Eltörölt ​fiú 60 csillagozás

Garrard Conley: Eltörölt fiú

Az ​autókereskedőből lett baptista lelkész fia, Garrard Conley tizenkilenc éves korában kénytelen volt egy, az egész életét megváltoztató döntést hozni a szülei előtt. Vagy beleegyezik, hogy részt vesz egy egyház által támogatott terápiás programban, amely „kigyógyítja” a homoszexualitásból, vagy pedig elveszíti mindenét, a családját, a barátait és az Istent, akihez eddig minden nap imádkozott.
A Love in Action intézményesített programja és a Biblia segítségével heteroszexuálisként, a bűnös késztetésektől megtisztulva és istenhitében erősebben kellett volna felemelkednie. Garrard azonban a borzalmas és brutális módszerek ellenére végül azt az erőt találta meg, amely a valódi énje felfedezéséhez, valamint a megbocsátáshoz és kitöréshez vezette.
Az eltemetett múlt és az árnyékban töltött évek súlyával szembesülve Garrard nyomon követi a család, a hit és a közösség összetett viszonyait. Az Eltörölt fiú gyönyörű, őszinte és megható emlékirat a szeretetről, a megértésről.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Európa, Budapest, 2019
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635040100 · Fordította: Nagy Gergely

Enciklopédia 3


Kedvencelte 3

Most olvassa 6

Várólistára tette 121

Kívánságlistára tette 93

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Garrard Conley: Eltörölt fiú

„A láthatatlanság szupererejével az járt együtt, hogy elveszítettem a hangomat.”

Az Eltörölt fiú egy igazán különleges és bátor memoár, amely szerzője 2 hetes LIA-programban töltött részvételét dokumentálja, ahova azért került, hogy kigyógyítsák homoszexualitásából. Nem, a történet nem 600 évvel ezelőtt játszódik, hanem megdöbbentő módon 2004-ben, sőt a mai napig létező „terápiáról” van szó. A kiadvány emiatt sokkal több, mint emlékirat, melegjogi aktivistaként is tevékenykedő írója a múlt feltárásával egy borzalmas módszer ellen emeli fel a hangját.

Garrard Conley kemény feladatot kapott az élettől, baptista családba születve kell szembenéznie azonos neműek iránt érzett vonzalmával, szülei pedig biztosak benne, hogy az az egyetlen helyes és Istennek tetsző út, ha megváltoztatják fiúkat. Az átnevelő programban töltött napok leírása mellett visszaemlékezések segítségével ismerhetjük meg jobban az írót, és nyerhetünk betekintést érzelmi világába. Cameron Post természetes elfogadásával szemben itt ugyanis egy küzdő és gondolkodó fiatal felnőtt elevenedik meg a lapokon, aki többek között tele van bűntudattal, félelemmel, kételkedéssel, zavaradottsággal és ürességgel is. Egyszerre küzd saját identitásával, szexualitása megélésével, szülei iránti ragaszkodásával és istenhitével. A stílus azonban néhány helyen meglepően döcögős, annak ellenére, hogy szerzője az írás és a szavak szerelmese. De hogyan is várhatnánk el, hogy a vallási fanatizmussal átitatott, álszent prédikációkról olvasmányosan számoljon be? Hihetetlenül őszinte, tabudöngető írás, amely garantáltan nem könnyű olvasmány, és nem is mindenki számára befogadható, de kétségkívül kiemelt jelentőséggel bír.

