64. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
80. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Six ​of Crows – Hat varjú (Hat varjú 1.) (Grisaverzum) 1584 csillagozás

Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Ketterdam: nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható, és ezt senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást…

Egy bosszúszomjas elítélt.

Egy szerencsejáték-függő mesterlövész.

Egy különleges múltú szökevény.

Egy Kísértet néven ismert kém.

Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő.

Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.

Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Kiadói ajánlás: 16 éves kortól · Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző · Sötét örvény Könyvmolyképző

Könyvmolyképző, Szeged, 2022
568 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634573951 · Fordította: Felföldi Edit
566 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635616763
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
568 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635616763 · Fordította: Felföldi Edit

Kapcsolódó zóna

Grishaverse

204 tag · 73 karc · Utolsó karc: 2023. november 23., 07:28 · Bővebben

Kaz Brekker · Inej Ghafa · Nyina Zenyik · Jesper Fahey · Wylan Van Eck · Matthias Helvar · Jan Van Eck · Pekka Rollins · szerencsejátékos · Oomen · Per Haskell · szélhámos

Ketterdam · Fjerda · Jégudvar · Novji Zem

MissFortune>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Akárhogy is nézem, ez mindenképpen felülmúlta a Grisa trilógiát.
Az elején kicsit megszenvedtem vele, nehezen vettem fel a fonalat. Ez a sorozat valahogy úgy élt a fejemben eddig, hogy a trilógiából ismert Nyikolaj is szerephez jut benne. Mivel nem sűrűn olvasok fülszöveget, illetve a szereplőket se néztem meg, így ezzel áltattam magam, de hiába, mert itt ő ugyan nem szerepel, maximum említés szintjén.
Ahogy ezen túllendültem, rá kellett jönnöm, hogy a hat főszereplő elképesztően jól lett megalkotva. Egytől egyig zseniálisak, érdekfeszítőek, szintén izgalmas háttértörténettel megspékelve. A kedvencem egyertelműen Kaz lett, aki egészen rejtélyes figura még a többi karakter számára is. Mögötte pedig, nem sokkal lemaradva, Inej és Nyina.
A cselekmény is végig érdekes, fordulattal teli. A söpredékeink nem mindennapi küldetésre vállalkoznak, olyannyira, hogy még ők is kételkednek annak sikerességében, hiszen egy olyan helyre kell ezúttal betörniük, ahova előttük még talán senkinek nem sikerült. Ennek a bagázsnak pedig olyan ötleteik voltak, hogy ámultam és bámultam!
Egy szó, mint száz; tetszett. Nem haladtam vele annyira gördülékenyen, de ez talán nem is lett volna ennyire megnyerő számomra, ha pár óra alatt letudom.

Naiva>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Ez a könyv azért annyira jó, mert messze felülmúlja azt, amit az olvasó elvár egy YA olvasmánytól. Ez nem csak egy könyv, hanem a maga kategóriájában egy valódi műalkotás. Nem véletlenül áll olyan magas százalékon már évek óta külföldi oldalakon.
Nagyon szeretem Leigh Bardugo írásmódját, világát, karaktereit.
Ez a könyve is karakterközpontú nem is akármennyire. Úgy gondolom, hogy a könyv egyik legnagyobb erőssége, a hat elképesztően jól eltalált karakter. Ha úgy tetszik, hat söpredék, hat antihős spoiler, akiket képtelenség nem szeretni. Nina az én személyes kedvencem és egyszerűen imádtam a kapcsolatát Matthias-szal, de továbbra is Kaz Bekker az én szívem csücske. Az ő története nagyon szíven ütött. A cselekmény nagyon átgondolt és azt szerettem benne a legjobban, amikor minden egyes kis puzzle darabka a helyére került. A vége eléggé gyilkos, mert komoly függővég, de megéri várni, mert hatalmas élmény ez az olvasmány.
Mellesleg ebből a sorozatból készültek az egyik legjobb fanartok, amiket láttam. Hihetetlenül zseniálisak. 6 csillagot adnék, ha lehetne.

