Akhilleusz ​dala 382 csillagozás

Madeline Miller: Akhilleusz dala Madeline Miller: Akhilleusz dala

Gyönyörű ​történet istenekről és istennőkről, királyokról és királynőkről, halhatatlanságról és az emberi szívről. A fiatal Patroklosz királyok sarja, mégis száműzik otthonából, amikor akaratlanul egy fiú halálát okozza. Az ifjú a híres-neves hős, Péleusz király udvarába kerül, ahol együtt nevelkedik a király fiával, Akhilleusszal. Az aranyszőke hajú herceg már gyermekként is erős, gyors és vonzó – ellenállhatatlan mindazok számára, akik találkoznak vele. Arra rendeltetett, hogy egy napon ő legyen a legkiválóbb görög. Patroklosz és Akhilleusz nem is különbözhetne jobban egymástól, mégis különleges, eltéphetetlen kötelék szövődik közöttük. Amikor Parisz, a trójai királyfi elrabolja a gyönyörű Helenét Spártából, Hellász minden hősét harcba szólítják a trójaiak ellen. Akhilleusz nem tud ellenállni az istenek által neki ígért dicsőség és hírnév csábításának, így csatlakozik a görög seregekhez. Patroklosz pedig félelem és a barátja iránt érzett szeretet között őrlődve követi őt Trója… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
General Press, Budapest, 2020
392 oldal · ISBN: 9789634524182 · Fordította: Szigeti Judit, Tóth Bálint Péter
>!
General Press, Budapest, 2020
392 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634524175
>!
General Press, Budapest, 2014
336 oldal · ISBN: 9789636437404 · Fordította: Szigeti Judit

1 további kiadás


Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Kheirón · Patroklosz / Patroclus · Akhilleusz / Achilles · Odüsszeusz / Ulysses · Briszéisz · Agamemnón · Diomédész · Idomeneusz · Makhaón · Neoptolemosz (Pürrhosz) · Nesztór · Priamosz · Thetisz

Helyszínek népszerűség szerint

Trója


Kedvencelte 134

Most olvassa 26

Várólistára tette 382

Kívánságlistára tette 373

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Chivas>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

@Ibanez, nélküled és a világok vándora társasod nélkül, biztosan nem olvasom el. :) Úgyhogy, köszi! ;)
Nagyon, nagyon szeretem azt, amikor egy száraz történelemóra szereplői szinte testközelbe kerülnek egy könyv olvasása közben. Jaj, hogy én hogy megszerettem a két főszereplőt! Most, leteszem a nagyesküt, hogy el fogom olvasni az Iliászt. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz ezekkel az érzésekkel, szinte közeli ismerősként újra találkozni velük, Homérosz meséjében. :) Egészen lelkes lettem ettől a könyvtől, sok klasszikus terveztem olvasni, ami anno kimaradt, no de az Iliászt, azt nem! :)

3 hozzászólás
Oriente>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

Hát én oda meg vissza voltam a gyönyörűségtől az első fejezetek alatt, mert nagyon úgy tűnt, hogy az Akhilleusz dala egy fejlődésregénynek álcázott görög mitológiai celebmustra.
Aztán világossá vált, hogy ez mindenek előtt egy különleges szerelem története, egyúttal az Iliász újramesélése, csakhogy egy – a mai olvasó igényeinek sokkal jobban megfelelő – erősen szubjektivizált szemszögből. Nagyon eredeti ötlet, és remek kivitelezés: a szerző gördülékeny kortárs regénybe simítja az epikus eseményeket, világépítésében precíz és következetes, egyszer sem esik szét a háttér, a tempó, a stílus.
Igaz, ezt inkább így utólag tudom kijelenteni, hogy már egyben látom a képet. Valójában a középső rész nekem kicsit megült, túl vontatottnak és érzelgősnek találtam. De utólag úgy gondolom, a révedező, nyugodt atmoszféra végeredményben már előre ellenpontozza a vérben gázoló, erőszakos, testileg-lelkileg kíméletlen záró fejezeteket. Ezáltal domborodik ki igazán a kontraszt a két lehetséges életút között, amik közül a legenda szerint Akhilleusz választhatott. Így az Arisztosz Akhaión hübrisze még visszatetszőbb, hiszen a történet vége felé kétség nem marad afelől, milyen kevesen választhattak meg bármit is Homérosz világában.