4 hozzászólás
Niitaa P>!
Garrard Conley: Eltörölt fiú

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/02/garrard-conley-…

„Az Eltörölt fiú nem a nagy fordulatokról szól. Erőteljes jelenetek jellemzik, ám nem a meglepetés erejét használja, hanem az érzékekre hat. Sokkal inkább lélektani regény, mint szórakoztató irodalom. Egyáltalán nem a könnyen emészthető és hamar felejthető olvasmányok közé tartozik. Magam is több, mint egy hétig érlelgettem, mire a végére jutottam. Rengeteg gondolatot ébresztett bennem, melyek akár vitatémaként is megállnák a helyüket.
A szerző érzékletesen, de sohasem erőteljesen vagy éppen agresszívan fejezi ki magát. Ez a memoár a szelídségre és az önmegvalósításra épül. Láthatjuk, ahogy egy kisfiúból férfi válik, miközben nem marad rejtve előttünk a benne tomboló hurrikán mindent elsöprő forgataga sem. Garrard története megtanít arra, hogy minden helyzetben mérlegelnünk kell. Meg kell találnunk a belső összhangunkat és a saját hangunkat is hallva meghallgatni mások tanácsait. Tömör, mérhetetlenül nagy gondolatfelhő jelenik meg a lapokon. Ott áll előttünk egy fiú, egyhelyben, szinte mozdulatlanul, épp csak az ujjai remegnek meg néha. A külvilág számára nincs benne semmi különös, szinte unalmasnak mondható. De ha belenézünk a szemébe, akkor úgy érezzük, mintha kihúznák a talpunk alól a földet.
Garrard Conley memoárja erőteljes, mély érzéseket megjelenítő olvasmány. Egy teljesen újfajta nézőpontból mutatja be a homoszexualitást. Egyszerre tanít, elrettent, felemel és földhöz vág. Megrázó. Gondolat ébresztő. Felejthetetlen élmény. Ennek ellenére csak és kizárólag azoknak ajánlanám, akik kellőképp érettek már egy olyan fiú történetéhez, akit megpróbáltak eltörölni. ”

5 hozzászólás
Iloonka>!
Garrard Conley: Eltörölt fiú

Hú, nagy bajban vagyok ezzel a könyvvel, mert olyan csapongó volt, hogy néhol el is vesztettem a fonalat. Alighogy felvettem a fonalat, ugrottunk is egy másik helyre, vagy gondolatba.

Megtörtént események alapján mutatja be életének egy szeletét Garrard Conley, aki vallásos családba születik bele, az apja lelkész, és szereti megtéríteni az embereket. Így hát nem is csoda, hogy mikor kiderül a fiukról, hogy meleg, sehogy se bírják elfogadni és végül az LIA-ba kerül, ahol próbálják kigyógyítani és elüldözni ezeket a „bűnös" gondolatokat a fejéből.

Igazából azért is keltette fel a figyelmemet, mert egy barátnőmmel beszéltünk egyszer arról ,hogy már vannak ilyen áttérítő programok, hogy a melegekből heteró legyen. Az idáig semmit sem hallottam erről és elég abszurdnak tűnt, sőt, ahogy olvastam a könyvet, akkor is ez a szó jutott az eszembe. Szerintem viszont sokkal élvezetesebb lett volna, ha nem ugráltunk volna össze-vissza, hanem szépen össze rakta volna a történéseket. Kissé olyan érzésem volt, hogy mikor milyen érzés fogta el és azt vetette le papírra az író és emiatt lett csapongó. Amúgy egy megrázó történet, amiben a főhős viaskodik önmagával, hisz próbál Isten mellett kitartani, de tudja, hogy melegként nem lehetséges, plusz, a szülői nyomás, akik támogatás helyett elvárják, hogy egy olyan ösvényre lépjen, ami nem biztos, hogy a fiúk boldogságához vezet. Az LIA ülések bicskanyitogatóak, ezeknél a részeknél nagyon nehezen álltam meg, hogy ne csapjam a földre a könyvet. Ahogy itt vannak a vallás fanatikusok is, amiből látszik, hogy mennyire hatással vannak az emberekre, egy olyan körbe kerülnek, amiből csak nehézségek árán tudnak kilépni.

Nem bántam ,hogy elolvastam, de jobban örültem volna, ha jobban meg lett volna írva. A szerzőnek szerencsére jól alakult a sorsa, még ha Istentől el is szakadt, ami nem volt könnyű neki, de most már járhatja a saját útját.

Bea_Könyvutca P>!
Garrard Conley: Eltörölt fiú

Érdekes alakulása az olvasmányaim egymás utáni sorrendjének, hogy ezt a könyvet éppen a Cameron Post rossz nevelése után olvastam.
Mindketten a vallás nevében kerülnek intézetbe, mindkettőjük családja szégyenletes dolognak tartja a homoszexualitást, bűnnek, eltévelyedésnek, amit meg kell gyógyítani, és meggyőződésük, hogy meg is lehet.
Ezeknek a fiataloknak nem csak önmagukkal kell megküzdeniük, hanem a környezetükkel és legfőképpen a családjukkal, ami sokszorosan megnehezíti önmaguk elfogadását, sőt lehetetlenné is teszi, hiszen a családjuk éppen az ellenkezőjét várja tőlük.
Néha elvesztettem a fonalat, tehát a könyv meglehetősen erős odafigyelést igényel, nem egy könnyű olvasmány, sem témáját, sem szerkezetét illetően.
Ha már a Cameron Posttal kezdtem, akkor el kell mondanom, hogy az a könyv olvasmányosabb, élettelibb, ez pedig némileg filozofikusabb, lélektanibb.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/03/garrard-conley-el…

