33 ​történet lányokról régen és most 11 csillagozás

33 történet lányokról régen és most

Hogyan éltek a hétköznapi lányok világszerte az évszázadok sodrásában? Mire vágytak a legjobban, mi nyugtalanította őket? Ebben a könyvben harminchárom történetet olvashatsz olyan lányokról, akik időben és térben is nagyon távol állnak egymástól. Ők mind nagyon más kulturális és földrajzi környezetben éltek és élnek, de mind arra vágynak, hogy megértsék a világot és boldogok legyenek. Ha elolvasod a történeteiket, te is rádöbbenhetsz, hogy mennyire hasonlítunk egymásra, a vallásunktól, a bőrszínüktől, a lakóhelyüktől, a kulturális szokásaiktól függetlenül. Ismerd meg őket! Több köt össze bennünket egymással, mint gondolnánk

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Napraforgó, Budapest, 2020
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634832225

Most olvassa 1

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Molymacska>!
33 történet lányokról régen és most

A könyv azért keltette fel az érdeklődésemet, mert azt hittem, hasonló dologról lesz szó, mint az Esti mesék lázadó lányoknál. Nagyon népszerűek mostanság az ilyen könyvek, rengetegféle korosztálynak mutatják be a történelem nőalakjait. Igazán izgalmas, de sajnos ez a könyv nem olyan könyv, és emiatt sem tudtam igazán szeretni.
Ez a könyv nagyjából kétoldalas részekre van osztva, és ezeken az oldalakon a történelmi események (és Európát tisztázva a különféle területek) jellegzetes életmódját mutatják be nekünk. Hogy mennyire női? Nos pont annyira, hogy kapunk 3-8 sornyi szöveget egyfajta bevezetőként, ami tényleg az abban a területen és korban lévő életet mutatja meg, a többi (még a képek egy része is!) inkább a történelmi tényekről szól. Ami engem zavar benne, hogy a könyv nem történelemkönyvként hivatkozik magára, és valamennyire nem is az, hiszen a modern kor nőalakjai is helyet kapna (mint Emma Watson vagy Rowling. Kicsit olyan WTF, Rowling hogy került be a merítésbe, de hagyjuk is ezt a szálat). Szóval egyrészről történelemkönyv évszámokkal, és olyan történetekkel, amikben konkrétan nincsenek nők, másrészről modern kori történések is vannak benne, de nem igazán mutat előre, vagy hasonlítja össze az elődeivel. Szóval egyszóval: fura.
Másrészről valószínűleg nem mondok túlságosan meglepő dolgot, hogyha azt mondom: a történelmet férfiak írták. Itt pedig ez hatványozottan igaz. Szerintem a legdühítőbb a könyvben, hogy helyet kap Leonardo da Vinchi is (és kap két oldalt!), illetve más olyan történelmi események, amik inkább férfiakra volt hatással, és egyszerűen a nőket mintha kispadra szorította volna a könyv. Az is érdekes volt, hogy ír Mozart testvéréről is, de sok ponton nem önmagáról a személyről szóltak ezek, hanem Mozarthoz való viszonyáról. Mintha az lenne a lényeg, hogy ő a testvér, és amúgy szegény nő, és nem arról, hogy nő, és amúgy emiatt nem lehet sikeres.
Másrészről nagyon érdekes a fejezetek felosztása is. A legtöbb történetben egy sosem létezett, idealizált átlagos lány történetét olvashatjuk. Csak hogy kevés alkalommal van ez leírva, hogy ezek a lányok így, ebben a formában sosem léteztek (így én például vártam a bizonyítékokat, meg hogy híresebb emberek fognak előkerülni). Van, amikor ez az átlagos lány inkább valaminek a szimbóluma (mint a forradalom), így nem feltétlen a tényleges átlagot mutatja, inkább az ország „gondolatainak” az átlagát. Mellette helyt kapnak a valós személyek is, van aki kétoldalas méretben, de van, aki kisebb kis széljegyzetként (Viktória királynő, nagyo fontos négy sorod volt a könyvben!), ennek egy másik változata, amikor egy jelenségről beszélve húzza be a valós személyeket (például gyerekszínészek. Nem tudom, ehhez a könyvhöz pl ez a téma hogy jön, de oké). Ha megnézzük, így viszont elég nagy katyvasz az egész, és gyerek legyen a talpán, aki magától rájön, hogy miről van, és hogyan váltakoznak a dolgok.
Ha valami jót kellene mondanom a könyvről, akkor valószínűleg azt mondanám, hogy rossz izmust szólít meg a könyv. Mert ez inkább a kultúrák megismerésére (az őslakosok megismerésére?) szorítkozik, és inkább ebben jobb. Vagyis inkább küzd ez a könyv a rasszizmus ellen, sem mint a nők helyzetének bemutatásáért. Ha ilyen szempontból nézem, aki első, kiinduló könyvnek nem rossz, de mivel két oldalas egy bemutatás, így nagyon mély tudása nem lesz az olvasónak.
Csalódott vagyok nagyon. Azt hittem, olyasmit fogok kapni, mint az Esti mesék lázadó lányoknak (vagy valami hasonlót), hiszen ezeket szeretem, és jó tényleg híres történelmiszemélyiségeket megismerni. De ez a könyv nagyon nem erről szól… Nagyon, nagyon nem. Ettől még kerülhet olyan kezekbe, ahol hasznos lehet, és elindíthat egy érdeklődéssel teli úton, de a névválasztás nem fogja megkönnyíteni a célközönség megtalálását szerintem.

danlin >!
33 történet lányokról régen és most

A cím roppant megtévesztő, olvasva azt hinnénk, hogy 33 nő, akik különböző helyen, korban és kultúrában éltek, sorsát ismerjük meg, de ez így nem igaz. A felépítése nem kronologikus, hanem kontinensek szerint választ ki egy egy-egy kor tipikus társadalomcsoportjának a tagját vagy egyedi népcsoportot. 33 lány kap beszélő nevet, valószínű egy-egy népszerűbb nevet, és pár sorban írnak életükről. Vannak olyan érdekességeket, amik újdonságok, de legtöbbször csak általános tudást tartalmaznak a leírások, főleg az európai és amerikai részek. Szép viszont, rengeteg illusztrációval, leginkább 8-12 éveseknek ajánlom.

DDia P>!
33 történet lányokról régen és most

Érdekes könyv volt, remek ismeretterjesztő kisiskolás gyerekeknek, de a cím NAGYON MEGTÉVESZTŐ! Adott korszakokból kivesznek egy ismert vagy nem ismert lány alakot, írnak róla pár mondatot, de a könyv 90%-a általános, közismert, történelmi és földrajzi ismereteket közöl képekkel illusztrálva.
Én azt gondoltam, hogy valóban arról fog szólni ez a könyv, hogy rekonstruálják az adott korszak női létét születéstől a halálig. Számomra most csalódást okozott, de valószínűleg 10-13 éves koromban imádtam volna.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tittel Kinga: A Várnegyed titkai
Gerald Durrell: Madarak, vadak, rokonok
Farley Mowat: Ne féljünk a farkastól!
Vera Csaplina: Négylábú barátaim
Dala László – Dékány András – Kocsis Ferenc – Kulin György – D. Major Klára – Rónaszegi Miklós: A világ és az ember
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz
Gerald Durrell: Vadállatok bolondja
Valentina Giannella: Greta vagyok
Luca Novelli: Hawking és a fekete lyukak rejtélye
Marcel Marlier: Dani és Zsófi a természetben