Be kell vallanom, hogy olvasás közben nem mindig éreztem ilyen kiemelkedőnek a könyvet, mint ahogy most nyilatkozok róla. De „dolgozik” bennem a regény, amit nem tudok figyelmen kívül hagyni: főleg egyes karakterek, döntések és viszonyok motoszkálnak bennem még most is, és nem feltétlenül a központi szálra gondolok. Szóval érzékeny, keresetlenségében nagyon is sokrétegű írás ez, Iliász rajongóknak pedig egyszerűen kötelező.

molybarby>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

Soha nem szerettem igazán a Trója című filmet. De most megnézem az tuti. :D Te jó ég! Ez egyszerűen fantasztikus volt! Egy teljesen más értelmezése a történelemnek. (Bár azért abba se lehetünk teljesen biztosak, hogy azok a dolgok amiket ott leírtak valóban megtörténtek e úgy ahogy le van írva). Ez a könyv, huhh nehéz beszélni róla. Megmaradt az eredeti történetnél és tényleg csak annyi pluszt adott hozzá ami nem hat furcsának, mégis eszméletlenül izgalmas. Akhilleusz és Patroklosz annyira a szívemhez nőtt és most először a furcsa nevek ellenére tudtam követni, hogy ki kicsoda. Engem megvett magának :)

4 hozzászólás
robinson P>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

Miller regénye egy olyan alternatív értelmezést ad az olvasónak, ahol elsősorban a szerelemé a főszerep.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/01/akhilleusz-dala.html

Dawnofmyth>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

Nagyon tetszett. Hirtelen felindulásból vettem meg a könyvet, és egyáltalán nem bántam meg, hogy olvashattam. Nem egy pörgős könyv, mégis nagyon magával ragadó. Barátság, odaadás, szerelem, mindez igazán megkapó stílusban. Bár nem szeretem az LMBTQ történeteket, viszont ebben a könyvben nem volt gondom ezzel.

Nikolett_Kapocsi P>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

Már megint úgy érzem, hogy én vagyok az, aki a forgalommal szemben halad az autópályán,de a bőven 90 % feletti értékelés ellenére nekem egyáltalán nem tetszett. Sokat gondolkodtam a miérteken és arra a következtetésre jutottam, hogy mivel már élt bennem egy kép erről a történetről, ezért óhatatlanul is ahhoz próbáltam hasonlítani a regényt is. off Az alapkoncepció, hogy Patroklosz narrációja révén ismerjük meg a történetet, valamint a szerelmi szál középpontba helyezése kifejezetten tetszett. Ez a szokatlan, az iskolai tanulmányainkban megszokottól teljesen idegen és újszerű nézőpont igazán érdekessé teszi a trójai háború és Akhilleusz életének történetét. Azonban a megvalósítás módja már egyáltalán nem tetszett. Sajnálom, de engem az írónő stílusa egyáltalán nem hengerelt le, szerintem meglehetősen unalmasra sikeredett ez a könyv. Elképzelhető, hogy a fordítás miatt is éreztem így, de a szöveg nekem inkább egy ifjúsági mű és egy romantikus regény stílusjegyeit hordozta, ahol az igeidők is gyakran, látszólag mindenféle koncepciót nélkülözve folyamatosan változtak. Annak ellenére, hogy jó érzés volt feleleveníteni ezt a történetet, összességében inkább csalódás volt számomra ez a könyv és csak a nagyon szép borító és az igényes kivitelezés miatt adtam végül fél csillaggal többet az eredetileg tervezettnél.

8 hozzászólás
eenca P>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

Azzal kezdeném, hogy az Akhilleusz dala második kiadása tartalmazza az írónőtől a Galatea novellát is nagy örömömre ❤

Az Akhilleusz dala Madeline Miller első regénye, amit egész sokáig írt és megérte, mert fantasztikus lett, ahogy a Kirké is.

Az írásmód káprázatos és a nyelvezete is nagyon szép (szerintem a fordítás is remek lett), és nincs túlírva. Annyira varázslatosak az írónő könyvei, hogy hiába még csak két regényt írt, de nálam mindkettő kedvenc ahogy az írónő is és nagyon-nagyon várom, hogy legyen harmadik regény is ☺️

Ahogy a címből sejthető, ez a történet Akhilleuszról szól, viszont ebben a feldolgozásban Patroklosznak is egészen más szerep jut, mint az Íliászban. Patrokloszt ismerjük meg rögtön a történet elején, tulajdonképpen az előzményét annak, hogy hogyan került Péleusz király udvarába, ahol Akhilleusszal megismerkedik. A történetet végig Patroklosz meséli, és 18 évet ölel fel Trója ostromával bezárólag. Szeretném kiemelni, hogy ennek a történetenek nem a trójai háború a fő cselekménye, hanem sokkal inkább az odavezető út, az emberek, a vágyaik és a döntéseik, de legfőképpen Patroklosz és Akhilleusz kapcsolatáról olvashatunk. A trójai háború igazából csak a végkifejlete az előbb említett eseményeknek.
Nagyon szépen van megírva, hogy hogyan lesz Patroklosz és Akhilleusz barátok aztán többek, egyáltalán nem éreztem zavarónak vagy oda nem illőnek.
Tetszett a regény azon aspektusa is, hogy akkoriban is milyen elvárásokkal nyomaszthatták az apák a fiúkat és mindenre az erőszak a helyes, férfias és elfogadott válasz. Nem minden fekete vagy fehér, de a döntéseink mennyi mindenkire és mennyi mindenre vannak hatással még ha azt is gondoljuk, hogy nem. Nagyon jól volt felépítve ez a szál, ez a lassú eszmélés, hogy tulajdonképpen mindenki hat mindenkire és eztáltal mindenre. Nem mindig könnyű meghozni a döntést, de felismerni és ejutni oda is már micsoda eredmény.

Nem is szeretnék többet mondani, csak azt hogy olvassátok és szeressétek!

************
A Galatea egy novella, amit az írónő tovább gondolt a már ismert befejezésen túl. Egy szobrász kifarag egy szobrot, amely tökéltesen gyönyörű és ezáltal megtestesíti a tökéletes nőt is a számára. Aphrodité életrekelti neki a szobrot és onnan indul a novella, hogy a lányuk Paphos már megszületett. Ez nem egy mézesmázos történet, hanem inkább itt is az emberi jellem van a középpontban és az, ha nem bízunk magunkban az hova vezethet…

13 hozzászólás
Aoimomo P>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

A történet szép és jó. A kivitelezés is szép és jó. Akhilleusz egy végtelenül unszimpatikus figura, teljesen egyetértek Briszéisz véleményével off. Ennek ellenére azt gondolom, hogy akár csak egy hónappal ezelőtt teljesen elvarázsolt volna ez a könyv, mert meg van benne minden hozzávaló: görög mitológia, tragikus szerelem, istenek spoiler… Akinek ezek közül bármelyikre beindul a nyálelválasztása, az ne habozzon elolvasni ezt a könyvet.

1 hozzászólás
Ibanez P>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

Fúúúú, ez egy szuper könyv, és mióta itt áll és várja a sorát! Fogadok, mindenki úgy van vele, hogy áááá, ezt a sztorit már ismeri, százszor is „lenyúzott” bőr, plusz ott vannak a filmek, most komolyan újra elolvasni… Aha, a nagy francokat. Ez kérem Trója, fenéket Trója, Akhilleusz, de még inkább Akhilleusz és Patroklosz története FANTASY könyvben. És igen, a fantasyn és a mitológián van a hangsúly… mert ebben a könyvben a legenda nem legenda, hanem megtörtént esemény, félistenek, istenek, nimfák, véráldozatok követik egymást. A könyv első felében végigkövetjük Akhilleuszék egész gyerekkorát-fiatalságát és kapcsolatukat, és csak a második felében jön Trója, de akkor sem a háború lesz a fő motívum, hanem a mögötte megbúvó érzelmek és személyiségek. És ami nagyon ritka: az első LMBT könyv, ahol a szerelem annyira tisztán és érzelmesen jön át, hogy a könyv végén könnybe lábadt a szemem (aki ismer, tudhatja, ez mekkora szó). Teljesen elfeledkeztem arról, hogy itt két férfiról van szó, nem volt többé lényeges ez a szempont. Olvassátok, megéri!!!!