DarknessAngel>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Istenkém, ez valami isteni volt!
Többig tartott elolvasnom, mint szerettem volna, de így legalább hoszabb ideig élvezhettem.
Azt kell mondja, a Hat varjú eddig totálisan felülmúlta a Grisa trilógiát. Remélem a folytatás is lesz ennyire jó, ha nem jobb, mint ez a kezdés!
Esküszöm, mintha a világ legjobb akciófilmjét néztem volna, egyszerűen tökéletesen van megírva ez a könyv. <3 Mind a 6 főszereplő érdekes, mindegyiknek megvan a maga sztorija. Egyedül Wylan-hoz volt egy kicsit nehezebb kötődnöm, mivel valamiért ő az egyetlen a hat karakter kötül, akinek nem láthattunk a gondolataiba.
A legjobban Kaz és Nyina lopta be magát a szívembe, de nem sokkal lemaradva követik őket a többiek is.
A szerelmi szál szintén olyan tökéletesen van beleszőve a történetbe, hogy egyszerűen nem lehet nem szeretni. Nem az van a középpontban, de azért ott van és érezzük. A lényeg viszont a nagy rabláson van és a svindliken.
Egyszerűen hihetetlen, miket ki nem talál Leigh Bardugo.
Kérem szépen minél hamarabb a folytatást. ^-^

klara_matravolgyi>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

A nagy pénzrablás grisa módra, azaz egy lehetetlennek tűnő küldetés, hat terhes múltú profi és egy körömlerágósan izgalmas és feszített cselekmény.

A Grisa trilógiát a második rész után elengedtem, de ezzel a könyvvel Leigh Bardugo végérvényesen belopta magát a szívembe. Imádtam ezt a tökéletesen felépített történetet, ahol az egytől-egyig különleges szereplők néhol sötét, néhol fájó múltja szépen fokozatosan feltárul előttünk. Rég olvastam már olyan könyvet, ami ennyire fókuszba helyezte a karakterei sorsát, mégsem nyomta el vele a fő történeti szál súlyát.
Kedvenc lett! :)

Evelena P>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Az alapötlet nagyon tetszett.
Kaz és Inej is nagyon tetszett.
Nyinán még gondolkozom.
Jesper a mai könyvek állandó szereplője, Mr. Humoros, akit általában nagyon csípek, viszont belőle még itt nem kaptam eleget.
Matthias nekem annyira olyan, mint Tamlin…. (szőke, meg jóképű, meg állandóan dühös mindenkire és baromira irritáló tud lenni olykor :D)
Wylan jobban érdekelt volna és utáltam, hogy nem kapott saját részt, nem olvashattunk a szemszögéből. (Lehet ez volt a cél, hogy így érdekesebb?)

Pörgős volt a cselekmény, gyorsan lehetett vele haladni.
Szépen lassan bogozódtak ki a múlt szálai, a kapcsolatok bűvös hálója.

Igen, igen Kaz jött be a legjobban, nem kell indokolni, ugye?

Viszont az alap trilógia eddig nekem jobban tetszik, bocsi. Vagy nem bocsi, Éjúr meg minden, őt nehéz überelni, tudjátok na. ;)

Nettaa0316 P>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

„A realitás azoknak való, akiknek nincs fantáziája […].”

Ebben aztán volt fantázia, sőt, fenomenális volt! Rájöttem, hogy imádom Leigh Bardugo stílusát. Ezt mondjuk már éreztem a Grisa-trilógiánál is, szóval óriási lelkesedéssel fogtam bele a Grishaverse újabb kötetébe. Hat lehetetlen alak, egy lehetetlen küldetés, nem is tudom, mikor olvastam utoljára ennyire élvezetes könyvet.

Mind a hat főbb szereplőről tudnék áradozni, egytől egyig különlegesek és érdekesek, izgalmas háttérsztorival. Mindannyiuk története megérintett. Akit kiemelnék, az Kaz, mert szerintem az ő észjárása óriási erőssége a könyvnek. Annak pedig kifejezetten örültem, hogy minden egyes furfang, cselszövés, vagy amire a főhős rájött, teljesen el lett magyarázva, nem csak elénk rakva, hogy ő egyszerűen tudta és kész, hanem minden szépen visszavezetve. Viszont ami talán legjobban beszippantott, az Nyina és Matthias múltja – és jelenje is. Imádtam a szócsatáikat!

Maga a történet lassabban indul, de engem már az eleje is megvett, mert szeretem, amikor bepillantást nyerhetek a különféle bandák uralta városok veszélyes mindennapjaiba. Viszont amint beindult a cselekmény, már tényleg letehetetlen volt, állandó izgalmak, meglepetések, a vége felé folyamatosan esett le az állam. Minden a helyén volt, a nagy terv pedig, minden apró részletével és a kivitelezéssel együtt: egyszerűen zseniális. A befejezés akkorát szólt, hogy azon nyomban kell a folytatás.

…És így újraolvasás után nem tudom, lehetséges-e egyáltalán még annál is jobban imádnom, mint eddig, de azt hiszem, így van. Hatalmas kedvenc!

