20 ​rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot 8 csillagozás

20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot

A kötetben húsz rendkívüli ember története található, olyan zseniális személyiségeké, akik ötleteikkel és találmányaikkal megváltoztatták a világot. Ám ők is voltak gyerekek, mint mindenki más: hosszú órákat töltöttek játékkal és álmodozással, néha kaptak rossz osztályzatokat is az iskolában, és számtalan egyéb akadállyal kellett megbirkózniuk. Sikerük és kimagasló eredményeik titka: sosem adták fel, hogy megvalósítsák a saját elképzeléseiket.

A történeteik elolvasása után biztosan te is felfedezed magadban azt a „szupererőt”, ami a születésedtől fogva ott rejtőzik benned: a csodálatos elmédet!

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2020
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634038092

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

pveronika>!
20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot

Mindig is nagyon érdekelt a tudósok, feltalálók, felfedezők, művészek élete, és mindig izgatottan olvasok róluk, így már nagyon vártam ezt a könyvet. Bár még számos kötetet lehetne megtölteni zseniális elmékkel, ehhez a könyvhöz, igazán széles palettáról sikerült válogatni. Az ókortól a XXI. századig találunk benne ismert, és kevésbé ismert férfiakat, nőket, fizikusokat, kémikusokat, feltalálókat, matematikusokat, uralkodókat, írókat és nagyon örültem, hogy Antoni Gaudí által a saját szakmám, az építészet is képviselve van, mint a tudomány és művészet találkozása. (Különösen azért is örültem ennek, mert ő az egyik kedvenc építészem. )

Az egész könyv E/1 személyben íródott, mintha maguk a hírességek mesélnék el azt, hogy milyen volt a gyermekkoruk, milyen küzdelmeken kellett keresztülmenniük az évek során, és hogy hogyan jutottak el odáig, hogy elismerjék a zsenialitásukat. Érződik, hogy hatalmas kutatómunka áll a könyv mögött, bár sokszor elég meglepő dolgok is szerepeltek az oldalakon. Kíváncsi lennék, hogy ebből vajon mennyi volt az, amit a szerzők költöttek hozzá és mennyi az, ami valójában megtörtént.

A kötet sokszor rendkívül motiváló volt, hiszen számos hírességnek nem volt egyszerű élete. Volt, akit a származása, volt, akit a neme vagy betegsége miatt értek hátrányok, és volt, akinek vallása miatt el kellett hagynia a szülőföldjét, de ez mégsem tudta visszavetni a lelkesedésüket.

A könyvet gyönyörű illusztrációk gazdagítják. A kisebb képek mellett minden lángelme kapott két-két teljes oldalas rajzot is, amely az esetek többségében egy fiatalkori és egy idősebb években történt fontos pillanatot hivatott elkapni az életükből.

Nagyon tetszettek a lángelméktől származó idézetek, illetve hogy minden híres embernél felteszi a könyv a kérdést, hogy hogyan lehetsz olyan, mint ő, és erre rendszerint valami nagyon motiváló, az adott személyhez illő dolgot ajánl a szerző, például, hogy soha nem add fel, nézz a dolgok mélyére vagy éppen, hogy ne felejts el, hogy honnan jöttél! Szintén nagyon hiánypótló volt a kötet végén található idővonal, amely segít korban elhelyezni mindazt, amit a köteteben olvashatunk.

Összességében kiemelkedően szép, érdekes és informatív ez a kötet, amely a gyerekek nyelvezetéhez igazodva mutat be húsz olyan hírességet, aki örökre bevéste magát a történelembe. És ki tudja, talán lesz olyan gyerek, aki a könyvet elolvasva rátalál valami olyan izgalmas dologra, amely később a szenvedélyéve válik, és akár ő maga is beírja majd vele magát a történelembe.

http://veronikasreaderfeeder.com/20-rendkivuli-elme-aki…

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!
20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot

Szeretem a könyv alapötletét, fontosnak érzem, hogy elmondjuk a gyerekeknek, belőlük is lehet még bárki, és az, ami most furcsává teszi őket, később abból profitálnak majd – pont, mint ez a 20 rendkívüli elme a könyvben.

A diverz és a női elmék félelmetesen gyászos alul prezentálása viszont engem nagyon elszomorít, és ezt jelzi a csillagozásom is.

Bővebben a blogomon:
» http://sorok-kozott.hu/2020/08/konyvkritika-20-rendkivu…

4 hozzászólás
porcellan>!
20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot

Gyerekkönyvnek kiváló.
20 nagyszerű elméről szól a könyv, néhány nagyszerű emberrel itt találkoztam először vagy nem emlékeztem eléggé rájuk, de jó ,hogy ismereteket kaphattam pl.i Lise Meitner-ről, Rosalind Franklin-ről.
A többi szereplő ismert volt számomra. Az élettörténetek nagyon le voltak egyszerűsítve és gyerekbarát leírások alapján megismerhetjük a nagyszerű elméket. Külön pont vagy fél csillag plusz a rajzok miatt, nekem nagyon tetszettek az illusztrációk.
Igazából habos-babos számos esetben, de talán ez egy kisiskolás könyben megbocsájtható. A lényeg itt, hogy megismertessük a gyereket ezekkel a nagyszerű művészekkel, tudósokkal, uralkodókkal.
Lehet a célközönség miatt nem feltétlen jó, ha erőteljesen hangsúlyozzuk, hogy pl. Katherine Johnson-nak annak ellenére, hogy egy zseni volt, elég nehéz és rögös volt a tudományos útja a 20. század közepén is afroamerikai nőként, vagy hogy Alan Turing tetteire minlyen büszke az országa, de az életét megbélyegezték és gyakorlatilag elítélték a nemi orientációja maitt.


Népszerű idézetek

Keissye>!

A boldogság titka az, hogy a dolgok mulatságos oldalát nézzük.

83. oldal, Nagy Katalin

Keissye>!

Ha úgy fekszem le, hogy semmi újat nem csináltam tegnaphoz képest, akkor a mai napot elvesztegettem.

66. oldal, Bill Gates


Hasonló könyvek címkék alapján

Katja Reider: Jönnek a tűzoltók!
Patricia Mennen: A vonatok
Peter Clausen: Komputerek és robotok
Émilie Beaumont (szerk.): Világegyetem
Peter L. Stork: Jégkaland
Somlai János: Állatok
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz
Alain Dupas: A világűr felfedezése
John Farndon: Tudósok és lángelmék
Sibylle Faber: Találmányok