Beatrice8>!
Garrard Conley: Eltörölt fiú

Azért olvastam el, mert Arkansasban játszódik. Értékeltem, hogy az előző „Arkansas”-ban játszódó könyvvel ellentétben tényleg ott játszódott.
Mit is mondtam A tanult lány alatt? Ja, igen: Te jó ég! Ez most is abszolút gyakori reakcióm volt. Viszont kevésbé volt jól megírva. Nagyon csapongott, nehéz volt követni, hogy mikor játszódik, amit épp olvasok és nem elhanyagolható információ volt, úgyhogy sokat levont a könyv értékéből. A mélységéből is voltak problémáim. Egyes részek túl részletesek voltak, egyeseket meg szinte teljesen átugrott, pedig szerintem hosszabb kifejtést igényeltek volna. Egyébként viszont nagyon érdekes volt és elég megrázó.

gabriellaeld I>!
Garrard Conley: Eltörölt fiú

Ha memoárokat olvasok, szokásom megkeresni az írókat Instagramon, hogy lássam, hová jutottak általában a rengeteg trauma után.
Nos Garrard Conely, annyi agymosással és szenvedéssel töltött év után író lett, több ezer emberen segített már, akik hasonló traumákat éltek át, és megtalálta a szerelmet is. Őszintén, ez olyan nagy bűn volna?
Mivel a vallás messze áll tőlem, így nem igazán tudtam átérezni a sok „istenhez való viszony” részt, ez pedig a könyv zömét kitette, ellenben még ezek túlsúlyában is döbbenetes volt.

chibizso>!
Garrard Conley: Eltörölt fiú

„Conley két idősíkban beszéli el homoszexualitásához kötődő emlékeit: gyerekkorától és a Love in Actionbe (LIA) való belépésén keresztül. Habár a fülszöveg ígéretével ellentétben a visszaemlékezés nem közöl megrázó vagy durva jeleneteket, a kizárólagos fundamentalista keresztény gondolatvilág teljesen áthatja. A szerző mindenféle szépítés és kommentár nélkül mutatja be az általa ismert arkansasi kisváros közösségének gondolkodásmódját. Ezek a mélyen vallásos emberek becsülettel betartják a keresztényi tanításokat, a Biblia szövegeit szó szerint értik. Bárminemű devianciát vagy eltérést szigorúan vesznek, de segítenek is az eltévelyedett felebarátnak visszatérni a keresztényi útra. A memoár nagy dilemmája ennek mentén épül fel.

A könyvbéli Garrard anyja mélyvallásossága, édesapja prédikátori ambíciói, továbbá irántuk érzett szeretete miatt titkolja homoszexualitását, amíg csak lehet. A szülők és a fiú között számtalan olyan konfliktus alakul ki, ami egy egyszerű olvasót teljesen felháborít, de a Conley által bemutatott gondolatvilág érthetővé teszi a szereplők reakcióit. Azonban akad egy pont a keresztényi értékek őrzése és a családtagok közötti szeretet mentén, ahol választás elé kerülnek a szereplők; Conley életének két eseményét is erre tereli, hogy megmutassa, az intézményesített vallási értékek betartásánál léteznek erősebb értékek.”

– bővebben: http://ekultura.hu/2019/06/26/garrard-conley-eltorolt-fiu

Kitsune>!
Garrard Conley: Eltörölt fiú

Talán túl nagy elvárásokkal kezdtem bele a könyv olvasásába, de valahogy csalódottan fejeztem be. Hihetetlenül lassan haladtam vele, volt, hogy napokig csak hevert az éjjeliszekrényen és az olvasás gondolatától is elvette a kedvemet.
A nagy népszerűséget megértem, kit ne érdekelne akár kicsit is ez a téma? Ki lehetett volna belőle hozni valami zsigerit, valamit, ami kivált az olvasóból rengeteg dolgot, hullámvölgybe taszítva őt, stb., de valahogy ez itt nem jött össze. Tudom, hogy mennyire komoly és durva az ilyen terápiás programok világa, de egyszerűen egy fikarcnyi érzést nem sikerült bennem megmozgatnia.
Ennek lehetséges okai talán:
– a folyamatos időben ugrándozás, ami néhol egyik mondatról a másikra tördelés nélkül megy végbe
– a durvább, igazán fontos részletek félmondatokkal való lerendezése
– az író saját karakterének semmilyensége (nem tudom, hogy ő valójában ilyen-e, vagy csak nem sikerült megfelelően megjelenítenie magát)
Ami tetszett benne, az főként az volt, hogy mennyire ellentmondásos volt az anya személye is, mennyire zavarbaejtően kezelték a fiuk homoszexualitását, amelyet a mai napig kínos pillanatok öveznek a családi körben. Ezek a mozzanatok legalább emberien meg lettek írva.
Az idősíkok, az események állandó váltakozásában lehet csak én vesztem el ennyire, de lehet, hogy jobban jártam volna, ha az író ötlete alapján egy fikció valósult volna meg ebből az egészből. Így valahogy nem tudom átérezni a helyzet nehézségét, komolyságát.

