7. ​nap (Cell 7 2.) 24 csillagozás

Kerry Drewery: 7. nap

Martha Honeydew-t kiengedték a borzalmas 7-es cellából, azonban köszönhetően a korrupt igazságszolgáltatási rendszernek, látszólagos szabadsága ellenére a hatóságok még mindig nyomon tartják minden lépését. Emellett Isaac, aki a legjobb barátja, most abban a cellában ül, amiben nem olyan régen ő is, és most Marthán van a sor, hogy megmentse.

Azonban így, hogy figyelik, Isaac kiszabadítása elérhetetlennek tűnik, Martha pedig kezdi magában megkérdőjelezni, hogy egyáltalán lehetséges-e megmenekülni a kormány vizslató tekintete elől.

Vajon sikerül elérniük, hogy újra együtt lehessenek? Fognak valaha egy jobb világban élni?

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2018
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632618555 · Fordította: Robin Edina

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

deen>!
Kerry Drewery: 7. nap

A 7. cella befejezésekor úgymond visszakerültünk a startvonalra. Martha ugyan kiszabadult, de Isaac a halálsorra került. Martha nem élvezheti a szabadságot, hiszen esete megrengette a rendszerben a bizalmat és egyre többen ébrednek öntudatra az eddig fanatikus rendszerhívők közül. A miniszterelnök mindent elkövet, hogy Martha kikerüljön a képből, így a segítőtársait Evet és Cicerót veszi célba. A korrupt rendszer ellen nincs esélyük, csak ha ők is mocskosan játsszák a játékot. Mindeközben a háttérben készül valami. Martha megpróbálja megingatni a rendszert, de az ellenáll, sőt üldözötté válik. Egyetlen esélye, ha valahogy kiszabadítja Isaac-ot a börtönből, amihez Isaac mostoha anyjának is van némi szava. A szereplők külön-külön, de azonos célért harcolva próbálják elérni a lehetetlent. De vajon sikerül? A könyv végén a csavar jólett volna, csak sajnos kiszámítható volt és ideje korán rájöttem, hogy ki mozgatja a szálakat. Ettől függetlenül nagyon várom a befejezést.

Kókuszka >!
Kerry Drewery: 7. nap

A 7. cella folytatása. Ugyanarra a sémára épül fel, nem tudott semmi pluszt hozzátenni. Martha karaktere meggyengült. Az egész történet ellaposodott.

3 hozzászólás
kolika>!
Kerry Drewery: 7. nap

Tömény nyavalygás ez a könyv. Azt hittem, hogy valami jobbat, érdekesebbet kapok az első rész után, de ez a második kötet nem adott semmi pluszt az elsőhöz képest, sőt.
Az elsőben még értékeltem a különböző celláknak a leírását, de itt még azt sem láttuk, igaz most nem erre, hanem valami újra vártam.
Martha erőtlen, ide-oda taszigálható figura lett ebben a részben, nem sok érdemleges tettet hajt végre. Kimondottan zavart, hogy ennyit nyavalyog.
A tv-műsorok nagyon egyoldalúan mutatták be az eseményeket, minden választ a nézők, szavazók szájába adtak. Rémisztő az a a tudat, hogy egy ember életéről néhány mondat után, alaposabb ismeret nélkül döntenek .Mintha az ember olyan egysíkú lenne, hogy egy tett minden esetben megnyugtatóan el tudná dönteni a jövőt. Itt az emberek Istent játszanak, s menthetetlenül élvezik a pillanatnyi rivaldafényt. Remélem, hogy nem jutunk el soha eddig.
Az alapötlet nem lenne rossz, de a szerző nem aknázza ki a lehetőségeket.
A stílus is zavart. A rövid mondatok tönkelege, amely megismétli, fokozza az előbb elmondottakat. Ez még működne is, ha csak néha alkalmazná az író, de tulajdonképpen ebből áll az egész könyv. A sok-sok ugyanolyan felépítésű szöveg funkcióját veszti: nem fokozza a feszültséget, hanem ismétli önmagát, s ezzel töredezetté válik a szöveg is.
Egyáltalán nem lett a szívem csücske a könyv.

bozs>!
Kerry Drewery: 7. nap

Olvastatta magát, izgalmas, de sok volt Marthaból.

