Világhódító ​Nagy Sándor 23 csillagozás

Harold Lamb: Világhódító Nagy Sándor

Nagy ​Sándor alakja egészen kivételes helyet foglal el az emberiség történelmében. Hatalmas birodalmakat hódított meg, és katonai géniuszát huszonhárom évszázad sem tudta elhomályosítani. De mégsem ebben rejlik igazi nagysága, hiszen a katonai hódítókat legfeljebb saját nemzedékük szokta a \"nagy\" jelzővel megajándékozni. A világtörténelem színpadán nem egy híres hadvezér szerepel azóta – Hannibal, Scipió, Attila, Napóleon – de ezek csak a csatatéren arattak babérokat. Makedoniai Alexandros másért lett a világ népeinek Nagy Sándora – azért mert mérhetetlenül nagyobb területekre vitte szét korának műveltségét, a hellén civilizációt, mint bárki előtte vagy utána az emberiség híres hódítói vagy felfedezői közül.

A könyvből megismerjük Alexandros üstökösszerű életpályáját – egy álmodozó, tudásra szomjazó ifjú makedón királyfi, Aristotelés tanítványa elindul, hogy feltérképezze és meghódítsa az ismerős sőt az ismeretlen világot, s tettei nyomán – eleinte maga sem veszi észre-… (tovább)

Eredeti cím: Alexander of Macedon: The Journey to World's End

Eredeti megjelenés éve: 1946

>!
Gondolat, Budapest, 1980
462 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632805720 · Fordította: Terényi István
>!
Gondolat, Budapest, 1966
374 oldal · Fordította: Terényi István
>!
Gondolat, Budapest, 1961
374 oldal · Fordította: Terényi István

Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Kilgor_Trout>!
Harold Lamb: Világhódító Nagy Sándor

Izgatottan vetettem bele magam Nagy Sándor életrajzszerű történetébe és nem csalódtam.
Nagyon szimpatikus, hogy az író Alexandrost, végig emberként kezeli aki kihasználva a lehetőségeket, illetve gyors hatékony döntések nyomán eljut oda ahová végül eljut.
Sok helyen kritizálja, nem magasztalja.
Egy olyan képet kaphatunk a makedóniai „hódítóról” amit a közvetlen környezete érezhetett, láthatott vele kapcsolatban.

A makedón akkor ismert „világhódítása” olyan mint egy felfedező expedíció!

robinson P>!
Harold Lamb: Világhódító Nagy Sándor

nekem ez most nem jött be, pedig annyira akartam szeretni. Ígéretes volt, mégis száraz, semmi izgalom, nem tudom… letudtam, ennyi. Többet, jobbat vártam, persze, lehet bennem a hiba.
a törit szeretem, Nagy Sándor érdekes figura, mégis,ennél olvastam róla jobbat

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

wirakocha>!

Ptolemaios pusztán az érdekesség kedvéért még mindig feljegyezte Alexandros legújabb címeit és méltóságait, s ez a lista most már jó hosszúra nyúlt:
„Alexandros, e néven a harmadik, a makedónok királya, a görög városok alkotmányos félistenkirálya, Egyiptom egészen isten jellegű fáraója, az ión kikötővárosok szövetségese és ura, a föníciai városok és hajóhadak korlátlan parancsolója, Júdea főpapjának védnöke, a perzsiai mágusok legfőbb ura, a Pandzsáb rádzsáinak barátja, India többi részében pedig nem tudni, micsoda.”

wirakocha>!

A makedónok számára élet és halál kérdése volt, hogy rettentő erőfeszítéssel teljesen összeroppantsák az ellenség csatasorait. Félelmüknek ez a parancsoló ereje járult hozzá fegyelmezettségük és harci jártasságuk összetartó erejéhez, valamint ahhoz az ösztönző hatáshoz, amelyet Alexandros egyénisége jelentett. A makedónokra is állt az, amit később egy római mondott a saját légióival kapcsolatban sohasem voltak olyannyira félelmetesek, mint akkor, amikor legtöbb okuk volt a félelemre.


Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Joseph D. Pistone – Richard Woodley: Fedőneve: Donnie Brasco
Erik Larson: Az Ördög a Fehér Városban
Philipp Vandenberg: Nofretete
Rebecca Skloot: Henrietta Lacks örök élete
Bogáti Péter: Édes Pólim!
Immaculée Ilibagiza: Megmaradtam hírmondónak
Ross King: Michelangelo és a Sixtus-kápolna
Eve Curie: Madame Curie
Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora