Kapcsolatpróba (Szállj a dallal! 2.) 261 csillagozás

Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Te ​képes vagy megnyitni a szíved?

Hanna azt hitte, megtalálta a tökéletes srácot. De miközben a barátaival az énekverseny következő megmérettetésére készülnek, a lánynak másvalakin jár az esze: Mátén, a rosszfiún, aki egyre kedvesebb hozzá…

Kiderülhet, hogy mégsem az a nagy Ő, akit álmaid pasijának hittél?

Máté nagy lehetőséget kap: egy újabb műtéttel ugyanúgy zongorázhatna, mint régen, feltéve, hogy nem bénul le a keze az operáció következtében…

Megéri mindent kockáztatni az álmaidért?

Dávid és Áron most külön utakon járva próbálják legyőzni a démonaikat: Áron a cukorbetegségével és az identitásával küzd, míg Dávid a teste gyengeségével.

Elég erősek lesznek ahhoz, hogy az első szerelem az utolsó maradjon?

Xiara már nem az a magabiztos, népszerű lány, aki egykor volt.
Társai kiközösítik, és retteg attól, hogy a múlt tönkreteheti a megújult kapcsolatot a szüleivel.

A tánc és a barátai szeretete elég erőt ad neki… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Kiadói ajánlás: 15 éves kortól · Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
384 oldal · ISBN: 9789635615834
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
384 oldal · ISBN: 9789635615841
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575412

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Engel Dávid · Németh Áron · Kardos Máté · Kocsis Hanna · Lu Xiara · Oláh Rajmund · Patrik


Kedvencelte 39

Most olvassa 14

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 79


Kiemelt értékelések

Pati28 P>!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

“Van, amit nem lehet pénzen megvásárolni, és annak van igazán értéke. A barátság és a szerelem pedig megfizethetetlen.”

Az öt barát története ott folytatódik, ahol az előző kötet véget ért, és a rajongásom kicsit sem csappant meg. Ugyanolyan lendületes, könnyed olvasmány volt, és talán picit még jobban is tetszett.
A srácok a verseny mellett saját problémáikra is próbálnak megoldást találni. Mindegyikük őrlődik valami miatt, és fontos döntések előtt állnak, de ahhoz, hogy ez ne eméssze fel őket, mindent megtesznek.
A zene és a tánc ebben a részben is hangsúlyos, na meg persze a Hanna általi könyvajánlások is nagyon hasznosak voltak. :)
Egyedül azt sajnálom, hogy búcsút kell vennem a bandától, de vigasztal a tudat, hogy olyan lezárást kaptam, amit elképzeltem magamnak.
Tanulságként pedig levonható, hogy az életben sokkal fontosabb dolgok is vannak annál, minthogy minden áron győzni akarjunk.

Illatos_Hópehely>!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

És igen én tudtam.
Én mondtam, hogy spoiler
Ezt a részt már nem csak a borító miatt vettem meg. Nagyon kíváncsi voltam a főszereplők további életének alakulására.
Volt itt is dráma bőven és számomra sok dolog ebben a részben lett nyilvánvaló.
spoiler
Egy dolog nem tetszett, ahogy néha Hanna Mátéhoz szólt.
spoiler
spoiler
spoiler

10 hozzászólás
vikcs>!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Lehetséges, hogy én vagyok túl gyermeteg, de én ezt a részt is csak úgy faltam! Valamiért a könnyed, egyszerű hangulata miatt annyira lehet haladni vele, hogy észre sem vesszük, máris elrepülnek az oldalak. Az egyetlen, ami nem tetszett, az az, hogy ilyen hamar vége lett. Szívesen olvasnék még egy-két kötetet a csapatról, hiszen barátságuk példamutató és mi is úgy érezhetjük, mintha közéjük tartoznánk.

A könyv ott folytatódik, ahol abbamaradt, a városi döntő után mindenki visszatér a saját kis életéhez, ám mindnyájuknak olyan problémái adódtak, amihez egy kis magányra, egy kis változtatásra van szükség. Közben persze ott lebeg a fejük felett a cél, hogy a megyei döntőn is jó teljesítményt nyújtsanak, ám a csapat szétesni látszik.

Mátéért fájt rettenetesen a szívem, hiszen talán egy gyermek, sőt, még egy felnőtt ember számára is a legnagyobb bánatot a saját családja tudja okozni. Amikor újabb és újabb esélyt próbálunk nekik adni, hogy helyretegyék a múlt hibáit, ám egyszer elfogynak azok az esélyek, betelik az a bizonyos pohár és végleg bezárjuk a szívünket.

Szomorú vagyok, amiért vége is van ezzel a kis csapat története, de örülök, amiért megismertem őket és amiért elolvashattam egy fantasztikus duológiát. Ezentúl nem fogok félni Rácz-Stefán Tibor könyveit a kezembe venni, hiszen számomra bebizonyította, milyen jól ír és hogy mennyi mondanivaló belefér egy könnyednek tűnő ifjúsági könyvbe. Alig várom a következő olvasmányt!