Regénytől függetlenül:
Miért nem adják ki egy sorozat 3. részét!?
Végre beindult a lázadás…

2 hozzászólás
Airyn P>!
Kerry Drewery: 7. nap

https://www.youtube.com/watch…

Nem is állunk olyan messze a valóságtól vagy legalábbis a jövőtől, ha egy olyan disztópikus világot képzelünk magunk elé, ahol az igazságszolgáltatás úgy működik, hogy az emberek majdhogynem egy valóságshow keretében szavazhatnak az adott vádlott bűnösségéről.
Kerry Drewery 7. cella című disztópikus sorozatának első részét több, mint egy éve olvastam, most pedig második részéhez, a 7. naphoz volt szerencsém.

Tehát adott egy olyan világ, ahol internetes és mobilos szavazással lehet dönteni az emberek ártatlanságáról, és persze ezáltal mindent a gazdagok irányítanak – hiszen nekik sokkal nagyobb keretük van, amit erre fordíthatnak. Ráadásul nem is az igazságvágy irányítja az embereket, hanem pusztán a szenzációhajhász, vérengző természetük: kétségtelen, hogy helyes ítélet helyett inkább a villamosszéket akarják, azaz: BŰNÖS.

Az első rész olvasói már tudhatják, hogy milyen is pontosan ez a világ, s mivel ez egy sorozat, a 7. nap olvasásához elengedhetetlen annak ismerete. Az elején sajnos még egy röpke visszaemlékezést se nagyon kaphatunk, úgy kell szép lassan összeszedegetnünk emlékeinket és felgöngyölíteni az emlékszálakat, hogy szépen együtt tudjunk lendülni a történettel. Azazhogy csak lendülnénk, ugyanis a kötet első fele bizony közel sem az a pörgős cselekményű regény. Martha nagyon sokáig – elég unalmasan – ostorozza magát, és több száz oldalon keresztül tulajdonképpen semmi érdemleges nem történik azon kívül, hogy teng-leng, és próbálja kitalálni, mit is kéne tennie. Kicsit úgy éreztem magam, mint a HP7 olvasásánál, mikor Harrynek halvány lila fogalma sincs, hogyan találja meg a horcruxokat, és minden csak szerencse kérdése. Jobban örültem volna, ha van valami szépen felépített váz, amire ráépül a történet, összefüggő események, de ezt nem igazán kaptam meg. Viszont itt is sok a világfelépítéssel foglalkozó rész, bepillantást nyerhetünk ennek a disztópikus jövőnek a politikájába, első kézből tapasztalhatjuk meg a korrupciót, az emberek tudatlanságát, önzőségét vagy épp közömbösségét. Ha a cselekmény hagy is kívánni valót maga után, legalább ezen felidegesíthetjük magunkat, és bőszen reméljük, hogy a társadalmunk egyszer nem fog majd ilyen mélyre süllyedni – aztán persze, ki tudja.

A könyv mentségére szól viszont, hogy valójában inkább sorolható a Young adult kategóriába, tehát a tizenéveseknek talán inkább kedvére való, őket valószínűleg jobban lefoglalja, már csak a főszereplők kora miatt is, hiszen Martha, és a második részben börtönben sínylődő kedvese, Isaac is tinédzserek. Mintha Rómeó és Júlia megtestesülését látnánk, akik ketten szállnak szembe az egész világgal és próbálják meg felnyitni az emberek szemét. De vajon sikerül nekik?

Ami engem illet, kevesebb Martha monológnak, kidolgozottabb cselekménynek és több csavarnak jobban örültem volna, így azonban egy inkább fiataloknak szóló, kiszámítható, de legalább tanulságokkal és társadalomkritikával bőven szolgáló művet kaptunk.