Kriszta_89 P>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

A Grisa trilógia nagy kedvencemmé vált, így kíváncsi voltam mit tartogathat a Hat varjú. Már a fülszöveg is nagyon kecsegetető volt, tetszett ahogy leírja a hat varjút mondom ebből csak jó sülhet ki.
És még milyen jóó atyagatya :D Kaz a „kis” feladatához a legjobb embereket válogatta össze, mind mind különbözőek és mégis egy célért mentek végig egymás mellett. Személyes kedvencem Inej lett, ez az elejétől nem volt kérdés, számomra ő egy belevaló vagány karakter lett. Az egész könyvet végigizgultam, vajon hogy hajtják végre a küldetésüket. Folyton valami akadályba ütköztek de Kaz-nak mindig volt valami ütőkártyája ami kihúzta őket a slamasztikából. A vége pedig egy bumm egy „kis” csavarral, nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, ami sok sok meglepetést tartogathat még.
A könyv elején található térképeket díjazom, így még jobban odatudtam magam képzelni.
Egy szónak is száz a vége: IMÁDOM :)

bhannaa>!

Végem…
Ennél jobb könyvet…
Gondoltam, hogy nagy durranás lesz ez a könyv na de ennyire?!
Teljesen elvagyok képedve, én mit olvastam?!
Úristen nem is kérdés, hogy legújabb kedvencet avathatok fel!!!
Leigh Bardugo te egy istennő vagy!
Most ez kellett nekem, hogy egy ennyire izgalmas, pörgős, kalandos könyvet olvassak. Teljesen felpörgetett és egyszerűen függővé váltam.
Először is, nagyon tartottam magam ahhoz hogy előbb Alina történetét olvasom el és utánna jön a Hat varjú.
Őszintén én először nem is szerettem volna elolvasni a Shadow and Bone trilógiát, de végül nem bántam meg de már tűkön ültem, hogy végre elolvassam ezt a csodát.
Iszonyatosan megérte várni, mert ha nem kapom meg az alapot amit az Árnyék és Csont nyújtott nem tudtam volna annyira élvezni ezt a könyvet. Lehet, hogy ezzel csak én vagyok így de nekem kellett egy fix, gyönyörű világfelépítés.
Meglepően nagyon sok mindenben összeér a trilógia és a duológia.
Igazából nem számítottam rá, hogy ekkora hatással lesz rám ez a könyv.
Ez a rész egy életérzés és miközben olvastam, hallgattam az ehhez megfelelő zenei válogatást és te jó isteeeen. Na így akárhányszor belekezdtem teljesen elvesztem, és csak Ketterdam létezett.
Nos a történet az valami zseniális egy másodpercre sem untam azt amit olvastam, és az egész olyan volt mint egy nagy kirakós mert minden információ illett valahová. Iszonyatosan kellett figyelned, mert ha elkalandozol akkor elvesztél.
Nagyon durva csavarok voltak benne, és tényleg csak néztem, hogy “na várjunk, erre mikor jöttek rá Kaz-ék?! most ez tényleg igaz?!” szóval elégge sokkolt a könyv.
Drága Kaz Brekker…
Egy újabb szereplő, akibe mindenki de tényleg mindenki beleszeret <3
Hozzá hasonló karakterrel még sosem találkoztam, és annyira más, annyira új hogy egyszerűen imádom! Az, ahogyan Leigh megírta az ő szerepét egyszerűen csodálatos. Annyira aprólékos és érzed, hogy sok munka és agyalás volt közben.
A múltja is annyira összetett és tényleg mindenre magyarázatot kaptunk. Ez is nagyon tetszett. Kaz ezzel a tipikus titokzatos, rosszfiús, kicsit arrogáns stílusával teljesen megvett, és ellopta a szívem!! <33
Egyszerűen megszeretnéd érteni Kaz Brekkert.
A múltja pedig annyira szívszorító, és tudod hogy hogyan került oda ahová és, hogy miért ilyen. Viszont az is nagyon érdekes ahogyan az érzéseit kifejezi és szerintem ez is egy nagy bája a könyvnek, hogy akik egy kicsit zárkózotabbak nagyon egyszerűen tudnak azonosulni egy-egy karakterrel. Hat szereplő, hat teljesen más személyiséggel. Szerintem ebben a könyvben mindneki megtudja magát találni, még ha nem is teljesen de egy kicsi részed 100%, hogy itt van ebben a részben.
Inej…
Nagyon nagy kedvenc lett számomra, ő is annyira titokzatos de még is olyan érzésed van vele kapcsolatban, hogy ismered.
Az ő kapcsolatuk Kaz-zal…
Te jó ég!!
Ez is valami olyasmi amit szavakba nem lehet önteni. Nagyon másképp mutatják ki az érzéseiket de viszont néha sajnáltam őket, hisz mindig valami olyan rosszul jött ki. Ilyenkor már csak fogtam a fejem…
Jesper az örök virgonc. Ő volt tipikusan az a karakter akiből sosem volt elég mert egyszerűen nem tudtad megutálni :D
Én nagyon imádtam az ő karakterét, igaz Kaz mindig szegényre sózta a jelentéktelen munkákat de attól még szeretjük a mi kis virgoncunkat ;) <3
Wylan számomra semleges, igaz nagyon vicces volt a sok csipkelődésük Jesper-rel de nekem teljesen normális, kicsit visszahúzódóbb karakter.
Matthias volt az aki először nagyon de nagyon unszimpatikus volt, aztán a fejezetek haladtával teljesen megváltozott és 180 fokot vett a személyisége. Imádom, mikor egy könyvben láthatod az, hogyan fejlődik egy karakter és ismét szemtanúja lehettem egynek amit nagyon szerettem. Szóval teljesen megváltozott a véleményem és már nem utálom úgy mint az elején :)
Nyina is egy nagyon szimpatikus karakter volt nekem.
Szerintem mind a hat szereplőnek nagyon nehéz múltja van, és ezért tökéletes ez a csapat mert mindenki tudja a másikról, hogy nem nagyon kérdezősködnek csak végzik a munkájukat.
Emellett iszonyatosan őrült egy csapat :)
Szóval összegségében tökéletes volt ez a könyv, és annyira megszerettem őket, hogy úgy érzem ismét találtam egy családot ami visszavár bármikor! <3
Végszó gyanánt pedig.:
“-Nincs gyász!
-Nincs temetés!”

