novellák, voltak kevésbé jók, egyáltalán nem egységes a kötet színvonala.

Zsuzsanna_Buday>!
Csapody Kinga (szerk.): Hazudós

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

Biztos én vagyok maradi, de szerintem nem mindegyik történet szól az ifjúságnak (vagy legalábbis milyen jó lenne, ha nem egyedül olvasnák, némelyik közös feldolgozásra érdemes lehet). Azt állapítottam még meg, hogy nem jó egy novelláskötetet egyhuzamban olvasni, kevésbé maradnak meg a sztorik. Talán a lányvécés tetszett legjobban.


Népszerű idézetek

adrykacska>!

[…] beszéljünk még majd arról is, hogy az internet hogyan bontott le minden korlátot a hazugság előtt.

32.

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

adrykacska>!

Én a Sátán Matektanára vagyok.

199.

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

Araragat_Kasztór_Polüdeukész >!

A tudomány álláspontja erősen megoszlik abban, hogy az ember egy nap átlagosan hányszor hazudik. Egy kutatás
szerint a csúcs napi kétszáz hazugság körül van, más tudósok szerint huszonnégy óra leforgása alatt átlagosan tízszer
nem mondunk igazat, megbocsátóbb kutatók szerint legfeljebb napi két füllentéssel lehet számolni.

Férfiaknál napi öt, a nőknél három hazugság az átlag – állítják más tudósok.

Hogy ebbe a kötetbe mennyi hazugságot rejtettünk, az csak akkor derül ki, ha valaki végigolvassa.

Előszó

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

Szuszusz>!

Az érettségi évében egy érettségi tantárggyal nem szerencsés szórakozni. (Bencze Blanka: Az életre nevel)

11. oldal

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

adrykacska>!

Mennyit harcoltunk azért, hogy az iskola ne haszontalan témákkal foglalkozzon. Az én időmben még szó sem lehetett ilyesmiről. Arany János? József Attila? Őszintén, mit adhatnak maguknak ebben az évezredben? Versidézeteket, ömlengések a naplementéről, meg a szerelemről, nem nemzeti öntudatról?

25.

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

adrykacska>!

Hallom, meggondolta magát ez a baba, és most már kíváncsi a szüleire – kacsintott rám a doki. – Akkor szüljünk meg szépen. Mit szól hozzá.

72.

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

adrykacska>!

Égjen a múlt, vesszen, ha már nem segít a jelenen!

154.

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

Barbár >!

– A hazugság a szocializáció részeként épül be a viselkedéskultúrába. Az átlagember naponta egyszer-kétszer hazudik, és akik viszik valamire, azok szinte folyamatosan.

26. oldal Bencze Blanka: Az életre nevel

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

adrykacska>!

Bent rekedtem két tinilánnyal a vécében. – Mint egy pornófilm címe.

175.

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

Szuszusz>!

A hazugság a szocializáció részeként épül be a viselkedéskultúrába. Az átlagember naponta egyszer-kétszer hazudik, és akik viszik valamire, azok szinte folyamatosan. A sikerszakmák elengedhetetlen feltétele a hazugság pontos ismerete és művelése. Mire menne egy jogász, egy politikus, egy vállalkozó, egy bankár, egy kereskedő, és még sorolhatnám a végtelenségig, hazugság nélkül? (Bencze Blanka: Az életre nevel…)

26. oldal

Csapody Kinga (szerk.): Hazudós Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról


Hasonló könyvek címkék alapján

Csapody Kinga – Nagy Boldizsár (szerk.): Az első
Kelemen Zoltán: Első 21 novella
Dávid Ádám – Gaborják Ádám (szerk.): Jelen!
Pósfai János (szerk.): Ének a csöndben
Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama
Kovács Eszter (szerk.): Ezentúl lesz banán!
Péczely Dóra (szerk.): Szívlapát
Orbán János Dénes: Véres képeslap Erdélyből
Domokos Mátyás (szerk.): A magyar novella antológiája I-II.
Sík Csaba (szerk.): Körkép 75