23. legjobb képregény könyv a molyok értékelése alapján
86. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

Heartstopper ​1. (Heartstopper 1.) 777 csillagozás

Alice Oseman: Heartstopper 1. Alice Oseman: Heartstopper 1. Alice Oseman: Heartstopper 1. Alice Oseman: Heartstopper 1. Alice Oseman: Heartstopper 1. Alice Oseman: Heartstopper 1. Alice Oseman: Heartstopper 1. Alice Oseman: Heartstopper 1. Alice Oseman: Heartstopper 1.

Boy meets boy. Boys become friends. Boys fall in love. An LGBTQ+ graphic novel about life, love, and everything that happens in between – for fans of The Art of Being Normal, Holly Bourne and Love, Simon.

Charlie and Nick are at the same school, but they've never met … until one day when they're made to sit together. They quickly become friends, and soon Charlie is falling hard for Nick, even though he doesn't think he has a chance.

But love works in surprising ways, and Nick is more interested in Charlie than either of them realised.

Heartstopper is about love, friendship, loyalty and mental illness. It encompasses all the small stories of Nick and Charlie's lives that together make up something larger, which speaks to all of us.

This is the first volume of Heartstopper, with more to come.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Hodder Children's Books, London, 2023
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781444968934 · Illusztrálta: Alice Oseman
>!
Hodder Children's Books, London, 2022
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781444968927 · Illusztrálta: Alice Oseman
>!
262 oldal · ISBN: 9781444968934

9 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Heartstopper

179 tag · 145 karc · Utolsó karc: 2024. április 17., 14:53 · Bővebben


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Nicholas (Nick) Nelson · Charlie Spring · Tao Xu


Kedvencelte 86

Most olvassa 6

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 126

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Alice Oseman: Heartstopper 1.

Ha nem nyereménykönyvként kerül hozzám a kötet, biztosan nem olvasom el. Köszönöm, @zsoltin! :)) Így viszon egy szívmelengetően kedves LMBTQ történettel lettem gazdagabb. Ráadásul végre újra angolul olvashattam!
A középiskolás Nick és Charlie története sok tipikusnak mondható mozzanatot tartalmaz. Alice Oseman író-rajzoló viszont olyan érzékenységgel alkotta meg ezt a kötetet, hogy minden kliséje ellenére is elérte nálam, hogy megkedveljem. Elképzelhetőnek tartom, hogy folytatni fogom a sorozatot, mert kíváncsi lettem a meleg pár kapcsolatának alakulására.

>!
Hodder Children's Books, London, 2021
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781444951387 · Illusztrálta: Alice Oseman
Naiva P>!
Alice Oseman: Heartstopper 1.

Az egyik legcukibb olvasmány. Oké, van benne szívfájdalom, mert vannak benne olya komoly témájú tartalmak, mint a fizikai és lelki erőszak, a homofób bántalmazás. Ugyanakkor annyi remény és szép dolog van ebben a könyvben, hogy attól olyan imádnivaló. Kezdve Charlie-val és Nickkel. Az egyik, aki már ismeri a szexuális identitását és a másik, aki csak most kezdi megismerni a sajátját. Nagyon jó párost alkottak. Annyira aranyosak, hogy a mozgásszerveim sokszor önállósítottak magukat és csak azt vettem észre, hogy felpattantam örömömben és vihogtam. Bármikor együtt voltak, szárnyalt a szívem a boldogságtól. Nagyon szép képregény, gyönyörűen illusztrálva. Állok is neki a folytatásnak.

Linszyy P>!
Alice Oseman: Heartstopper 1.

Ez egy kis csoda!
Charlie egy meleg srác, akit sokan bántottak, mikor kitudódott, hogy egy fiúsuliban a fiúkhoz vonzódik. Aztán egyszer csak találkozik Nickkel, akit ez nem zavar és hamar barátokká válnak. Csakhogy Charlie teljesen belezúg és mindenki próbálja gyorsan „kigyógyítani” ebből a plátói szerelemből.
Nagyon tetszik Charlie első kapcsolata, és imááádtam a jelenetet, mikor Nick megvédi. :D Igazából azért tetszett nagyon a kihasználós, csókolózós első kapcsolat, mert nagyon untam volna, ha az első crush egy heteró sráccal éri.
A történet vége nagyon kívánja a folytatást, én végig izgultam a szereplőkért és imádtam az egészet. :)
https://youtu.be/1KjBQsWesTg

booksflyingeszti I>!
Alice Oseman: Heartstopper 1.