Mollii>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Féltem belekezdeni ebbe a könyvbe, mert nem olvastam a Shadow and Bone-t, csak a sorozatot láttam. Szerencsére nem okozott problémát, így is értettem a világfelépítést. Bár egy kicsit összezavarodtam az elején, mert azt hittem, hogy ugyanaz fog történni, mint a sorozatban, csak a tolvajok szemszögéből, de így jobb volt.
Kijelenthetem, hogy ez sokkal jobban tetszett, mint a sorozat. IMÁDTAM.
Bekerült a kedvencek közé. Nagyon izgalmas volt, csak kapkodtam a fejem, hogy hogy lehettek ilyen okosak, főleg Kaz.
Kaz-t imádtaam (mint mindenki :)). Inej-jel ők voltak a kedvenceim.
Jesper-t és Wylan-t könnyen megkedveltem, őket nem lehetett nem szeretni.
Matthias és Nyina viszont a kezdetekben nem igazán nyerték el a tetszésem. A végére már megbékéltem velük :)
Most egy kicsit félek belekezdeni a második részbe, de hamarosan sorra kerül :)

Smurfettereads>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Ez volt a negyedik könyvem az írónőtől, amit olvastam, és azt hiszem ez lesz tőle a legnagyobb kedvencem is. :) ❤❤ Imádtam olvasni, habár eleinte lassan haladtam vele, mert hirtelen furcsának hatott, hogy nem E/1ben írta meg, hanem E/3 és ehhez még hozzá társult, hogy több szemszögből íródott, és így sokkal élvezetesebb lett részről részre, már csak azért is, mert így tudni lehetett mit gondolnak a többiek Kaz fura terveiről, ami mindig bevált, így vagy úgy, de mindig volt valami ámulatba ejtő trükkje. Imádtam a karaktereket, imádtam róluk olvasni, hogy hogyan is keveredtek a Söpredék közé, és milyen utat kellett bejárniuk ahhoz, hogy ők legyenek a legeslegjobb tolvaj, szerencsejátékfüggő mesterlövész, bosszúszomjas elítélt, egy kém, és egy szívtörő grisa, plusz egy kereskedőporonyt. XD Mindegyikük élete tartalmaz egy egy érdekes történetet, ami csak ad egy pluszot a karakterüknek, és ettől ők is nagyon érdekessé, sőt szerethetővé válnak. ❤❤ Én végig izgultam Kaz, Inej, Nyina, Jesper, Matthias, és Wylan-ért, nem semmi kalamajkába keveredtek, akár rosszul is elsülhetett volna, de nem így lett. spoiler De ettől eltekintve végig nagyon izgalmas volt, akciódús, és élvezhető, szórakoztató, és a beszólások meg a poénok is nagyon tetszettek nekem. :D Néha akkorákat nevettem rajtuk, hogy alig kaptam levegőt is, szóval nagyon élveztem. :D Az írónő pedig egy zseni, kíváncsi leszek a folytatásra. :D Szerencsére a második része már a polcomon csücsül azóta, hogy a könyvhéten sikerült lecsapnom rá a Könyvmolyképző standjánál, és alig várom, hogy neki kezdhessek. :D ❤❤

link

Nymeria96>!