etothjudit I>!
Garrard Conley: Eltörölt fiú

Az Eltörölt fiú tehát mindenképpen ajánlott olvasmány. Az a legjobb ebben a könyvben, hogy minden sora hiteles, ez ugyanis nem egy olyan könyv, amely azért született, mert az LMBT-irodalom egyre nagyobb népszerűségnek örvend (sok olyan LMBT mű van a piacon, amely üzenet nélküli, céltalan, és kifejezetten az anyagi haszon reményében született), Garrard Conley műve ugyanis kiváló lenyomata annak, hogy dacára minden kitaszító körülménynek, a szeretet mindenképpen utat tör magának.
https://www.elkepzeltkonyv.com/2019/02/eloolvasas-eltor…

konyvkritika>!
Garrard Conley: Eltörölt fiú

Megrázó és hihetetlen történet, ami nem is csak egy történet, hanem egy memoár, egy fájdalmas és szívszorító emlékirat.

Garrard Conley önéletrajzi könyve egy nagyon is aktuális témát feszeget, a homoszexualitás kényes és sokat vitatott témáját járja körül. Garrard saját drámai történetén keresztül próbál válaszokat és megoldásokat keresni a homoszexualitás kérdésére, miközben arra próbál saját maga is rájönni, hogy ez egy állapot, betegség, örökölt dolog vagy csak másság.

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/garrard-conley-eltorolt-fiu/


Népszerű idézetek

Niitaa P>!

Könnyebb úgy hazudni, ha te magad is elhiszed.

285. oldal

Málnika P>!

Egy hosszú időszakban teljesen elvesztettem a kapcsolatot önmagammal, mert annyira igyekeztem valaki más lenni.

340. oldal (Epilógus)

2 hozzászólás
Málnika P>!

Miért hazudunk még mindig magunknak?

233. oldal (2004. június 12.)

Málnika P>!

Ismertem vajon valaha bárkit is teljesen? És engem ismert teljesen valaha bárki is? Mit jelent egyáltalán ez?

149. oldal (2004. június 11.)

Málnika P>!

Ha elvágom a gyökereimet, elhagyom, akiket szeretek, akkor csak árnyéka leszek annak, aki voltam, egy robot az áramkörei nélkül.

172. oldal (Rabmozi)

Málnika P>!

Hát épp az keveri bajba az embert, ha megmondja az igazat!

224. oldal (2004. június 12.)

Málnika P>!

[…] én valami olyat kaptam, amit soha senki nem vehet el tőlem: életben voltam, és most már nagyon jól tudtam, mit is jelent. Életben vagyok, és ennél nem is kell több.

332. oldal (2004. június 16.)

Málnika P>!

A láthatatlanság szupererejével az járt együtt, hogy elveszítettem a hangomat.

188. oldal (Rabmozi)

Kapcsolódó szócikkek: láthatatlanság
Bea_Könyvutca P>!

Mostanra megtanultam, hogy a szépség halmozódik. Ha az emberek eleve szépnek látnak valamit, ez a tárgy mindig kap elegendő dicséretet, figyelmet. A rózsa az rózsa az rózsa az rózsa, írta Gertrude Stein, az új kedvenc költőm. Ha valamire azt mondjuk, hogy szép, attól szép is lesz.

183. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szépség
Málnika P>!

Senki nem juthat elég közel hozzám ahhoz, hogy bántson.

336. oldal (Epilógus)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Frank McCourt: De!
David Wilkerson: Kés és kereszt
Thorvald Steen: Az utolsó saga
Bruce E. Olson: Bruchko
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Sabatina James: Apám a halálomat akarja
Upton Sinclair: A tragacskirály
Immaculée Ilibagiza: Megmaradtam hírmondónak
Cs. Szabó Sándor: Az út
Joyce Carol Oates: Szöszi