Bővebben a blogomon: https://konyvmaniablog.blogspot.com/2019/10/racz-stefan…

Molymacska>!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

A Mikrofonpróba után szinte egyértelmű volt, hogy a Kapcsolatpróbát is elolvasom, ám sajnos csalódnom kellett benne. A Mikrofonpróba olyan magasra tette a lécet, amit a Kapcsolatpróba nem tudott megugrani, és ezért vérzik a szívem.
Kicsit azt éreztem ennél a kötetnél (és ilyet többet nem fogok mondani, ígérem), hogy örültem volna, ha jobban kifejti a szerző, legalább még egy kötetben. Nagyon jó és érdekes problémafelvetések vannak, de mintha az a labda csak fel lenne dobva, és nem foglalkoznánk vele. Több ilyen momentum is volt, például Patrik és Hanna összezördülése a szépirodalom vs szórakoztatóirodalom vitán, amelyet a szerző annyira gyorsan eltusolt a szerelem okán, hogy még az érvek is picit felületesnek hatottak spoiler. De ugyanígy megjelenik a bőrszín alapján lévő rasszizmus, amelyben elindult egy vonal Xiara és Rajmund nyomán, de valahogy ez is számomra picit a levegőben lógott. Nem a spoiler oldala, hanem inkább a bőrszín kérdésköre, melyet érintett a könyv, benne is volt, de mégis spoiler.
Nagyon örültem, hogy Rajmund többet szerepel a könyvben, be kell vallanom, hogy míg az első kötet kedvenc szereplője számomra Xiara (akármennyire is Hannával azonosulok a legjobban), a második kötet kedvence számomra Rajmund. Rengeteg mindent tudhatunk meg róla, beleláthatunk az életébe, hogy milyen problémái, traumái lehetnek egy ilyen srácnak, mint amilyen ő. Bár számomra az, hogy „jó útra tér” kicsit Hollywoodi, de ettől még nagyon erősnek érzem a karakterét, és nagyon örültem, hogy előtérbe kerül spoiler. Nagyon örülnék még hasonló (nem pozitív, de nem is feltétlen rosszfiú) karakternek más könyvekben is.
A verseny is számomra picit elsietett volt. A megyei még egészen jól volt felépítve, de spoiler. Itt jegyezném meg, hogy nagyon érdekes könyvmolyszokás lehetne, ha fogadásokat lehetne kötni az ilyen versenyeknél, hogy ki nyeri meg stb, mert a megyeit teljesen eltaláltam :D
Ettől függetlenül a könyv nem volt rossz. Ez a rész már egyértelműen (picit sok is volt, de csak picit, és ezt bőven elnézem :D ) az elfogadásról szólt, és ezt próbálta minél inkább kifejteni az író. Nagyon jó volt még mindig az, hogy több szemszögből, több problémát is láthatunk. Nagyon örültem, hogy viszont láthatjuk Katát, de kicsit itt is azt éreztem, mintha túlságosan kevés lenne. Kata megérdemelne szerintem egy külön novellát az érzéseivel, a saját traumáival.
Ami különösen tetszett, hogy a végén senki nem volt igazán happy end befejezése: inkább hasonlított a való életre: volt benne jó és volt benne rossz is, és csak a mérték a különbség. Kicsit sajnáltam, hogy spoiler, de közben örültem neki, hogy spoiler
Kellemes olvasmány volt, és nagyon tetszett a kis zenés szerelmi utazás. Fontos dolgokra hívja fel az emberek figyelmét, de közben mégis laza, fiatalos, kedves. Ezután jöhetnek azok a pokolravaló jó pasik! :D

kratas P>!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Ez egy nagyon aranyos sorozat volt és rettenetesen sajnálom, hogy nincs tovább, mert még szívesen olvasnék mindegyik szereplőről.
Látom a gyengeségeit, de egyszerűen nem érdekel, mert a szerző annyira tiszta szívből ír, tele jósággal, fontos problémákkal, empátiával, hogy nem lehet nem szeretni.
És a – bocs – legeslegeslegeslegjobb :))) rész az volt, amikor Hanna és Patrik nem igazán értettek egyet a szép- és a szórakoztató irodalom közötti különbséggel. Vagyis ez így nem igaz, mert Hanna válaszai nagyon rendben voltak ennél a helyzetnél is.

Garbai_Ildikó P>!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Az első része jobban tetszett. Itt többször megfordult a fejemben, hogy amit olvasok az túlzás vagy nem élet szagú. Ettől függetlenül szerettem. Örültem az emberek fejlődésének és annak ,hogy mindenki megtalálta a helyét a világban. Egy olvasásnak tökéletesen megfelelt.

julcseee P>!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Basszus most miért kell ezt csinálni velem? Én még olvasnám. Nem lehetne hogy mégis csak legyen folytatása? :D

3 hozzászólás
Amaryll87>!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Imádtam ezt is, mint az első részét. Hanna és Máté szerelme lassan, viccesen de végre kiteljesedik. Öröm volt végig kísérni Máté jellemfejlődését, ahogy a vagány, egoista szerepből kicsit enged, és szerelmes fiú lesz. Dávid és Áron szerelmi élete is megoldódik. És minden jó lesz a végére!