Csodálatos. Fantasztikus. Lenyűgöző. 10/10, mindenkinek ajánlom. Akit ezen a ponton még meglep, mit gondolok a Heartstopperről, azoknak nem tudom, mit mondhatnék :D

Ezzel kapcsolatban azonban az utóbbi szűk egy évben megfogalmazódott egy pár dolog bennem, és miután ezt olvastam újra nem olyan régen, ide kerülnek ezek a gondolatok.

Égszínkék tenger. Carry on. Heartstopper. Előbbi kettő valós és kézzelfogható sikere és utóbbi általam megelőlegezett sikere után nem tudom, hogy milyen ébresztőre van még szüksége a magyar kiadóknak, hogy észrevegyék: van kereslet – nem is jelentéktelen – arra, amit ezek a könyvek képviselnek. (Nem akarom a saját szarvamat fényesíteni, de megnéztem, hányan olvasták el a Heartstoppert a tavalyi kemping alatt és után. Nyilván nincs verseny a Netflixszel, de jelentősek a számok.) Említhetném még a reneszánszát elő Akhilleusz dalát is, de nem teszem, mert a későbbiekben sokkal jobb példa lesz, mint itt és most.

Miben más ez a három cím sok mástól, ami korábban megjelent LMBT témában itthon? Elég sok mindenben, de álljon itt most néhány pont – ezeket én ítéltem fontosnak.

Először is: kaphatóak. A Simon és a Homo Sapiens-lobbi zsánerében meghatározó, évek óta még is elérhetetlen, pedig amennyire ezt könyves vloggerként látom, az igény meglenne rá.

Másodszor: sokkal szélesebb körben találják meg az olvasóközönségüket. Tegyük félre, hogy mit gondolok a magyar piacon is létező, heteroszexuális nők által írt kvázi melegpornóról… de tudjátok mit? Ne tegyük félre. Alapvetően az erotikával semmi bajom (akkor sem, ha inkább nem élek vele), azzal viszont több problémám is van, hogy ezek a könyvek többségében fetisizálják a meleg férfiak – különösen fiatal férfiak – közötti kapcsolatot, ami nem oké, helyenként kifejezetten káros. Természetesen van, ahol szó sincs erről, de tapasztalataim szerint az egyszerű szórakoztató erotika van kisebbségben. Itt szeretném megjegyezni, hogy BÁRMELY csoport fetisizálása rossz és kártékony, de a Heartstopper kapcsán most kifejezetten meleg és biszexuális srácokról van szó.

Harmadszor: az egy történet sémáinak hátrahagyása. Az egy történetről most nem beszélnék sokat, @Zsoofia csatornáján van erről egy fantasztikus videó, ami a mi témánkat érinti az a tragédia. Nagyon kevés pozitív reprezentáció jelent meg eddig: a könyvek sokszor foglalkoznak coming outtal és tragikus, nem támogató környezettel. Ezekről a dolgokról beszélni természetesen fontos és reális, de léteznek ellenpéldák is támogatásról és életről a coming out után. Ez az, amiből itthon keveset látni, és amire nagy szükség van, különösen most. Az Akhilleusz remek példa ide – persze egy, a történelemben megénekelt eposzról van szó, amit jómagam is a kedvenceim között tartok számon, de mind tudjuk, hogy végződött AZ a történet. Ez persze semmit nem vesz el abból, hogy mennyire remek könyv az Akhilleusz, a Cameron Post vagy az Inkább boldog. Csak szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az éremnek két oldala van.

Negyedszer, és ez főként a Heartstopperre lesz igaz: a karakterek kommunikálnak egymással. Ez egy olyan elem az ifjúsági regényekben, ami nagyon ritka, és aminek hiánya engem őszintén idegesít. Itt azonban csodálatos fejlődést látunk egy mindenekelőtt egészséges kapcsolatban a szereplők nemétől és szexualitásától függetlenül.

Ötödször, és ebben a Heartstopper egyedülálló (a fent említett három címre szorítkozva): léteznek leszbikus és biszexuális nők, sőt, transznemű fiatalok is. Tudom, döbbenetes, de az LMBT-ben az M-en kívül van még három betű (és akkor a többiről nem is beszéltünk). A sikeren felbuzdulva pedig arra következtetnék, hogy talán van, aki róluk is szívesen olvasna.

Ennek fényében tisztelettel kérdem: mikor jönnek Alice Oseman és Becky Chambers regényei magyarul? :D

8 hozzászólás
Katotoka>!
Alice Oseman: Heartstopper 1.

Nem sok indíttatásom volt megnézni a belőle készült sorozatot, viszont gondoltam a képregénynek adok egy esélyt.
És el kell ismerni, ez nagyon kedves volt! Tényleg! Bájos tini szerelmi történet a maga egyszerű szerethetőségében. Talán megnézem a sorozatot is egyszer. :)

marianngabriella P>!
Alice Oseman: Heartstopper 1.