Kaz hátradőlt.
– Hogyan lehet legkönnyebben meglovasítani valaki tárcáját?
– Kés a torkának? – kérdezte Inej.
– Pisztoly a hátába? – vetette fel Jesper.
– Méreg a poharába? – javasolta Nyina.
– Mind borzasztóak vagytok – közölte Matthias.

Kapcsolódó szócikkek: Inej Ghafa · Jesper Fahey · Kaz Brekker · Matthias Helvar · Nyina Zenyik
Emy0214 P>!

– Üzletember vagyok – magyarázta a lánynak. – Se több, se kevesebb.
– Tolvaj vagy, Kaz.
– Hát nem ezt mondtam én is?

Kapcsolódó szócikkek: Inej Ghafa · Kaz Brekker
Nymeria96>!

– Jól van, de ha Pekka Rollins mindannyiunkat kinyiffant, akkor ráveszem Wylan szellemét, hogy tanítsa meg az én szellememet fuvolázni, és halálra szekálom vele a te szellemedet.
Brekker félmosolyra húzta a száját.
– Én meg felbérelem Matthias szellemét, hogy verje laposra a szellemedet.
– Az én szellemem nem szövetkezik a tiéddel – szólalt meg kimérten Matthias, aztán azon töprengett, hogy vajon a tengeri levegő ment-e az agyára.

Gothic I>!

– Nem természetes, hogy a nők harcoljanak.
– Nem természetes, hogy valaki annyira ostoba legyen, mint amennyire magas, és lám, mégis itt vagy.

Kapcsolódó szócikkek: harc · Matthias Helvar · Nyina Zenyik
_Nikki>!

Van egy szuli mondás: A szív olyan, mint a nyílvessző, cél kell neki, amibe igazán beletalálhat.

hanna_emily_stone>!

– Nem akarok meghalni.
– Mindent megteszek, hogy más programot találjak neked.
Inej lehunyta a szemét.
– Beszélj még, Kísértet! Nehogy meglépj itt nekem!
– De hát ezt csinálom a legjobban.
A fiú erősebben szorította.

194. oldal - Inej

Kapcsolódó szócikkek: Inej Ghafa · Kaz Brekker
_Nikki>!

Sok fiú fog virágot hozni neked, de egy nap megismersz majd egy olyan fiút, aki megtanulja, mi a kedvenc virágod, a kedvenc dalod, a kedvenc cukorkád. És ha nincs is annyi pénze, hogy ezeket megvegye neked, az sem fog számítani, mert időt szán rá, hogy úgy megismerjen, ahogy senki más. Csak ez a fiú érdemli meg a szívedet.

agnesasszony>!

Nyina győztesen elrikkantotta magát, Matthias hitetlenkedve bámult. Amikor Nyina Kazra pillantott, alig hitt a szemének.
– A szentekre, Kaz, te aztán tényleg örülsz.
– Nevetséges! – mordult fel Kaz, de ezt nem lehetett félreérteni: Kaz Brekker úgy vigyorgott, mint egy félkegyelmű.

509. oldal - Nyina

Kapcsolódó szócikkek: Kaz Brekker · Matthias Helvar · Nyina Zenyik
Gothic I>!

– Amikor mindenki úgy tudja, hogy szörnyeteg az ember, akkor nem kell arra pazarolnia az időt, hogy minden szörnyűséget kivitelezzen is.

Kapcsolódó szócikkek: Kaz Brekker · szörny
DiamondGirl>!

Jesper Wylan vállára tette a kezét.
– Hagyd rá!
– Ezt nem teheti…
– Wylan – rázta meg kicsit Jesper. – Lehet, hogy a nevelőiddel nem vettétek ezt a leckét, de nem vitatkozunk olyasvalakivel, aki csupa vér, és kést hord a kabátujjában.

Kapcsolódó szócikkek: Jesper Fahey · Wylan Van Eck

Hat varjú sorozat · Összehasonlítás