anemona P>!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Jó könyv. Nem tetszik benne minden, de fontos témákról volt szó, amelyek miatt egyszerűen muszáj szeretni.
A Xiara-Hanna-Máté(-Rajmund) csapatot egybevéve: roppant érdekes helyzetek kerültek elő, és igazságok lettek kimondva, ahogy haladunk az ő életük történetével. Komolyan tök jó volt. Eleinte nehezen rázódtam bele, hogy ennyit foglalkozunk velük, hiszen én nem miattuk vettem kézbe a sorozatot, de be kellett látnom, hogy kár ellenkezni, ők hozták az igazán mélyenszántó üzeneteket.
Az Áron-Dávid párossal nem lehetek teljesen elégedett. Természetesen örültem, hogy végül jóra fordult a kapcsolatuk, csak kevésnek érzem a rájuk szánt időt, és emiatt bizonyos szintig felületesnek is tűnik, amit rendezés címén láttam. Dávid sokat fejlődött. Áron dolgain többször kiadtam. Rendre visszatért az a gondolatmenet, hogy bár szerelmes vagyok Dávidba, csak közben csomó mindent buzisnak tartok, és ezt hangoztatom is, hiába tudom, hogy bántja a másikat. Ja, és ugyanitt megemlíteném, hogy szeretem, amikor idegen csajok megnéznek és megkívánnak. Hogy is szokták mondani? Ha soha többé nem hallom ezt, az is túl korán lesz? Örömmel vettem, hogy eljutott oda, ahová kell, de sokszor feszegette a határaimat a megnyilvánulásaival. Lehet, azért is sikerült ilyen hamar befejezni, mert gyakorlatilag faltam az oldalakat arra gondolva, ezt nem hiszem el, mikor tér már észhez?!
Hangulatossá tette az olvasást a rengeteg dal, még úgyis, hogy nem igazán vagyok Caramel rajongó, és általánosságban jó az egész ötlet, elgondolás, amiből ez a két kötet megszületett.

Anita_Simon>!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Szerettem a fiatalok történetének befejezését. A sorsuk alakulása tetszett, teljes pozitív fejlődést mutattak a szereplők a könyv végére.
Hanna, Xiara, Dávid Máté és Áron igaz barátok lettek, amit imádtam. Tényleg pár hét is elég volt Hannának, hogy a szívébe zárja ezt a négyest. Vártam, hogy alakul a kapcsolata Patrikkal. Sajnáltam kicsit, hogy az lett a vége a közös történetüknek, ami, de úgy vélem ez is kellett Hannának ahhoz, hogy olyan döntést hozzon, amilyet. Imádtam Dávid és Áron párosát, ugyanakkor egyetértettem Dávid lépésével, kellett nekik a távolság, mégha fájdalmas is volt kibírniuk…
Még Rajmundot is kezdtem megszeretni a végére, amin még én is meglepődtem☝️
Sajnáltam, hogy nem spoiler, de szerintem ettől függetlenül győztek, nagyon is❤❤❤


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

Aki kitalálta, hogy egy pár szakítás után is barátságban tud maradni, az nagyon hülye. Vagy nem volt még szerelmes.

10. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Németh Áron
8 hozzászólás
Könyvmolyképző KU>!

Az embernek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen. Legfeljebb kevesebbet alszik, ezt már régóta megtanulta.

Könyvmolyképző KU>!

Mióta összejöttek, másra rá se nézett, még a könyves álompasikról sem ábrándozott. Nem volt rá szüksége az igazi mellett.

1 hozzászólás
Fruzsiv>!

Van, amit nem lehet pénzen megvásárolni, és annak van igazán értéke. A barátság és a szerelem pedig megfizethetetlen…

379. oldal, 46. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Kocsis Hanna
Könyvmolyképző KU>!

Igen. Vissza akarlak kapni. Magamhoz akarlak húzni és olyan szexi dolgokat csinálni veled, mint az évfordulónk éjszakáján. Újra hallani akarom, hogy azt mondod, szerelmes vagy belém, mert ez a legszebb dolog, amit csak hallhatok.

Könyvmolyképző KU>!

– Most biztos szánalmasnak tartasz – szólal meg Dávid, saját magát is meglepve, hogy hangosan kimondta a félelmét.
– Csak egy fiúnak, akit meggyötört az élet – feleli Félix, és lassan feláll. – De csak előre menj, és soha ne nézz hátra. Ettől maradsz erős.

Fruzsiv>!

– […] És bármennyire is nyálas leszek, kimondom. Nekem nem kell más. Mert te az enyém vagy, és én a tiéd.

341. oldal, 41. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Németh Áron

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Zoe Sugg: Girl online
Leiner Laura: Mindig karácsony
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve
Catherine Rider: Csók New Yorkban
Cynthia Hand: Vigyázz, Holly Chase!
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 6 és 1/2. – Mia karácsonya
Stephanie Kate Strohm: Herceg álruhában
Stella Albright: Holdfény szonáta