NewL P>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

Újra egy nagyon egyedi látásmóddal közelítette meg az írónő a görög mítoszokat. Úgy mesélte el Akhilleusz történetét, hogy igazából nem őt tette meg főszereplőnek, és a társa szemén keresztül látjuk a trójai háborút, a görög hősöket. Míg az elején kicsit furcsának találtam, hogy Patroklosz csak rajongással veszi körbe Akhilleuszt, és vakbuzgóan csak a szépet látja benne, azért a végére még így is sikerült a háború borzalmasságát és a mérhetetlen büszkeség következményeit megjelenítenie az írónak. A végére egészen megszerettem a történetet.


Népszerű idézetek

medicroes>!

A sötétben két árny nyúl egymás felé a reménytelen, sűrű alkonyaton át. Kezük összetalálkozik, és egyszeriben mindent eláraszt a fény, mintha száz aranyurna ömlene ki egyenesen a napból.

327. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Akhilleusz / Achilles · Patroklosz / Patroclus
medicroes>!

– Ő a… barátod?
– Philtatosz – feleli Akhilleusz határozottan. A legkedvesebb.

311. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Akhilleusz / Achilles · Patroklosz / Patroclus
medicroes>!

– Nevezz meg egy hőst, aki boldog volt!
Fontolóra vettem a kérdést. Héraklész megőrült, és megölte a családját. Thészeusz elvesztette a menyasszonyát és az apját. Iaszón egykori felesége megölte a gyermekeit és az új feleségét. Bellerophontész megölte Khimairát, de egész életére nyomorék lett, amikor leesett Pégaszosz hátáról.
– Nem tudsz – mondta, majd felült, és előrehajolt.
– Tényleg nem.
– Tudom. Sohasem engedik, hogy egyszerre legyél híres és boldog. – Felvonta a szemöldökét. – Elárulok egy titkot.
– Hadd halljam!
– Én leszek az első. – Összeérintette a tenyerünket. – Esküdj meg!
– Miért én?
– Mert te vagy az oka. Esküdj meg!
– Esküszöm – mondtam beleveszve arca ragyogó színébe és lángoló tekintetébe.
– Esküszöm – ismételte.
Egy pillanatig így ültünk, tenyerünket összeérintve. Mosolygott.
– Úgy érzem, hogy képes lennék felfalni a világot.

99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Akhilleusz / Achilles · Patroklosz / Patroclus
robinson P>!

A dühös szavak tüskeként szurkálták a számat.
De amikor ki akartam őket mondani, rájöttem, hogy nem tudom.

robinson P>!

Lehetett volna annyi eszem, hogy ne forduljak az istenekhez segítségért.

medicroes>!

Akhilleusz a lelkem másik fele, ahogy a költők mondják.

266. oldal

medicroes>!

Kheirón egyszer azt mondta, hogy a nemzet a halandók legostobább találmánya.
– Egyik ember sem ér többet a másiknál, mindegy, honnan jön – magyarázta.
– És ha a barátodról van szó? – kérdezte tőle Akhilleusz, miközben a lábát a rózsaszín kvarcbarlang falának támasztotta. – Vagy a testvéredről? Ugyanúgy bánsz vele, mint egy idegennel?
– Olyan kérdést feszegetsz, amelyről a filozófusok vitatkoznak – felelte a kentaur. – Talán számomra fontosabb az illető. De az idegen valaki másnak a barátja vagy testvére. Akkor hát melyik élet ér többet?
Hallgattunk. Tizennégy évesek voltunk akkor, és ezek a dolgok túl nehéznek bizonyultak a számunkra. Ma huszonhét évesek vagyunk, és ma sem értjük őket.

266. oldal

Caro>!

Hiába használsz egy dárdát sétabotnak, az még nem változtat a rendeltetésén.

186. oldal

robinson P>!

Barátságunk ezután hirtelen virágzásnak indult, akár tavasszal a fák.

Tara_ I>!

A büszkeség tett azzá minket, akik voltunk…a hősök sohasem viselkedtek szerényen.


Hasonló könyvek címkék alapján

S. A. Chakraborty: Rézkirályság
Robin LaFevers: Sötét diadal
Rick Riordan: Hádész Háza
Amy Harmon: Homokból és hamuból
David Gemmell: A Sötét Herceg
Lilian H. AgiVega: Második Atlantisz – A tízezer éves varázs
Helene Wecker: A gólem és a dzsinn
Ernest Hemingway: Búcsú a fegyverektől