Élhetetlen ​szerelmesek 9 csillagozás

Huszadik századi elbeszélések
Borbás Mária (szerk.): Élhetetlen szerelmesek

Ha a romantika századának szerelmeseit több-kevesebb joggal jellemezheti a „halhatatlan” jelző, századunk első felének sorsüldözött szerelmeseire bízvást alkalmazhatjuk az „élhetetlen” minősítést – részben adottságaikra, részben hányatott sorsukra. Kötetünk természetesen nem holmi búbánat gyűjtemény: olyan óriási és sokszínű anyagból szálazgathatunk, hogy a lírától a szatíráig szinte minden árnyalat beleszőhető. Az indiai Rabindranath Tagore botcsinálta ifjú házaspárja csakúgy helyet kap a válogatásban, mint André Gide gyönyörű „Pásztorének”-ének szomorú háromszöge; Thomas Mann „Trisztán”-ja a század első szecessziós ízlésvilágában fogant prózai költemény, a bolgár Jordan Jovkov „Sibil”-je a népballadák világában született Romeo és Júlia-történet. Kötetünk tizenöt elbeszélésében a második világháborút megelőző évtizedek világa tükröződik – szerelemben elbeszélve.

A művek szerzői: Sólem Áléchem, Rabindranath Tagore, O. Henry, Luigi Pirandello, Henry Lawson, André Gide, Thomas Mann, Ivan Cankar, Robert Musil, Jordan Jovkov, James Joyce, D. H. Lawrence, Mihail Bulgakov, Joseph Roth, F. Scott Fitzgerald

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A Világirodalom Remekei Európa


Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Pernilla>!
Borbás Mária (szerk.): Élhetetlen szerelmesek

Borbás Mária (szerk.): Élhetetlen szerelmesek Huszadik századi elbeszélések

Könyvespolc-rendezgetés közben akadtam erre a könyvre a nagymamámék házában. Érdekes volt a címe, gondoltam megnézem a tartalomjegyzéket, milyen novellákat tartalmaz. És láss csodát: ott figyelt benne Bulgakov Morfium c. novellája, amit már régóta kergetek. Haza is hoztam magammal, és ha már a Morfiumot elolvastam, gondoltam elolvasom a többit is.

Nagyon változatos gyűjtemény, de a címből kikövetkeztethetően majdnem mind nagyon-nagyon szomorú. A főszereplők mind boldogtalanok egy elérhetetlen, beteljesületlen, kihűlt vagy ilyen-olyan okból megszakadt szerelem miatt. Ezért szerintem érdemes kisebb falatokban fogyasztani ezt a novellagyűjteményt, mert nagyon szívet fájdítóak tudnak lenni. Pl. a Nem asszonynak való hely ez Henry Lawsontól vagy Fitzgeraldtól A boldogság seprője gyönyörűen van megírva.

Az egyetlen pozitív végkicsengésű történet a Szerelem a kazlak közt D.H. Lawrence-től. Talán ez tetszett a legjobban mind közül.
Volt két történet, ami kifejezetten idegesített, rögtön a kezdő novella Sólem Áléchemtől ill. Ivan Cankartól A varrólány. Az első a vontatottsága miatt, a második a témája miatt.

És hogy a Morfium milyen volt? Először is, szerintem kicsit kilóg ebből a gyűjteményből, (nem a szerelemi szál a leghangsúlyosabb benne). És lehet, hogy amiatt, hogy már olyan régen el akarom olvasni, de nem volt olyan fantasztikus, mint amilyennek képzeltem. Egy 4,5 csillagot simán adnék rá, de többet nem.

Ennek ellenére megérte elolvasni, nemcsak ezt a novellát, hanem az egész gyűjteményt. Lawsonnal és Lawrence-szel ez volt az első találkozásom, mindenképp szeretnék még tőlük olvasni a jövőben.

amorfrock29>!
Borbás Mária (szerk.): Élhetetlen szerelmesek

Borbás Mária (szerk.): Élhetetlen szerelmesek Huszadik századi elbeszélések

Huszadik századi elbeszélések: Thomas Mann-tól James Joyce-on keresztül egészen Bulgakov-ig…


Népszerű idézetek

alaurent P>!

– Igazán sajátságos – mondta Klöterjahnné. – Egyébként meg tudnám érteni, ha egy kicsit erőlködnék.

Thomas Mann: Trisztán

Borbás Mária (szerk.): Élhetetlen szerelmesek Huszadik századi elbeszélések

alaurent P>!

Busja – a neve becenév: Eszter-Libe, Libusja, Busja – egy-két évvel idősebb nálam, és együtt sem vagyunk még húszévesek.

(első mondat)

Borbás Mária (szerk.): Élhetetlen szerelmesek Huszadik századi elbeszélések


Hasonló könyvek címkék alapján

Domokos János (szerk.): A világirodalom legszebb elbeszélései I-III.
Gyurgyák János (szerk.): Élet és Halál könyve
Lothringer Miklós (szerk.): Örök megújulás
Király György (szerk.): Monumenta literarum I-II.
Szerb Antal (szerk.): Száz vers
Gál Zsuzsa (szerk.): A zene szava
Bárány György (szerk.): Fantasztikus történetek
Kuczka Péter (szerk.): 22 detektívtörténet
Tóth Emese (szerk.): Híres kísértettörténetek
Muhari Ilona (szerk.): Édes keserűség