Nem szívesen értékelem ezt a képregényt, mert felesleges lenen leírni ezerszer, hogy aranyos, meg ez az, de ha muszáj, hát muszáj.

Alapvetően tényleg aranyos off, de sok erős témát is feszeget az író. Na ez-az, amit nem szeretek leírni, mert tudom, hogy ez sokaknak fáj, de a képregény nem jól dolgozza fel ezeket a témákat. Addig amíg Nick és Charlie kapcsolatáról van szó, egyértelműen 5 csillag, de a később (fogalmam sincs hol vannak elbontva a kötetek, mert én a webcomicot olvastam Tapason, ami jóval előrébb tart, mint a négy megjelent kötet) megjelenő mentális gondok éppen csak felvezetésnek jó, de messze nem a legjobb kidolgozást kapta, ami sajnálatos.

A történet kedves, bájos, és olyan ifjúságin cukormázas. Ellenben a rajzolását nagyon szeretem, viszont a kézírásra hajazó szövegbuborékokat nem, az angolban még csak-csak elmegy, de egy -egy bonyolult nyelvben erősen olvashatatlan off.

2 hozzászólás
DarknessAngel>!
Alice Oseman: Heartstopper 1.

Annyira cukker ez a képregény. Az egyedüli gond vele, hogy ilyen rövid… és függővéges.
Minden más viszont maga a tökély. Talán még úgy egy picivel jobban tetszene, ha színes lenne, nem pedig fekete-fehér.

Dsheavenofbooks>!
Alice Oseman: Heartstopper 1.

Eszméletlen cuki volt. Pontosan erre volt most szükségem: tökéletes kikapcsolódást nyújtott, megmosolyogtatott. A grafika nagyon aranyos, fontos témákat is érint a kötet, szóval nálam nem kérdés az 5 csillag.

mester_aniko>!
Alice Oseman: Heartstopper 1.

Nem tudok rá én sem mást mondani, mint hogy eszméletlenül cuki volt. Nagyon szeretem, amikor két ennyire különböző karakter (btw mindkettejüknek szuper a személyisége) jön össze. Főleg az volt a kedvencem, hogy off
Imádtam, mikor Nick megmondta a magáét Harrynek a buliban. Az nagyon epic volt. Meg, hogy arra biztatta Charliet, hogy off
Az a bizonyos jelenet pedig… Nem hittem volna, hogy Charlie ilyen merész is tud lenni, és ő off
Holnap reggel első dolgom lesz belekezdeni a kövi részbe.

Egyébként ez volt életem első képregénye off, de nagyon tetszett a formátum, úgyhogy fogok még szemezni ilyesmivel. Csak kár, hogy ilyen rövid volt. Ezt a történetet regényként is szívesen elolvasnám.


Népszerű idézetek

troublemaker>!

You can't tell whether people are gay by what they look like. And gay or straight aren't the only two options. Anyway, it's very rude to speculate about people‘s sexuality.

204. oldal

mester_aniko>!

– I'm DYING!
– It's because you're old
– I'm only 18 months older!!
– Okay, old man

236. oldal

Rosalie_2>!

Are you okay?
I fell for a straight boy… haha….

161. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Charlie Spring
troublemaker>!

Mate, I don‘t actually think being gay makes you bad at sports.

62. oldal

marianngabriella P>!

Tao: You've been all over him for, like, a month!

Kapcsolódó szócikkek: Tao Xu
_ada >!

…you don't have any tissues, do you? My pen… er… exploded…

1. Meet

Kapcsolódó szócikkek: Nicholas (Nick) Nelson
troublemaker>!

He's very different to your other friends, isn't he? You seem much more like yourself around him.

157. oldal

troublemaker>!

„I like you”
„I like you”
„I like you”
„I like you”
„I like you”
„I like you”

67. oldal

SzRéka P>!

“And Tao, take that bloody hat off!"
“But siiiir, it's freezing!"
“This is England, not Antarctica. Deal with it.”


A sorozat következő kötete

Heartstopper sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Emma Vieceli – Malin Ryden: Breaks 1.
Kevin Panetta: Bloom
Tillie Walden: On a Sunbeam
Stephenie Meyer – Young Kim: Twilight – The Graphic Novel 1.
Tee Franklin: Bingo Love
Molly Horton Booth – Stephanie Kate Strohm: Twelfth Grade Night
Mariko Tamaki: Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
Carly Usdin: The Avant-Guards 2.
Mari Costa: Life of Melody
Rey Terciero: Northranger