Pontozás:
Egyedi besorolásom: 4. Egész jó
Karakterek: 6/10 – Egy Young adult könyvhöz képest mondjuk átlagosak, de én többet vártam. Eléggé kiszámíthatóak és Martha monológjai gyakran elég unalmasra sikerültek.
Borító: 8/10 – Ez szép, illik az első kötethez, letisztult, disztópikus hangulatú.
+ pont: Mert kellőképp bemutatja az ember butaságot, vakságot, elfogultságot, korrupciót, stb., ámbár szeretném azt gondolni, hogy idáig azért soha nem jutunk majd el.
– pont: Mert a regény felében más sem történik, minthogy Martha nem tudja, mit csináljon, és csatangol, és mert az önostorozása már kicsit sok volt…

RelaxDorka>!
Kerry Drewery: 7. nap

Nem haladtam valami jól vele, kissé vontatott volt. Az előző résztől gyengébbre sikerült. Egyáltalán nem szerettem azokat a részeket, ahol épp „műsor” volt, annyira dühített, hogy a kérdéseket mindig oly módon tették fel, hogy abból sose jöjjön ki jól a válaszadó. Jó persze, értem én, hogy így generálják a nézettséget, de akkor is. Viszont simán el tudom képzelni, hogy a jövőben tényleg ilyen módon döntik el az emberi életeket..

blueelli>!
Kerry Drewery: 7. nap

Az első részhez képest vesztett a lendületéből, és azt kell, hogy mondjam nem volt olyan jó mint az első, így kedvenc nem lett, és le is vontam, mert úgy éreztem semmi pluszt nem kaptam. Nem volt rossz egy határozott jónak mondanám, de ahogy az első beszippantott, itt nem éreztem ugyanazt. Néha már nagyon idegesítő volt, hogy ennyire ostobák benne az emberek. És voltak benne logikai bakik. Minden szereplő egy kicsit unalmas lett, egysíkú.. Martha amilyen éles eszűnek látszott annyira lehetett most megvezetni és egy idióta volt. Többet vártam volna, és ez egyáltalán nem volt lezárt történet, mert csomó mindenre nem kaptunk választ.

pandikornis>!
Kerry Drewery: 7. nap

Valóban igaz sajno, hogy nem sok pluszt hozott a könyv az előző részhez képest. Bízom benne, hogy nen lesz folytatás, mert már ez is kissé elcsépelt volt. Azonban a befejezést tekintve szerintem lesz folytatás. Legalábbis még simán le tudnak húzni róla pár bőrt, de nem kellene.

Szencsike P>!
Kerry Drewery: 7. nap

Az első részhez képest sok meglepetést nem tartogatott, ami a történetre vonatkozik. Váratlan húzás talán csak egy volt spoiler, de úgy igazán nem volt meglepetés, mert tudja az olvasó, hogy mire kell számítani spoiler. A befejezés alapján biztos lesz 3. kötet, ott már a rendszert kéne végre megdönteni, mert nincs értelme tovább húzni a történetet.

Gáborné_Turán_Gabriella_Réka>!
Kerry Drewery: 7. nap

Már vártam a második részt nagyon. És nem csalódtam benne. Csak úgy faltam a lapokat. Fordulat fordulat hátán, izgalom izgalom hátán. Mikor jön a következő rész?


Népszerű idézetek

Kókuszka >!

Nincs veszedelmesebb egy bigott ember lelkiismereténél.

358. oldal

Kókuszka >!

Észreveszem azonban a Joshua arcán felragyogó mosolyt és mély megkönnyebbülést. Azt a megkönnyebbülést, amit csupán a szeretteinkkel való együttlét adhat; amikor az ember minden álcát és védekezést félredob. Az örömöt, hogy újra az otthonának falai veszik körül, ahol önmaga lehet, fittyet hányva a kívül eső világra.

100. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Anthony Horowitz: Mély vízben
Astrid Scholte: Négy halott királynő
Estelle Brightmore: 13. napon
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Berg Judit: Az őrzők
Robin Stevens: Első osztályú gyilkosság
Fabian Lenk: A vikingek varázskardja